Zasto je u Srbiji dozvoljeno da MSG ne mora da se obelezava na deklaraciji?

izuzetan

Aktivan član
Poruka
1.713
Zasto se aditiv pojacavac ukusa MSG (E621) u zemlji Srbistanu ne mora nalaziti na etiketi sadrzaja proizvoda? Da li smo mi normalna drzava? To je aditiv a aditivi kada se dodaju u proizvodima svuda u celom svetu mora da se nadju na deklaraciji sadrzaja proizvoda. Znaci nigde ali nigde u svetu i u razvijenom i u totalno nerazvijenim zemljama ako hocete bilo gde u svetu , africi ili gde god SVI ADITIVI U HRANI MORAJU DA SE NADJU NA ETIKETI SADRZAJA PROIZVODA. Ne ulazim sad u to da li je taj aditiv stetan nije stetan vec jednostavno zasto u Srbiji je dozvoljeno da se taj aditiv ne nadje na proizvodu ukoliko je u njemu dodat, znaci prisutaj ne?

Pišem ovo kao neko ko je upoznat sa ovim stvarima i više manje su tri razloga:

1. Deklarisanje pod generičkim nazivima - MSG može biti prikriven pod nazivom "pojačivač ukusa" ili pod E-brojem (E621), što je dozvoljeno prema regulativama. Nekad su aditivi grupisani u šire kategorije, poput "AROME" ili "ZAČINI," što može da dovede do toga da budemo zavarani iliti onmanjwni
2. Pravilnik o minimalnim količinama - U nekim zemljama, uključujući Srbiju, ako se MSG koristi u malim količinama, koje su ispod određenih zakonskih pragova, proizvođači uglavnom nisu u obavezi da ga jasno naglase na deklaraciji.
3. Zakonodavni okvir - Pravilnici se razlikuju od zemlje do zemlje, iako su mnogi usklađeni sa evropskim standardima. MSG je odobren za upotrebu i ne smatra se opasnim u dozvoljenim količinama, pa se uglavnom i manje strogo kontroliše u vezi sa označavanjem.

Logika je upravo u tome što se smatra da je u malim dozama bezbedan i samim tim nema potrebe za dodatnim naglašavanjem, ali to može biti zbunjujuće za ljude koji žele da izbegnu određene aditive. 🤷

Sad sam malo pogledao, po direktivi EU 1169/2011, to mora da se istakne na hrani, nebitno da li je doza manja ili veća.

Naravno, mi nismo u EU, ne moramo da se pridržavamo njihovih standarda, ali sama činjenica da je kod nas dozvoljeno da se takve stvari kriju, znači da se ovde sistemski zanemaruje zdravlje ljudi. I posle se ovi iz režima pitaju što im građani ne veruju oko ekološkog rudarenja. Pa eto zašto. Ne znam dal se neko seća one afere aflatoksin. To je neki otrov koji može da se nađe u mleku. U Evropi je dozvoljeno 0.005 nečega u nečemu, a kod nas je granica 0.05, dozvoljavamo 10x veće doze (!). Dakle trovanje građana bukvalno ugrađeno u sistem.

Sad sam malo pogledao, po direktivi EU 1169/2011, to mora da se istakne na hrani, nebitno da li je doza manja ili veća.

Naravno, mi nismo u EU, ne moramo da se pridržavamo njihovih standarda, ali sama činjenica da je kod nas dozvoljeno da se takve stvari kriju, znači da se ovde sistemski zanemaruje zdravlje ljudi. I posle se ovi iz režima pitaju što im građani ne veruju oko ekološkog rudarenja. Pa eto zašto. Ne znam dal se neko seća one afere aflatoksin. To je neki otrov koji može da se nađe u mleku. U Evropi je dozvoljeno 0.005 nečega u nečemu, a kod nas je granica 0.05, dozvoljavamo 10x veće doze (!). Dakle trovanje građana bukvalno ugrađeno u sistem.
Msg nije stetan i ne postoji ni jedna studija koja to potvrdjuje, unesi c viramin u prevelikoj kolicini odose bubrezi, msg se prirodno nalazi u gotovo svim namirnicama, pogotoco pecurkama, mesu, paradajzu, belom luku, odredjenim algama itd
u Japanskoj kuhinji taj umami ukus cotaj msg je nezaobilazan , a oni imaju daleko duzi prosecan zivotni vek od Srba.

