Zašto je Crnogorska pravoslavna crkva - jeretička

Pa naravno pre ces ti znati kakav je bio Sokolovic od onih koji su ziveli u njegovom vremenu.
Kako bih trebalo da razumem ovaj odgovor. Ko je rekao da bolje zna "od onih koji su ziveli u njegovom vremenu"? Veoma cudan nacin razmisljanja?

Milos Obrenovic a i Karadjordje (iako mi nikod necemo znati kako bi vladao u miru) su pored njihovih mana dosta uradili za dobro srpkog naroda.
Ko je govorio o Milosu ili Karadjordju? Da li znas sta je poenta ovih nekoliko proteklih postova. Zapoceo si pricu o velikoj pameti i znanju jednog naseg kolege iako niko nije postavio pitanje ko je koliko pametan i koliko ko zna, zar ne? Zatim, pitanje da li musliman automatski mora da je Turcin; i kojoj naciji pripada ateista ili katolik? Da li bi ti prestao biti Srbin ako bi presao u katolicku veru?

Poslednja izmena:
Kako bih trebalo da razumem ovaj odgovor. Ko je rekao da bolje zna "od onih koji su ziveli u njegovom vremenu"? Veoma cudan nacin razmisljanja?

Slaven777 je stavio istoricke dokumente za njegovu tezu, gde su tvoji. Osim pricanje kako je sranmno so Srbi ne mogu biti Muslimani nista nisi postavio.

KakoKo je govorio o Milosu ili Karadjordju? Da li znas sta je poenta ovih nekoliko proteklih postova. Zapoceo si pricu o velikoj pameti i znanju jednog naseg kolege iako niko nije postavio pitanje ko je koliko pametan i koliko ko zna, zar ne? Zatim, pitanje da li musliman automatski mora da je Turcin; i kojoj naciji pripada ateista ili katolik? Da li bi ti prestao biti Srbin ako bi presao u katolicku veru?

Hej Milos i Karadjordje su vladali prostorom i to je bio komentar ne na tebe nego na post drugog forumasa. Ovo nema nikakve veze sta pises. Slaven777 reko je da je bio Turcin zbog dela koji je cinio a ne vere.

Slaven777 je stavio istoricke dokumente za njegovu tezu, gde su tvoji. Osim pricanje kako je sranmno so Srbi ne mogu biti Muslimani nista nisi postavio.
To je bio samo jedan "dokument" koji ne dokazuje niti potvrdjuju tvrdnje tog tvog Slavena. I, drugo, izvrces napisano. Ko je napisao da "je sranmno so Srbi ne mogu biti Muslimani..." Kada sam to napisao? Citira! Ovo prelazi u nepostenu u podmuklu podmetacinu.

Hej Milos i Karadjordje su vladali prostorom i to je bio komentar ne na tebe nego na post drugog forumasa. Ovo nema nikakve veze sta pises. Slaven777 reko je da je bio Turcin zbog dela koji je cinio a ne vere.
Taj drugi forumas nije ni jednom recju pominjao ova dva srpska velikana. I, ponovo laz. Slaven je jednostavno rekao da je Mehmed pasa Soklovic bio Turcin. Ja tebe sada pitam kako je moguce da neko do svoje desete godine bude Srbin, a posle toga Turcin. Pitanje je jednostavno, samo ti ne kapiras u cemu je poenta. Da je rekao da je bio poturica, tesko da bi se ta tvrdnja mogla negirati, ali ovako, izgleda ocajno glupo, netacno.

To je bio samo jedan "dokument" koji ne dokazuje niti potvrdjuju tvrdnje tog tvog Slavena. I, drugo, izvrces napisano. Ko je napisao da "je sranmno so Srbi ne mogu biti Muslimani..." Kada sam to napisao? Citira! Ovo prelazi u nepostenu u podmuklu podmetacinu.

Taj drugi forumas nije ni jednom recju pominjao ova dva srpska velikana. I, ponovo laz. Slaven je jednostavno rekao da je Mehmed pasa Soklovic bio Turcin. Ja tebe sada pitam kako je moguce da neko do svoje desete godine bude Srbin, a posle toga Turcin. Pitanje je jednostavno, samo ti ne kapiras u cemu je poenta. Da je rekao da je bio poturica, tesko da bi se ta tvrdnja mogla negirati, ali ovako, izgleda ocajno glupo, netacno.

