Zašto je carska Rusija počinila genocid na Čerkezima?

Wild Ranger

Primećen član
Poruka
567
Genocid nad Čerkezima je jedan od istorijskih genocida kome se generalno posvećuje mala pažnja. Carska Rusija je između 1830. i 1870. sprovela etničko čiščenje, ubijanje, prisilnu migraciju i proterivanje većine Čerkeza iz njihove zemlje, Čerkezije, koja danas odgovara velikom delu severnog Kavkaza i severoistočnoj obali Crnog mora. Neke procene broje između 800 000 i 1 500 000 Čerkeza ubijenih i proteranih tokom ruske invazije.

Koji su bili motivi Rusije za ovakav jedan genocid?

Genocid nad Čerkezima je jedan od istorijskih genocida kome se generalno posvećuje mala pažnja. Carska Rusija je između 1830. i 1870. sprovela etničko čiščenje, ubijanje, prisilnu migraciju i proterivanje većine Čerkeza iz njihove zemlje, Čerkezije, koja danas odgovara velikom delu severnog Kavkaza i severoistočnoj obali Crnog mora. Neke procene broje između 800 000 i 1 500 000 Čerkeza ubijenih i proteranih tokom ruske invazije.

Имаш ли изворе за овако нешто?

Kada i kako su Čerkezi stigli tamo?? AI kaže: "Većinom su sunitski muslimani,"... znači da su pre toga bili nešto drugo.. ili su se dovukli sa Bliskog Istoka, ili??

Bili su veliki problem i neukrotivi su bili. Pljačkaši po prirodi. Turci su ih doveli kasnije na Balkan a oni su krali cipele pred džamijom.

najveci zlocinci 19 vijeka su ubjedljivo Rusi.
Био је геноцид и ту не би требало да буде расправе. Земља од данашњег Краснодара до Сочија натопљена је крвљу безбројних Абхаза, Адигејцa, Кабардинаца и других локалних народа. Међутим, да је Русија највећи злочинац 19 века, је у најмању руку, прилично контроверзна изјава, у геополитичком смислу и посебно посматрано у балканском контексту – Британско царство је једна од најагресивнијих земаља, иако је већина њених авантура 19 века било ван Европе. Не заборавимо да су Османлије убијале хришћане енглеским оружјем и користиле пуну војну и дипломатску помоћ Британаца да одрже статус кво против Русије и хришћанског становништва Балкана, који је на крају промењен по цену стотина хиљада жртава које су дале балканске земље и Русија.

Koji su tvoji motivi za iznošenje ovakvih besramnih laži?

I dan danas se u Srbiji i Bosni naziv čerkez (sa malim č) koristi za nekog ko lako poteže nož…
Није само то, они су били насељени на Косову и исељени тек Берлинским конгесом. Били су савезници Срба током призренскиг лига. Прљили су и шурили Албанце који су бежали пред њима као опљени. Овде можемо узети Милоша С. Милојевића за озбиљно јербо је био обавештајац током призренских лига. Он је говорио да су били претучени од Срба приликом неких пљачки, све и да нису њихова мета нису били сиромашни Срби већ богати Албанци. Представљају једну од најстаријих и нажилавијих етничких група на Кавказу. Продором Масагета они се селе са каја на крај Кавказа опирући се асимилацији, њихова народна ношња постала је синоним за кавкаску народну ношњу. Изучавао их је Жупанич баш и на Косову сматрао је да су блиски рођаци Докавкаских Срба Плинија и Птолемеја. Чак је смтарао да су ти Срби говорили неком мешавином черкешког и сарматског језика.

