Zašto je Srbadija tako mnogo prijemčiva na teorije zavera?

Zato sto je retko ko varan i lagan kao nas narod, pa smo stvorili naviku da u sve summjamo, sto je u neku ruku i dobro. Barem nismo 'teletabisi'.
Citao sam da su ljudi iz bivskih komunistickih/socijalistickih drzava skloni teorijama zavjera, vjerovatno sto su na kraju vidjeli da su vjerovali propagandi pa sad nikom ne vjeruju

Srbima je to izazita karakteristika.Ima toga svugde ali nigde kao među Srbima.
Evo najnoviji slučaj sa Trampom.

Zašto je Srbadija tako mnogo prijemčiva na teorije zavera ?
Mislim da to nema veze sa Srbijom. Putovala sam i primetila da toga ima savugde. Samo se neko bavi ovim a nekom onim teorijama zavere. Ali mislim da je sustina da prosto ljudi postoje koji su skloniji tome da poveruju u razne teorije

samo priglupi Ameri i EU retardi gutaju sve što im mejnstrim mediji serviraju
pre dve godine se pisalo kako je Putin smrtno bolestan i kako Rusi imaju oružje za još dva dana
sećam se na zagrebačkom INDEXU u komentarima bilo je opšte oduševljenje forumaša ..
idioti :D
pa evo, u americi, da ja nisam prvi prozborio o pokusaju atentata sa jednim amerom, niko drugi ne bi - mlate tako ameri praznu slamu, mozak je vecini na pasi

ovaj, pametniji od vecine, po mom misljenju, rece u mnozini - ONI SU HTELI DA UBIJU NJEGOVU ASS, a ne neki pojedinac, i to je to, znaju, ali ne pricaju skoro niko... uglavnom caskaju ameri o glupostima, bar za mene, trivijalnostima

isto, za vreme korone, pelcovanja, samo sa tim jednim sam pricao otvoreno o svemu, ostali kao zombirani... okey ako vas ne zanima, onda sledi repriza

Poslednja izmena:
U teorije zavere sam poverovao prvi put kad sam kod studentskog parka ispred poste u zimu skinuo rukavice i razgovarao sa telefonske govornice, nestalo mi kredita na kartici , prisa par koraka kiosku pored da kupim novu telefonsku karticu i debele kozne rukavice mi nestale sa govornice.

U teorije zavere sam poverovao drugi put , kad sam ostavio na 10 sekundi kisobran ispred TC usce, presao ulicu na pesackom i setio se da sam ostavio kisobran vratio se i kisobran je nestao...

U teorije zavere sam poverovao treci put, kad sam usao u prevoz 27A jednu stanicu pre trga, kod postanske, pa je pre ulaska na trg vozac par puta zakocio , osetio sam neciju ruku u mantilu, i rekao poslednje zbogom mom novcaniku, vozac nije hteo da ne otvori vrata da se tih pet sest ljudi sumnjivih pogleda i reakcija prihvate bratski od dezurnih policajaca iz TC staklenca..

U teorije zavere sam poverovao cetvrti put kad sam slucajno cuo 6h pre pojave situacije koju ce poruku Sloba da posalje svetu...

U teorije zavere sam poverovao peti put kad sam video na HRT da se vec prvog avgusta vijori sahovnica na kninskoj tvrdjavi , a da 7 avgusta jos uvek pricaju na dnevniku da se vode teske borbe u kninu za kninsku tvrdjavu , a kod Sava centra jedno 100 traktora ceka gorivo....

U teoriju zavere sam poverovao sesti put kad sam se ogledao u ogledalo pored vrata i cujem neko sapuce u hodniku , kad ono komsija mi sprema sacekusu sa komsinicom , jer je komsinica cula kako dok igram igricu kazem online protivniku , e sad cu da te ebem, ima da vristis....dok je ona u mraku sedela na terasi iznad....a ja je nisam ni video...
Kasnije je u mraku pretukao nekog drugog komsiju zajedno sa svojom zenom, dete zensko mu je ukralo biciklu iz komsijske avlije, a musko silovalo komsijskog decaka, bez prijave...suve suze....

