Зашто је важно да разумете слободан софтвер када улазите у свет Линукса?

Dr.Jackson

Iskusan
Moderator
Poruka
5.733
Linux-libre

Управо сам поделио дистрибуције на четири класе на основу тога који софтвер промивишу

1. Free Software Zealots - користе Linux-libre кернел и ниједан власнички фирмер унутра. Моли бога да пронађеш хардвер који ћ да ради на тим чудима out-of-box. За власнички софтвер морате сами да се сналазите и не долазе са диструбицијом. Примери FSZ су: Trisquel GNU/Linux, Parabola GNU/Linux-libre, Hyperbola GNU/Linux-libre, Dragora GNU/Linux

2. Free Software Promoters - користе по дифолту само Free Software у главној репозорији и не сносе одговорност за друге репозоторије јер нису део дистрибуције већ само екстензија како би рачунар могао да ради и како бисте набавили познате програме а који вам требају. Примери FSP су: Debian GNU/Linux, Devuan GNU + Linux, Void Linux, Gentoo Linux , Fedora Linux, OpenSUSE , Slackware , Mageia

3. Open Source Before Any -(OSBA) - ове диструбуције не воде рачуна да ли је неки софтвер власнички или отвореног кода али out-of-box увек промовишу слободан софтвер и софтвер отвореног кода пример њих је Arch Linux, EndeverorOS, Linux Mint и многи пријатељски дистрои.

4. Devils of Code (DoC) - ове диструбиције промовишу чак и импелтирају власнички софтвер у својој дистрибуцији. Пример њих је Manjaro кад је убацио FreeOffice који је власнички софтвер, затим Linux Lite који користи Google Chrome, PCLinuxOS који има Anydesk прединсталран, Ubuntu који гура Snapstore који је затвореног кода иако сам пројекат snapd отвореног кода, стор је у потупоности контролисан од стране Canonical-a, Red Hat који затвара свој Souce Code за само одређену групу људи чиме постаје само на папиру "open-source"..

Управо из овог разлога јако је важно да се упознате са филозофијом слободног софтвера јер нека дистрибуција ће можда да ради супер у вирутални машини али кад је ставите на хардвер то ће да буде друга прича. Такође и доступност софтвера проверите и да ли вам је ОК да убацујете нове репозоторије или сте мишљеа да доклегод нешто ради није важна лиценца, битно је да обави посао.

Poslednja izmena:
Пример њих је Manjaro кад је убацио FreeOffice који је власнички софтвер
Kupio sam softmaker za male pare i sad svi imamo, umesto preskupog MS Offica. Nema ogranicenja na broj instalacija.
Imam ga na macOS, Linux i Windows kod cerke... freeoffice je besplatna varijanta, kao i wps office...
no ne znam dal je istina da Manjaro forsira Freeoffice prilikom instalacije, mislim da pita hoces
ovo ili ono...

Kupio sam softmaker za male pare i sad svi imamo, umesto preskupog MS Offica. Nema ogranicenja na broj instalacija.
Imam ga na macOS, Linux i Windows kod cerke... freeoffice je besplatna varijanta, kao i wps office...
no ne znam dal je istina da Manjaro forsira Freeoffice prilikom instalacije, mislim da pita hoces
ovo ili ono...

Ево промовишу власнички софтвер и мајице на сопственом сајту.

https://manjaro.org/

А и ово...
https://itsfoss.com/libreoffice-freeoffice-manjaro-linux/

1693173639042.png

Ово није избор. Ово је промоција власничког софтвера! Самим тим не спада у OSBA као EndevourOS.

Poslednja izmena:
Ево промовишу власнички софтвер и мајице на сопственом сајту.

https://manjaro.org/

А и ово...
https://itsfoss.com/libreoffice-freeoffice-manjaro-linux/

Pogledajte prilog 1401393

Ово није избор. Ово је промоција власничког софтвера! Самим не спада у OSBA као EndevourOS.
Znas kako, od necega se mora ziveti. Tu lovu koju dobiju za promociju, upotrebe da poboljsaju distro...
Promovisu oni i hardware sa \linux-om, tj Manjarom...

Znas kako, od necega se mora ziveti. Tu lovu koju dobiju za promociju, upotrebe da poboljsaju distro...
Promovisu oni i hardware sa \linux-om, tj Manjarom...

Знаш како сад си сам рекао и признао да је "промоција" али се зато смејеш. ☺️

И наравно опет се смеје а ја му кажем просту чињеницу да иза Debina-a не стоји корпорација, него огромна заједница људи..

Буквално су једно време били најприближнији да буду оправдани у FSF-у али сад нису јер су убацили non-free firmware у стандарни iso што је против стандарна FSF-a па су их додатно разљутили. Толико о томе ко стоји иза Debian GNU/Linux-a.

И наравно опет се смеје а ја му кажем просту чињеницу да иза Debina-a не стоји корпорација, него огромна заједница људи..

Буквално су једно време били најприближнији да буду оправдани у FSF-у али сад нису јер су убацили non-free firmware у стандарни iso што је против стандарна FSF-a па су их додатно разљутили. Толико о томе ко стоји иза Debian GNU/Linux-a.
https://www.debian.org/partners/2022/partners

Debian је диструбуција која се користи примарно за сервере и радне станице односно свуда где је потребна стабилност и сигурност и у потупуности је одржавана од стране заједнице. Наравно да има партернер као и Arch, Gentoo... но партнерство не значи оно на чему се базира подела! Узми пример Федору, 100% дистро основана од стране заједнице али има подршку Red Hat-a. Debian ништа од тога нема већ је класичан Линукс дистро.

Не знам како то не знаш...

Имаш јасне критиријуме на основе које сам изнео поделу колико неки дистро промивише слободан софтвер мада видим да теби ту као критеријум није битно.

Debian је диструбуција која се користи примарно за сервере и радне станице односно свуда где је потребна стабилност и сигурност и у потупуности је одржавана од стране заједнице. Наравно да има партернер као и Arch, Gentoo... но партнерство не значи оно на чему се базира подела! Узми пример Федору, 100% дистро основана од стране заједнице али има подршку Red Hat-a. Debian ништа од тога нема већ је класичан Линукс дистро.

Не знам како то не знаш...

Имаш јасне критиријуме на основе које сам изнео поделу колико неки дистро промивише слободан софтвер мада видим да теби ту као критеријум није битно.
Nema ozbiljnog distroa, bez ozbiljnog finansiranja...

А све је почело кад сам ти дирно у Manjaro који користи власнички софтвер. Мислим нема ту ништа лоше и Linux Lite користи Google Chrome па спада у категорију Devils of Code. Нисам ја ово измислио... ☺️

1693185994897.png

А све је почело кад сам ти дирно у Manjaro који користи власнички софтвер. Мислим нема ту ништа лоше и Linux Lite користи Google Chrome па спада у категорију Devils of Code. Нисам ја ово измислио... ☺️

Pogledajte prilog 1401422
Sta je ono iznad? Kao sto rekoh, svako moze da izabere...

Sta je ono iznad? Kao sto rekoh, svako moze da izabere...

Једно је кад се власнички софтвер инсталира након а сасвим друго ако постоји промоција у току инсталације.

Једно је кад се власнички софтвер инсталира након а сасвим друго ако постоји промоција у току инсталације.
Nije to promocija, nego izbor. Freeoffice nije open source, al je free. Ne moras ni da ga instaliras, ako neces :heart:

Back