Zašto istina boli?

Džudi S

Domaćin
Moderator
Poruka
3.967
FORUM1.jpg

Kada nas neka od bliskih osoba pita za neki savet, trudimo se da damo najdobronamerniji savet.

Taj najdobronamerniji savet bliska osoba može da doživi kao kritiku na svoj račun. Ponekad razmišljamo da li smo mogli da izbegnemo davanje saveta jer se bliska osoba naljuti na nas.

Pitamo se da li bi bilo lakše da smo lagali, ili iskoristili neku "belu laž" kako ne bismo povredili dragu osobu. Samo smo bili iskreni za dobrobit bliske osobe.

Zašto istina boli?

Pogledajte prilog 1586492
Kada nas neka od bliskih osoba pita za neki savet, trudimo se da damo najdobronamerniji savet.

Taj najdobronamerniji savet bliska osoba može da doživi kao kritiku na svoj račun. Ponekad razmišljamo da li smo mogli da izbegnemo davanje saveta jer se bliska osoba naljuti na nas.

Pitamo se da li bi bilo lakše da smo lagali, ili iskoristili neku "belu laž" kako ne bismo povredili dragu osobu. Samo smo bili iskreni za dobrobit bliske osobe.

Zašto istina boli?
boli uglavnom kad stvara osećaj niže vrednosti ili kad razbija iluzije koje imamo o nekome ili nečemu...naročito boli one gorde koji o sebi misle da su nepogrešivi i moraju da budu uvek u pravu

Ponekad razmišljamo da li smo mogli da izbegnemo davanje saveta jer se bliska osoba naljuti na nas.
Retko dajem savete. Ono šta je dobro za mene, možda je za nekoga neprihvatljivo.
Kako emocionalno nestabilnoj osobi reći da se smiri kada nije u stanju trezveno da razmišlja?
Kako bezosećajnoj savetovati da pokuša da razume?
Ili previše naivnoj da nije svaki postupak dobronameran?

Neki ljudi loše prihvataju savete jer ih boli ono nesavršeno u njima, osećaj poraza i nemoći. Nepominjanje toga, stvara se iluzija nepostojanja problema.
Zašto istina boli?
Jer nas ogoli, nemamo maske i zidove iza kojih možemo da se sakrijemo.

Zašto istina boli?
jednostano.zato sto je istina.

Istina boli nekad zato što nije ultimativna i univerzalna.

To što je za nekog istina, za nekog drugog nije.

Za nekoga je to mišljenje koje nije u skladu sa njegovim/njenim. A ne vide isto situaciju učesnici i oni koji gledaju sa strane. Učesnici situacije su često obojeni emocijom, egom, sujetom, interesom, nadanjem, ubeđenjem. Dok neko pored ne mora biti obojen bilo čim, jasnije vidi situaciju.

A zašto boli istina koja je zaista istina, pa zato što ljudima sruši sneška imaginarnog koji su gradili dugo, možda su im se smrzle i ruke i noge dok su ga pravili... Nekad je više zbog uloženog, nekad je zbog ega, nekad...

Zašto istina boli?
Istina ne boli.
Ona je to ato jeste uvek i necce se promeniti.
Ljude boli njihova nemocc.
Neki ne mogu da prihvate cinjenice a drugi da se pomire sa sobom.
Treci shvataju istinu kao licni ili ad hominem napad a cetvrti vole da zive u fantaziji.
Ali isto je uvek.
Istina ne boli samo po sebi.
Boli razbija je iluzija koje imamo o neccemu...
Ali i to se mozze prevazici uglavnom.
A ako neko ne mozze onda imamo uvek te bele lazzi kao rezervu.

Retko dajem savete. Ono šta je dobro za mene, možda je za nekoga neprihvatljivo.
Kako emocionalno nestabilnoj osobi reći da se smiri kada nije u stanju trezveno da razmišlja?
Kako bezosećajnoj savetovati da pokuša da razume?
Ili previše naivnoj da nije svaki postupak dobronameran?

Neki ljudi loše prihvataju savete jer ih boli ono nesavršeno u njima, osećaj poraza i nemoći. Nepominjanje toga, stvara se iluzija nepostojanja problema.

Jer nas ogoli, nemamo maske i zidove iza kojih možemo da se sakrijemo.
@Zelena milja nije tema zašto saveti bole nego zašto istina boli.

Eto, ja sam sad upravo ovim primerom demonstrirao konkretno govorenje istine, ispravio sam je a da li će da se naljuti, videćemo.

U svakom slučaju nisam gađao da bi je zabolelo. Samo sam rekao ono što sam primetio.

nije tema zašto saveti bole nego zašto istina boli.
Jeste. Pogledaj...
Odgovorila sam na kompletan post, ne samo na poslednje pitanje.
Naravno da se ne ljutim, nemam razloga.

Zašto istina boli?
Svako voli da veruje u ono što je njemu bolje. Muz zena me nikad ne vara, ja sam imam sve petice, veliki sam talenat itd.

Због сујете. Људи воле да о себи размишљају у суперлативу. Нјапаметнији људи на доборнамерне критике гледају благонаклоно.
Не само због сујете...

Истина не штеди никог, чак ни исправне људе...

Истина има највиша мерила, које људи углавном не желе да усвоје због греха који воле...

Back