U teoriju zavere poslednji put sam poverovao prosle godine kad mi je nestajalo stvari a onda jednom prilikom vidim gazdu sa mojom head jaknicom , zgodna mu kuci ali se presao pa izasao u dvoriste u njoj....Ako se moze reci presao se, posto je ukrao a ne presao se...
A da zet i otac od zeta su mu policajci...
Што си ти неки баксуз од човека..

Srbima je to izazita karakteristika.Ima toga svugde ali nigde kao među Srbima.
Evo najnoviji slučaj sa Trampom.

Zašto je Srbadija tako mnogo prijemčiva na teorije zavera ?
Teorije zavjera su poput bajki, fantazija i to zvuci vecinom zanimljivo prilagodljivo dok prava istina cesto zna biti dosadna i da vise boli. Oni ljudi koji slabije barataju cinjenicama a vise nekim porivom i povrsnim interesom prihvataju lazne teorije.

srpski-telegraf-460x0~2.jpg

tumblr_mud4hazmvu1qc7hw5o1_500-gif.gif

Uspon Miroljuba Petrovića, nadrilekara koji osporava evoluciju, i popularnost časopisa Treće oko dobar su povod za razmišljanje o tome koliko zapravo ljudi u Srbiji veruje u teorije zavere, kao i na koji način su one povezane sa ostalim političkim i ideološkim uverenjima.
Studenti druge godine Fakulteta političkih nauka u Beogradu nedavno su sproveli istraživanje o sklonostima građana Srbije da veruju u teorije zavere, kao i o ulozi medija u stvaranju teorija zavera. U istraživanju je učestvovalo 1.150 ispitanika, svih generacija i iz različitih delova Srbije, a koordinator istraživanja je Nikola Jović, asistent na Fakultetu političkih nauka .

40% ispitanika smatra da države kriju istinu o vanzemaljcima​

Istraživanja pokazuju da se na indeksu verovanja u teorije zavere od 0 do 1 (gde 0 znači ne verujem uopšte u teorije zavere, a 1 verujem u potpunosti), ispitanici nalaze na indeksnoj vrednosti 0,6. Ovo zapravo predstavlja veoma visok nivo verovanja u teorije zavere, posebno ako se imaju u vidu pitanja koja su postavljana ispitanicima.
Na primer, preko 70% ispitanika smatra da se pojedini virusi namerno izazivaju kako bi se ugrozili životi određenih naroda ili grupa, 40% ispitanika smatra da moćne države kriju pravu istinu o vanzemaljcima od običnih građana, a blizu 65% ispitanika smatra da države često same ubijaju svoje građane koje smatraju nepoželjnim.
Ispitanici masovno veruju i u teorije zavere koje su specifično u vezi sa Srbijom . Preko 55% ispitanika smatra da Đinđić i Milošević, nisu umrli na način na koji je to javnosti predstavljeno. Takođe, oko 50% ispitanika smatra da je prikriveni cilj Jugoslavije bio da se uništi Srbija, a isti broj ispitanika smatra i da postoji svetska zavera protiv Srba i Srbije. Postoji veliko nepoverenje i u HAARP tehnologiju – čak 40% ispitanika misli da Amerikanci preko ove tehnologije utiču na vremenske prilike u Srbiji.