Повод и узроци рата против Черкези били су сложени и развијали су се током дужег периода, али се могу свести на неколико главних фактора који су довели до Кавкаског рата (1817–1864).
Главни разлог био је ширење Руског царства ка југу.
Русија је желела контролу над Кавказом као природном границом, излаз и сигурност на Црном мору, контролу путева према Блиском истоку.После руско-турских ратова и слабљења Османског царства, Русија је почела постепено да заузима кавказке територије. Неприхватање руске власти Черкези (Адиге) су били племенски организовани и независни. Нису признавали руску власт, порезе или војне гарнизоне. Руски покушаји да: граде тврђаве, насељавају козаке, контролишу обалу
довели су до сталних сукоба. Изградња војне линије, Русија је почела да гради систем тврђава дуж Кавказа (тзв. кавкаска линија). То је значило: заузимање земље, пресечење комуникација између племена, постепено потискивање локалног становништва. Подршка Османског царства, Османско царство је: снабдевало Черкезе оружјем, подстицало отпор против Русије. Кавказ је постао геополитичко бојиште између Русије и Османлија. Напади и одмазде Сукоби су били циклични: черкеска племена нападала су руске тврђаве и козачка насеља, Русија је одговарала кажњавајућим експедицијама и уништавањем села Временом је руска стратегија постала све бруталнија циљ је био сломити отпор и очистити територију. Завршна фаза рата, у последњим годинама рата (1850-1864) руска војска је одлучила да систематски уништава села, протера становништво ка обали, депортује их у Османско царство. То је довело до масовног исељавања и трагедије која се често назива геноцидом над Черкезима.
Геноцид над Черкезима односи се на догађаје током и након Кавкаског рата (1817–1864), када је Руско царство освојило западни Кавказ и протерало већину народа познатог као Черкези (Адиге). Рат је трајао скоро пола века. Када је Русија коначно сломила отпор Черкеза 1864. године, спроведена је масовна депортација становништва. Масовна убиства и уништавање села током војних операција. Прислно исељавањеилно становништва са Кавказа. Депортација у Османско царство (данашња Турска, Сирија, Јордан и друге земље). Велики број људи је умро од глади, болести и бродолома током транспорта.
Процене историчара око 800.000 до 1.500.000 Черкеза је протерано, стотине хиљада су погинуле током рата и депортација.
До краја рата 90% или више Черкеза је нестало са своје домовине на северозападном Кавказу. 22 маја 1864. одржана је руска војна парада код Красна Пољана (данас у Сочи), што се сматра крајем Кавкаског рата. За Черкезе је тај датум дан сећања на трагедију и изгнанство. Не постоји потпуни међународни консензус. Грузија је 2011. званично признала догађај као геноцид. Русија то не признаје као геноцид већ као последицу рата и миграција.
Међутим, многи историчари и истраживачи сматрају да: систематско уништавање становништва, етничко чишћење, и присилна депортација испуњавају критеријуме онога што данас називамо геноцидом.
Већина Черкеза данас живи у дијаспори Турска (највећа заједница), Јордан, Сирија, Израел. У самој Русији остале су мање републике као што су: Адигеја, Кабардино Балкарија, Карачајево Черкесија где живи део народа који је преживео.

Upravo ti Čerkezi su počinili brojne zločine nad civilnim stanovništvom na podrucju Jugoslavije u 2. sv. ratu. Naravno, bili su na strani Hitlera.
Волео бих видети више извора о томе. Такође су Руси вршили силовања и слично током ослобађања, ови недисциплиновани потези руске војске, вероватно Козака, навели су Милоша Обреновића да не дозволи руску војну помоћу једном тренутку, да му не би променили крвну линију Срба.(шалим се) Нема идеализације ту, јесам ја везан за Русију, чак и на страни Русије сада али кад је истоија у питању ствари су бруталне. Чак и да јеси у праву овде, да ли је Сребреница довољан повод за НАТО агресију над Србијом? Да ли су злочини током другог светског рата оправдање за геноцид и исељавање Чекеза са Кавказа у првој половини 19. века (и другој) ?

Poslednja izmena:
Za pisane izvore ne znam, poznavao sam ljude koji su o tome pricali, upravo u mom kraju su i silovali i pljackali i palili kuće i ubijali.
I nisu Rusi, vec Cerkezi, jer su bili drugacijih rasnih osobina.
I ja sam pomislio da su to bili Rusi u službi Wermachta, ali je odgovor od običnih ljudi bio negativan. Čerkezi!

Poslednja izmena:
Za pisane izvore ne znam, poznavao sam ljude koji su o tome pricali, upravo u mom kraju su i silovali i pljackali i palili kuće i ubijali.
I nisu Rusi, vec Cerkezi, jer su bili drugacijih rasnih osobina.
Могуће да јесте, Черкези јесу брутални и од вајкада су били зависни од пљачке као део економије, неки списи издвајају Алане као племе које није зависно од пљачке. У зависности коме су наклоњени Черкези су добри савезници али јако лоши непријатељи. Према исказу једног Албанца који није више активан на крстарици, он је твдио мало преувеличано да су Черкези убили више Албанаца него Срби и завршио "То су ваши савезници ми смо то протерали" где тврди да их је остало до ратова 90-их, нама скроз непознато.

