Quantcast

Zašto je kralju Aleksandru zasmetala tvrđava Žrnov?

proka

Legenda
Moderator
Poruka
50.652
Zašto je kralju Aleksandru zasmetala tvrđava Žrnov?

Zbog gradnje Spomenika Neznanom junaku na Avali MINIRAN JE drevni srpski grad


Žrnov ili Žrnovan je bila srednjovekovna tvrđava smeštena na najvišem vrhu Avale (Žrnovica – 511 m nadm. visine). Na vrhu su još Rimljani podigli utvrđenje kako bi kontrolisali Singidunum i zaštitili svoje rudnike na obroncima Avale. Kasnije su Srbi tu sazidali tvrđavu, koju su potom Osmanlije osvojile 1442, proširile i ojačale za potrebe napada na Beograd. Međutim, primorani Segedinskim mirom, vraćaju tvrđavu Srbima 1444.


U gradu je prema legendi stolovao, u pesmama opevani, Porča od Avale. Ostaci utvrđenja su srušeni dinamitom 1934. godine da bi se na tom mestu sagradio mauzolej – Spomenik Neznanom junaku.

Posle smrti Janoša Hunjadija i Đurđa Smederevca 1456. godine Osmanlije ponovo kreću na Srbiju i 1458. godine zauzimaju Žrnov u pokušaju da osvoje Beograd, što im ne polazi za rukom. Posle toga Hodi paša proširuje tvrđavu dodatnim bedemom i suvim šancem stvorivši od Žrnova tvrđavu za uznemiravanje Beograda, koji se nalazio u mađarskim rukama.

tvrđava Žrnov

Odatle potiče i ime tvrđave – Havala, što znači smetnja, koji su mu Osmanlije nadenule. Tako je i cela planina dobila ime Avala.

Pretpostavlja se da je tvrđava napuštena u XVIII veku, od kada je prepuštena zubu vremena.

tvrđava Žrnov

Odakle potiče ideja da se spomenik Neznanom junaku podigne BAŠ na Avali –

U blizini srednjovekovnog utvrđenog grada Žrnova na vrhu Avale stanovnici okolnih sela podigli su 1922. godine kameni spomenik na mestu groba nepoznatog palog ratnika iz Prvog svetskog rata, koji je upravo tu i poginuo. Nakon nešto više od jedne decenije, kralj Aleksandar Karađorđević dolazi na ideju da se ovaj spomenik zameni mauzolejem koji će krasiti vrh Avale, a za šta će biti žrtvovan ČITAV srednjovekovni grad Žrnov.

tvrđava Žrnov

Beogradska čaršija bila je zatečena i šokirana, međutim brojni apeli javnosti nisu urodili plodom, te je bez ijednog logičnog opravdanja, Žrnov bez traga nestao u tišini. Pobuna protiv ovog čina smatrala se antidinastičkom propagandom i o tome nije smelo da se priča.

Interesantno je da je uoči poslednjeg miniranja stare tvrđave otkriven sloj iz rimskog razdoblja, gde su pronađeni cisterna s pitkom vodom kao i peć za pečenje hleba.

Zbog čega je Žrnov smetao kralju Aleksandru –

Na novopečenim ruševinama fotografisao se sam kralj, a po koji kameni ostatak prenet je u podavalsko selo Beli Potok. Na Vidovdan 1934. kralj je svečano otkrio spomenički kompleks, a prilikom svog govora držao je srebrni čekić u ruci, što je jedan od glavnih masonskih simbola. Isti čekić je, sa potpisanom poveljom, položen u temelje mauzoleja.

tvrđava ŽrnovKralj Jugoslavije i Veliki majstor 33. stepena, kralj Aleksandar I, svečano otvara radove na mauzoleju


Naime, javna je tajna da su Kralj Aleksandar i Meštrović bili osvedočeni masoni, a Beograd je u vreme kraljevine Jugoslavije smatran značajnim uporištem svetske masonerije. Navodno je upravo po njihovom nalogu sagrađen mauzolej baš sa istaknutom piramidom, glavnim masonskim obeležjem. Meštrović je ideju za spomenik dobio na osnovu izgleda grobnice persijskog cara Kira.

