Zašto je 12 bitan broj?

markocheda

Iskusan
Moderator
Poruka
5.266
Pitam vas,jer ne znam.
Vidimo 12 u satu,iako bi lako moglo biti okruglo 10,samo se podesi sat da se vrti tako,da brojevi idu od 1 do 10,pa opet,vidimo 12 meseca u godini,opet zanimljivo.. Nekome je bilo bitno da tako počne da meri vreme.
Ako krenemo u okultno,pričaju o 12 dimenzija,12 spirala DNK,iako vidimo dve... Odakle izvukuju sve to?
Da li je taj što izmišljao sat i koliko će imati meseca u godini,imao neke veze sa okultnim?
 
Можемо да лупетамо само, тј претпостављамо, има још гомила тих бројева.
У суштини сви одговори се налазе у физици.
Нпр:
https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cycle_12

Сунчев циклус САДА траје 11.3 године, врло могуће да је онда трајао 12 година.
Ali opet se dolazi do te cifre 12..koja je ljudska tvorevina,koja ne mora da se tako čita,sunčev ciklus može lako biti i 6 godine (lupio sam) da je neko odlučio da se tako čita sunčev ciklus..želim reći,neko je rekao "znaš šta,neka bude 12 zbog ovog razloga" i rekao taj razlog,i prisutni su podržali jer je imao logike.
 
Broj 10 je deljiv sa 1, 2, 5, 10.. Numerička vrednost, tj kako mi pišemo nema veze sa bilo čim. Matematika je univerzalna, to što smo mi dodali numerički vrednost nečemu, recimo vremenu je posledica evolucije i adaptacije na okolinu.
 
Ali opet se dolazi do te cifre 12..koja je ljudska tvorevina

Ovde postoji problem u realizaciji. Čovek "izmišlja" stvari, ali koristi ono što već postoji da oformi svoje tvrdnje. Tako je nastala i matematika.

Matematika jeste ljudska tvorevina u vidu simbola i koncepta formulacije, ALI, matematika oponaša ono što je zaista fizički opipljivo u najvećoj meri. Dakle, brojevi su forma onoga što zaista vidimo ili možemo da konceptualno racionališemo da predstavlja naše postojanje. I taj jezik je univerzalan jer možemo reći 1 atom ili 1 mehur.

Matematika i Brojevi su jednostavno drugi oblik postojanja, i zbog toga je to najjednostavniji i najkomplikovaniji oblik ljudske komunikacije (i interakcije) sa našom realnošću.

Broj 12 je završni broj i predstavlja završetak kruga. I to ne samo u svim duhovnim, već i u svim materijalnim osnovama. Sam univerzum je broj 12.
U astrologiji, koju dugo godina praktikujem i usavršavam redovno, stoji 12 zodijačkih znakova. Ovi znakovi nisu dodeljeni po sazvežđima, već po osnovnom smislu kruga koji se deli na četiri elementa koji predstavljaju život. Astrologija naglašava da je celoukupan svet i postojanje niz malih krugova unutar većih krugova, a ono što ih spaja su spirale. Naime, spirala je u svemu što postoji oko nas. Zanimljivo je to sve posmatrati sa distance, te realizovati da u Univerzumu ne postoji princip koincidencije.

Realizacija koja je u mnogo čemu pomogla ovu prostu definiciju broja 12, koji predstavlja absolut, nakon čega uvek ide broj 1, dobijamo i u okviru fizike.

1024px-Standard-Model-of-Elementary-Particles-svg.png


Ova podela je za mene fascinirajuća jer je to bukvalan model nečega što postoji milenijumima u okviru astrologije, i kao takvo se prenosilo milenijumima. To je, dakle, esencija postojanja ili esencija toga ko smo i šta smo. KO je došao na tu ideju? Kako su došli do toga? Ko je uspeo sa toliko preciznosti, znanja i mogućnosti, a pre svega SVESTI, da napravi elementarni koncept nečega što u astrologiji postoji milenijumima? To otvara mnoga druga pitanja i pokazuje da su "drevna znanja" (i bez neke uvrnute fore da se to mistifikuje) potpuno solidna i u skladu sa stvarima koje znamo sada.

Ovde imamo i potvrdu da je sve što postoji oko nas uvek u oblicima kruga koji se deli na trojke i četvorke.

Dvanaestica je, zapravo, najbolja numerička vrednost jer sa velikom lakoćom deli kako trojke, tako i četvorke.

Princip ili ključ za tu zagonetku leži u jednostavnom konceptu toga da sve oponaša sve, kako u makro tako i u mikrokosmosu. Varijacije u veličini, vremenu ili generalno dimenzijama su te koje zapravo prave najveću zabunu. Sat koji broji dvanaest brojeva nije ništa drugo do podsvesna manifestacija nečega što uveliko postoji u okviru naše prirode.

Ljudski geni se sastoje od broja molekula koje će uvek biti moguće podeliti sa brojem 12 (12x12x12x12), drugim rečima 24 različite vrste molekula. Ljudski DNA ima 4 azotne baze koje se jasno vide na slici.

dna-diagram.jpg


Drugim rečima, sve što postoji je u fazama sa brojem 12, 3 ili 4. To je jednostavno naša priroda.

Čak i kada su naučnici pravili "lažnu" česticu, i dalje je izašla sa elementarnom podelom

quantum-dot-nsf-wide.jpg


"This visualization shows the electron density in a quantum dot, an artificial atom.
Wei Qiao, David Ebert, Marek Korkusinski, Gerhard Klimeck/NCN, Purdue University"

1-Zs-Vhq-o610-MNri-Ol-Zzfl8g.png


To je jedina prava objektivna i sveobuhvatna istina našeg postojanja. Nadam se da sam malčice približio zbog čega je taj broj univerzalan (bukvalno je u svemu što postoji oko nas i što je za naše postojanje bitno).
 
Broj 10 je deljiv sa 1, 2, 5, 10.. Numerička vrednost, tj kako mi pišemo nema veze sa bilo čim. Matematika je univerzalna, to što smo mi dodali numerički vrednost nečemu, recimo vremenu je posledica evolucije i adaptacije na okolinu.
ne možeš da ga podeliš na 3 ili 4 a 12 možeš, a 60 minuta možeš da podeliš na 1,2,3,4,5,6,12,15,20 ili 30 jednakih delova. 360 stepeni u punom krugu je isto to samo još puta 6 , znači može da se deli sa 1,2,3,4,5,6,8,10,12,15,18,20,24, 30, 36 itd
 
ne možeš da ga podeliš na 3 ili 4 a 12 možeš, a 60 minuta možeš da podeliš na 1,2,3,4,5,6,12,15,20 ili 30 jednakih delova. 360 stepeni u punom krugu je isto to samo još puta 6 , znači može da se deli sa 1,2,3,4,5,6,8,10,12,15,18,20,24, 30, 36 itd

Kakve to sada veze!!! 12 nije deljivo sa 24 a 24 jeste!. Isto tako je deljivo sa 1,2,3,4,6,8,12,24... i sta sada!
 

Back
Top