Zašto je religioznost u opadanju?

Ne osuđujem ateizam kod ljudi, svako ima pravo na svoj lični izbor kada su te stvari u pitanju.
Moje pitanje je više stvar radoznalosti. Koji su glavni razlozi za opadanje broja vernika u svetu u predhodnoj deceniji?
Sigurno je da razlozi mogu biti različiti. Jedan može biti da su vernici očekivali da Bog bude uvek pri ruci kada je teško ići kroz život te da im pomogne na neki od načina. Ako se to ne dogodi onda se okreću od religije.
Jedan meni interesantniji razlog je da mi kroz životna iskustva sazrevamo u svojoj duhovnoj svesti, samim tim naše unutarnje razumevanje života raste. Dođe trenutak kada ljudi počnu osećati da život ima drugačiju realnost od onoga što propovedaju religije (lideri religija). Takvi ljudi žele udovoljiti taj unutarnji osećaj pa okreću leđa klasičnim religijama a daju se u poptragu za stvarnom istinom o životu te svojoj svrsi i cilju življenja života. Takvi radije žele znati istinu a ne slepo verovati nekome na reč ili nečemu što piše u nekoj od knjiga. Takvi su duhovno sazreli za naredni, viši stupanj spoznaje te gradnji novog načina pristupa životu ali i Bogu. Takvi su svojim etičkim odnosom prema životu nadrasli moralnost zajednice u kojoj žive.
P.S. Nema ništa pogrešnog u tome da neko jeste ateista ili postaje ateista. Ono što ljuzdi odbijaju znati i prihvatiti za istinu je to da mi sazrevamo duhovno i na taj način se približavamo Bogu a ne metodom slepog verovanja ili sleđenja neke od religija. Ličnim sazrevanje metodama uzroka i posledica naša svest raste a ne sleđenjem neke od religija. Tačnije rečeno, niko od nas nikada ne može izaći iz zagrljaja Kreatora Boga jer Bog nas voli nezavisno da li smo9 mu okrenuti sada ili ćemo se okrenuti Njemu u nekoj budućnosti. Laž je da neko može biti izgubljen ili odbačen.

Da je ima te tvoje prave statistike slavodobitno bi ovde postavio link ali nisi.
За почетак имаш ову књигу
Religions of the World [6 volumes]: A Comprehensive Encyclopedia of Beliefs and Practices, 2nd Edition

А после, статистика верника за цео свет, прво издање је овде

Religions of the World [4 volumes]: A Comprehensive Encyclopedia of Beliefs and Practices

Ne osuđujem ateizam kod ljudi, svako ima pravo na svoj lični izbor kada su te stvari u pitanju.
Moje pitanje je više stvar radoznalosti. Koji su glavni razlozi za opadanje broja vernika u svetu u predhodnoj deceniji?
Zato što Biblija kaže jedno a pop drugo. Ako se i poklapaju onda VIDIŠ da pop posle "samo nam je ljubav potrebna" seda u džip od 70 000€ , vidiš na svakom ćošku i koraku nepravdu i blud, nemoral, krađe itd.
Samo najjači će ostati vernici.

Zato što Biblija kaže jedno a pop drugo. Ako se i poklapaju onda VIDIŠ da pop posle "samo nam je ljubav potrebna" seda u džip od 70 000€ , vidiš na svakom ćošku i koraku nepravdu i blud, nemoral, krađe itd.
Samo najjači će ostati vernici.
Ostati ce oni koji su bili vise orjentirani na unutarnje a ne vanjsko.
To je ono sto Isus kaze kraljevstvo je nebesko u vama a ne van vas.
Zato ce hramovi propasti i hramske vjere.
Ko Jeruzalemski hram u prvom stoljecu razbijen do temelja kad je bio.

Neverovanje nije izbor , bar kod mene nije izbor , jednostavno nisam ubedjen u price iz religija , nisam izabrao da ne budem ubedjen i isto tako ne mogu da izaberem da budem ubedjen. :)

Back