Cudna si ti biljka povijusa. Na primer, na moj normalni stav da ne zelim dalje da komentarisem tvoje licno “istrzivanje”, koje nije ni licno ni istrazivanje, (raspitivanje kod drugih “kolega” se ne moze nazvati istrazivanje) ti ocrnis svog sagovornika i time lecis tvoje komplekse. Evo jednog primera kako se covek kulturnog beckog odgoja - hrvatskog smera nakaradno obrusava na svog sagovornika koga ne moze da ubedi da je njegovo istorijsko "istrazivanje" jedino korekno.
I dalje, kulturtreger becke skole-hrvatskog smera nastavlja sa drzanjem njegovog uvredljivog "istrazivanja" moje malenkosti, pa kaze:
A, zatim, taj velikan istorije srpstva nastavlja sa drzanjem lekcije, pa me brizno savetuje kako da dodjem do istine i nastavlja sa svojim nadobudnim mudrovandjem:
Zasto bih ja otvarao Srpski biogragfski recnik, kad ni ti ne znas sta u njemu pise inace bi, sasvim sigurno, citirao to veliko delo V.Dabica. Meni je, sasvim sigurno, lakse da otvorim Opcu enciklopediju i da tamo nadjem ono sto me interesuje. Otvori Opcu enciklopediju JLZ-a i pod odrednicom M nadji odrednicu Makarije, pecki arhiepiskom i srp. patrijarh. Ovu enciklopediju su sastavljali nejistaknutiji istorici eks Jugoslavije, koji su, nesumnjivo, kvalifikovaniji od navedenog g. Dabica.
U navedenoj Enciklopediji mozes naci pod odrednicom S – Sokolovic podatke o Mehmed pasi Sokolovicu. Sasvim je sigurno da ces, imajuci u vidu tvoje enormno znanje iz istorije, opovrgnjti i te podatke, samo me interesuje koji autoritet ti je bio izvor?
Uvazeni kolega sa opcim odgojem becke skole, a obiteljskim hrvatsko-srpskim vaspitanjem, ocekujem tvoj jos zesci i ostriji nastup na karakterisanju mog osobognog odgoja. Ne zaboravi, u nas u Srlbiji postoji jedna uzrecica – vo u Lecu vo u Becu. Naravno ima i varijacija, ali je u biti identicno. Ovo se, naravno, ne odnosi na tebe; boz' sakloni. Ti si naj, naj....
I, ovog puta ocekujem pitanje: - "Koji je tvoj probvlem?" Jer, to je vrhunac njegovog diskursa iz becke kulturne bastine.
A kakvo drugačije pitanje da uputim, kada pišeš očigledno ni ne čitajući što drugi pišu?
Zaista je za ne povjerovati koliko si nepristojan. Da si barem pročitao šta sam pisao, ne bi napamet pisao:
Zasto bih ja otvarao Srpski biogragfski recnik, kad ni ti ne znas sta u njemu pise inace bi, sasvim sigurno, citirao to veliko delo V.Dabica.
Dragi moj prijatelju, mislim da je prilično evidentno da
itekako znam šta piše u dotičnome djelu, zato što ga
citirao i jesam, na
četvrtoj stranici ove teme, i to gle li čuda -
tik ispod tog dijela posta mojega koji si i sam citirao. Kako je to moguće, zaista ne znam. Niti razumijem kakve to imaš koristi od dolijevanja ulja na vatru, umjesto da pokažeš u diskusiji da imaš obraz. Potpuno neosnovane pretpostavke tipa
kada sagovornik ni ne zna šta piše ostavlja sagovornika u prilično nezgodnoj situaciji - reci mi iskreno, što bi ti pomislio da si na mom mjestu? Da li bi ti možda palo eto da si na mom mjestu - da hogarius
namjerno laže?
Ako ne izmišljaš, onda jedini drugi logični zaključak bi bio da si toliko nemaran, da uopšte ni ne čitaš što svoji sagovornici pišu.
A ja sam se pri tome toliko mnogo potrudio
da ti prekucam cijelu odrednicu na ovaj forum samo za tebe, kako bi je ti pročitao, a ti je izgleda u potpunosti preskoči. Ima li neke
treće alternative?
Nema potrebe ponavljati što je dr Dabić pisao, jer je link dostupan, ali za kraj ću postaviti jednu poslasticu od akademika dr Branislava Đurđeva, koju je
ovdje postavio kolega forumaš Tandoori Masala:
U pitanju je rasprava koju je Đurđev još 1958. godine objavio (
"Prodaja crkava i manastira" za vreme vlade Selima II) u Sarajevu, ako se ne varam jedna od prvih koja se bavila proučavanjem konfiskacije imovine Srpske crkve, započeta 1567/8. godine, te koje je započela demitologizaciju lika i djela Mehmed-paše Sokolovića u srpskoj nacionalnoj istoriji.
A ako te zanima više (više od bespotrebnog vređanja mene) informacija o čuvenoj
Prodaji crkava i manastira, možeš pročitati najsvježije informacije u naučnom radu jednog od vodećih srpskih turkologa, prof. dr Aleksandra Fotića (šef Katedre za istoriju Osmanskog carstva na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu:
КОНФИСКАЦИЈА И ПРОДАЈА МАНАСТИРА (ЦРКАВА) У ДОБА СЕЛИМА II (ПРОБЛЕМ ЦРКВЕНИХ ВАКУФА), objavljenom 1996. godine u godišnjaku Balkanološkog instituta SANU.
I nisam ovo doznao nikakvim "raspitivanjem od kolega", već je u pitanju znanje koje sam usavršio tokom svog života (te i lično traganje za Srpskim biografskim rečnikom kako bih ti mogao otkucati citirani tekst - onaj isti za koji si me optužio da nisam ni vidio, inače bih ti
citirao). A tvoj stav da te uopšte ne zanimaju istorijske činjenice je daleko od
normalnog - to je zapravo potpuno
iracionalno, jer diskusija nije moguća ako u njoj jedan od sagovornika želi čuti samo ono u šta on vjeruje, a pri tome ga ni ne zanima što drugi misle i tvrde (to se najbolje može nazvati -
dogmom; ironično, imajući na umu tvoju cjelokupnu aktivnost na ovom podforumu posvećenom upravo religiji).
Šta dobijaš ovom svađom sa mnom? Ona je jednosmjerna; nema dva učesnika. Zašto ne bismo
zakopali ratne sjekire? Čemu sukobljavanje?