Gde je tvoj jedan dokument koji Sokolovica spominje pozitivno.7

A kako je to moguce pokazuje slucaj Damjanovica koji je bio madjarski general i madjarski nacionalista a Srbi njegovi protivnici.

CPC se ni u kom slučaju ne može nazvati jeretićkom jer Јерес (грч. αἵρεσις, haíresis; од αἱρέομαι, haireomai - изабрати) у хришћанству, а посебно у католичкој и православној цркви, означава сва мишљења о верским догмама, која се разликују од званичног учења цркве. У ширем значењу, јерес је учење у филозофији, политици или науци, које се разликује од оног које је опште прихваћено као ауторитет. Лична мишљења о хришћанским догмама, а посебно о Исусу Христу, се називају "христолошке јереси". Број гледишта која су током историје окарактерисана као јеретичка је поприличан.
CPC se od SPC ne razlikuje u opšte po teološkim nego po ekonomskim pitanjima (čije su ovce i kom daju novce) a to nije jeres. :rtfm:

Ovo je izuzetno visoko-umno poredjenje CPC sa Perom i njegovom zenom kao i sa kinezima koji nasilno oblikuju lobanje novorodjencadi. Naravno, izostavljeni su i Jevreji i njihovo nasilno sunecenje.

Drugo, do sada nisam znao da je za verovanje u boga oca i njegovog boga sina potrebna nekakva nedefinisana infrastruktura. SPC je, inace, odmah imala kompletnu infrastrukturu, pa je zato jedino legalna pred bogom.

Ne znam kakve veze imaju Jevreji ili bilo šta što se tiče vjerskih dogmi. Nisam govorio niti o infrastrukturi eksplicitno, već o neproporcionalnom upoređivanju. Brojčano stanje u SPC je oko 350 puta veće od CPC, stoga je bilo kakvo poređenje koje je učinjeno na taj način na koji jeste, krajnje nekorektno (u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ima preko četiri hiljade lica, a brojnost Crnogorske pravoslavne crkve je jednocifrena).
To je kao kada bismo sada uzeli jedno afričko pleme i ustanovili da od njegovih stotinjak pojedinaca, nijedna žena nije silovala nijednog muškarca - pa potom uzmemo s druge strane Narodnu republiku Kinu i nađemo primjer kako jedna Kineskinja ubi muškarca u svađi puknućem testisa, i sada kažemo, barem za razliku od Kineza tamo nema žena koje kastracijom ubijaju muškarce.

Umjesto da imaš tako neprijateljski i svadljivi stav, kao da tvoji sagovornici imaju nešto nužno protivu tebe, već da mirno i logično pristupiš čitanju poruka drugih ljudi, vjerujem da bi i shvatio što sam želio reći (kao što drugi i jesu)...

Cudi me veliko interesovanje Slavena za verska pitanje. Nikad mi nisi delovao kao covek kojeg mnogo vera interesuje ili se varam???

Ne bih baš rekao vjerska pitanja, već religijska. Religija je sastavni dio političke svakodnevnice, a i neraskidivi dio ljudskog društva odnosno i istorije. Onaj ko se ne razumije u religiju, ne može dobro razumjeti ni čovjekovu povjesnicu.

Po pitanju vjera - nisam vjernik, neki bi zapravo rekli i da sam ateista (kako se i jesam izuzetno vatreno i dugo izjašnjavao), mada mislim da bi bila korektnija nekakva agnostička klasifikacija danas - možda dijelom zapravo panteista.
Međutim, za dogmu se ne interesujem ni najmanje u kontekstu pitanja nje same radi sebe, već horizontalno, u pogledu na to kakvog je uticaja na čovjeka oko sebe. Samim tim ne smatram da je CPC jeretička, zato što sam prilično siguran da ona samu sebe tako ne smatra, kao ni recimo alternativna Bugarska pravoslavna crkva sa kojom je u zajedništvu - tema je posvećena dogmatskim osnovama protivljenja kanonske Pravoslavlne vaseljene Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Ocigledno da se varas. Grko-pravoslavac u srzi, od prvog dana kada je ugledao svet. Takav je po celom telu.

