Zašto je opasno menjati mesta u avionu

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
357.860
688z387_avion-6332d27640d67.jpg

Većina putnika u avionu bi želela da sedi uz prozor ili bliže izlazu. Naravno, kada je avion pun, nema toliko prozora da svako može da uživa u pogledu a putnici koji su najdalje od izlaza moraće najduže i da čekaju na izlazu.

Događa se i da na letu ima više slobodnih sedišta nego putnika ali to ne znači da mesta „nisu numerisana” i da svako može da sedne gde mu je volja. To gde će ko da sedne odlučuje kabinsko osoblje koje nema ništa protiv putnika ako ne usliši njegovu želju da budu uz prijatelje, bliže izlazu ili uz prozor.
Da bi avion bezbedno leteo mora da bude uravnotežen. To se postiže ravnomernim rasporedom težine a to su putnici, njihov prtljag, i naravno gorivo. Odstupanje od toga može da bude opasno po putnike i letelicu, pa čak i fatalno. Avijacija uči na greškama i takvih primera je, nažalost, bilo dosta. Upravo zbog toga postoje jasna pravila pri rasporedu putnika.

Ne mogu svi putnici da sednu na istu stranu aviona jer je sa te strane lepši pogled niti mogu svi da sednu napred ili pozadi, bliže izlazu. Avion bi zbog toga mogao da se sruši. Pri tome, zašto ne treba menjati mesto u avionu na svoju ruku, postoji još jedan razlog, o kome se nerado govori.
U slučaju nesreće, podaci o rasporedu sedenja mogu da pomognu kod identifikacije putnika. To je prvi parametar pri utvrđivanju identiteta nastradalog putnika. Potom se primenjuju ostale tehnike – podaci iz zubnog kartona, fizičke karakteristike tela i lični nakit. Tek potom na red dolaze lična dokumenta i otisak prsta.
Za utehu, statistika ukazuje da se više od 95 odsto avio-udesa završi bez žrtava.(politika)

Iz proverenih izvora znam da su Srbi spontano najbolji balans, to se raspistolji po celom avionu , legnu preko tri sedista, spuste i teziste aviona, rasporede tezinu maksimalno sto mogu , jednom sam putovao i video cudo , znaci tacno su prodali karata da svako ima sediste za lezanje za let od 6h...
Zadnji ulazim, ostala samo dva zadnja reda za pistolj poziciju , stjuardesa kaze imate 4 red , ja vidim pistolj pozicija vez zauzeta neki sportasi , planinari , pitam jel ima mesta pozadi za lezanje kaze sestradesa ima...mozete...I tako sam na kraju pogledao i u avionu nisam video nijednu glavu.....svi su bili u pistolj poziciji ...Nije proslo ni pola sata od uzletanja, a vreme mozda 15, mozda 16h , popodne...I pomislih , i posle meni neko ne veruje kad mi se desavaju ovakve stvari....
A jesam imao tad mobilni , obicno ne nosim, a tad sam imao ali nemam obicaj da slikam, mora da se prisecam, tako sam rastao , druzenje a ne slikanje...to je kad imas veliko dvoriste....razvucena socijalizacija..

Nikakav problem nije za putnički avion da svi putnici sednu na jednu stranu, levu ili desnu i da tu ostanu. To je neznatno pomeranje centra težine, jer je trup uzak i lako se kompenzuje.

Neznatno veći problem bi bio da recimo prilikom sletanja i pri jakom vetru svi putnici krenu da trče iz celog aviona i da se svi naguraju u rep recimo. Pilot bi to osetio verovatno, opet zavisi od toga koji je avion u pitanju i koji broj putnika u pitanju.

Znači nije problem prividna neravnoteža pre uzletanja, nego "pomeranje ravnoteže" tokom leta.

Nikakav problem nije za putnički avion da svi putnici sednu na jednu stranu, levu ili desnu i da tu ostanu. To je neznatno pomeranje centra težine, jer je trup uzak i lako se kompenzuje.

Neznatno veći problem bi bio da recimo prilikom sletanja i pri jakom vetru svi putnici krenu da trče iz celog aviona i da se svi naguraju u rep recimo. Pilot bi to osetio verovatno, opet zavisi od toga koji je avion u pitanju i koji broj putnika u pitanju.

Znači nije problem prividna neravnoteža pre uzletanja, nego "pomeranje ravnoteže" tokom leta.
centar gravitacije se izračunava prema ukupnoj težini i teško da pozicija nekoliko putnika prave razliku.
Obično je problem koji je dovodio do nesreća pograšna kalkulacija zbog pogrešne težine ili pomeranje tereta tokom leta ali pričamo o tonama...

Juce dodjoh iz Pg, i cim je avion dodirnuo pistu, krenu stoka da ustaje iz sedista.
Pilot popizdeo i nije hteo da se parkira do kraja, vec stao na nekih 50m od cilja, dok stoka nije sela.

Jedno 15 puta su molili na razglasu ljude da sednu, da ne ustaju dok se ne parkira, ali dzaba - stvarno smo stoka mi Balkanci.

to samo kod nas…niko ne postuje svoju zonu ukrcavanja i sto kažeš pri sletanju trče da prvi izadju dok avion nije ni stao…strasno iriitantno
Zadnjih godina, kad god sam u Bgd, oseća se netrpeljivost i netolerancija ja svakom koraku

Iz proverenih izvora znam da su Srbi spontano najbolji balans, to se raspistolji po celom avionu , legnu preko tri sedista, spuste i teziste aviona, rasporede tezinu maksimalno sto mogu , jednom sam putovao i video cudo , znaci tacno su prodali karata da svako ima sediste za lezanje za let od 6h...
Zadnji ulazim, ostala samo dva zadnja reda za pistolj poziciju , stjuardesa kaze imate 4 red , ja vidim pistolj pozicija vez zauzeta neki sportasi , planinari , pitam jel ima mesta pozadi za lezanje kaze sestradesa ima...mozete...I tako sam na kraju pogledao i u avionu nisam video nijednu glavu.....svi su bili u pistolj poziciji ...Nije proslo ni pola sata od uzletanja, a vreme mozda 15, mozda 16h , popodne...I pomislih , i posle meni neko ne veruje kad mi se desavaju ovakve stvari....
A jesam imao tad mobilni , obicno ne nosim, a tad sam imao ali nemam obicaj da slikam, mora da se prisecam, tako sam rastao , druzenje a ne slikanje...to je kad imas veliko dvoriste....razvucena socijalizacija..

Јеси објавио на Инста.. Ниси?! ШЕТАЈ!

Juce dodjoh iz Pg, i cim je avion dodirnuo pistu, krenu stoka da ustaje iz sedista.
Pilot popizdeo i nije hteo da se parkira do kraja, vec stao na nekih 50m od cilja, dok stoka nije sela.

Jedno 15 puta su molili na razglasu ljude da sednu, da ne ustaju dok se ne parkira, ali dzaba - stvarno smo stoka mi Balkanci.
Zar ti ne slećeš na nemačke aerodrome, ne letiš najboljim aviokompanijama u biznis klasi?
Čudno baš.

Back