Zasto je bosanskim Turcima poklonjeno ime Bosnjaci

• Začetnik teme Začetnik teme Peaky
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Laz. Dobricina doduse...

Bosanski jezik, ne bosnjacki. Rjecnik iz 1631. kao dokaz. Ne treba ni ici na turski dvor.

Kako nema nemuslimanskih imena: Zlatko, Damir, Bisera... Samo su neka od mnogih.
z:D :hahaha:

Ne postoji nikakav "bosanski riječnik" iz 1631. godine, to je vaša poturička izmišljotina. Mjerodavniji je turski dvor nego vaša novokomponovana istorija.

Taj Uskufi kome podmećete izmišljeni riječnik je svoj jezik kojim je pisao nazivao srpskim. To se može videti iz drugih njegovih djela, npr. iz ciklusa pobožnih pjesama, koje je nazvao „Ilahije na srpskom jeziku” („Ilahi be zeban-i srb”) i „Poziv na vjeru na srpskom jeziku”(„Beran davet-i iman be zeban-i srb”).

Imaš kakav bolji falsifikat? :hahaha:

Kakva je to džukela licemjerna, za spis DAI tvrdi da nije vjerodostojan jer ne postoji "originalni spis" već prepis, iako je spis star 1000 godina a za izmišljeno smeće
od Hevajijevog "riječnika" starog 400 godina, koji također ne postoji u originalu, tvrdi da je najbolji dokaz postojanja "bosanskog jezika"

Kakva je to dvolična i licemjerna stoka.

Isto tako pisem da SEBI odgovoris...

Posto smo gore vidjeli da, osim kratkotrajnog upada Stefana Dragutina preko Drine (mozda jos nekog), Svetosavlja do dolaska Turaka u Bosnu prakticno nije ni bilo. Cime potkrepljujes navode da su ti, koji su u Bosni primili Islam, bili Srbi?

Da se po Titom pokrenulo pitanje bosnjastva, uslijedila bi optuzba da je to austrougarski projekat. Tito je dozvolio samoopredjeljenje, pitanje imena je manje bilo bitno.

Bosanski jezik prica vise ljudi nego sto je, po popisu, bilo Bosnjaka i kao takav postojao je i u vrijeme Turaka. Rjecnik bosanskog jezika kojeg je Muhamed Hevaija Uskufija napisao 1631. je dokaz za to.

Na kraju, sta je sa ateistima? Moraju li oni biti Muslimani?

Da i ja zakljucim:
Lazi se razbijaju kao staklena boca o beton, a tek ce.

Sta si ti uopste odgovorio, MUCENICE?

Ja ne potkrepljujem da su ti sto su bili u Bosni bili Srbi, vec kazem da je krajnje NEBULOZNO da je ceo taj bosnjacki narod, koji ocigledno po vama nisu ni Srbi ni Hrvati, a koji je imao neku svoju autohtonu veru u odnosu na okolne narode (pravoslavce i katolike), PRIMIO ISLAM. A tako jeste jer nemamo Bosnjake katolike ili muslimane. Ali smo imali Srbe muslimane, za Hrvate muslimane ne znam. Zasto se onda ti nisu izjasnjavali kao Bosnjaci muslimani? To je bilo u Austrougarskoj.
Dalje, gde su Srbi i Hrvati (ako ih ima) koji su primili islam? Ispada da su svi Bosnjaci, jer svi muslimani na ovim prostorima su danas prevedeni u Bosnjake. A znamo sigurno da ima Srba koji su primili islam.

Bosanski jezik je smehotresna izjava, isto kao i hrvatski i crnogorski. Znaci cak i da ostavim da je taj jezik JUZNOSLOVENSKI isti je za sve nas do na dijalekt. Znaci ili smo isti narod ili je jedan od nas nametnuo svoj jezik svima ostalima.

To da je Tito odredjivao vasu naciju je glupost, da ste imali dao bi vam ime koje vam i pripada a ne debilan naziv za narod/naciju "muslimani". A i vi biste trazili to ime, niste ni vi tute-mute. I sve je bilo i jeste bitno, kao sto vidimo, jer se sve koristi sa namerom.

