Zašto je matematika toliki bauk?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
385.100
Oduvek je matematika bila predmet koji je zadavao deci problem.
Da li je razlog sto se matematika prenosi deci na pogrešan nacin
ili ima dece koja jednostavno ne mogu da shvate i prihvate matematiku i njene formule ?

Kakvi ste vi bili matematicari u školi i da li spadate u grupu onih kojima je matematika i dan danas problem ? :)

Ja cu samo da kažem da sa matematikom nikada nisam bila na "ti" :rumenko:
Zavisi o kojoj matematici pričaš - Osnovna, Srednja, Faks...
Ja sam sa matematikom bio na "ti", ali sa hemijom nikako - jednostavno
je nisam voleo.
Istoriju sam voleo, ali su me nervirali datumi - kad je bilo to, kad se desilo ono...
Jbt, kao da je bitno da li je Francuska revolucija počela 1789. ili 1790. ili da li
je Keopsova piramida sagrađena 2900. p.n.e. ili par godina ranije ili kasnije...

Najveci broj sadista upisuje matematicki smjer.
To je nesto poput Slytherina, magnet za zloceste ljude.

Hhhhmmmmmm... kad malo bolje razmislim, rjesavao sam neki Harry Potter test osobnosti, mislim da je trajao pola sata, do zadnjih detalja me ispitivali, cak sam izbacio preference, tj. kliknuo da se onaj mutavi sesir ne mijesa i dopade me Slytherin skola...

:think:

ili ima dece koja jednostavno ne mogu da shvate i prihvate matematiku i njene formule ?

Kakvi ste vi bili matematicari u školi i da li spadate u grupu onih kojima je matematika i dan danas problem ? :)
Преширока тема за ове тропске температуре, али рецимо да је математика „баук” зато што је математику немогуће „набубати” без разумијевања. Многе друге предмете може се савладавати „главом” или „дупетом”, али математика не иде „на дупе”. Зато је онима којима добро иде она веома једноставна и лака, а онима којима не иде, заиста је баук.
Друга ствар, математика не трпи прескакање лекција. За нпр. географију је потпуно неважно јеси ли учио Аустралију кад ти је на тесту Европа, али у математици веома често у неком задатку затреба, као успутна радња, нешто од раније, а ако се то пропустило, ето белаја, стаде задатак и нема даље иако си тај дио научио како треба.

Zavisi o kojoj matematici pričaš - Osnovna, Srednja, Faks...
Ja sam sa matematikom bio na "ti", ali sa hemijom nikako - jednostavno
je nisam voleo.
Istoriju sam voleo, ali su me nervirali datumi - kad je bilo to, kad se desilo ono...
Jbt, kao da je bitno da li je Francuska revolucija počela 1789. ili 1790. ili da li
je Keopsova piramida sagrađena 2900. p.n.e. ili par godina ranije ili kasnije...
mi smo u gimn. imali odlicnu profesorku istorije, nije volela strebere koji uce napamet i kod nje si mogao i da ne znas koje je godine bila Francuska revolucija, ili kada je sagradjena Keopsova piramida. ona bi te pitala ZASTO je doslo do frncuske revolucije? ZASTO je sagradjena Keopsova piramida, i sl. stvari koje ne mozes da direktno procitas u knjizi, nego si morao da uzmes ceo kontekst, da razmislis glavom pa da sam zakljucis i dodjes do odgovora.
svaki cas je bio kao diskusija na neku temu i casovi su bili prilicno zanimljivi.
verovatno je sad vec pokojna, posto je i tad pre 25-30 god. bila matora, ali se nadam da je neko nastavio da predaje istoriju po njenom principu...

ja sam završila u gimnaziji matematicki smer iako mi matematika nije išla, a za faks koji sam završila matematika mi nije bila potrebna
..zato mislim da nije korektno ono sto si napisao ali ok .idemo dalje :)
ne kapiram kako si zavrsila prirodni smer ako ti nije isla matematika!? :think:

EDIT
na prvo citanje sam razumeo da si matematkicku gimnaziju zavrsila, ali posle vidim da se ipak radi o matematickom smeru.
sve jedno, i ja sam zavrsio prirodni smer... za nekog kome nikako nije isla matematika, bilo je prilicno tesko.
neki su i odustali/ponavljali posle 1-2 godine.

ne kapiram kako si zavrsila prirodni smer ako ti nije isla matematika!? :think:

