Zasto je Solomon imao 700 zena i 300 prileznica?

leeekmi

Primećen član
Poruka
546
Ukratko, zasto je Solomon imao 1000 zena i prileznica? Da li je ovo bilo Bogom blagosloveno ili je to bio jos jedan od velikih grehova starozavetnih kraljeva? Biblija o Solomonu govori samo to da ipak "njegovo srce nije bilo potpuno uz Boga".
Opet, zanima me kako se sa teoloske strane gleda na ovaj slucaj u Starome Zavetu?

Ukratko, zasto je Solomon imao 1000 zena i prileznica? Da li je ovo bilo Bogom blagosloveno ili je to bio jos jedan od velikih grehova starozavetnih kraljeva? Biblija o Solomonu govori samo to da ipak "njegovo srce nije bilo potpuno uz Boga".
Opet, zanima me kako se sa teoloske strane gleda na ovaj slucaj u Starome Zavetu?
Solomon je bio vladar bozijeg izabranog naroda, prema tome on kao takav je imao pravo i na zene i na konkubine. Da li u toku seksualno aktivnog zivota mogao da svaku obidje, to je vec drugo pitanje. Steta, Srbin ne bi spavao ni nocu ni danju. Srbin je, kako rece Milance, pohlepan.

Poslednja izmena:
Kada covek ima hiljadu naloznica,on mora da radi kao Dragstor,24 casova svih dana u nedelji. Mislim da je neostvareni san svakog muskarca,da ima ako ne 1OOO
bar da ima nekoliko desetina zena u svom najblizem okruzenju.i to je sasvim normalno.Muskarcima brzo seksualno dosadi,jedna ista zena.To mu dodje,kao da covek
svaki dan u godini,jede jedno isto jelo.Ma kako to jelo bilo dobro i ukusno,ogadilo bi mu se,jer jednolicnost ubija volju,ubija zelju.Nazalost,tesko da danas ima neki
muskarac,tako jak seksualni libido i snagu,da zadovolji 1OOO zena.

Ne, ne mislim zbog cega je Solomon odlucio da ima toliko zena i prileznica, naravno da je u pitanju pohota i pohlepa, mada se razni brakovi kod kraljeva prave iz politickih razloga.
Mene zanima, kakav stav ima npr Crkva ili uopste gledano sa teoloske strane? Da li je ovo uracunato u greh preljube? U Bibliji se kaze da Solomonovo srce nije bilo potpuno uz Boga. Ipak ce on ostati upamcen pre svega kao premudri vladar, ali ne i kao savrsen.

Da, ali glavno pitanje ove teme je da li je sve to bilo Bogom blagosloveno ili je ipak uracunato u greh?
Biblija nam ne daje gotovo nikakav komentar, vec samo informaciju koliko je zena i prileznica imao. Kako se, sa teoloske strane gleda na ovo?
Bog je dopustio Solomonu da ih ima toliko, ali to ne znaci da je i blagoslovio i da to nije greh.
Da li se ovo razlikuje od slucaja sa Muhamedom koji je imao prvo 1, pa 4, pa 9, pa 11 pa 13 zena i jos prileznica dosta, a kako znam za to ga je "Bog blagoslovio", pa se jos i "Bog naljutio" sto se Muhamed pokajao kada ga je zena uhvatlia kako spava sa jednom devojkom, odmah je dobio od Boga viziju kako ne treba da sebi nista uskracuje, jer mu je Bog dozvolio, elem.
Ovo sam cisto izvukao kao neku paralelu, koja me prosto vuce na ovu pricu o Solomonu, iako mislim da sa Solomonom nije takav slucaj bio, jer nam Biblija daje jedan mali komentar, a to je kako Solomonovo srce nije bilo poptuno naklonjeno ka Bogu.

Solomon je bio zastranio, to je ocigledno.
Bog ne moze da blagoslovi greh.
Solomon je bio uz Boga
ZATO Mu je Bog dao MUDROST i da je zapise,
posle se odmetnuo od Boga.
Zastranio u srcu.

Solomon je bio uz Boga
Zastranio u srcu.

Ali je zato Solomonov otac David imao skoro pa isto toliko zena + nije bio greh koji David nije pocinio... I znas sta je bog rekao za Davida? Da je po Njegovom srcu, a to nije nikada nikome rekao, pa cak ni za Isusa. Za Isusa je rekao da je po volji Njegovoj.

Solomon je bio uz Boga
Zastranio u srcu.

Znaci po svedocima, Solomon je bio uz Boga, ali je i zastranio, imajuci bezbroj zena.
Pitanje tematike jeste :

Hajde svedokinjo objasni, tj. odgovori na pitanje :?:

Ali je zato Solomonov otac David imao skoro pa isto toliko zena + nije bio greh koji David nije pocinio... I znas sta je bog rekao za Davida? Da je po Njegovom srcu, a to nije nikada nikome rekao, pa cak ni za Isusa. Za Isusa je rekao da je po volji Njegovoj.

Gde se kaze da je David imao isto toliko zena i prileznica?
Za Davida znamo da je pocinio preljubu i nakon toga bio i odgovoran za pogibju svog generala, sa cijom jezenom prethodno i bio u preljubi.
Ovo ne samo da mu se uracunalo u greh, vec je samo po velikoj Bozjoj milosti bio postedjen da ne umre, a na kraju mu je umrlo dete, kao plod greha. David je u kostretu i pepelu postio zbog ovog greha, i cak napisao one cuvene pokajnicke Psalme.
David jeste bio po srcu Bozijem, ali to ne znaci da je bio bezgresan, niti da je sve sto je radio bilo dobro.
Pitanje je, da li je Solomonu uracunato u greh 1000 zena koje je imao? To bi trebalo da je preljuba.

Znaci po svedocima, Solomon je bio uz Boga, ali je i zastranio, imajuci bezbroj zena.
Pitanje tematike jeste :

Hajde svedokinjo objasni, tj. odgovori na pitanje :?:

Zato sto je hteo...

sta ti to znaci po svedocima.
Ja pisem kako je u Bibliji.
U Bibliji pise da je Solomon zastranio u srcu i da je zato
imao tolko zena.

- - - - - - - - - -

Za Davida to ne pise.

Back