Hogariuse, slobodnije rečeno - koji je tvoj problem čovječe? :lol:

Poslednja izmena:
Cudna si ti biljka povijusa. Na primer, na moj normalni stav da ne zelim dalje da komentarisem tvoje licno “istrzivanje”, koje nije ni licno ni istrazivanje, (raspitivanje kod drugih “kolega” se ne moze nazvati istrazivanje) ti ocrnis svog sagovornika i time lecis tvoje komplekse. Evo jednog primera kako se covek kulturnog beckog odgoja - hrvatskog smera nakaradno obrusava na svog sagovornika koga ne moze da ubedi da je njegovo istorijsko "istrazivanje" jedino korekno.

hogarius:
Ne zelim dalje da komentarism tvoje licno “istrazivanje” istorijski cinjenica o srlpskim patrijarsima u 16. veku.. Suvise je licno i proizvoljno da bih se upustao u raspravu.
Slaven777:
Ne znam da li je problem možda u ličnom kućnom odgoju (tj. nedostatku istoga), ili si pak zbog nečeg na ovom forumu žestoko povređen, pa i mene kolektivistički svrstavaš u grupu ljudi koji su te povredili (ili si pak možda samo ustao na lijevu nogu), ali nema opravdanja da se tako nepristojno ponašaš u diskusiji.
I dalje, kulturtreger becke skole-hrvatskog smera nastavlja sa drzanjem njegovog uvredljivog "istrazivanja" moje malenkosti, pa kaze:

Slaven777:
Sa tolikim angažovanjem pričaš o stvarima u koje izgleda nisi dobro sam ni upućen, a nipodaštavaš sopstvene sagovornike koji su daleko stručniji po tom pitanju od tebe. Oprosti ako djeluje previše van mjesta, ali koji je tvoj problem?
A, zatim, taj velikan istorije srpstva nastavlja sa drzanjem lekcije, pa me brizno savetuje kako da dodjem do istine i nastavlja sa svojim nadobudnim mudrovandjem:

Slaven777:
Otvori Српски биографски речник Matice srpske (odrednice na М su bile objavljene u Novom Sadu prošle godine, u 5. knjizi) i potraži odrednicu Макарије Соколовић u njemu (napisao ju je dr Vojin Dabić, autoritet za istoriju Srba od XVI do XVIII stoljeća, koji ujedno to i predaje na Filozofskom fakultetu u Beogradu; inače urednik je svih odrednica iz epohe XVI i XVII stoljeća u dotičnoj enciklopediji):
Zasto bih ja otvarao Srpski biogragfski recnik, kad ni ti ne znas sta u njemu pise inace bi, sasvim sigurno, citirao to veliko delo V.Dabica. Meni je, sasvim sigurno, lakse da otvorim Opcu enciklopediju i da tamo nadjem ono sto me interesuje. Otvori Opcu enciklopediju JLZ-a i pod odrednicom M nadji odrednicu Makarije, pecki arhiepiskom i srp. patrijarh. Ovu enciklopediju su sastavljali nejistaknutiji istorici eks Jugoslavije, koji su, nesumnjivo, kvalifikovaniji od navedenog g. Dabica.

U navedenoj Enciklopediji mozes naci pod odrednicom S – Sokolovic podatke o Mehmed pasi Sokolovicu. Sasvim je sigurno da ces, imajuci u vidu tvoje enormno znanje iz istorije, opovrgnjti i te podatke, samo me interesuje koji autoritet ti je bio izvor?

Uvazeni kolega sa opcim odgojem becke skole, a obiteljskim hrvatsko-srpskim vaspitanjem, ocekujem tvoj jos zesci i ostriji nastup na karakterisanju mog osobognog odgoja. Ne zaboravi, u nas u Srlbiji postoji jedna uzrecica – vo u Lecu vo u Becu. Naravno ima i varijacija, ali je u biti identicno. Ovo se, naravno, ne odnosi na tebe; boz' sakloni. Ti si naj, naj....