Msg u umerenim dozama ce samo hranu napraviti ukusnijom, nema trovanja i slicnoh nebuloza koje su osporene vec odavno

Msg nije stetan i ne postoji ni jedna studija koja to potvrdjuje, unesi c viramin u prevelikoj kolicini odose bubrezi, msg se prirodno nalazi u gotovo svim namirnicama, pogotoco pecurkama, mesu, paradajzu, belom luku, odredjenim algama itd
u Japanskoj kuhinji taj umami ukus cotaj msg je nezaobilazan , a oni imaju daleko duzi prosecan zivotni vek od Srba.

Msg u umerenim dozama ce samo hranu napraviti ukusnijom, nema trovanja i slicnoh nebuloza koje su osporene vec odavno

Sve je to ok, ali opet, trebalo bi da postoji neka obaveza da potrošači budu informisani. Štetno ili ne, treba da se navede. Uostalom, uopšte ne treba da izmišljamo toplu vodu, ako u EU direktivama stoji da mora da se iskazuje, onda uskladiš pravilnike. Mi kao fora pristupamo EU 15 godina, navodno usklađujemo zakone a onda skapiraš da zapravo niko ništa ne radi.

unesi c viramin u prevelikoj kolicini odose bubrezi
Da li imas neki dokaz za ovo. Da li poznajes nekog kome su *otisli bubrezi* zbog C vitamina (kako su mu to tacno *otisli* i zbog kolike tacno *prevelike* kolicine)?
msg je nezaobilazan , a oni imaju daleko duzi prosecan zivotni vek od Srba
najviše pojede po glavi stanovnika je Japan.

Interesantno, Japan je i zemlja koja ima najduži prosečan životni vek.

Stoga, ako hoćete da živite dugo, jedite MSG.
Ovo je zakljucivanje u stilu - *Svi umrli od raka su pili vodu (ili disali vazduh) sto znaci - voda i vazduh su izazivaci raka* :mrgreen:

Da li imas neki dokaz za ovo. Da li poznajes nekog kome su *otisli bubrezi* zbog C vitamina (kako su mu to tacno *otisli* i zbog kolike tacno *prevelike* kolicine)?

Ovo je zakljucivanje u stilu - *Svi umrli od raka su pili vodu (ili disali vazduh) sto znaci - voda i vazduh su izazivaci raka* :mrgreen:
Ovo na šta su se momci osvrnuli nije "zaključivanja u stilu...." - ovo je parafraziranje. I da, tačno je da od preteranih količina vitamina C može doći do problema sa bubrezima. Izguglaj malo, pre nego li budeš tako površan i bukvalista.

Ovo na šta su se momci osvrnuli nije "zaključivanja u stilu...." - ovo je parafraziranje. I da, tačno je da od preteranih količina vitamina C može doći do problema sa bubrezima. Izguglaj malo, pre nego li budeš tako površan i bukvalista.
Sizif se salio (posto je stavio zelenka) a Lovac Luka je bio ozbiljan - zato sam i trazio da navede neki dokaz.

A posto i ti smatras to isto sto i on onda i za tebe vazi ono sto sam pitao i njega - dajte neki dokaz meni povrsnom bukvalisti... Da li su problemi sa bubrezima isto sto i *otisli mu bubrezi*, koji problemi sa bubezima tacno, od kolikih kolicina C vitamina, da li je neko dokazao da je bas C vitamin uzrokovao to, kad, gde...?

Sizif se salio (posto je stavio zelenka) a Lovac Luka je bio ozbiljan - zato sam i trazio da navede neki dokaz.

A posto i ti smatras to isto sto i on onda i za tebe vazi ono sto sam pitao i njega - dajte neki dokaz meni povrsnom bukvalisti... Da li su problemi sa bubrezima isto sto i *otisli mu bubrezi*, koji problemi sa bubezima tacno, od kolikih kolicina C vitamina, da li je neko dokazao da je bas C vitamin uzrokovao to, kad, gde...?
Consuming too much vitamin C has the potential to increase the amount of oxalate in your urine, thus increasing your risk of developing kidney stones ( 15 ). In one study, when adults took a 1,000-mg vitamin C supplement twice daily for 6 days, the amount of oxalate they excreted increased by 20% ( 16 ). https://www.healthline.com/nutrition/side-effects-of-too-much-vitamin-c
i to je opste poznata stvar koju ce ti svaki lekar opste prakse reci

Back