Zašto je svaki muškarac pomalo i ponekad ženomrzac?

Aglaea

Ističe se
Poruka
2.941
ovde je činjenica da žene rađaju,sve ostalo je masturbacija na "mušku slabost" :rotf:
valjda ga i one šilje nekako:rotf:
Iskreno, ne razumem tvoj komentar...

Ovo što sam napisala je objašnjenje jednog muškarca sa kojim su se i mnogi drugi u tom razgovoru složili, pa rekoh da ga prenesem. Možda se još neko u njemu nađe, te pronađe podsvesno objašnjenje za svoje "ženomrštvo". :lol:

Kada su ljudi povređeni, prirodno je da prođu i kroz fazu "sve žene / muškarci su ... ", ali to brzo prođe i vrate se u ravnotežu razlikovanja dobrih od loših ljudi. Nemoguće je da je neko imao loše iskustvo baš sa svakom osobom suprotnog pola i da može da generalizuje polovinu stanovništva na planeti...

japageve

Iskusan
Poruka
6.227
Iskreno, ne razumem tvoj komentar...

Ovo što sam napisala je objašnjenje jednog muškarca sa kojim su se i mnogi drugi u tom razgovoru složili, pa rekoh da ga prenesem. Možda se još neko u njemu nađe, te pronađe podsvesno objašnjenje za svoje "ženomrštvo". :lol:

Kada su ljudi povređeni, prirodno je da prođu i kroz fazu "sve žene / muškarci su ... ", ali to brzo prođe i vrate se u ravnotežu razlikovanja dobrih od loših ljudi. Nemoguće je da je neko imao loše iskustvo baš sa svakom osobom suprotnog pola i da može da generalizuje polovinu stanovništva na planeti...
nemam pojma,svako vidi kako želi,a želi kakve su mu namere,jedino bi uveo pojam "daviteljke"zbog ravnopravnosti polova :rotf:
jel to neko loše iskustvo ili ko zna šta,nije ni važno,znam da je to novi obrazac ponašanja i malo je agresivan za žene kao "slabiji" pol

Poruka
54.138
Imali smo teme o animozitetu između muškaraca i žena.
Imam ja temu o Vajningeru.

Međutim, Rakićeva "Iskrena pesma" ne može da se doda kao komentar ni na prvu ni na drugu temu; prva govori o animozitetu danas, a druga je filozofsko delo jednog čoveka.

Dakle, nova tema.

Deo iz analize "Iskrene pesme", preuzeto sa prelepa poezija.com

"...on to naziva „otužna pesma o ljubavi“. Epitet „otužna“ svoje značenje ne usmerava samo prema motivu pesma, već i prema motivu „ljubav“. Jer nakon što lirski subjekat iznese šta će sve da joj kaže, sve te lepe reči, on završava strofu stihom „mada u tom trenutku ne osećam tako“. Motiv laži nastavlja se i na sljedeću strofu:

„I ti ćeš, bedna ženo, kao vazda
slušati ove reći lažne“

Ženu pesnik naziva „bednom“, ali ne iz pogrde. On je žali što je toliko vesele lažni izljevi ljubavi. Žali što mora da je laže, ali on to svejedno radi. Ženi je najvažnije da je voljena i zato joj pesik kaže:

„i zahvalićeš bogu što te sazda,
i oči će ti biti suzom vlažne“.

Iz ovih stihova vidimo koliko je ženi važna ljubav lirskog subjekta, te kako je zahvalna i ganuta što ga ima. To što je lirski subjekat zapravo ne voli, čini je tragičnom, jer neuzvraćena ljubav upravo to i jest – tragična. Ali tragičnost ove žene nije samo u neuzvraćenoj ljubavi, nego i u njenoj ignoranciji: „ti nećeš znati šta u meni biva“. Pre ovog stiha, pesnik opisuje pomalu smornu, ali mirnu sliku, koja zbog motiva „zaspalih njiva“ i opisa spuštanja „neme polutame“ čini melanholičnu atmosferu koja navedeni stih čini još tužnijim. Nakon njega, pesnik joj kaže da ona ne zna kako on „u tebi volim sebe sama“.

...
Mislim da je ovaj isečak sasvim dovoljan da pokrene temu.

Zašto? Zašto svaki, ama baš svaki muškarac ima tu "klicu" u sebi? Imaju li je i žene?
CFcswb2WEAAD3XE.jpg

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
41.858
Mislim da ne može sa ženom nikako, ali nije tema.
Psiha je tema, da li Rakić mrzi jednu ženu, sve žene, privremeno, za stalno, da li drugi muškarci misle i osećaju što i Rakić u "Iskrenoj pesmi", itd.
To je pesma, rano se ozenio, imao samo dve zene, ministarsko dete, sto mu je otvorilo put za obrazovanje i uspeh...
Rekao bih da nije bio svaler...