I, ovog puta ocekujem pitanje: - "Koji je tvoj probvlem?" Jer, to je vrhunac njegovog diskursa iz becke kulturne bastine.

Da, da, ti se pravis blesav. Nista ti ne razumes, a ovamo prosipas mudrolije kao da si boziji izaslanik. Nije to drcnost, vec konstatacija da imenovani kolega ne sledi tok rasprave, bas kao i ti.

Da, to je drčnost.
Dođeš i onda misliš da se drugi žele svađati, a cilje je samo da se civilizovano raspravlja.

Zamolio bih ta da ublažiš svoju intonaciju, zato što zapaljivi govori (ili pak dolijevanje dodatnoga ulja na vatru) nikako ne mogu biti poželjni. :ok: Ovo:

Grko-pravoslavac u srzi, od prvog dana kada je ugledao svet. Takav je po celom telu.

..je čisto trolovanje koje ne uspijeva u humoru, ako je to bila originalna namjera.
Daleko od bilo kakve konstatacije. Slično je sa tvojom opaskom o KV-u

Sa covekom koji ne razume materinji jezik ne vredi razgovarati.

..gdje vređaš čovjeka da ne zna svoj maternji jezik (a valjda ti je do sada postalo očigledno da mu naš jezik uopšte nije maternji, već jedan strani).

Poslednja izmena:
Zar ne vidis koliko si skrenuo sa sopstvene teme. Ti si samom sebi spam, trol. Ostavi se tog banalizovanja. Ti, bas kao i KV (ili si mislio na nekog KValifikovanog), kad god nemate odgovor, spamujete, naivno pokusavate da promenite tok rasprave. I, sta ti ovde glumis? Advokata KV? Ko si ti da delis lekcije iz finoce, kulture? Mislis zato sto dolazis iz "visoko kulturne" sredine? Ali te zato nije sramota da tudju crkvu KValifikujes kao jeretnicku. I to po tebi nije DRCNOST? Ti se, umisljeni "becki" skolarcu, ne snebivas da vredjas instituciju jednog naroda, ma kako on bio mali,
... za nešto daleko ekstremnije i dalje od načela pravoslavlja odnosno hrišćanstva - Dedeićevu skupinu ekstremnih nacionalista i kontroverznih ličnosti.
dontunderstand.gif
Ne, to nije DRCNOST, to je sve u skladu sa kanonima SPC???

Ali se zato enromno sekiras i angazujes na "zastitu" uvazenog KV, kao da jos uvek nije izasao iz kratki pantalonica ili je kratke pameti? Ili je tvom EGU neobicno godila njegova tvrdnja da si najpametniji, naj.., naj..., pa se osecas obaveznim da ga "uzmes pod svoje okrilje"

Cudna si ti biljka povijusa. Na primer, na moj normalni stav da ne zelim dalje da komentarisem tvoje licno “istrzivanje”, koje nije ni licno ni istrazivanje, (raspitivanje kod drugih “kolega” se ne moze nazvati istrazivanje) ti ocrnis svog sagovornika i time lecis tvoje komplekse. Evo jednog primera kako se covek kulturnog beckog odgoja - hrvatskog smera nakaradno obrusava na svog sagovornika koga ne moze da ubedi da je njegovo istorijsko "istrazivanje" jedino korekno.

I dalje, kulturtreger becke skole-hrvatskog smera nastavlja sa drzanjem njegovog uvredljivog "istrazivanja" moje malenkosti, pa kaze:

A, zatim, taj velikan istorije srpstva nastavlja sa drzanjem lekcije, pa me brizno savetuje kako da dodjem do istine i nastavlja sa svojim nadobudnim mudrovandjem:

Zasto bih ja otvarao Srpski biogragfski recnik, kad ni ti ne znas sta u njemu pise inace bi, sasvim sigurno, citirao to veliko delo V.Dabica. Meni je, sasvim sigurno, lakse da otvorim Opcu enciklopediju i da tamo nadjem ono sto me interesuje. Otvori Opcu enciklopediju JLZ-a i pod odrednicom M nadji odrednicu Makarije, pecki arhiepiskom i srp. patrijarh. Ovu enciklopediju su sastavljali nejistaknutiji istorici eks Jugoslavije, koji su, nesumnjivo, kvalifikovaniji od navedenog g. Dabica.

