Zasto je opozvana nasa ambasadorka u Hrvatskoj, Jelena Milic?

udbasko cedo pupovac je na strani hrvatskih novinara i javnosti, jer je milicka imala kako kazu ispade koji su bili ne samo protiv hrvatske u celini vec i protiv srpske manjine tj njenih predstavnika...

Milorad Pupovac, predsednik SDSS-a i poslanik u Saboru, rekao je da su odnosi između Srbije i Hrvatske ključni za prostor bivše Jugoslavije, ali i Jugoistoka Evrope i da su za tu vrstu odnosa neophodne profesionalne diplomate.

"Kada to nije slučaj i kada se diplomatija pretvara u nediplomatsko ponašanje, onda očito nema druge nego da se to reši ovako kao što je to učinio predsednik Srbije sa ambasadorkom Milić, koja je umesto da deluje kao diplomata svoje zemlje u Hrvatskoj zapravo svoj pozv shvatila kao nediplomatsko delovanje i nediplomatsko postupanje", naveo je Pupovac novinarima u hrvatskom parlamentu.

jadni srbi sa ovakvim predstavnikom...

Jutarnji list: Hrvatska htela da proglasi ambasadorku Srbije Jelenu Milić za personu non grata​

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova nameravalo je da ambasadorku Srbije u Hrvatskoj Jelenu Milić proglasi za personu non grata, zbog niza incidenta koji su narušili diplomatske norme.

Milić je obeležila mandat demonstrativnim odlascima sa više događaja. Napustila je božićni prijem SNV zbog neslaganja s Miloradom Pupovcem oko pisma podrške mladima u Srbiji, sukobila se s Hrvojem Klasićem i Ninom Raspudićem na tribini "Thompson uber alles", optužujući Hrvatsku za nedostatak obračunavanja s prošlošću, a otišla je i sa konferencije o manjinama zbog kritike Jasne Vojnić na račun srpskog vrha.

Šta su pisali hrvatski mediji o opozvanoj ambasadorki Srbije?​

Ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić koja je danas iznenada i bez objašnjenja opozvana, poslednjih meseci je incidentima punila novinske stupce u Hrvatskoj.

Hrvatski mediji su o njoj široko pisali u januaru, kada je demonstrativno napustila tradicionalni božićni prijem Srpskog narodnog veća (SNV) jer je bila nezadovljna aplauzom domaćina kojim su propratili navod o podršci studentima koji protestuju u Srbiji, a izneti su u pismu dobitnika nagrade SNV za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

"Da budemo sasvim jasni, otišla sam jer je deo zvaničnika SNV-a aplaudirao na deo pisma koje ne želim da cenzurišem i to nije moj posao, ali ja sam ambasador Srbije u Hrvatskoj. Dakle, rukovodstvo SNV-a je aplaudiralo na deo pisma u kojem se spominje podrška mladima u Srbiji. Nažalost, velik deo tih mladih smatra da su moje državno rukovodstvo ubice i da imaju krvave ruke", rekla je Milić u Zagrebu u izjavi za novinare hrvatskih medija.

Ona je rekla da je reagovala "na flagrantnu uvredu države" i da bi tako reagovao i bilo koji drugi ambasador.

Prošle sedmice Jelena Milić izazvala je novi incident u Zagrebu demonstrativnim napuštanjem konferencije o nacionalnim sistemima zaštite hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj i to posle izjave predstavnice hrvatske manjine u Srbiji i poslanice Hrvatske demokratske zajednice u Saboru Hrvatske Jasne Vojnić da vlast u Srbiji učestvuje u govoru mržnje prema hrvatskoj zajednici u toj zemlji.

Milić je tada reagovala iz prvog reda publike osporavajući tu tvrdnju i tvrdeći da se Hrvatska ne suočava s prošlošću pomenuvši pritom i koncerte kontroverznog pevača Marka Perkovića Tompsona, kao i njegovu novu pesmu "Ako ne znaš šta je bilo".

Posle izlaganja, Milić je, na iznenađenje prisutnih, demonstrativno napustila skup u Novinarskom domu u Zagrebu na kojem su bili i predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Kontroverzu je izazvala i u februara ove godine kada se pojavila na tribini u Zagrebu pod nazivom "Thompson ueber Alles", koju je organizovalo Srpsko privredno društvo "Privrednik".

Hrvatski mediji su pisali da su među učesnicima bili građanski aktivista Zoran Pusić, poslanik Nino Raspudić i istoričar Hrvoje Klasić i da je rasprava proticala mirno dok se nije oglasila Jelena Milić. Ona se iz publike nadvikivala s gostima i moderatorom tribine o kontroverznom pevaču Marku Perkoviću Tompsonu ponavljajući, među ostalim, da se Srbija bolje suočava s prošlošću od Hrvatske.

U hrvatskim medijima je najčešće opisivana kao incidentna i kontroverzna ambasadorka koja je tokom dvoipogodišnjeg mandata napadala i državljane zemlje koju predstavlja.

Jutarnji list je danas u tekstu o iznenadnom opozivu ambasdorske Srbije istakao da se posebno ističe njena "nagla metamorfoza iz liberalne proevropske intelektualke koja je javni imidž gradila otvorenim protivljenjem nedemokratskom društvu Slobodana Miloševića, u tvrdu zagovornicu Aleksandra Vučića i njegovih autoritarnih socnacionalnih politika recentno sažetih u koncept 'srpskog sveta' ".