EDIT
na prvo citanje sam razumeo da si matematkicku gimnaziju zavrsila, ali posle vidim da se ipak radi o matematickom smeru.
sve jedno, i ja sam zavrsio prirodni smer... za nekog kome nikako nije isla matematika, bilo je prilicno tesko.
neki su i odustali/ponavljali posle 1-2 godine.
to sam i napisala da matematika i ja nismo bile na "ti" vec na "vi" :lol:

citaj pazljivije..ne matematicku gimnaziju ( ne daj bože :lol:) vec prirodno matematicki smer u klasicnoj gimnaziji
da, vidim sad.
izmenio sam poruku, ali si me preduhitrila i vec odgovorila.

svejedno... dobro je da si na vreme ukapirala sta ti se sidja, sta ne i upisala ono sto odgovara tvojim sklonostima.
kao sto matematika nije za svakoga, tako isto nisu ni neke druge nauke za svakaoga.
ja verovatno nikad ne bih zavrsio prava/medicinu ili sl. gde samo treba da se straba napamet.
jednostavno ne mogu da ucim napamet... nikad nisam to umeo i dan danas posle mnogo godina. ne mogu stvari napamet da naucim.

Uvak mi je išla matematika. I sinu sada ide super, nema nikakvih problema, ide na takmičenja. Gledajući njegove drugare i šta mi ispriča posle škole,mislim da mnoga deca u startu ispuste neke stvari zbog kojih im kasnije matematika postaje teška. Zaostatak ne mogu tako lako da nadoknade i to ih prati kroz celo školovanje.

Matematika je disciplina za koju, statistički, dosta mali dio bilo koje populacije ima talent.
Također, povezana je s višim IQ, i sudeći po statistikama istraživanja američkih studenata, najviši IQ imaju studenti fizike, filozofije i matematike- viši od, npr. medicine ili prava.

Također, visoki talent za matematiku je jasno detektiran preko skeniranja mozga. Ti ljudi imaju gusto pakirane neurone u stanovitom čelnom području mozga. Ako to nemaš prirodno, rođenjem...zalud sav trud.

Uvak mi je išla matematika. I sinu sada ide super, nema nikakvih problema, ide na takmičenja. Gledajući njegove drugare i šta mi ispriča posle škole,mislim da mnoga deca u startu ispuste neke stvari zbog kojih im kasnije matematika postaje teška. Zaostatak ne mogu tako lako da nadoknade i to ih prati kroz celo školovanje.
Izgleda da su naša deca talenti za matematiku, jer nema ni jednog talmicenja iz matematika na svetskom nivou
a da neko od naše dece ne pobedi..cestitam takvoj deci..

da, vidim sad.
izmenio sam poruku, ali si me preduhitrila i vec odgovorila.

svejedno... dobro je da si na vreme ukapirala sta ti se sidja, sta ne i upisala ono sto odgovara tvojim sklonostima.
kao sto matematika nije za svakoga, tako isto nisu ni neke druge nauke za svakaoga.
ja verovatno nikad ne bih zavrsio prava/medicinu ili sl. gde samo treba da se straba napamet.
jednostavno ne mogu da ucim napamet... nikad nisam to umeo i dan danas posle mnogo godina. ne mogu stvari napamet da naucim.
Postoi više sposobnosti.

Neki se studiji oslanjaju poglavito na memriju- pravo,medicina,...
Neki na matematičko i geometrijski vid IQ- uglavnom prirodne znanosti
Neki na vevalnu IQ- političke znanosti

Jeste bauk kad se osnove ne nauče dobro i kad što je neko gore napisao ako se preskoči neka lekcija eto belaja.
U osnovnoj školi sam imala nekog alkoholičara koji je vikao na nas - kako ne razumete- pa posle niko nije smeo da
kaže da ne razume. Mislim da je najbitnije ko ti prenosi znanje. I naravno vežba. Ne moraš da budeš matematički genije
ali može to dobro da se nauči ako hoćeš.
Sestrin unuk upisao bolji faks kad ono trt. Matematika kaže kao da pričaju kineski.
Ali to je zato što je išao u Miki Maus školu (njegove reči).
I onda privatni časovi. Ali teško je to kad na vreme nisi postavio temelje.

Najveci broj sadista upisuje matematicki smjer.
To je nesto poput Slytherina, magnet za zloceste ljude.

Hhhhmmmmmm... kad malo bolje razmislim, rjesavao sam neki Harry Potter test osobnosti, mislim da je trajao pola sata, do zadnjih detalja me ispitivali, cak sam izbacio preference, tj. kliknuo da se onaj mutavi sesir ne mijesa i dopade me Slytherin skola...

:think:
Eto mene:
1718968054486.png

Back