Zašto je dan smrti bolji od dana rođenja?

Samsonight

Veoma poznat
Poruka
12.033
Jedini parametar koji držim ispred sebe je Isus Hrist, Bog, Sin Božiji, a koliko je propatio?
Živeo je kratko... i zadobio večnu slavu na ovom svetu, a na onom... ne možemo ni da zamislimo šta znači biti Sin Božiji, te mere i dimenzije.
Da li to znači da postoji izvesna mera patnje koju moramo proći kroz život prateći Ga?

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.290
Ne pamtim tačno gde piše u Bibliji, ali znam da negde piše da treba da se radujemo i pevamo kada neko umre a da treba da plačemo kada se neko rodi.

Zašto je tako?
Ne pise sigurno u Bibliji.
А Марија како дође гдје бјеше Исус, и видје га, паде на ноге његове говорећи му: Господе! да си ти био овдје, не би умро мој брат.

33. Онда Исус кад је видје гдје плаче, и гдје плачу Јудејци који дођоше с њом, згрози се у духу, и сам постаде жалостан.

34. И рече: гдје сте га метнули? Рекоше му: Господе! хајде да видиш.

35. Ударише сузе Исусу.

Samsonight

Veoma poznat
Poruka
12.033
Koliko je propatio? Koliko se dugo mučio na krstu pre nego je izdahnuo?
Mislim da je mnogo više od toga.
Oni koji su Ga najviše voleli, onda kad je najviše trebalo da ostanu budni, padali su u san... Izdaja je došla od bliskog čoveka;
Ako je čovek kadar svoju volju da ispuni, zašto su Njegovi najbliži učenici posustali?
Uvek me muči pitanje... imamo slobodnu volju, ali... da li nam je pamet plitka, ili nismo dovoljno dorasli zadatku da ostanemo "budnim", ili... kako to da je trulo srce, izdajničko, uvek bilo onaj neko blizak od koga tako nešto čak i očekujemo zaključno?
Izuzetna tema!
Hvala! :)

Sensei

Master
Moderator
Poruka
48.930
Ne pise sigurno u Bibliji.
А Марија како дође гдје бјеше Исус, и видје га, паде на ноге његове говорећи му: Господе! да си ти био овдје, не би умро мој брат.

33. Онда Исус кад је видје гдје плаче, и гдје плачу Јудејци који дођоше с њом, згрози се у духу, и сам постаде жалостан.

34. И рече: гдје сте га метнули? Рекоше му: Господе! хајде да видиш.

35. Ударише сузе Исусу.
piše, piše... nemam vremena da tražim, ali nešto kao "ne plačite nego se radujte i pevajte..." Mislim da je Stari Zavet u pitanju

Samsonight

Veoma poznat
Poruka
12.033
postoji teorija da je nije izdaja nego dogovor
Bog nije silio nikog ni na šta.
Gde je ta slobodna volja na koju se toliko računa?
Taj je uvek bio lopov, prevrtljivac, a ispalo je da ga do samog kraja zove učiteljem, kako već. Iskreno, mislim da je to bitna razlika između Hrista i Njegovih učenika, kasnije apostola.
Znao je šta mu ovaj sprema... a ostali? Gde je ostalima želja, volja i moć?
Dopustili su. Nisu ni pitali, ni istraživali; Sve potaman.

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
64.125
piše, piše... nemam vremena da tražim, ali nešto kao "ne plačite nego se radujte i pevajte..." Mislim da je Stari Zavet u pitanju
pa kolega moraćeš naći stih u bibliji da bi se raspravljalo o tom stihu. u protivnom tema nema veze sa biblijom.
slušao sam priču da kad se rodiš ti plačeš dok su drugi radosni a kad otegneš papke svi tuguju dok se ti raduješ.

Schrodinger

Iskusan
Poruka
6.311
Ne pamtim tačno gde piše u Bibliji, ali znam da negde piše da treba da se radujemo i pevamo kada neko umre a da treba da plačemo kada se neko rodi.

Zašto je tako?
Pa zato sto mnogi dokazi-svedocenja govore da je onima koji umiru navodno super... odnosno idu u zagrobni zivot sa velikim entuzijazmom... a ko se rodi ne zna sta ga ceka...
zivot pre smrti je borba, neprestano kukanje i resavanje problema
a posle bi trebalo da je ok :p

Sensei

Master
Moderator
Poruka
48.930
a ja tražim na yt, skoro sam siguran da je p. pavle to rekao tj nešto slično al ne mogu da nađem
sećam se da sam pre jedno 15 godina kada mi je biblija bila sveža, citirao nekome na nečijoj sahrani i pitao zašto da plačemo. Doduše, popovi su pevali. Čak su mislim i pomenuli u toku opela da treba da se radujemo što će pokojnik da se sastane sa tvorcem.