U navedenoj Enciklopediji mozes naci pod odrednicom S – Sokolovic podatke o Mehmed pasi Sokolovicu. Sasvim je sigurno da ces, imajuci u vidu tvoje enormno znanje iz istorije, opovrgnjti i te podatke, samo me interesuje koji autoritet ti je bio izvor?

Uvazeni kolega sa opcim odgojem becke skole, a obiteljskim hrvatsko-srpskim vaspitanjem, ocekujem tvoj jos zesci i ostriji nastup na karakterisanju mog osobognog odgoja. Ne zaboravi, u nas u Srlbiji postoji jedna uzrecica – vo u Lecu vo u Becu. Naravno ima i varijacija, ali je u biti identicno. Ovo se, naravno, ne odnosi na tebe; boz' sakloni. Ti si naj, naj....

I, ovog puta ocekujem pitanje: - "Koji je tvoj probvlem?" Jer, to je vrhunac njegovog diskursa iz becke kulturne bastine.

A kakvo drugačije pitanje da uputim, kada pišeš očigledno ni ne čitajući što drugi pišu? :dontunderstand:

Zaista je za ne povjerovati koliko si nepristojan. Da si barem pročitao šta sam pisao, ne bi napamet pisao:

Zasto bih ja otvarao Srpski biogragfski recnik, kad ni ti ne znas sta u njemu pise inace bi, sasvim sigurno, citirao to veliko delo V.Dabica.

Dragi moj prijatelju, mislim da je prilično evidentno da itekako znam šta piše u dotičnome djelu, zato što ga citirao i jesam, na četvrtoj stranici ove teme, i to gle li čuda - tik ispod tog dijela posta mojega koji si i sam citirao. Kako je to moguće, zaista ne znam. Niti razumijem kakve to imaš koristi od dolijevanja ulja na vatru, umjesto da pokažeš u diskusiji da imaš obraz. Potpuno neosnovane pretpostavke tipa kada sagovornik ni ne zna šta piše ostavlja sagovornika u prilično nezgodnoj situaciji - reci mi iskreno, što bi ti pomislio da si na mom mjestu? Da li bi ti možda palo eto da si na mom mjestu - da hogarius namjerno laže?
Ako ne izmišljaš, onda jedini drugi logični zaključak bi bio da si toliko nemaran, da uopšte ni ne čitaš što svoji sagovornici pišu. :dontunderstand: A ja sam se pri tome toliko mnogo potrudio da ti prekucam cijelu odrednicu na ovaj forum samo za tebe, kako bi je ti pročitao, a ti je izgleda u potpunosti preskoči. Ima li neke treće alternative? :think:

Nema potrebe ponavljati što je dr Dabić pisao, jer je link dostupan, ali za kraj ću postaviti jednu poslasticu od akademika dr Branislava Đurđeva, koju je ovdje postavio kolega forumaš Tandoori Masala:

prodaja01.jpg

U pitanju je rasprava koju je Đurđev još 1958. godine objavio ("Prodaja crkava i manastira" za vreme vlade Selima II) u Sarajevu, ako se ne varam jedna od prvih koja se bavila proučavanjem konfiskacije imovine Srpske crkve, započeta 1567/8. godine, te koje je započela demitologizaciju lika i djela Mehmed-paše Sokolovića u srpskoj nacionalnoj istoriji.

A ako te zanima više (više od bespotrebnog vređanja mene) informacija o čuvenoj Prodaji crkava i manastira, možeš pročitati najsvježije informacije u naučnom radu jednog od vodećih srpskih turkologa, prof. dr Aleksandra Fotića (šef Katedre za istoriju Osmanskog carstva na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu: КОНФИСКАЦИЈА И ПРОДАЈА МАНАСТИРА (ЦРКАВА) У ДОБА СЕЛИМА II (ПРОБЛЕМ ЦРКВЕНИХ ВАКУФА), objavljenom 1996. godine u godišnjaku Balkanološkog instituta SANU.

