Zasto je nekim strancima super kad se presele u Srbiju?

овде су још људи спремни да помогну, саслушају, изађу у сусрет.. доста смо отворени и срдачни
Ništa od toga nije istina. Srbi su veoma zatvoren narod. Ostvariti bilo kakav ozbiljan kontakt van familije i svojeg kruga je gotovo nemoguće. Ljudi se presele iz Zaječara u Niš ili Beograd i ceo život budu stranci bez da znaju imena dvojice suseda.

Pomenu neko od kolega forumaša jeftin smeštaj, pa da se nadovežem na to. Letos sam boravio na Drini sa suprugom u jednom lepom i pristojnom hotelu. Upoznao sam bračni par taze penzionera iz Lucerna. Čovek inženjer, supruga medicinska sestra. Početkom osamdesetih napustili su Srbiju i sa punim radnim stažom dočekali švajcarsku penziju. I tako, pričamo i dođemo do smešne cene smeštaja u dvokrevetnim sobama. Cena je 7000 dinara za dvoje u polupansionu (ručak i večera),ljudi kažu uplatili smo 15 dana, šetaju, uživaju, posluga oko njih, drugi spremaju klopa, menjaju posteljinu, uživanje. Kaže da u Lucernu ne može da se prespava u hotelu ispod 80 evra i to na periferiji, bez doručka. Njih dvoje imaju ukupnu penziju oko 5000 evra, uplaćivali su i nešto u privatni fond. Za njih je sve ovo smešno jeftino. Kažu u Srbiji su 6 meseci, 6 meseci tamo, kombinuju . JBG, njima je sve jeftino, od 6 meseci u Srbiji, dva meseca su po putovanjima, idu često i u Vrnjačku Banju. Ko ima novca, ovde zaista može da uživa.

Koliko znam, da bi zadržao švajcarsku penziju moraš da živiš u Švajcarskoj. Ako odeš negde drugde umanje ti. Pričala mi jedna žena koja ima švajcarsku penziju a kombinuje život tamo i ovde.

Što se tiče stranaca ovde...prvi razlog su troškovi života + društveni život kada je reč o mlađima. Mada i pored toga nema baš toliko puno stranaca; u Hrvatskoj, Mađarskoj i Rumuniji ih ima više.

Ljudi se zahvaljujući siromaštvu sve manje druže u srbiji. Sve je postalo preskupo čak i razgovor.
Ljudi se u Etiopiji ili na Kubi druze do balcaka, na ulici ili u restoranu, ekstremno su ljubazni prema strancima, pevaju i igraju na ulici, otvoreni su za pricu... a mnogo su siromasniji od Srba no to im ne smeta da budu veseli. Zasto je onda u Srbiji drugacije? Zato sto je recimo Beograd pun raznoraznih dodjosa kao ti, ljudi bez korena, okruzenih strancima za njih u tom gradu, ljudi punih ogorcenja koji za sve svoje zivotne neuspehe optuzuju sve druge a ne jedinog pravog uzrocnika svega - samog sebe. Pa naravno, da medju takvim ljudima nema druzenja a mnogo im je lakse da za sve kazu da je preskupo, da im je kriv Dzilas koji im je pokrao 659 miliona (eura ili $ nije vazno), da je kriva babica koja ih je na porodjaju ispustila na glavu pa nisu zavrsili skole, da je kriv vulkanizer koji nije na vreme zakrpio gumu na automobilu kada su jurili da uplate dobitni tiket za Loto te su okasnili...

Koliko znam, da bi zadržao švajcarsku penziju moraš da živiš u Švajcarskoj. Ako odeš negde drugde umanje ti. Pričala mi jedna žena koja ima švajcarsku penziju a kombinuje život tamo i ovde.

Što se tiče stranaca ovde...prvi razlog su troškovi života + društveni život kada je reč o mlađima. Mada i pored toga nema baš toliko puno stranaca; u Hrvatskoj, Mađarskoj i Rumuniji ih ima više.
Srbija i Svajcarska imaju sporazum o sicijalnom osiguranju te se starosna penzija ( 1.stub) isplacuje i u Srbiji (ranije je postojalo ogranicenje ako niste radili/boravili odredjen broj godina u CH, odbijali su vam od starosne penzije odredjeni %) a kombinuje se sa srpskom ako imate pravo na nju, penzija koju ste profesionalno zaradili (2.stub) je vasa bez ikakvih ogranicenja - to je novac koji ste direkto od plate odvajali za taj fond.

Tacno tako, u Srbiji nema toliko stranaca kao u nekim drugim srednjeevropskim dzravama, jer, recimo nemaju EU zdravstveno osiguranje u Srbiji a EU drzavama imaju. Takodje, nije drustveni zivot za mladje u BGD-u bolj nego u Budapestu ili Bukurestu - nemojte se zavaravati da je nocni zivot u Beogradu ludacki dobar u odnosu na te gradove. No, svaki od tih stranaca ima svoje razloge zasto dolazi da zivi tamo gde zivi, to je individualna odluka.

Konkretno sam vidjao klipove na yt o iskustvima stranca kod nas
Имају паре из држава из којих су дошли а у Србији им је живот јефтин због тога - није нека велика математика,са иностраним парама овде је рај.
i vecini ovde odgovara.
Зашто нису отишли у своје католичке,будистичке,исламске рајеве (да не схвати неко погрешно ал' стално излазе хваљења свих тих места како су "изванредна") за живот него баш у већински српске православне цркве државу?
Да ли они можда имају неки други циљ са свим тим доласцима (опет,да се не схвати погрешно ал' земаља где су они већина има више те ако њихова не одговара могу да замене за ону са истим схватањима) а како би заувек остали овде стално причају лепо да се не сетимо шта ће ту?

(Постоје и огромне државе са становништвом другог начина живота од њиховог,друге вере а они су одабрали баш нашу малу по броју становника у односу на те ма немојте а ми смо наивци?)

Back