Могуће да јесте, Черкези јесу брутални и од вајкада су били зависни од пљачке као део економије, неки списи издвајају Алане као племе које није зависно од пљачке. У зависности коме су наклоњени Черкези су добри савезници али јако лоши непријатељи. Према исказу једног Албанца који није више активан на крстарици, он је твдио мало преувеличано да су Черкези убили више Албанаца него Срби и завршио "То су ваши савезници ми смо то протерали" где тврди да их је остало до ратова 90-их, нама скроз непознато.
Narod je Ruse prihvatao kao veoma bliske jer su bili fizički slični, slicno se ponasali, vera ista ili slična ... I to na podrucju gde žive Sloveni, osim mozda Ustaša.
Bilo je nekoliko porodica koji su prebegli k nama posle revolucije u Rusiji, i uglavnom doneli nesto pozitivno, narod ih je poštovao.
Jedan je cak ucestvovao u NOB-u iako su njegovi roditelji pobegli pred Crvenima iz Rusije, a njegova oba sina, mešanci , majka Hrvatica, su bili članovi SK.
Ludo!

Narod je Ruse prihvatao kao veoma bliske jer su bili fizički slični, slicno se ponasali, vera ista ili slična ... I to na podrucju gde žive Sloveni, osim mozda Ustaša.
Bilo je nekoliko porodica koji su prebegli k nama posle revolucije u Rusiji, i uglavnom doneli nesto pozitivno, narod ih je poštovao.
Jedan je cak ucestvovao u NOB-u iako su njegovi roditelji pobegli pred Crvenima iz Rusije, a njegova oba sina, mešanci , majka Hrvatica su bili članovi SK.
Ludo!
Та стара руска аристократија апсолутно ДА, међутим када посматраш војску, независне одреде са прокси командом то ти је као да гледаш ратове 90-их. Исто је с нама, ми смо променили нашу стару аристократију са новом парадајз и празилук аристократијом, наравно да данашња Србија не може изгледати боље од овога, Русија од Путина је извршила мало строжије реформе и на добром путу је да се откачи од бољшевизма и несрећне прошлости, док смо ми још таоци удбе ма који режим да дође, ту је стара, коминтерна удба која одлучује ко ће где и како, подложна је наравно страним центрима моћи. Кад се тог говнета будемо ослободили и у себе искрено људски погледали, можда нешто остане и од нас. Ту нам неће ни Русија нити било ко помоћи, то морамо сами међу собом да решимо. То је за нас као и за Чекрезе питање асимилације или опстанка заједнице.

Ovima mojima se je završavamo prezime na -ski, pa sam pomislio da su neki plemići, pitao nisam jer su bili tvrde komunjare, a i nacionalno su se opredelili kao Hrvati, a i ja sam bio klinac. Imali su 2 hćerke, lepe kao princeze iz ruske bajke, pokušao sam da se ogrebem, ali nije išlo. I bolje da nije, jer sam video da su psihički nestabilne, izabrale muževe kriminalce...
Meni to izgleda kao ruska drama, kao da je taj ruski gen veoma uticajan...
Izginjavam se zbog mog lutanja...

Ovima mojima se je završavamo prezime na -ski, pa sam pomislio da su neki plemići, pitao nisam jer su bili tvrde komunjare, a i nacionalno su se opredelili kao Hrvati, a i ja sam bio klinac. Imali su 2 hćerke, lepe kao princeze iz ruske bajke, pokušao sam da se ogrebem, ali nije išlo. I bolje da nije, jer sam video da su psihički nestabilne, izabrale muževe kriminalce...
Meni to izgleda kao ruska drama, kao da je taj ruski gen veoma uticajan...
Izginjavam se zbog mog lutanja...
Па то нису нестабилне већ модерне жене. Сад у овим годинам бих ти рекао боље да си се огребао за нешто друго, јер би бар схватила да неке друге ствари боље раде индивидуалци него криминалци, па кад има проблем увек би се теби прво пожалила.🤣🤣🤣🤣💕❤️