Metronomy

Buduća legenda
Banovan
Poruka
36.328
..inace, neretko sam, upravo na forumu, citala o ljubavi muskarca prema zeni koja je mnogo
sadrzajnija, dublja, jaca i snaznija od ljubavi zene prema muskarcu...ne znam koliko tu ima istine..
Neretko, muskarci iskazuju ljubav recima manje ili vise uspesno, a zene postupcima i bez reci. Cak je i zenska poezija samo kopiranje muskih ljubavi....jer se zenska ne moze iskazati recima, ali se moze prevesti kada prodje....

aeternum

Elita
Poruka
16.253

Međutim, Rakićeva "Iskrena pesma" ne može da se doda kao komentar ni na prvu ni na drugu temu; prva govori o animozitetu danas, a druga je filozofsko delo jednog čoveka.

Dakle, nova tema.

"...on to naziva „otužna pesma o ljubavi“. Epitet „otužna“ svoje značenje ne usmerava samo prema motivu pesma, već i prema motivu „ljubav“. Jer nakon što lirski subjekat iznese šta će sve da joj kaže, sve te lepe reči, on završava strofu stihom „mada u tom trenutku ne osećam tako“. Motiv laži nastavlja se i na sljedeću strofu:

slušati ove reći lažne“

Ženu pesnik naziva „bednom“, ali ne iz pogrde. On je žali što je toliko vesele lažni izljevi ljubavi. Žali što mora da je laže, ali on to svejedno radi. Ženi je najvažnije da je voljena i zato joj pesik kaže:

Iz ovih stihova vidimo koliko je ženi važna ljubav lirskog subjekta, te kako je zahvalna i ganuta što ga ima. To što je lirski subjekat zapravo ne voli, čini je tragičnom, jer neuzvraćena ljubav upravo to i jest – tragična. Ali tragičnost ove žene nije samo u neuzvraćenoj ljubavi, nego i u njenoj ignoranciji: „ti nećeš znati šta u meni biva“. Pre ovog stiha, pesnik opisuje pomalu smornu, ali mirnu sliku, koja zbog motiva „zaspalih njiva“ i opisa spuštanja „neme polutame“ čini melanholičnu atmosferu koja navedeni stih čini još tužnijim. Nakon njega, pesnik joj kaže da ona ne zna kako on „u tebi volim sebe sama“.

...

Zašto? Zašto svaki, ama baš svaki muškarac ima tu "klicu" u sebi? Imaju li je i žene?
Iz egoizma. Ili nemoci.
Imaju i zene to kada se opamete.

Steinadler

Poznat
Moderator
Poruka
7.475
Meni je Rakiceva samosazaljiva retorika u iskrenoj pesmi prilicno, kako i sam kaze, otuzna..
Nema u njoj zenomrzackog mada je mnogi tako dozivljavaju. Iz neke moje perspektive on tu oslikava
sebe, svoje silne osecaje (ljubav) koja je velika i snazna u trenutku davanja...nakon davanja on se oseca
kao prazna vreca tj. sve je dao, sta bi vise...a zena ocekuje i zadovoljenje na onom nekom drugom
visem nivou za koji on tog momenta nije spreman jer je prazan, sve sto je od ljubavi imao on je vec dao, nema vise...:lol:..
Jedini dodir i jedina veza sa zenom i zenomrznjom u ovoj pesmi je kad kaze "bedna zeno" s tim sto ja licno mislim
da je tu u pitanju samo nesrecno izabran izraz za ono sto je zeleo da kaze...tu je pokusao da oslika trenutak nekog
svog besa, ljutnje jer neko ocekuje jos, treba mu jos, zeli jos, za nju odnos nije zavrsen, nema kraja...
Nearzumevanje klasicno..

Sa druge strane, da ti iskreno odgovorim i na pitanje iz naslova..
Meni je stalno na pameti recenica -kako da je ccc kad je volim....doza te neke "mrznje" koja nije mrznja
u pravom smislu te reci je potrebna da bi se odnos desio...to je ustvari adrenalin momenat
s tim sto taj momenat mnogi brkaju sa "mrzim"...
Zna Barbara, dobra psihoanaliza, tamni ćoškovi osvetljeni... :]

Poslednja izmena:

Antihejter

Domaćin
Banovan
Poruka
4.465
Tema je za psihologiju 1/1, al' eto neka se oplemeni filozofija...

Mizoginija, to je naziv stručan, ali dodao bih, ne mrze samo muškarci žene, nego se dešava da i žene mrze žene iz odr. psiho uzroka.

Dobro je da je neko primetio.
Ja nisam niko i ništa da bih bilo kome pričao da tema ne pripada pdf-u na kome je otvorena, pa kad sam video pola LjiSa da su pustili krake dovde, rekoh da svojim primerom pokažem (bio sam ubeđen da će tema biti prebačena na psihologiju uz napomenu zašto).