Ateisti su nebitni, naravno da ih ima medju svima, ali oni nisu odrednica. Odrednica je narodnost i vera, koji su kod nas VOLSEBNO poistoveceni. Tako nemas Srba katolika ni muslimana, niti Hrvata pravoslavaca, sto nije tacno. Isto vazi za sve moguce kombinacije sa Bosnjacima.
To jasno pokazuje kako je to namerno uradjeno, i za sta su zapravo sluzile te podele - prosto da se naprave vojske za interesne ratove.

Posto znamo ko je sa kim ratovao, sve je jasno. Nisi to ni izbliza dorastao da diskutujes sa mnom.

Ajde NE kenjaj! do pre 250 godina je i Zagreb bio jedva nastanjena periferijalna vukohebina! Kakvi hebeni Hrvati po Bosni!

Srednjevekovna Bosna je bila srpska regionalna država čiji dokumenti su svi bili napisani na srpskoj ćirilici (isto kao i Vojvodstvo Svetog Save odnosno Hercegovina)! CCCC 🇷🇸🇷🇸

Hajde sto su nam ubili kralja, nego vas bas prosirili... I takve ljude blatite... :hahaha:
Pogledaj sliku. XVI i XVII vijek. U vrijeme najgoreg "turskog zuluma"...

Imas li ti kakav dokaz da se, prije Turaka, Svetosavlje u Bosnu nije silom sirilo? Da je neko u Bosni dobrovoljno prihvatio? Ovo do sada je tanko...
Nas proširili do Varaždina i Budimpešte,a vi 400 godina niste državi plaćali porez. Na kraju kad sve kad saberemo i oduzmemo ni mi a ni i vi ništa nismo dobili.

Hajde sto su nam ubili kralja, nego vas bas prosirili... I takve ljude blatite... :hahaha:
Pogledaj sliku. XVI i XVII vijek. U vrijeme najgoreg "turskog zuluma"...

Imas li ti kakav dokaz da se, prije Turaka, Svetosavlje u Bosnu nije silom sirilo? Da je neko u Bosni dobrovoljno prihvatio? Ovo do sada je tanko...
Do raskola 1054-e su PC i KC bili ISTA hrišćanska crkva. Jesu li oni milom ili silom 'polibožne' rimljane prevodili u hrišćane? Možemo li to izjednačiti sa prevođenjem hrišćana na islam?

BOŠNJACI KATOLICI U MAĐARSKOJ: Nisam Šokica, ja sam Bošnjakuša​

Činjenica koja je u Bosni i Hercegovini gotovo nepoznata je da u Mađarskoj djeluje bošnjačka zajednica katolika koji vuku porijeklo iz BiH, a koji se nazivaju Bošnjacima. Bošnjačka zajednica broji 8.000 članova. Svi oni čuvaju bosansku tradiciju. Na čelu bošnjačke zajednice je sveučilišni profesor i sociolog Ivica Đurok iz Mađarske. Kaže da u nekim naseljima u okolini Pečuha ljudi čak nose nošnju bosanskih krajeva: „Suočiti ćete se s činjenicom da je ta nošnja gotovo istovjetna s nošnjom koja je u okolici Olova i nekim tim područjima. Pitanje je moralnog i identičkog aspekta jako važno za te ljude, za tu zajednicu.“​

REDAKCIJA
PODIJELI
ec61026ad3a0a7395b4d8f1b80866614.jpg

Građani Bosne i Hercegovine rasuti su po cijelom svijetu i u gotovo svim zemljama imaju svoje male zajednice unutar kojih djeluju i oživljavaju svoju tradiciju. U Mađarskoj djeluje zajednica građana bh. porijekla, katolika, koji se nazivaju Bošnjacima. Svakodnevno čuvaju bosansku tradiciju, nose bosanske nošnje, a u Pečuhu čak jedna od glavnih ulica nosi ime Bošnjačka. U Bosni i Hercegovini se o bošnjačkoj zajednici u Mađarskoj ne zna gotovo ništa. Tek nedavno, boravkom jednog od članova zajednice u Tuzli saznali su se vrijedni detalji.

