Zašto je kineska hrana među najpopularnijim kuhinjama sveta?

Lada

Legenda
Poruka
52.215
Аutor:Anica Petković

Koliko ste puta samo sa prijateljima ili porodicom prionuli na odlučivanje u koji ćete restoran otići da jedete ili odakle ćete naručiti hranu i posle mnogo dogovaranja zaključili da vam kineska hrana svima najviše odgovara?

Ovo ni ne čudi – čini se da je kineska hrana na celom svetu među omiljenim kuhinjama, a da su kineska jela rado viđen gost na porodičnim trpezama, pauzama za ručak na poslu, pa i romantičnim večerama.
 
kineska-hrana-kinezi-stapici-za-jelo-kuhinja-kina-.jpg.webp
 

Kineska hrana – svako može pronaći jelo po svom ukusu​

Kineska hrana poznata je po tome što se na posluženju može naći u bezbroj različitih ukusa i varijanti. Od slatkih, karamelizovanih jela, preko kiselih, pa sve do gorčih ukusa, ali i njihovih neodoljivih kombinacija – kinesko jelo bukvalno može da bude skladno svačijem ukusu.

Dovoljno je da pogledate meni dobrog kineskog restorana i videćete koliko najrazličitijih jela imaju u ponudi. Upravo veliki izbor ukusa, glavni je adut kineske hrane koji je preporučuje i predstavlja jedan od ključnih razloga za njenu veliku popularnost.
 

Veliki izbor sastojaka kineskih jela​

Osim samih ukusa, kinesku hranu odlikuje još jedan adut koji se odnosi na veliku mogućnost izbora: sastojci koji se koriste u kineskoj kuhinji zaista su širokog dijapazona.

Pre svega, tu je meso – piletina, junetina, ćuretina, svinjetina, plodovi mora… Kinesko jelo može biti napravljeno od bilo koje vrste mesa. Kada je reč o povrću i začinima koji se koriste za pripremu kineskih jela, ovde je tek ogroman izbor!

Zato, kineska hrana svoju popularnost definitivno duguje i širokom dijapazonu najrazličitijih sastojaka koji mogu biti deo jela ove kuhinje, pa oni koji ne uživaju u ishrani određenim namirnicama, u kineskom restoranu uvek mogu pronaći jelo u kome će uživati.
 

Kineska hrana za sve prilike​

Još jedan od velikih aduta kineske kuhinje je taj što se ona može konzumirati u najrazličitijim prilikama. Od brzog jela pred izlazak u grad ili ishrane “usput” prilikom završavanja dnevnih obaveza, preko pauze za ručak na poslu ili studijama, pa sve do porodičnih ručkova i večeri – kineska jela uvek su pravi izbor.

Pre svega, dostava kineske hrane, koja je vrlo popularna i rasprostranjena, olakšava i prilagođava kineska jela bilo kojoj prilici. Osim toga, kineska jela mogu biti brza, ali i standardna, sofisticiranija. Zato je kineska hrana savršen izbor za svaku priliku, a ovo je definitivno i još jedan od njenih velikih aduta.
 

Kineska kuhinja ima dugu istoriju​

Poznavaoci istorije gastronomije i najrazličitijih svetskih kuhinja, znaju još jednu prednost kineske kuhinje – ona je antička!

Ova zanimljivost definitivno privlači na isprobavanje jela koja su pripremljena po nekim od najstarijih recepata na svetu, ali nije to ono što ovaj adut kineske hrane preporučuje da se nađe među glavnim “krivcima” za ogromnu popularnost kineske hrane na svetskom nivou.

Naime, duga istorija kineske kuhinje pobrinula se za to da se ona, vremenom, i izuzetno mnogo“raširi” po celom svetu. Od Amerike, preko Evrope i Afrike – kineska kuhinja osvojila je svet. Poćela je da se širi putevima svile, da bi nastavila da emigrira po celom svetu sve većom brzinom. Ovo je definitivno doprinelo i popularnosti koju kineska kuhinja uživa na svetskom nivou.
 

Štapići kineskoj hrani daju poseban šarm​

Ono što kineskoj hrani daje poseban šarm svakako su štapići koji su predviđeni kao pribor za jelo. Na primer, roditelji decu privuku na to da probaju kinesku kuhinju upravo štapićima (za decu zapadnog sveta jedenje štapićima predstavlja nepresušan izvor zabave), a kasnije ona neretko postane i njihova omiljena vrsta kuhinje. Osim toga, kineski štapići za jelo osvajaju i srca odraslih, a kineskom jelu daju posebnu čar i oplemenjuju ga egzotičnom notom.

Pa, ko je za “kineze”? Prijatno!
 
da ti ne uvale kučetinu ili mačetinu? :)
Ma to manje, vise, nego je pre nekoliko godina bila frka ( pocelo je u Italiji) oko
Kineza koji tamo zive, a niko od njih ne umire. Ista je prica i u Francuskoj.
Naravno da ljudi umiru, ali nikada nije prijavljen slucaj umrlog:D
Onda je bilo raznoraznih insinuacija;)
 
mada, kinezi se spaljuju, i ne prave neku frku i pompu oko toga. Možda ćute jer donose pepeo kući a možda je to zabranjeno u tim zemljama. Mislim da je i u Srbiji zabranjeno
Da, tako su i oni objasnjavali, ali i sam znas da je i za spaljivanje potrebna dokumentacija.
A skrivaju svoje umrle jer sledeci kinez preuzima njivu dozvolu boravka.
 

Back
Top