Raša Andrić posle "gesta" ambasadorke Milić: Studenti ne napadaju državu nego kriminalizovani režim​

https://www.021.rs/Info/komentari/398285
Ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić demonstrativno je napustila tradicionalni prijem Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu.

"Nisam političar i mogu da gledam samo iz svog ugla. Za mene je strašno ovo insistiranje ljudi iz režima da studenti koji traže pravdu i odgovornost za zločin u Novom Sadu rade protiv svoje države. To je klasična zamena teza – oni svoju vlast i svog predsednika doživljavaju kao da su oni država, a nisu. To je greška i u jeziku, jer oni nisu vlast. Oni su uprava, oni upravljaju, ne vladaju, a vlast i vladari su kraljevi i carevi i diktatori. Studenti i ljudi koji im daju podršku u protestu ne napadaju, dakle, državu, nego ovaj strašni, kriminalizovani režim u kojem živimo", navodi on.

Kako ističe Raša Andrić, ova studentska pobuna nam je vratila građansko i ljudsko dostojanstvo posle dugo godina neke kolektivne apatije.

"Ja nikada nisam izgubio nadu da su promene moguće, uvek mi je bilo jasno da možemo da smenimo ovaj režim i da će on jednom da se završi. Ali sam, priznajem, bio malo razočaran studentima kada se 2022. desila strašna tragedija, kad je dete ubilo decu u 'Ribnikaru', što je tada njihova reakcija na to bila jadna. Mislio sam da je trebalo snažnije da se pojave, sećam se da sam tada razgovarao sa novinarom 'Studenta' i bio ljut na njih kako ništa nisu uradili. Sada su me jako, ali baš jako usrećili, ne samo mene nego i mnogo drugih ljudi širom Srbije. Mislim da je njihova pobuna nešto najznačajnije i najbolje što nam se desilo u dvanaest godina ovog režima, i da jako pametno vuku poteze. Fantastično je kako oni to rade i kako zrelo postavljaju stvari

Ali, prema njegovim rečima, čeka nas ogroman posao.

"Studentska pobuna je prvi korak u promeni ovog režima, a pošto je Srbija u smislu i zemljišta, i vazduha, i vode, i institucija, i arhitekture, i ekonomije i svega ostalog čega se dotakao ovaj režim, a specijalno duha i duše naroda strašno uništena, čeka nas ogroman i težak posao tek kad smenimo te ljude. Za njihov odlazak uopšte nemam nikakve sumnje, ali je strašna korupcija i pustoš koja nam ostaje iza njih. Treba se iz toga izvući, i sada je tu i pitanje da li imamo dovoljno stručnih i kompetentnih ljudi koji mogu da vrate zakonu institucije koje su uništene i u tolikim problemima. Takve ljude je oterao ovaj režim, i mislim da nas i tu čeka velika borba. U mojim ličnim razmišljanjima, ja te ljude zovem Novim prosvetiteljima", zaključuje Andrić.

:fdlan:

JelenaMilic-588x1024_1637x940.jpg

Video sam vest neki dan. Jedina stvar koju sam primetio je da je propala.
pokusala da pljuje studente

hrvati iskoristise to da je vec kao nepozeljnu zbog prethodnih stavova jos vise napadnu...

problem im je bio sto je napustila izlaganje predstavnice hrvatske manjine u sbriji koja je vidi Boga ti clan i hrvatskog sabora...

jelena je napustila jer je ova lagala kao i obicno...

hrvati u sbriji 1992 nisu sotali eby drustvenih stanova vec su korisncka prava otkupili kao svi za tepsiju ribe... dok je u hr 1991 i 1992 oduzeto 40 000 stnaraskih prava nosiocima srbima...

hrvati i danas rade u janvim preduzecima...

u hr ?

A ja se pitam zašto je nju režim tamo postavio.
поставио би ја тамо - мене

па да видиш

научио би и ти даје рецимо у ср митровици у једном дану стрељано 9 000 срба иѕ срема током 42ге...

научио би и ти много тога... оно што су несрби са титом скривали деценијама...

autorska tema

vidim nema teme oko opoziva nase ambasadorke. Zasto ju je rezim u Srbiji smenuo ?
Milić je očito imala zadatak da u Zagrebu bude provokatorica, a ne diplomatkinja. Nije problem što je branila stavove svoje zemlje – to se od veleposlanika i očekuje – nego što je to radila na način koji je više ličio na aktivizam nego na diplomaciju. Odlazila je s tribina, upadala u rasprave, nadvikivala se s gostima i vrijeđala domaćine. Diplomati obično grade odnose, a ne pale mostove gdje god se pojave.

Njezin opoziv samo pokazuje koliko su srpske vlasti pragmatične – kad netko postane politički neisplativ, jednostavno ga maknu. Možda će se Milić bolje snaći u nekoj drugoj ulozi, recimo kao komentatorica na nekoj televiziji, gdje se stil vrijeđanja i upadanja u riječ ipak više cijeni nego u diplomaciji.

Back