Zašto je Grčki lidl povoljniji od našeg?

Vrtoglavo poskupljenje putera.

Screenshot_2023-05-30-18-32-36-542-edit_com.android.chrome.jpg
 
Zato sto je vucic lopov digo cene 100% na 15% povecane plate
Kakvo dubokoumno razmisljanje!
Dakle, Vucic je naredio Brnabicki "dizi plate u Telekomu, gradskom vodovodu u Stalacu, u Sintelonu, Matijevicu, na stovaristu u Futogu, frizerskom salonu u Ostruznici, svima". A sutradan joj poslao sledecu naredbu "dizi cene mesa u Matijevicu, putera u Lidlu, paradajza na limanskoj pijaci, jagoda na zemunskoj pijaci, dizi cene svega". Mislite da to tako funkcionise?

Na proizvodjacku cenu (ili nabavnu cenu iz inostranstva) idu zarade nabavljaca u lancu, akcize (ako ih za taj proizvod ima) i porezi (i carine ako se proizvod uvozi) sto je jedino u nadleznosti drzave. Porez je fiksan u % (ne znam koliki je u Srbiji) pa sledi ako je veca cena pre oporezivanja veca je i zrada drzave te prostom logikom samoj drzavi odgovara sto veca cena proizvoda jer ce se preko ubranog poreza vise peneza sliti u budzet.

Iz svega je jasno da onaj ko prodaje proizvod ima odlucujuci uticaj na visinu cene a drzava moze samo ograniciti cenu tog proizvoda a dobice se da prodavac/proizvodjac povuku proizvod sa trzista jer im ne odgovara cena. Pa tako kad drzava ogranici cene recimo mleka njega nestane na trzistu pa svi kukaju kako nemaju u sta da umacu plazma keks. Ili ako otkupna cena maline na trzistu ne odgovara malinarima krnu blokade po drumovima a onda im drzava da cenu pa te sezone na pijacama sirom Srbije skoci cena maline jer sve ode u izvoz te maloprodajnu cenu treba uskladiti sa tom otkupnom.

Dakle, problem u Srbiji je sto imate ekstremno alave proizvodjace, uvoznike, trgovce pa kad se svi oni ugrade cena naraste do neba. A u Srbiji, 'fala bogu, svi od jedne ture hoce odmah da zarade za BMW-a pa uvek idu sa maksimalnom zaradom za sebe. Lidl nije dosao da pomogne srpski narod vec da zaradi pa ako je na srpskom trzistu zatekao takve i takve cene nece se ponasati kao Robin Hud nego kao Superhik te ce se ukljuciti u opste cerupanje prosecnog potrosaca.
 

Back
Top