Zašto Indijanci ne vole da ih tako zovu?

Да. Или она фора "Јукатан" значи "Не разумем".

Да, да. Канг а ру :D

Са друге стране, сећам се као кроз маглу да има егзонима који су врло негативни, али су широко прихваћени јер су белци прво ступили у контакт са племенским непријатељима; тако да се племе сад формално зове "људождери" или "звери из шуме" или "синови змије" и сл на енглеском, директно из језика Б, а језик А нико ни не помиње.

Као да су цивилизовани народи прво ступили у контакт са Бошњацима, и сад је формално име за Србе "Ћетници".

Једна занимљивост везана за име Немачке.

Словенско име "Немачка" се наравно односни на то да германска племена нису разумела словенска. А словенска племена су се разумела међусобно, делили су Слово, па отуда и Словени.

Немачку назив, Дојчланд, потиче од старогерманског "Ду Тиск Ланд", односно "Овог Народа Земља", у суштини. Тиск је народ, односно од Тиск је настало "Фолк". У скандинавским језицима Немачка се и данас зове "Тиск".

У француском, али и турском, назив потиче од племена Аламана. Аламани су били гадни момци, јер чак и у српском Аламани има негативну конотацију.

Zašto Indijanci ne vole da ih tako drugi ljudi zovu? Znam da je to zbog toga što ih je tako nazvao Kolumbo misleći da je otkrio novi put za Indiju a ne Ameriku ali oni nisu imali svoj naziv kako bi sebe nazivali. Sada vole da ih nazivaju Američkim starosedocima (Native Americans) ali Amerika isto nije njihov naziv za kontinente koje su naseljavali već je Amerika dobila naziv po Amerigu Vespučiju koji je prvi upotrebio taj izraz. Tako da ja ne vidim problem da se starosedeoci Amerike nazivaju Indijancima jer Amerikanci ili Indijanci su nazivi kojim oni sebe nisu nazivali.

Ali Amerika je naziv moderne drzave u kojoj zive....a Indija nije

За разлику од њих, већина Индијанаца се одлучила да задржи то име, из разлога које сам већ описао на овој теми, а ваља рећи и да им је јако битан Bureau of Indian affairs, који регулише њихова права у САД,
Jedino da se zovu "Indiano people" jer termin "Indian" označa stanovnika Indije.

Uopste nisu divlji! Osim sto se bune kad im beli uzmu teritorije. I nisu bas crveni.
Bio sam na PowWow. Vrlo gostoljubivi. Jeo njihovu tradicionalnu hranu, kupovao stvari od jelenske koze i svakojake neke druge drangulije. Osim sto sam sa njima trgovao duvan (prirodni bez aditiva).
Mike Baxter je to lijepo objasnio kada mu je zet Kanađanin počeo trljati na nos bjelački genocid nad indijancima, reče: "Istina, bijelci su počinili genocid, ali oni su nama dali duhan. Mislim da je rezultat nerješeno."

Mike Baxter je to lijepo objasnio kada mu je zet Kanađanin počeo trljati na nos bjelački genocid nad indijancima, reče: "Istina, bijelci su počinili genocid, ali oni su nama dali duhan. Mislim da je rezultat nerješeno."
Dali su nam i sifilis. I dan danas usprkos modernoj medicini i lijekovima, odapne od sifilisa cca 100 000 ljudi godišnje.

Једна занимљивост везана за име Немачке.

Словенско име "Немачка" се наравно односни на то да германска племена нису разумела словенска. А словенска племена су се разумела међусобно, делили су Слово, па отуда и Словени.

Немачку назив, Дојчланд, потиче од старогерманског "Ду Тиск Ланд", односно "Овог Народа Земља", у суштини. Тиск је народ, односно од Тиск је настало "Фолк". У скандинавским језицима Немачка се и данас зове "Тиск".

У француском, али и турском, назив потиче од племена Аламана. Аламани су били гадни момци, јер чак и у српском Аламани има негативну конотацију.

Тедески!

Јеси испратио ову сторију око Ердогана који инсистира да је име Турске на страним језицима сад Türkiye?

Indijanci su pi zde

Native American Indians GIF by RISE

Back