Zašto je Hegel faca?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
360.821
Da li zbog toga što je napravio revoluciju u filozofskom razmišljanju polazeći od toga da je
sve na svetu u stalnom pokretu, život čoveka, priroda, istorija, društvo ili zbog nečeg drugog

U čemu je veličina ovog filozofa?

Ja kada sam citao Bertnarda Rasela, sigurno jednog od najvecih umova svih vremena, i on kada pise o Hegelu, to je nesto u fazonu, parafraziram:

Ja sam citao sve velike filozofe zapadne civilizacije, o Lajbnicu znam i najvise od svih, ali o svim znam dosta dobro. I sve druge filozofe razumem sta govore, jedino kod Hegela postoje delovi koje uopste ne razumem, a pitanje je da li ih je i Hegel razumeo.

Шта је Хегелова филозофија можеш стећи представу из ових неколико Шопенхаурових речи:
Hegelova takozvana filozofija jeste jedna kolosalna mistifikacija koja će našem potomstvu davati neiscrpnu temu za sprdanje s našim vremenom. To je pseudofilozofija koja koči sve duhovne snage, zagušuje svako stvarno mišljenje i na njegovo mesto posredstvom najgore zloupotrebe jezika, stavlja najispraznije , najbesmislenije , najnemisaonije, dakle najzaglupljujuće mlaćenje prazne slame.Ko može da čita njegovo najhvaljenije delo, takozvanu Fenomenologiju duha a da se pri tom ne oseća kao u ludnici - tamo i spada.
citat Šopenhauer

Прави филозофи пишу јасно, јер имају шта рећи, и желе то да објасне читаоцима. Хегел као и многи други не спадају у такве.
Duhovno siromaštvo, konfuznost, nastranost, odevaće se u nategnute izraze i u najnejasniju retoriku da bi tako zamotali u teške i pompezne fraze sitne, prazne, prozaične ili svakidašnje misli. Oni su u tome slični čoveku koji, u nedostatku veličanstva lepote, pokušava da taj nedostatak nadoknadi odelom, pa bi da sakrije sićušnost i rugobu svoje ličnosti varvarskim gizdanjem, perjem, kolorima, naborima, ogrtačima. I kao što bi se takav čovek našao u velikoj neprilici kada bi morao da hoda go, tako bi i naš autor bio u neprilici kada bi ga prisilili da svoju pompeznu, nejasnu knjigu prevede na razumljiv jezik koji bi otkrio siromaštvo njenog sadržaja.

Šopenahuer
И када наиђете на такве не губите време.
И нека вас не буни Хегелова наизглед слава. Она је заснована на "Царевом новом оделу". Као што је говoрио Бергсон:
Jezik ne samo što nas uverava u nepromenljivost naših osećaja, već će nas katkada obmanuti i o karakteru čuvstvenog osećaja. Kada, recimo, jedem neko jelo na glasu sa svoje izvrsnosti, ime koje ono nosi, obasuto hvalom, upliće se između mog osećaja i moje svesti; moći ću da poverujem kako mi se ukus jela sviđa, mada bi mi laki napor pažnje dokazao suprotno.
Bergson
Опште хваљење "царевог новог одела", може преварити чак и чувствени осећај а камоли апстрактну мисао о нечијој опште слављеној наводно филозофској мудрости.

...i mnoge knjizevnike prati fama da ih nije moguce citati i razumeti..Umberto Eko je recimo bio jedan
od takvih knjizevnika...
Tesko je citati nekoga ciji stil pisanja podrazumeva tok misli tj. pise onako kako misli teku sa svim asocijacijama,
referencama, zgonetkama..to su u stvari intertekstualne igrarije koje je tesko pratiti ukoliko koncentracija
ali i svestrano znanje citaoca nije na max..takav je bio i Hegel...

Poslednja izmena:
Само паметни могу видети царево ново одело.

carevo-novo-odelo.jpg.pagespeed.ce.PuTd3i7D-h.jpg

Ви "паметни" што се дивите "Хегеловом оделу" хајде изнесите овде ту велику мудрост коју је он даровао свету?
Шта после читања Феноменологије духа, знате више о свету, о животу, о смрти, о суштини ове јадне егзистенције у којој смо. Јел вам Хегел пружио одговоре и откровења?

Nijedan filozof nije bez nategnutih iskaza....

Retko koja tema tj esej su bez filozofskih integrisanih logickih gresaka...sitnih , ali su tu..
Svejedno to ne menja filozofski znacaj, filozofija nije nauka...to je jedno , drugo , mozda i mi dok citamo nesto podrazumevamo pogresno...

To nekad nervira, ali dobro , onda nas sve nervira...manje ili vise..

Ja se ne secam sta mi je poprilicno smetalo dok sam citao Hegela, ali mi je smetalo...Obicno mi smeta kad filozofi koriste valorizaciju , tj vrednuju nesto prema nekim nacelima iz toga doba, ili uopste nekog doba, znaci ili tovremensko ili svevremensko kad pocnu da unose kao vrednosne stavove...

A da pri tome nisu nigde postavili razloge za unosenje vrednovanja, jer moras imati razloga za tako nesto..
Dobro on je bio pedagog pa mozda i zbog toga, hoce to da povuce coveka...

Ali zbog toga je imao i autorityet, poprilican...a to je nesto sto danas nemaju filozofi...
Ima puno citljivijih filozofa, ali ne znam zasto , da li su izostavili neke konfliktne izjave...
Vrlo lako nesto moze postati pitko ako izostavis provokativne za neko doba stavove i odnose..

Back