I nisam ovo doznao nikakvim "raspitivanjem od kolega", već je u pitanju znanje koje sam usavršio tokom svog života (te i lično traganje za Srpskim biografskim rečnikom kako bih ti mogao otkucati citirani tekst - onaj isti za koji si me optužio da nisam ni vidio, inače bih ti citirao). A tvoj stav da te uopšte ne zanimaju istorijske činjenice je daleko od normalnog - to je zapravo potpuno iracionalno, jer diskusija nije moguća ako u njoj jedan od sagovornika želi čuti samo ono u šta on vjeruje, a pri tome ga ni ne zanima što drugi misle i tvrde (to se najbolje može nazvati - dogmom; ironično, imajući na umu tvoju cjelokupnu aktivnost na ovom podforumu posvećenom upravo religiji).

Šta dobijaš ovom svađom sa mnom? Ona je jednosmjerna; nema dva učesnika. Zašto ne bismo zakopali ratne sjekire? Čemu sukobljavanje? :dontunderstand:

Poslednja izmena:
Prvo, glupo konstatujes da se ja svadjam s tobom. Nema svadje bez najmanje dva subjekta, ma sta ti rekao. U ovom slucaju jedan je izuzetno nadaren i veoma fin djak becke skole, balkanskog-brdskog smera, a drugi je eto, samo svadjalica.

Drugo, da li znas kako glasi postavljena tema? Toliko si zagrizen da zaboravljas o cemu bi trebalo da se diskutuje.

I, trece, vec sam zaboravio da smo o bilo cemu ti i ja "diskutovali", tj. ti si diskutovao, a ja se svadjao.

I, na kraju, reklo bi se da ti o sebi imas izuzetno visoko misljenje. Ja sa takvim nemam nameru da se "svadjam", iako bi ti po svaku cenu zeleo da samnom "diskutujes" i da mi delis negativne kvalifikacije. .

Prvo, glupo konstatujes da se ja svadjam s tobom. Nema svadje bez najmanje dva subjekta, ma sta ti rekao. U ovom slucaju jedan je izuzetno nadaren i veoma fin djak becke skole, balkanskog-brdskog smera, a drugi je eto, samo svadjalica.

Drugo, da li znas kako glasi postavljena tema? Toliko si zagrizen da zaboravljas o cemu bi trebalo da se diskutuje.

I, trece, vec sam zaboravio da smo o bilo cemu ti i ja "diskutovali", tj. ti si diskutovao, a ja se svadjao.

I, na kraju, reklo bi se da ti o sebi imas izuzetno visoko misljenje. Ja sa takvim nemam nameru da se "svadjam", iako bi ti po svaku cenu zeleo da samnom "diskutujes" i da mi delis negativne kvalifikacije. .

A zašto je glupo?
Ja se pozovem na literaturu, ti kažeš da ne želiš da komentarišeš moje tobože lično istraživanje ja potrošim dosta vremena da ti doslovno i citiram dotičnu literaturu - ti je ili uopšte ne primetiš, ili je svjesno preskočiš, iako sam dosta vremena odvojio samo radi tebe. Dok ja pokušavam voditi raspravu, argumentovano, sa tvoje strane samo dolaze ili potpuno neutemeljene optužbe (sigurno nemam pojma o čemu pričam, inače bih citirao) ili pak najobičnije uvrede kafanskog tipa šegačenja (Grko-pravoslavac u srzi, od prvog dana kada je ugledao svet. Takav je po celom telu.).

