Zasto je Dodik rekao za Karadzica i Mladica da su zlocinci

Da se ne bi nagađalo:
Milorad Dodik je tokom svoje političke karijere drastično mijenjao retoriku o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, od zahtjeva da im se sudi za zločine do njihovog veličanja kao heroja.

• Rane izjave (1996. – 2007.): U ovom periodu, Dodik je bio jasan u stavu da se ratni zločinci moraju procesuirati.
    • Godine 1996. u intervjuu za magazin Slobodna Bosna, na pitanje da li se Karadžić i Mladić trebaju izvesti pred sud, odgovorio je: "I njih dvojica. Neka sud utvrdi da li su krivi ili ne".
    • Godine 2007. kao premijer Republike Srpske izjavio je za RTRS da "Ratko Mladić i Radovan Karadžić nisu junaci srpskog naroda - niti su to ikada bili" te ih je javno pozvao na predaju.
    • Također je u medijskim istupima iz tog vremena kritikovao njihovo vođstvo, navodeći da su doprinijeli stradanju sopstvenog naroda.
  • Kasnija retorika (2014. – danas): Dodik je s vremenom potpuno promijenio narativ, počevši ih braniti i slaviti.
    • Godine 2016. otvorio je studentski dom na Palama i predložio da nosi ime po Radovanu Karadžiću.
    • Više puta je izjavio da je "Mladić heroj" koji ostaje u sjećanju srpskog naroda, odbacujući presude Haškog tribunala kao politički motivisane.
    • Tokom suđenja Karadžiću u Hagu 2013. godine, pojavio se kao svjedok odbrane, tvrdeći da Karadžić nije bio kriv za ratne zločine.
    • Na novinarska pitanja o promjeni stava, Dodik je izjavio da ih sada poštuje jer su se žrtvovali za ideju Republike Srpske, dodajući: "Šta god rekao i mislio ranije i nekada se ne slagao, sada mislim ovo".
Ukratko, iako je na početku karijere tvrdio da trebaju ispaštati za zločine i da nisu heroji, kasnije je te izjave odbacio i postao njihov najglasniji zaštitnik.

Poslednja izmena:
Politicar koji menja svoje stavove kako mu odgovara....

Sam Ja GIF

Back