Био је геноцид и ту не би требало да буде расправе. Земља од данашњег Краснодара до Сочија натопљена је крвљу безбројних Абхаза, Адигејцa, Кабардинаца и других локалних народа. Међутим, да је Русија највећи злочинац 19 века, је у најмању руку, прилично контроверзна изјава, у геополитичком смислу и посебно посматрано у балканском контексту – Британско царство је једна од најагресивнијих земаља, иако је већина њених авантура 19 века било ван Европе. Не заборавимо да су Османлије убијале хришћане енглеским оружјем и користиле пуну војну и дипломатску помоћ Британаца да одрже статус кво против Русије и хришћанског становништва Балкана, који је на крају промењен по цену стотина хиљада жртава које су дале балканске земље и Русија.
Evo hronološkog pregleda glavnih koraka genocida i deportacija Čerkeza u 19. vijeku:
Hronologija genocida i deportacija Čerkeza (Circassians)
1️⃣ Početak otpora i ratovi (1817–1830)
Ruska imperija započinje Rusko-kavkaske ratove kako bi osvojila sjeverni Kavkaz.
Čerkezi pružaju snažan otpor, koristeći planinske utvrde i gerilske taktike.
Ruske trupe često uništavaju sela, pale useve i otimaju stoku.
2️⃣ Intenziviranje sukoba (1830–1850)
Ruske snage primjenjuju strategiju totalnog uništenja: spaljivanje sela i protjerivanje civilnog stanovništva.
Počinju masovne deportacije u unutrašnjost Rusije ili na crnomorsku obalu.
Procjene kažu da stotine hiljada ljudi strada od bolesti, gladi i direktnog nasilja.
3️⃣ Masovne deportacije i završetak rata (1850–1864)
Nakon što je ruska vojska osvojila planine, počinje organizovana deportacija Čerkeza prema Osmanskom carstvu.
Do 1864. godine, procjenjuje se da je većina Čerkeza protjerana, a broj mrtvih od nasilja i bolesti dostigao 500.000–1.500.000.
21. maj 1864. — kapitulacija posljednje čerkeške utvrde u Čečeni-Kubanski regionu; simboličan datum kraja otpora i početka masovne dijaspore.
4️⃣ Posljedice
Čerkezi gube domovinu; većina preživjelih odlazi u Tursku, Siriju, Jordan i druge dijelove Osmanskog carstva.
Demografska i kulturna slika Kavkaza se drastično mijenja.
Događaj se danas smatra genocidom od strane mnogih istoričara i dijela međunarodne zajednice.
✅ Zaključak:
Genocid Čerkeza uključivao je masovna ubistva, deportacije i uništavanje kulture.
Ovi događaji ostavili su trajan trag u istoriji i identitetu Čerkeza širom svijeta.
Ako želiš, mogu ti napraviti i mapu prikaza teritorija Čerkeza prije i poslije deportacija, što vizualno pokazuje razmjere ovog genocida. Hoćeš da to uradim?

Evo hronološkog pregleda glavnih koraka genocida i deportacija Čerkeza u 19. vijeku:
Hronologija genocida i deportacija Čerkeza (Circassians)
1️⃣ Početak otpora i ratovi (1817–1830)
Ruska imperija započinje Rusko-kavkaske ratove kako bi osvojila sjeverni Kavkaz.
Čerkezi pružaju snažan otpor, koristeći planinske utvrde i gerilske taktike.
Ruske trupe često uništavaju sela, pale useve i otimaju stoku.
2️⃣ Intenziviranje sukoba (1830–1850)
Ruske snage primjenjuju strategiju totalnog uništenja: spaljivanje sela i protjerivanje civilnog stanovništva.
Počinju masovne deportacije u unutrašnjost Rusije ili na crnomorsku obalu.
Procjene kažu da stotine hiljada ljudi strada od bolesti, gladi i direktnog nasilja.
3️⃣ Masovne deportacije i završetak rata (1850–1864)
Nakon što je ruska vojska osvojila planine, počinje organizovana deportacija Čerkeza prema Osmanskom carstvu.
Do 1864. godine, procjenjuje se da je većina Čerkeza protjerana, a broj mrtvih od nasilja i bolesti dostigao 500.000–1.500.000.
21. maj 1864. — kapitulacija posljednje čerkeške utvrde u Čečeni-Kubanski regionu; simboličan datum kraja otpora i početka masovne dijaspore.
4️⃣ Posljedice
Čerkezi gube domovinu; većina preživjelih odlazi u Tursku, Siriju, Jordan i druge dijelove Osmanskog carstva.
Demografska i kulturna slika Kavkaza se drastično mijenja.
Događaj se danas smatra genocidom od strane mnogih istoričara i dijela međunarodne zajednice.
✅ Zaključak:
Genocid Čerkeza uključivao je masovna ubistva, deportacije i uništavanje kulture.
Ovi događaji ostavili su trajan trag u istoriji i identitetu Čerkeza širom svijeta.
Ako želiš, mogu ti napraviti i mapu prikaza teritorija Čerkeza prije i poslije deportacija, što vizualno pokazuje razmjere ovog genocida. Hoćeš da to uradim?
Svaki rat protiv Osmanlija odjednom postao “genocid”?

Back