Zašto je hobi važan za mentalno zdravlje?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
10.035
TEMA.jpg

Kada smo bili mali imali smo hobije. Tokom odrastanja, zbog obaveza, zanemarili smo hobije. Nismo mogli da pronađemo vreme za njih.

Vremenom, postali smo nezadovoljni svojim životom, i to nezadovoljstvo ispoljavamo besom, melanholijom a kasnije se, kod nekih osoba javlja i depresija.

Da bismo bili ispunjeni životom, pored poslovnih i porodičnih obaveza moramo pronaći i vreme za sebe. U tom slobodnom vremenu, treba da se fokusiramo na neke lepe stvari.

I lepe stvari su deo života..ne samo one tužne.

Jedna od lepih stvari je bavljenje hobijem. O tome zašto je hobi važan za mentalno zdravlje, objašnjavaju psiholozi:

"
Stoga, svaka aktivnost koja utiče na vaše stanje opuštenosti, radosti, uzbuđenosti, da zaboravite na vreme i prostor, može biti hobi.

Hobiji mogu podrazumevati fizičke, kognitivne, praktične, kulinarske, muzičke, kreativne, društveno-korisne, humanitarne aktivnosti… Često se može čuti da je odraslima „glupo“, „nepromišljeno“, „neodgovorno“ da u ovim godinama i sa ovim obavezama vreme troše na takve aktivnosti koje im ne donose direktno benefite. Ipak, benefiti su mnogostruki.
Hobiji ne crpe energiju, već doprinose njenom stvaranju.

Upražnjavanje aktivnosti koje su nam hobi podstiče razvoj samopouzdanja. U hobijima stičete nova znanja, sposobnosti i veštine, otkrivate nove delove svog identiteta, talente i stičete doživljaj kompetentnosti.

Samo jedna aktivnost koja predstavlja hobi u značajnoj meri može preduprediti pomenuto stanje. Hobiji nam omogućavaju da se opustimo i da redukujemo nivo stresa, odnosno da skrenemo pažnju sa svakodnevnih okidača tenzije i frustracije. Tokom sprovođenja aktivnosti koja nam prija, telo se opušta i um se umiruje.
Aktiviranje u hobijima okupira misli i pažnju i štiti nas od prekomernog razmišljanja koje nema pozitivnu funkciju.

Hobiji doprinose razvijanju i negovanju socijalnih veza. Sa ljudima se, između ostalog, povezujemo putem interesovanja. "

Ceo tekst možete pročitati ovde: https://www.psihoterapijaipsiholoskosavetovanje.rs/zasto-je-hobi-vazan-za-mentalno-zdravlje/

Da li ste kao deca imali hobije?

Da li danas imate neki hobi i koji je vaš hobi?

Koliko vam je važno opuštanje i pronalaženje vremena za sebe?

od djackog doba: znacke ili priveske, ili albume sa slicicama... ili van-nastavne aktivnosti, dodatna nastava i/ili sport, ili slikanje npr... sve je to iziskivalo vreme i novac, a onda je nastupila kriza...
forumasenje?
Hobiji doprinose razvijanju i negovanju socijalnih veza. Sa ljudima se, između ostalog, povezujemo putem interesovanja. "
podele se ovako portali tematski, ti samo uskaces na njih, i na teme koje te interesuju... izgleda da je internet zamenio hobije, ja se secam da sam odmah naucio da pravim sajtove, i svasta nesto cime se ne bavim, a sada je vec AI [vestacka inteligencija] u zamahu, pravi muziku na primer, sto isto savetujem da se istrazi, moze bas da bude hobi nekome, ali imaju skole i ovde orkestre, kupuju se ili samo iznajmljuju instrumenti za decu, pa ona sviraju, ako nisu u horu, i vode se na razne sportove, samo roditelji moraju da imaju vremena i novaca za njih, pa ako ostane sta za same roditelje

Suštinski nisam mada sam svašta nešto bez cilja raduckao u radionici a to je uticalo na dosta stvari kasnije
Crafting - pravim DIY stvari od drveta, kože i sl. ovo je počelo iz neke potrebe da mi ruke budu zauzete, a kasnije sam i delimično unovčio.
Koliko vam je važno opuštanje i pronalaženje vremena za sebe?
Prilično mi je bitno, bez toga ne funkcionišem baš najbolje.

Kao dete sam imala više hobija ( sakupljanje sličica i lepljenje u albumima, crtanje, igranje plastelinom, sklapanje lego kockica sa sestrom i drugaricom ).

Danas pišem priče, prikaze knjiga, radim intervjue sa poznatim, i manje poznatim ali zanimljivim ljudima.

Mislim da je hobi važan zbog svih navedenih stvari o kojima sam pisala u uvodnom postu.

Najvažnija je socijalna interakcija. Može da se ostvari u većini hobija.

Što se tiče opuštanja, ono je važno i za mentalno ali i fizičko zdravlje.

Као дете сам био преоптерећен...
нисам имао када да одмарам увек у јуњави
спортови школа Лига младих лингвиста итд...
Данас и је хоби метепорологија...
волим да шетам и прати ситне промене у природи
у односу на временеске услове
помало пратим један метео фору и тако...

Као дете сам био преоптерећен...
нисам имао када да одмарам увек у јуњави
спортови школа Лига младих лингвиста итд...
Данас и је хоби метепорологија...
волим да шетам и прати ситне промене у природи
у односу на временеске услове
помало пратим један метео фору и тако...

Neobičan hobi, mislim na meteorologiju. Verovatno je potrebno neko predznanje iz te oblasti.

Hobi su mi sport i muzika i uspeo sam po 3 put da zivim od njega

Odlično je kada radiš nešto što voliš, a pritom možeš od toga i da živiš.

Back