Žrnov je bio srpski simbol, a spomenik simbol novog svetskog poretka –

Još jedno objašnjenje za vandalski čin rušenja starog grada jeste to što je Aleksandar bio jugoslovenski, a ne srpski kralj. Tome svedoče i „Karijatide“ – kamene skulpture žena u narodnim nošnjama iz šest Banovina kraljevine Jugoslavije, visoke 4 metra, a postavljene na samom ulazu spomenika. Tako je simbol srpstva – grad Žrnov morao da ustupi mesto spomeniku novog svetskog poretka.

tvrđava Žrnov

Da li kraljeva tragična sudbina ima veze sa njegovim masonskim delovanjem ili ne, no samo nekoliko meseci od vidovdanskog govora na Avali (9. oktobra 1934) ubijen je u atentatu u Marselju.

Ceo kompleks završen je u septembru 1937, a spomenik je svečano otvoren takođe na Vidovdan 1938. godine.

tvrđava Žrnov

I dan danas postoji velika odbojnost ljudi u Srbiji prema ovom Meštrovićevom delu, naročito ako se ima u vidu da je grad Žrnov bio jedan od ukupno 6 najznačajnijih utvrđenja u Srbiji.

https://www.opanak.rs/zasto-je-kralju-aleksandru-smetala-tvrdava-zrnov/

MISTERIJA KOJA TRAJE Zašto je kralj Aleksandar srušio staru tvrđavu Žrnov na Avali?

Na brdu Avala iznad Beograda nalazilo se staro srpsko utvrđenje Žrnov dok na scenu nisu stupili kralj Aleksandar i Ivan Meštrović. O misterijama, čudnim sudbinama i još mnogim zanimljivim detaljima nešto više u videu.

https://www.blic.rs/riznica/istorij...r-srusio-staru-tvrdavu-zrnov-na-avali/vrwel3r

GRAD ŽRNOV POVRH AVALE: Sve o tvrđavi iz srednjeg veka koja je srušena zbog Spomenika neznanom junaku
https://www.telegraf.rs/zanimljivos...e-srusena-zbog-spomenika-neznanom-junaku-foto

ZAŠTO JE KRALJU ALEKSANDRU ZASMETALA TVRĐAVA ŽRNOV? Zbog gradnje Spomenika Neznanom junaku na Avali MINIRAN JE drevni srpski grad
https://www.alo.rs/vesti/drustvo/zb...ali-miniran-je-drevni-srpski-grad/264936/vest

Zašto je uništen Žrnov iz "Senki": Hir masona ili spomenik srpskim borcima koji je smetao
http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...a-ili-spomenik-srpskim-borcima-koji-je-smetao

da li stvarni kralj petar karadjordjević nije bio srpski kralj?
 
Poslednja izmena:

proka

Legenda
Moderator
Poruka
50.652
Elem, ruševine Žrnova dugo su mirovale, sve dok se oktobra 1915. godine na Avali nisu povele žestoke borbe između Srpske vojske sa jedne te nemačkih i austrougarskih napadača sa druge strane. Nisu dugo trajale, jer je naša Vrhovna komanda naredila povlačenje iz tog rejona.
,

Okupator je tako ovladao Avalom 17. dana tog meseca i pronašao jednog maloletnog srpskog vojnika, izgleda pripadnika 2. bataljona 7. puka Dunavske divizije koji je poginuo tokom artiljerijskog napada.

Nemci su ga propisno i dostojanstveno sahranili u Žrnovu, i na drvenom krstu na svom jeziku napisali: "Ein unbekannter serbischer soldat", odnosno: "Jedan nepoznati srpski vojnik". Naime, izgleda je bio tek mobilizovan jer su svi stariji vojnici imali oko vrata ogrlicu sa vojničkim oznakama i pukovskim obeležjima.Nakon Velikog rata stvorila se golema fama oko tog groba i identiteta ovog dečaka-ratnika (verovatno petnaestogodišnjaka), ali njegovo ime i prezime nikada nije utvrđeno, što je možda i srećna okolnost jer je tako postao univerzalan: bez imena i prezimena — nosio je svako ime i prezime, bez posebnog identiteta — dobio je svačiji identitet. Drugim rečima, taj konkretni Srbin je postao apstraktni Srbin.

Zato je na tom mestu podignut skromni spomenik sa vrlo ukusnim, "trodimenzionalnim" kamenim krstom, ali je onda kralj Aleksandar odlučio da se veličanstveni i glavni Spomenik neznanom junaku, u čast svih boraca za slobodu, mora podići ili baš tu ili nigde. Bilo je i drugih predloga, kontroverza je u to vreme bila velika, ali je vladar (praktično već pet godina unazad diktator) insistirao i po njegovom je moralo biti.


