Zašto je biblija u slobodnoj prodaji kada je neophodno tumačenje stručnjaka?

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
72.146
Pominjao sam par puta po temama ali ne dobih zadovoljavajući odgovor pa rekoh da posvetim temu ovom pitanju:
Zašto je biblija u slobodnoj prodaji kada je neophodno tumačenje stručnjaka?
Zato što je stručnjak u tebi, samo bi trebao da ga pronađeš i naučiš
kako da ga slušaš.

Samsonight

Veoma poznat
Poruka
12.081
Ako se dovoljno puta čita... ozbiljno, sa prosvetnim sistemom koji smo imali, postoji mogućnost da sva značenja usvojimo.
Namesti se to nekako da... baš ono kad želiš biti Bogu bliži, saznaš za ljude koji se njome bave.
Čitala sam sama, ali slabo je to vredelo... Jezik stran, kontekst stran... pojma nemam o čemu se tu radi.
Ostavljam. Par godina je prošlo, mada imala sam jak duhovni momenat i bez Biblije, eto čoveka koji me uvodi u priču kroz skoro šalu, onako... usput, razigrano, duhovito, kao predškolca u školu; Pominje tu i tamo starozavetna imena, novozavetna, ali.. šali se, izaziva pažnju;
Tako me je M.P. kao mnoge, ne znajući za mene ili nas, privoleo da proveravam šta priča, da razmišljam, da nikad više ne pomislim na autodestrukciju, da se ispravljam i popravljam, da razmišljam na teme;
Imao je pristup i mnoge motivisao da se pozabave sobom;
Nedostaje taj i takav.

Poslednja izmena:

aeternum

Elita
Poruka
16.564
Znači, biblija je neka vrsta testa, pa ko prodje prošao je?
Pa i jeste u smislu kako ko reaguje na Bozju rec.

A kao i svaka druga nauka kako se uci?
Neko ko zna ti objasnjava...

Na primer Biblija je obimna i neko da bi je razumeo moda ja je zna celu.
A time se bave strucnjaci - Izucavaoci Biblije.
Mnogi i ne znaj uda su Jehovini Svedoci izucavaoci Biblije, mnogi su izdvojili skoro ceo zivot da bi je rastumacili
i to znanje prenose.
I sada kada postoje oni koji je znaju
Uz njihovu pomoc se moze lako razumeti Biblija, jer oni mogu pomoci da se razumeju osnovne stvari
na temelju cega kada SAM citas Bibliju mozes je posle razumeti
To je kraci put.
Duzi je da ceo zivot sam je izucavas... i da ti Bog da sveti duh da je razumes.
Ako ti ne da duh onda je mozes i tri zivota uzalud citati

Sensei

Master
Moderator
Poruka
49.246
Isus nije bio književnik;
Bio je Bogom odabran, i ne slučajno.
Čiste duše rado polaze za Njim, a ruglo od ljudskog poroda ga odbacuje.
Ruglo je neznanje, ruglo je nečinjenje i činjenje protivno Bogu;
Prilično sam siguran da je bio jedno vreme. Ne zaboravi, termin književnik nije kao današnji (da piše knjige) nego onaj koji čita knjige i tumači ih drugima.

Poslednja izmena:

Schrodinger

Iskusan
Poruka
6.315
Dakle, nije poželjno da bude svima dostupna i potencijalno zloupotrebljena?
Pa vec smo utvrdili ko zloupotrebljava, ovi sigurno nisu svi nego probrana elita. U vreme kada je 99% stanovnistva bilo nepismeno i stamparija jos nije izmisljena, najvise su zloupotrebljavali
00334354w.jpg

Poslednja izmena: