Зашто је Република Српска уређенија од већег дела Србије и Федерације

Akset

Primećen član
Poruka
598
Увек када сам прелазио Дрину сам се чудио томе али као да је Република Српска урeђенија. Свакако је чистоћа нa већем нивоу. Није ми то јасно.
Имате ли неко објашњење за то?

Чак привредно, иако је под сталним притском, боље сада живе.

Увек када сам прелазио Дрину сам се чудио томе али као да је Република Српска урeђенија. Свакако је чистоћа нa већем нивоу. Није ми то јасно.

Bolje zive? U odnosu na Srbiju ili u odnosu na ranije?

Prosecna neto plata u RS i Federaciji je otprilike ista u 2022, iznosila je 1150 KM ili 575 eura, u Srbiji za 25-30% veca. 50% mladih iz RS pobeze na besplatne studije u Novi Sad (pre svega) i u Beograd pa tamo i ostaje nemajuci nameru da se vraca u RS cak iako je (po tebi) u RS bolje. Pri tome Srbija pumpa novac u RS pozajmicama i bespovratnom pomoci (Vucicevo bosansko poreklo i pomoc zavicaju) da bi tamo mogle da se podele plate u drzavnoj upravi ili izguraju drzavni projekti na kojima ce se i bosanski i srpski funkcioneri ovajditi za debele provizije. A da ne ulazimo u poslove gradjevinskih kompanija vlasnika iz RS ( Dodikov Integral, Dodikov Galens itd) koje dobijaju vise-milionske poslove u Srbiji na namestenim tenderima i na taj nacin izvlace novac iz budzeta Srbije ili stranih kredita za koje su se zaduzili gradjani Srbije a ne RS., najcesce na gradnji puteva.

Када се гледа квалитет живота на неком простору, републици, граду, области, то пореди са другим, ту над реалним сагледавањем предност има тенденциозан доживљај и чему ће људи дати приоритете, у коначници свако види оно што жели да види.

Када је у питању Српска, њен "гријех" није тај што је лоше уређена, што влада криминал, због прошлости, рђавих појава, него је неопростив "гријех" што Српска уопште постоји. Зато је изложена агресивној пропаганди из ефбиха, посебно задојених србомрзаца у бошњачком корпусу као и антисрпских медија и дежурних аутошовиниста међу Србљем. Ту ће се измислити свакојаки "гријеси", како је то већ пренио један балисман (а чим напише RS јасно је ко је и шта је) који је бануо на тему, те шицати измишљени подаци о просјечној плати, те како сваке године из Српске исели 100.000 душа (са таквим трендом исељавања Српска би имала одавно нула становника), те како Србија "пумпа" паре у Српску, те како овај Додик све покраде, тако, гомила бесмислица и будалаштина својствена грлима из србомрзилачког крда.

Како написах, код оваквих поређења, ствар је виђења и приоритета шта желимо да видимо. Они који имају анимозитет према Српској примијетиће комадић папира у Бањој Луци а неће депонију смећа између сваке двије зграде у њиховој касаби у ефбиху. Што се тиче уређења и животног околиша, могуће то јесте на већем нивоу него у Србији, како често одем у ефбих утисак је да је то на вишем нивоу него тамо, за то постоје ипак разумљива објашњења, иако наравнио треба бити на већем нивоу.

Што се тиче плата, квалитета живота, уређености институција, Српска је од 1998-е "заробљена држава", у канџама силника гдје има бројна ограничења код доношења одлука, ту је тешко водити аутономну економску, законодавну и другу политику (видимо само какви удари када се дрзнула до промијени наметнути закон о заштити од клевете, па ти ради у таквим околностима), константни притисци, ултиматуми, забране инвестиција одређују много тога, да влада неимаштина, влада, но и поред тога позитивнији је амбијент него у Србији и ефбиху, гдје имамо једну ирационалну кукњаву и лелекање. Често је та кукњава узрокована не толико лошим животом колико једним медијским слуђивањем антисрпских медија, и гдје су Срби у Српској показали ипак већи имунитет тој антисрпаској пропаганди, кроз коју се намеће слугерањски менталитет као једини избор, од оних у Србији.

Како год, нека свако види шта жели да види, тако нам је како нам је. Да ваља порадити и у Српској и у Србији да буде боље, ваља. Да ли и хоће одредиће бројне околности, па и колико ће то дозволити политички процеси, који не морају бити увијек на штету Срба како су неки навикли.

Босански део РС је катастрофа, одатле и долазе бандити као што су Драшко и Миле.

Херцеговачки део РС поседује термоелектрану и најлепши град у целој РС, а то је Требиње које има више туриста него главни град босанског дела РС, Бања Лука.

Херцеговина би требало да добије аутономију унутар РС и такозване БиХ.

Босански део РС је катастрофа, одатле и долазе бандити као што су Драшко и Миле.

Херцеговачки део РС поседује термоелектрану и најлепши град у целој РС, а то је Требиње које има више туриста него главни град босанског дела РС, Бања Лука.

Херцеговина би требало да добије аутономију унутар РС и такозване БиХ.
Kad si bio u tim gradovima?
Trebinje je kao jedan kvart u BL.

Kad si bio u tim gradovima?
Trebinje je kao jedan kvart u BL.
И БЛ је као један кварт у Београду.
Ја још никада нисам чуо да неко из Београда иде туристички у Бања Луку. Заправо никада нико и није посетио БЛ, осим ако тамо нема неку родбину, док Требиње привлачи туристе из БГ и Србије.

И Фиренца је смешно мали град, препешачио сам га уздуж и попреко, али ту би многи пре живели него у метрополи Београду.

И БЛ је као један кварт у Београду.
Ја још никада нисам чуо да неко из Београда иде туристички у Бања Луку. Заправо никада нико и није посетио БЛ, осим ако тамо нема неку родбину, док Требиње привлачи туристе из БГ и Србије.

И Фиренца је смешно мали град, препешачио сам га уздуж и попреко, али ту би многи пре живели него у метрополи Београду.
Onaj ko jednom ode u Banjaluku, uvek ide ponovo. To je grad sa šmekom. Poznajem skoro sve veće gradove u RS, ali Banjaluka je posebna.

Onaj ko jednom ode u Banjaluku, uvek ide ponovo. To je grad sa šmekom. Poznajem skoro sve veće gradove u RS, ali Banjaluka je posebna.
А шта други градови РС варају људе или не знаш шта им се дешава тамо па људи иду срамно, а не поносно ?
Је л сте поносни што сте имали више партизана него четника ?
Је л сте поносни што сте бежали са фронта за време рата 90их, а што су вам Херцеговци и Црногорци спасили Бања Луку и ваш део Босне ?
Је л сте поносни што немате етнички очишћену територију као што је српска Херцеговина ?

O čemu laprdaš? Kakvi crni Hercegovci?
Koridor je bio presečen 92. Probio ga je 1. krajiški korpus i sve brigade su bile krajiške.
Dva: u RS nema Bosne niti će je biti.
Za vas drugosrbijance važe i dalje soroševska tumačenja.
Босанац, не занима ме шта сте ви ове године, а шта сте били прошле, будите шта год желите, исти сте као и босански муслимани, не знате шта сте, пуцају вас исти комплекси.
Ми смо Херцеговци, било да живимо овде у Београду или било где на овој планети и никада нећемо бити ни под вашом окупацијом ни под окупацијом ваших исламских Босанаца.

Друго, тај крајишки корпус је више мобилисао војника по Херцеговини него код вас, јер код нас се то решавало другачије, аутобус, сендвич и правац за филџан џамахирију.

Треће, мени се је%е да ли у вашем делу РС има Босне или нема, али у нашем делу РС ће вечно бити Херцеговине и ми се никада нећемо одрећи нашег географског идентитета, нити ћемо дозволити вама Босанцима да нама одређујете да ли наш регион постоји или не.

Четврто, управо ви Босанци сте другосрбијанци, јер издали сте своју Босну, зашто се не би могли и да посрбијанчите, то је вама и муслиманима нормално, да мењате идентитете као чарапе.

Nezaposlenost im je dosla skoro na nivo Srbije. Plate su im bolje jer su cene znacajno nize. I to pored pritiska sa zapada koji je ocit za razliku od Srbije.
Federacija he primila milijarde strane pomoci posle rata, RS nista, a opet RS uredjenije deluje.

A to da se prisecaju rata je tacno jer su u njemu pobedili.

13-potemkin-village.jpg

Ma ajde molim te?Pa imaju nezaposlenost preko 20%, imaju oko 270 000zaposlenih,od toga pola na budzetu. Jedno zatvoreno autisticno drustvo gde jos zive od price o ratu pre 30godina, Jedan covek sve odlucuje. Nista tamo nije uredjeno,nego nema ljudi.
Nezaposlenost ne postoji postoji potreba za radnom snagom posla ima za razliku do pre 10-15 god a i plate su solidne ali to nije rezultat nekog velikog porasta ekonomske aktivnosti vec iseljavanja stanovnistva i negativnih demografskih kretanja Srpska gubi 10 000 stanovnika samo po osnovu negativnog prirodnog prirastaja
Po Srpskoj ima dosta stranih radnika iz Turske,Bangladesa,Srbije,Indije koji rade po gradilistima ili po ugostiteljskim objektima ,trgovinama itd
Domace stanovnistvo se masovno trbuhom za kruhom se iselilo na zapad Njmacka,Italija,Svicarska ,Slovenija itd
To kratkorocno daje vjetar u ledja jer ti ljudi imaju veliku kupovnu moc a jos uvjek su vezani za Srpsku ,imaju kuce ,imanja,rodjake ,dolaze i trose svoj novac kupuju stanove,grade kuce,placaju poreze na nepokretnosti koje posjeduju ili odvoz smeca iako ne koriste tu uslugu,taksu za rtrs itd
Ali dugorcno gledano ti ljudi se nikad vise nece vratiti , njihova djeca koja su rodjena i odrastaju vani se nikad vise nece vratiti niti ih ista veze za dole
kad mi stari pomremo djeca ce prodati posto zasto ta imanja ,stanove,kuce koje dole posjedujemo
Jasno je da je ovaj model koji kreira zapad i MMF a njihove marionete domaci politicari sljepo sjede totalno pogresan i gotovo je sigunro da ce ako se ne dese neke radikalne promjene dovesti do bilosokog nestanka preostalog naroda

Jasno je da je ovaj model koji kreira zapad i MMF a njihove marionete domaci politicari sljepo sjede totalno pogresan i gotovo je sigunro da ce ako se ne dese neke radikalne promjene dovesti do bilosokog nestanka preostalog naroda
Најлакше је оптужити запад и исток, у зависности од идеолошке припадности, али најтеже је пробудити и наметнути патриотизам српском народу и пре свега српским политичарима. А лажног патриотизма има колико хоћеш. Купиш мајцу са српским грбом и подригујеш на скуповима ''Косово је Србија'', а на друштвеним мрежама пишеш на латиници исте пароле.

Овај народ као и други балкански народи нису патриоте, мрзе своју државу, своју нацију, своју традицију своје писмо, свог комшију.
Нама је у крви корупција и како да преваримо највећег непријатеља државу, док политичари долазе из истог народа и они такође гледају да преваре државу, али да узму милионе, док се крезуби народ задовољава шверцом у превозу и тако неким ситним преварама.

Gledam juce Vucic podelio kljuceve 250 stanova u Ovci,finansirala EU ,krov dobilo 724 lica sa izbeglickim statusom iz BIH i Hrvatske. Zasto nisu napravili te stanove npr.u Bijeljini nego niko nije ni pomislio da se vrati,ako je tamo dobro? Ovca je bogu iza nogu ,nema infrastrukturu ,treba bar 10god da se izgradi,nema kanalizaciju? Mislim ne smetaju nam ,neka nas je sto vise ali tamo ih nema a treba da ih ima.

Gledam juce Vucic podelio kljuceve 250 stanova u Ovci,finansirala EU ,krov dobilo 724 lica sa izbeglickim statusom iz BIH i Hrvatske. Zasto nisu napravili te stanove npr.u Bijeljini nego niko nije ni pomislio da se vrati,ako je tamo dobro? Ovca je bogu iza nogu ,nema infrastrukturu ,treba bar 10god da se izgradi,nema kanalizaciju? Mislim ne smetaju nam ,neka nas je sto vise ali tamo ih nema a treba da ih ima.
Овча је удаљена свега 7км од Старог града, док је рецимо Дедиње 6км.
Да постоји мост преко Дунава, из Овче би дошао до центра града за 15-20 минута, да постоји метро линија за дупло мање.

Да Вучић није украо пар мостова, данас би тај део Палилуле победио Дунав у 21. веку, замисли ми и даље причамо о мостовима.

Mislim da iz Bijeljine niko nije izbegao. Taj grad je jako blizu granice sa Srbijom i osim na početku rata tamo, nije bio ugrožen

Mislim da iz Bijeljine niko nije izbegao. Taj grad je jako blizu granice sa Srbijom i osim na početku rata tamo, nije bio ugrožen
Znam zato i pitam zasto nisu tamo pravili stanove? Siguran grad,bezbedonosno,bilo bi ih vise tamo. Ovcu poznajem kao i Borcu,kao dete sam tamo vidjao srne,pecao ribu. Teren podvodan na metar se pojavljuje voda,Dok Tito nije izgradio nasip ,ceste poplave.Vlaga i u kucama i u vazduhu.

А шта други градови РС варају људе или не знаш шта им се дешава тамо па људи иду срамно, а не поносно ?
Је л сте поносни што сте имали више партизана него четника ?
Је л сте поносни што сте бежали са фронта за време рата 90их, а што су вам Херцеговци и Црногорци спасили Бања Луку и ваш део Босне ?
Је л сте поносни што немате етнички очишћену територију као што је српска Херцеговина ?
Javno te pozivam da ne laprdaš. Kakvi Crnogorci u RS ‘92?! Na čemu si?

Босанац, не занима ме шта сте ви ове године, а шта сте били прошле, будите шта год желите, исти сте као и босански муслимани, не знате шта сте, пуцају вас исти комплекси.
Ми смо Херцеговци, било да живимо овде у Београду или било где на овој планети и никада нећемо бити ни под вашом окупацијом ни под окупацијом ваших исламских Босанаца.

Друго, тај крајишки корпус је више мобилисао војника по Херцеговини него код вас, јер код нас се то решавало другачије, аутобус, сендвич и правац за филџан џамахирију.

Треће, мени се је%е да ли у вашем делу РС има Босне или нема, али у нашем делу РС ће вечно бити Херцеговине и ми се никада нећемо одрећи нашег географског идентитета, нити ћемо дозволити вама Босанцима да нама одређујете да ли наш регион постоји или не.

Четврто, управо ви Босанци сте другосрбијанци, јер издали сте своју Босну, зашто се не би могли и да посрбијанчите, то је вама и муслиманима нормално, да мењате идентитете као чарапе.
Na kojim si drogama bio kad si ovo pisao?

Back