Činjenica koja je u BiH gotovo nepoznata je da u Mađarskoj djeluje bošnjačka zajednica katolika koji vuku porijeklo iz Bosne i Hercegovine, a koji se nazivaju Bošnjacima. Bošnjačka zajednica broji 8.000 članova. Svi oni čuvaju bosansku tradiciju. Na čelu bošnjačke zajednice je sveučilišni profesor i sociolog Ivica Đurok iz Mađarske. Kaže da u nekim naseljima u okolini Pečuha ljudi čak nose nošnju bosanskih krajeva: „Suočiti ćete se s činjenicom da je ta nošnja gotovo istovjetna s nošnjom koja je u okolici Olova i nekim tim područjima. Pitanje je moralnog i identičkog aspekta jako važno za te ljude, za tu zajednicu.“

I dok se neki bh. državljani dans odriču svoje domovine, ljudima koji pripadaju bošnjačkoj zajednici u Mađarskoj veoma je važno da ih BiH zaštiti, jer oni žele upravo svoju matičnu zemlju. Oni na taj odgovor još uvijek čekaju, kaže profesor Đurok:

„U Pečuhu ima sedam naselja gdje kažu za sebe da su Bošnjaci. Kažu da su katolici, iz Bosne, i pitaju: “Imamo li mi pravo na svoju matičnu domovinu koja se zove Bosna i Hercegovina? Na ovo pitanje netko treba da nam odgovori. Mi znamo odgovor. Ima li Bosna i Hercegovina neku obavezu brinuti se o tim ljudima? Ne financijski, to nam ne treba, ali u moralnom smislu – ima li Sarajevo, Tuzla, općenito Bosna i Hercegovina, neke obaveze da se brine o nama?“

Bez obzira na bilo kakvu podršku iz BiH, pa i moralnu, bošnjačka zajednica u Mađaskoj ima sjajnu budućnost. U nju se sve više uključuju mladi koji žele pronositi bosansku tradiciju. Na to je profesor Đurok veoma ponosan:
„Evo, radi primjera, ovo se dogodilo prije par dana. Studentica dolazi kod mene i ja kažem: ‘Šokice’, a ona kaže: ‘Ne, ne, ja sam Bošnjakuša’. Ja opet kažem: ‘Ne, vi ste Šokica’, a ona: ‘Ne, ja sam Bošnjakuša. Da li trebam išta osim toga kazati?’”

https://stav.ba/vijest/bosnjaci-katolici-u-madarskoj-nisam-sokica-ja-sam-bosnjakusa/1696

BOŠNJACI KATOLICI U MAĐARSKOJ: Nisam Šokica, ja sam Bošnjakuša​

Činjenica koja je u Bosni i Hercegovini gotovo nepoznata je da u Mađarskoj djeluje bošnjačka zajednica katolika koji vuku porijeklo iz BiH, a koji se nazivaju Bošnjacima. Bošnjačka zajednica broji 8.000 članova. Svi oni čuvaju bosansku tradiciju. Na čelu bošnjačke zajednice je sveučilišni profesor i sociolog Ivica Đurok iz Mađarske. Kaže da u nekim naseljima u okolini Pečuha ljudi čak nose nošnju bosanskih krajeva: „Suočiti ćete se s činjenicom da je ta nošnja gotovo istovjetna s nošnjom koja je u okolici Olova i nekim tim područjima. Pitanje je moralnog i identičkog aspekta jako važno za te ljude, za tu zajednicu.“​

REDAKCIJA
PODIJELI
ec61026ad3a0a7395b4d8f1b80866614.jpg

Građani Bosne i Hercegovine rasuti su po cijelom svijetu i u gotovo svim zemljama imaju svoje male zajednice unutar kojih djeluju i oživljavaju svoju tradiciju. U Mađarskoj djeluje zajednica građana bh. porijekla, katolika, koji se nazivaju Bošnjacima. Svakodnevno čuvaju bosansku tradiciju, nose bosanske nošnje, a u Pečuhu čak jedna od glavnih ulica nosi ime Bošnjačka. U Bosni i Hercegovini se o bošnjačkoj zajednici u Mađarskoj ne zna gotovo ništa. Tek nedavno, boravkom jednog od članova zajednice u Tuzli saznali su se vrijedni detalji.

