Zašto je pravoslavlje problem za EU i NATO?

Suviše je on večito nešto poseban i drugačiji da bi bio 100% deo Evrope kao npr. Norveška, Češka, Holandija , Estonija itd.

Grešiš. Mađarska je bila i biće Evropa, ma kakav god Orban bio. A neka orijentalna rupa može da bude demokratskija i od Islanda - uzalud.

Uzalud, kad im je kultura i dalje balkansko-ci*anska i uvek će biti.

Duh naroda je orijentalan, kao i kultura, te pogotovo hrana i muzika. Bilo i biće.

Čak i da se demokratizuje, i ona će biti i ostati orijent balkanski.

Nema tu spasa, osim da se ta turkobalkanska ''kultura'' demontira i rasformira - i to u potpunosti, odozgo nadole i obrnuto.

Uobičajena WOKE mangina kuknjava - čim neko kaže nešto što nije ''mejnstrim'' ili ''in-the-vogue'', odmah je rasista, fašista, ludak i šta sve ne. :roll:

Ta granica je i dan-danas itekako realna i prisutna i biće i u budućnosti.

Baš suprotno.

Zato što je putinizam nakazna mešavina trećesvetaštva, zatucane istočnjačke ortodoksije, ljubavi prema islamu i neo-sovjetizma, dakle kombinacija ubi Bože, direktno iz pakla.

Orijentalna kultura i despotizam itekako idu jedno na drugo, maltene kao rukavica na šaku.

Kolevka Evrope je Franačka drzava Karla Velikoga.

Grčka i Rim su bili više panmediteranske civilizacije nego evropske, dakle bio im je daleko bliži neki ''civilizovani'' Egipćanin ili Sirijac nego ''varvarin'' German, Sloven, Balt ili Ugro-Finac.
Budi Bog sa nama.

Bukvalno treba da obučeš dres ovih putinofila,proletera i ostalih kolektivističkih ideologa. Isti rezultat želite,istu filozofiju zastupate. To što nam se povremeno slože ocene nekih pojava ne znači da ja i ti mislimo isto, a motivi su nam svakako sasvim različiti. Ja ovu trenutno usranu zemlju ipak smatram svojom i želim je bolju i normalnu, što dalje od apsolutističkih hadova. Ti se naslađuješ njenim propadanjem.Mogu biti i ciničan i podjebavati ali se i na taj način borim za onakvu kakvu smatram da treba da bude. Ti si nešto sasvim drugo. I nema to veze sa woke sr.anjem koje bi da mi spočitaš, ti si jednostavno......

Molio bih te zato da mi nikada više ne staviš lajk na post. Ozbiljno mislim. Ne misliš sigurno kao i ja.
Eto toliko.
 
Geopolitički sukobi
Motivisani verskim razlikama. Jer na jednoj strani su Rusi pravoslavci a na drugoj katolici i protestanti: Balti, Poljaci, Finci....
Raspad Jugodalvije
I pre toga su Hrvati stravično mrzeli Srbe (kao i Slovenci), a i obrnuto.
Irski separatizam u Severnoj Irskoj
Opet motivisan verskim razlikama, nešto manje istorijskim.
Ne postoje ovi sukobi
Slovaci, Česi i Poljaci smatraju istočne Slovene divljacima.

A Italijani Grke isto gledaju kao na nižu rasu.
 
Nije to ništa novo, i prije 2000 godina je Dioklecijan podijelio carstvo na zapad i istok, čisto praktično, lakše je upravljati ljudima kad postoje dva centra moći. Crkva je samo slijedila iskustva onih prije nje.
Ta granica je bila čisto administrativna, ništa značajno nije delila. Jer i istočno i zapadno od Drine su starosedeoci koristili vulgarni latinski. Grčki jezik je počinjao tek južno od Jirečekove linije (Drač - Varna).
 
Da, Tito je inače bio poznat kao veliki katolik i veliki zapadnjak. Neće biti. Ruski igrač i ateist do koske, ako išta a ono totalni antizapadnjak.
Da, do koske pa pušio s papom tomuse po Vatikanu?
7-10-700x525.jpg
 
Nije to ništa novo, i prije 2000 godina je Dioklecijan podijelio carstvo na zapad i istok, čisto praktično, lakše je upravljati ljudima kad postoje dva centra moći. Crkva je samo slijedila iskustva onih prije nje.
Никакве везе с темом. Пре 2000 година су хришћане у Риму још протеривали и бацали лавовима, кога ухвате.
 
prvo je radio za ruse, kada je trebalo drukati srpske komuniste, konkurenciju, moskvi, a onda je rekao ne staljinu, i postao je zapadnjak, klasican preletac, zato ga i vole na ovim prostorima, prevrtljivac, dvolicnjak, izdajica, sve se to ovde ceni, kao snasao se zafrknuo je staljina, a srba koliko nosi na dusi?

ali sto se tice jugoslavije, mislim da se bas potrudio, ne bih ja bas njega samo krivio, uradio je najbolje sto je znao, i to je nekako funkcionisalo dok je bio ziv, posle smo mi trebali u tranziciju,a ne poslednji bastion komunizma da budemo u evropi, i da resavamo nacionalna pitanja
 
Poslednja izmena:
Nije na tebi da to odlučuješ, građani će čuti obe strane pa će sami doneti sud. Ovako ako neko sebi daje pravo da odlučuje šta će ko da govori i koje su mu namere, onda je to diktatura.
„Верујем да постоји неки договор власти и опозиције и то из оних класичних шема прављења тезе и антитезе ради контролисања политичког живота. Трећи фактор је ту реметилачки, ми смо тај трећи фактор који настоји да ојача“, додаје Павић. https://srbin.info/politika/pavic-p...drzavi-ovi-izbori-ne-lice-ni-na-sta/?lang=lat
 
Nema danas nikakvih međuhriščanskih neprijateljstava. Hrišćanstvo je faktički pred nestankom i sve je manje uticajno. Druge vode danas teku...
Ovo jeste tačno i u tom slabljenju je sva suština. Zahvaljujući slabljenju RKC EU glavešine mogu danas da sve "vrednosti" nameću svima, pa i Papi da recimo nateraju da u katedralama venčava pe*ere i le*be, što samo po sebi nije bitno...

Ono što je bitno i što im je cilj im je stvaranje bespogovornih poslušnika koji će izvršavati sve ciljeve bezlične, neizabrane duboke države, verovatno po ugledu na propalu Ameriku.

Pošto pravoslavlje i dalje nije poslušno, i gaji neke svoje oprečne stavove i moral, naravno da će da bude na smetnji svakoj vrsti udara zapadne "demokratije". Papa, samo još šlajfuje za tom lavinom, onom jednom nogom koja mu još viri iz groba...
 
Poslednja izmena:

Back
Top