Ja uopšte nemam nekve namjere da prikažem sebe kao uglađenog gospodina, a tebe kao nekakvog seljačkog primitivca (iako iz ne znam kog razloga sam takvu sliku postavljaš na temu), šta bih dobio time? Zašto? :dontunderstand:

Naravno da znam o čemu je tema, kao i da se već uveliko od nje udaljavamo, ali podsjetio bih te i da je počelo sa tobom - ti si taj koji je na temi spomenuo (pored niza drugih stvari koje nemaju veze sa temom) istorijski neutemeljeni nacionalni mit o Mehmed-paši i njegovoj ulozi u srpskoj nacionalnoj istoriji, Turčinu koji je Srbima pravoslavcima zapravo napakostio i mnogo zla nanio, rušeći crkve od istorijske važnosti, organizujući preobraćanje pravoslavnih hrišćana po rodnom Podrinju u muslimane, te sprovodeći famoznu prodaju crkava i manastira koja je od kasnih 1560-ih godina Srpskoj crkvi zadala udarac od kojeg se nikada nije ni oporavila. A pričice o Bajici Sokoloviću, Srbinu patrioti koji, tobože, "obnavlja Pećku patrijaršiju" (što je zapravo učinio Rustem-paša Opuković) su tu mahom zahvaljujući nacional-romantičarskim nadahnućima Milenka Vukićevića koji je istorijska djela pisao domalo kao romane, oslanjajući se dobrim djelom na duboko ukorjenjene nacionalne mitove...
No, slažem se - s obzirom da smo mit o Mehmed-paši Sokoloviću raščistili na ovoj temi, nema potrebe više vraćati se ponovno na njega i možemo se vratiti stoga onome što zapravo i jeste tema, kako si i sam ukazao. Ako sam odgovarajući tebi previše dozvolio da tema bude razvodnjena, te jedini moj grijeh što te nisam ignorisao, već odlučio da ti pružim odgovor (zato što mislim da ignorisanje nije pristojno, makar bilo opravdano iz razloga izlaska iz okvira teme), evo primi moje najiskrenije izvinjenje, trudiću se da više to ne činim. Zamolio bih stoga i tebe da ne širiš temu izvan njenih okvira, da bi potom svoje sagovornike optuživao za ono što zapravo i sam činiš.
Jedino što me na kraju zabrinjava jeste što mi se čini da ti zapravo još uvijek vjeruješ u mit o liku i djelu Sokulua, te da ga u toku ove rasprave nisi ispravio (što mi je zapravo bio cilj, namjera). Poslije svega što je do sada bilo postavljeno, ne razumijem zbog čega imaš tako tvrdokorne stavove, toliko duboko ukorjenjenje kao da su nepromjenjivi? :dontunderstand: Nije mi želja da te na bilo kakav negativan način okvalifikujem, niti, ponoviću, da mislim da si gora osoba od mene (grešnici smo svi mi... :ok: ), već sam samo htio da proširim znanja o dosta rasprostranjenoj zabludi koja je prisutna čak i u školskim udžbenicima za istoriji u Republici Srbiji, jedan duboko ukorjenjeni nacionalni mit koji je zapravo sušta suprotnost od istorijskih činjenica.

Ja sam ti ponudio bijelu zastavu. Ostaje nepoznato iz kojeg si razloga ti ruku mira i odbio... :dontunderstand:

pozivanje na ljudskom rukom ispisana pravila unutar nevladinih organizacija i protivljenje da neko drugi veruje u istog ili slicnog boga samo pod drugim nazivom NVO-a i slicnim animiranjima vernika je klasican pokusaj zadrzavanja svojih verskih obveznika i sponzora.
cinjenica je da je CPC posledica politickih rivalstava ali svejedno, ovo samo pokazuje da verski NVO-ovi po svaku cenu pokusavaju da zastite svoje interese pokusavajuci da kao glavnog sponzora dobiju samu vladu i izbace ono N iz NVO-a.
spc se infiltirala u mnoge vladine institucije. problematika CPC-a je ponovo aktivno pokrenuta u momentima kada su milu bili potrebni glasaci.
CPC-ovci su mahom *********.

neverovatno je sto u se trecem milenujumu i dalje tolerisu prepucavanja prodavaca magle koji za posledicu imaju manipulaciju ljudi i dodatno rasplamasavanje mrznje i netrpeljivosti...

ako neko hoce da bude evoks i da veruje u vrhunsko bozanstvo evoksa neka veruje. nije problem u CPC-u. to je problem samo SPC-u. problem je na drugom mestu a bradonje ko bradonje...sve su iste...

Back