18-19. aprila 1934. godine u tri odvojene serije eksplozija, dinamitom su uništeni ostaci nesrećnog Žrnova kako bi se tu mogao dići pomenuti Spomenik neznanom junaku, remek-delo Ivana Meštrovića koje i danas pleni svojom nestvarnom energijom i monumentalnošću, i koje samo mrzitelji svega i svačega mogu da nipoštavaju. Sam kralj je o Vidovdanu te godine položio kamen-temeljac.

https://www.telegraf.rs/zanimljivos...e-srusena-zbog-spomenika-neznanom-junaku-foto
 

Deuodone

Zainteresovan član
Poruka
251
Зато што је био Масон, а Масонство је:
- Антихристова религија, значи богоборна, сатанистичка.
- Човекомрзитељство, јер је сатанизам.
- Културоуништитељство, јер се сматра јединим.
- Безобзирно и кукавичко, јер је ропско-служекањско.
- Апсолутно приземно, матерјално и ништавно, па је љубоморно на СВЕ.
...

Као и сваки масон, мисли да уништавањем вере, традиције и културе свог народа, ће га пре "просветлити" сатанском лучом и увести у мелезанску светину која ће клицати Антихристу (нпр југословенство).

То наказно зло на Авали, мора да се претвори у прах, јер у противном нама Србима неће бити боље док то идолиште не нестане.
Исто и маузолеј на Ловћену (где Његош лежи у идолском храму, упркос његовој жељи)
и "Теслин музеј" (где су исто масони СПАЛИЛИ тело Николе Тесле и држе га у урни... у згради...),
итд.
 
Poruka
4.286
Mogli bi da se zapitamo, kad smo već tu, i zašto je komunistima te '45te, '46te zasmetao svako ko je imao bilo kakvo malo veće imanje, dobru kuću, lepu ženu...

Da Žrnov danas postoji, pola dušebrižnika za njega ne bi ni znalo taman koliko za ovaj spomenik neznanom junaku.
A i bio bi održavan taman koliko i Maglič - dok nebi počeo da propada, bilo bi ne u drugom, nego u pedeset prvom planu.
 

faraonn

Elita
Poruka
16.186
Mogli bi da se zapitamo, kad smo već tu, i zašto je komunistima te '45te, '46te zasmetao svako ko je imao bilo kakvo malo veće imanje, dobru kuću, lepu ženu...

Da Žrnov danas postoji, pola dušebrižnika za njega ne bi ni znalo taman koliko za ovaj spomenik neznanom junaku.
A i bio bi održavan taman koliko i Maglič - dok nebi počeo da propada, bilo bi ne u drugom, nego u pedeset prvom planu.
...a, smetalo je kao i svakom balkancu, mozda ne sto ti drugi to imaju nego sto i oni nemaju pa, po nekom zakonu balkanskom ,
ako ima komsija aj' da i ja imam a ako nece ima da oce...eto po tom smetanju...plus , sto kad je nesto na izvolte
tada prorade uspavane / potisnute/ nemani ...i,- otvori se golootocka Kutija...
 

Deuodone

Zainteresovan član
Poruka
251
Mogli bi da se zapitamo, kad smo već tu, i zašto je komunistima te '45te, '46te zasmetao svako ko je imao bilo kakvo malo veće imanje, dobru kuću, lepu ženu...
Из истог разлога су Карађорђевићи покупили сву имовину Обреновића и све их побили...
Јес да су Обреновићи и гори, али Православан никад на туђе руку не диже.

Такође су Карађорђевићи покупили и сву народну имовину коју су могли, од 1903. - позната ствар.
А и данас КРАДУ туђу имовину где ГОД СТИГНУ.

Тако да је било и неке Правде 1944-45. јер је предратно Ју друштво било прилично засновано на ратно-профитерству, отимачини и лоповлуку. Почев од краљева Југославије, преко Пашића и осталих лопина. Има чак и извесне правде у комуно отимачини, али најгори су, захваљујући масонским везама ИЗБЕГЛИ ТУ ПОХАРУ.

Da Žrnov danas postoji, pola dušebrižnika za njega ne bi ni znalo taman koliko za ovaj spomenik neznanom junaku.
A i bio bi održavan taman koliko i Maglič - dok nebi počeo da propada, bilo bi ne u drugom, nego u pedeset prvom planu.
Одбрани ти масона-уништитеља културно историјских споменика само тако...