Činjenica koja je u BiH gotovo nepoznata je da u Mađarskoj djeluje bošnjačka zajednica katolika koji vuku porijeklo iz Bosne i Hercegovine, a koji se nazivaju Bošnjacima. Bošnjačka zajednica broji 8.000 članova. Svi oni čuvaju bosansku tradiciju. Na čelu bošnjačke zajednice je sveučilišni profesor i sociolog Ivica Đurok iz Mađarske. Kaže da u nekim naseljima u okolini Pečuha ljudi čak nose nošnju bosanskih krajeva: „Suočiti ćete se s činjenicom da je ta nošnja gotovo istovjetna s nošnjom koja je u okolici Olova i nekim tim područjima. Pitanje je moralnog i identičkog aspekta jako važno za te ljude, za tu zajednicu.“

I dok se neki bh. državljani dans odriču svoje domovine, ljudima koji pripadaju bošnjačkoj zajednici u Mađarskoj veoma je važno da ih BiH zaštiti, jer oni žele upravo svoju matičnu zemlju. Oni na taj odgovor još uvijek čekaju, kaže profesor Đurok:

„U Pečuhu ima sedam naselja gdje kažu za sebe da su Bošnjaci. Kažu da su katolici, iz Bosne, i pitaju: “Imamo li mi pravo na svoju matičnu domovinu koja se zove Bosna i Hercegovina? Na ovo pitanje netko treba da nam odgovori. Mi znamo odgovor. Ima li Bosna i Hercegovina neku obavezu brinuti se o tim ljudima? Ne financijski, to nam ne treba, ali u moralnom smislu – ima li Sarajevo, Tuzla, općenito Bosna i Hercegovina, neke obaveze da se brine o nama?“

Bez obzira na bilo kakvu podršku iz BiH, pa i moralnu, bošnjačka zajednica u Mađaskoj ima sjajnu budućnost. U nju se sve više uključuju mladi koji žele pronositi bosansku tradiciju. Na to je profesor Đurok veoma ponosan:
„Evo, radi primjera, ovo se dogodilo prije par dana. Studentica dolazi kod mene i ja kažem: ‘Šokice’, a ona kaže: ‘Ne, ne, ja sam Bošnjakuša’. Ja opet kažem: ‘Ne, vi ste Šokica’, a ona: ‘Ne, ja sam Bošnjakuša. Da li trebam išta osim toga kazati?’”

https://stav.ba/vijest/bosnjaci-katolici-u-madarskoj-nisam-sokica-ja-sam-bosnjakusa/1696
Bošnjakuša? Kao da je pita. :hahaha::hahaha::hahaha:

Ткзв бошњаци нису ни први ни последњи Срби којима је поклоњена новоизмишљена нација на коришћење зарад одбацивања Српства. Међутим све има почетак и крај па тако ће доћи крај и тој расрбљивачкој идеологији и све оно што се намотало одмотаће се. .

Ne postoje bosanski Turci. Od ukupnog broja muslimana koji zive u Bosni i Srbiji minoran je broj pravih etnickih Turaka. Radi se o oficirskom kadru i administraciji koja je dosla iz Turske. Ogromna vecina su nasi ljudi. Kljucno pitanje je KOLIKO JE LJUDI U SRBIJI,BOSNI ICRNOJ GORI PRESLO NA ISLAM. To je pitanje na koje niko ne zeli jos uvek da da odgovor, Pisalo se o tome ima u turskim defterima da je u Bosni duznik poreza otac Nikola sa sinovima Radovanom i Abdulahom? Ako je vec bilo toga ,logican je zakljucak da nisu bili u zavadi vec je to stvar porodicnog dogovora u toj familiji. Zbog neprestanog progona na verskoj osnovi sa obe strane u zavisnosti ko je na vlasti ,doslo je do toga da ne zele da nose isto ime jer je kljucna odrednica Srbina pravoslavlje. Zato su i Srbi katolici danas Hrvati.

Back