Verovanje u teorije zavere povezano sa etnocentrizmom​

Pošto rasprostranjenost teorija zavera ne postoji izolovano od širih društvenih stavova, istraživači su pokušali da utvrde kakva su ideološka uverenja ispitanika i koliko su ona povezana sa verovanjem u teorije zavere.
Očekivano, ispitanici su pretežno jako konzervativni (na skali od 0 do 1 oni su na vrednosti 0,61). Samo 19% ispitanika podržava legalizaciju gej brakova, a 74% ističe da smrtna kazna treba da bude opcija u slučaju najtežih krivičnih dela.
Etnocentrizam je takođe jako prisutan. Čak 58% ispitanika misli da je tradicija Srba bogatija od tradicije većine drugih narod, a 85% misli da očuvanje nacionalnog identiteta treba da bude jedan od glavnih ciljeva svake vlasti.
Zaostavština komunizma očigledna je u dominantnoj podršci ispitanika za veću umešanost države u privredu. Sa tvrdnjom „Dužnost svake vlasti je da obezbedi posao građanima tako što će otvarati firme u državnom vlasništvu“ saglasno je 73% ispitanika, a 68% misli da država može da dovede do ekonomskog prosperiteta bolje nego privatne kompanije.
Rezultati istraživanja pokazuju da ispitanici koji su konzervativniji, etnocentričniji, autoritarniji i otuđeniji od politike pokazuju značajno veću sklonost ka verovanju u teorije zavere.

Tabloidi delimično odgovorni za održavanje teorija zavera​

Kao što i većina drugih stavova ljudi dolazi iz njihovog informacionog okruženja, uloga medija u širenju i održavanju teorija zavera se ne može ignorisati, mada i ovde treba praviti razliku između različitih vrsta medija.
Rezultati pokazuju da u teorije zavere značajno više veruju čitaoci tabloidnih novina (Kurir, Alo, Informer i Pečat), nego čitaoci novina koje se ne klasifikuju kao tabloidi (Danas, Nin i Vreme). Kao primer, možemo uzeti verovanje da uz pomoć HAARP-a Amerika utiče na vremenske prilike u Srbiji (ne-tabloidi 19%, tabloidi 54%); da je prikriveni cilj Jugoslavije bio da se uništi Srbija (ne-tabloidi 31%, tabloidi 68%), kao i da postoji svetska zavera protiv Srbije (ne-tabloidi 27%, tabloidi 68%).
Slična je situacija je i sa TV programom, jer i tu postoji velika razlika između gledalaca Pink i Happy televizije, i gledalaca N1 i Nove televizije. Najbolji pokazatelji su oni koji se odnose na navodnu štetnost vakcina (N1 i Nova 11%, Pink i Happy 33%) i postojanja svetske zavere protiv Srba i Srbije (N1 i Nova 25%, Pink i Happy 71%).
Ovo istraživanje govori da oni ispitanici koji navode da ne razumeju dobro političke procese, značajno više veruju u teorije zavere. Takođe, oni se uglavnom informišu putem tradicionalnih medija, kao što su televizija, radio i štampane novine.

Verovanje u teorije zavere nije bezazleno

Iako su ove teorije često predmet podsmeha, nepobitno je da veliki broj građana u Srbiji veruje makar u neku od njih. Posledice ovoga mogu biti bezazlene, ali kao što smo videli u nekoliko slučajeva one zapravo mogu ugroziti živote ljudi.
Dodatno, verovanje u njih pokazuje dublje nepoverenje u medije i zvanične verzije događaja, što jeste problematično. Novinari i mediji u Srbiji moraju da shvate da imaju odgovornost da ne šire ovakve teorije i narative, čak iako one donose čitanost i klikove.

Ne nego treba verovati u ljude- guštere.
боље и то него вјеровати у свакакву лудорије на граници разума (или често изван)
као да тацну гов. ставите пред човјека па док не смаже нема устајања од стола

знадемо да је свијет предобар и да су људи предобри ко лебац :tambalamba:

Koliko znam , nema istraživanja koliko smo prijemčivi, mislim da ne odudaramo od proseka.
Od oko stotinu Holandjana koje poznajem su samo dvoje skloni teorijama zavjera od 12 nasih iz Srbije i Bosne sa kojim vozim motor u NL je 10 teoreticarara zavjera, u vrijeme korone si morao bjezati od teoreticara iz nasih krajeva. Kakav prosjek , ako nemamo najvise teoreticara u svijetu onda smo sigurno u vrhu.

Back