Да ти нису вође Културне револуције у Кини неки род?
Или су само Карађорђевићима?
 
Poruka
4.286
Из истог разлога су Карађорђевићи покупили сву имовину Обреновића и све их побили...
Јес да су Обреновићи и гори, али Православан никад на туђе руку не диже.

Такође су Карађорђевићи покупили и сву народну имовину коју су могли, од 1903. - позната ствар.
А и данас КРАДУ туђу имовину где ГОД СТИГНУ.

Тако да је било и неке Правде 1944-45. јер је предратно Ју друштво било прилично засновано на ратно-профитерству, отимачини и лоповлуку. Почев од краљева Југославије, преко Пашића и осталих лопина. Има чак и извесне правде у комуно отимачини, али најгори су, захваљујући масонским везама ИЗБЕГЛИ ТУ ПОХАРУ.
A ti baš znaš da je celokupno visoko društvo svoje bogatstvo steklo ratnim profiterstvom, otimačinom i lopovlukom?

Nije bilo porodica (i to većina takvih među visokim društvom) koje su svoja imanja i bogatstvo sticali decenijama, generacijama?

Smešno...
 

Deuodone

Zainteresovan član
Poruka
251
A ti baš znaš da je celokupno visoko društvo svoje bogatstvo steklo ratnim profiterstvom, otimačinom i lopovlukom?

Nije bilo porodica (i to većina takvih među visokim društvom) koje su svoja imanja i bogatstvo sticali decenijama, generacijama?

Smešno...
Научите да читате туђи текст "Snowy Winter '95", а не да УДБ-ашки приписујете некоме нешто што није написао, глупо је...
 
Poruka
4.286
Научите да читате туђи текст "Snowy Winter '95", а не да УДБ-ашки приписујете некоме нешто што није написао, глупо је...
Evo šta si napisao:
Тако да је било и неке Правде 1944-45. јер је предратно Ју друштво било прилично засновано на ратно-профитерству, отимачини и лоповлуку. Почев од краљева Југославије, преко Пашића и осталих лопина.

A kao drugo, N. Pašić nije bio živ te 1944te, niti 5te.

Mnogo ti nešto pominješ tu UDB-u.
Mora da si fan. :D
 

Deuodone

Zainteresovan član
Poruka
251
Него...
Причали су многи Четници да је Александар био ПОЗАДИНАЦ, тј припадник ЛГБТ популације.
Праве мушкарце привлаче неосвојиве, лепе Тврђаве, јер нам личе на лепе и недостижне даме.

А ЛГБТ-овцу та женственост наравно смета...
Зато можда поруши утврду...
Да није зато поставио и онај Масонски Дирек, коме је фол миле дао име: "Гроб незнаном јунаку"?
Претеча београда на води... , и лебу...

Шта мислите?
 

Deuodone

Zainteresovan član
Poruka
251
Evo šta si napisao:
Тако да је било и неке Правде 1944-45. јер је предратно Ју друштво било прилично засновано на ратно-профитерству, отимачини и лоповлуку. Почев од краљева Југославије, преко Пашића и осталих лопина.

A kao drugo, N. Pašić nije bio živ te 1944te, niti 5te.

Mnogo ti nešto pominješ tu UDB-u.
Mora da si fan. :D
Сад је већ боље, мада сте требали да зацрните и оно: "прилично".

УДБ-а стигне СвуГда...
 
Poruka
4.286
Сад је већ боље, мада сте требали да зацрните и оно: "прилично".

УДБ-а стигне СвуГда...
Komunisti nisu pitali 'jesi pošteno stekao bogatstvo ili ratnim profiterstvom', nego su oduzimali SVE svakome ko je bio iole bogat.
E, to je otimačina i lopovluk. Ništa iz naše istorije u zadnjih 200 godina ne može da se poredi sa tim što su oni uradili.

Zbog toga smatram da tvoj komentar nije na mestu.
 
Poruka
3.363
...
Odatle potiče i ime tvrđave – Havala, što znači smetnja, koji su mu Osmanlije nadenule. Tako je i cela planina dobila ime Avala.
....
Турци су АВАЛУ звали ХАВАЛА јер су тако изговарали КЕЛТСКО име АВАЛА. Где си прочитао то што си написао?
Турци јесу давали имена градовима и варошицама, попут Куршумлије или Дорћола, које су или оснивали или преузимали, али турска имена за реке и планине се НИКАД нису примила. Осим за потоке...
 
Poslednja izmena:

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.