Sadržaj sam napisao iskreno, eto samo sam hteo da "očistimo" ovaj pdf koji u poslednje vreme služi najmanje za filozofiju.

P

Prolaznik6

Gost

Dakle, nova tema.

slušati ove reći lažne“

...

Hvala ti sto me podseti na jednu od omiljenijih pesama iz srednje skole. Tada nisam umela da je shvatim. Njemu kapa dole na iskrenosti !
Ne znam odakle ti to da su muskarci zenomrsci. Mozda neki ruzni, metiljavi, nemocni, ali oni u njoj mrze sebe, kao sto s druge strane Rakic voli svoj odraz u njegovoj dragoj. Svi se mi ogledamo u drugima. Zato covek, koji je sam sa sobom u miru i ljubavi, je u miru i ljubavi i sa drugima.
Ja sam te zenomrsce citala pre nekoliko godina na B92 portalu, koji je, vidim, "pukao", posto niko nista vise ni ne pise. U realnom zivotu ih nisam upoznala i njihovu mrznju osetila na svojoj kozi i mogu samo da verujem da postoje, isto kao sto verujem da postoje te sasave muskomrzacke feministkinje.
Ljudi reaguju na drskost, bezobrazluk, nabedjenost i nekulturu istom merom, a to nije ismerena mrznja prema suprotnom polu. Tako bi reagovali i na isti pol kad se onako ponasa.
Ja tu klicu, sto ovde kazes, nemam.
Registrujem budalu i odem. Ni kao mala nisam mislila da ste svi isti.

Hristos se rodi!
Bar danas pisite lepe stvari 😁

LBarbara

La Femme
Moderator
Poruka
47.175
Dobro je da je neko primetio.
Ja nisam niko i ništa da bih bilo kome pričao da tema ne pripada pdf-u na kome je otvorena, pa kad sam video pola LjiSa da su pustili krake dovde, rekoh da svojim primerom pokažem (bio sam ubeđen da će tema biti prebačena na psihologiju uz napomenu zašto).

Sadržaj sam napisao iskreno, eto samo sam hteo da "očistimo" ovaj pdf koji u poslednje vreme služi najmanje za filozofiju.
...pa da, mogla bi i na psihologiju ali znas kako, filozofija je davno uplela svoje prste u domen psihologije
pa se tako bavi promisljanjem, opipavanjem izmedju ostalog i podrucja uma, pecepcije, inteligencije, emocija...
Filozofija istrazuje, psihologija primenjuje...

Antihejter

Domaćin
Banovan
Poruka
4.465
...pa da, mogla bi i na psihologiju ali znas kako, filozofija je davno uplela svoje prste u domen psihologije
pa se tako bavi promisljanjem, opipavanjem izmedju ostalog i podrucja uma, pecepcije, inteligencije, emocija...
Filozofija istrazuje, psihologija primenjuje...
Tvoj pdf. :D
Popuštaš, LBarbara, nekad je morao uvod, razrada, zaključak pa tek onda mišljenje drugih.
Doduše ova moja tema, konkretno zaista može i ovde, odnosno prilagodio sam je ovom pdf.
(Da sam je postavio na psihologiji ne bi uvod bio toliko opširan i skratio bih. Ovde dugi tekstovi smetaju samo onima koji očigledno nisu za filozofiju, i to sam uzeo u obzir).

Antihejter

Domaćin
Banovan
Poruka
4.465
Hvala ti sto me podseti na jednu od omiljenijih pesama iz srednje skole. Tada nisam umela da je shvatim. Njemu kapa dole na iskrenosti !
Ne znam odakle ti to da su muskarci zenomrsci. Mozda neki ruzni, metiljavi, nemocni, ali oni u njoj mrze sebe, kao sto s druge strane Rakic voli svoj odraz u njegovoj dragoj. Svi se mi ogledamo u drugima. Zato covek, koji je sam sa sobom u miru i ljubavi, je u miru i ljubavi i sa drugima.
Ja sam te zenomrsce citala pre nekoliko godina na B92 portalu, koji je, vidim, "pukao", posto niko nista vise ni ne pise. U realnom zivotu ih nisam upoznala i njihovu mrznju osetila na svojoj kozi i mogu samo da verujem da postoje, isto kao sto verujem da postoje te sasave muskomrzacke feministkinje.
Ljudi reaguju na drskost, bezobrazluk, nabedjenost i nekulturu istom merom, a to nije ismerena mrznja prema suprotnom polu. Tako bi reagovali i na isti pol kad se onako ponasa.
Ja tu klicu, sto ovde kazes, nemam.
Registrujem budalu i odem. Ni kao mala nisam mislila da ste svi isti.

Hristos se rodi!
Bar danas pisite lepe stvari 😁
Koju pesmu? :D