Zašto ima sve manje džentlmena

Znas sta Sumadinac, mislim da je glavni problem u tome kako definisemo dzentlmena.

Kod nas se cesto (pogresno) smatra da je to muskarac koji se ponasa po odredjenim pravilima bon tona, ali to je samo deo price. Ima mnogo primera muskaraca koji se ponasaju napadno "dzentlmenski" sa idejom da je to na ceni kod devojaka, to je nekada smesno i glupo jer je preterano, a nekada se tako ponasaju zbog snishodljivosti. U oba slucaja - promasaj. Ovo je gotovo jos jadnije od onih sto ne smeju da pokazu ni jedan znak finoce u ponasanju iz straha da ih ne smatraju slabicima.

Da bi neko bio dzentlmen mora da bude veoma siguran u sebe 8) i onda ce njegovo ponasanje biti prijatno, sa merom, samopouzdanjem i delovace veoma muzevno. Dakle, potreban je najpre kvalitet, iz kvaliteta proistice sigurnost, iz te sigurnosti proitice prava mera u ponasanju koje je prijatno i muskarcu i zeni.

Zasto mislis da ih ima sve manje? U odnosu na koje vreme?

Sve zavisi sta je danas za nekoga dzentlmen... ako je onaj koji "trazi damu od, do, zarad druzenja", onda... mislim stvarno :)

Naročito je taj džentlmen.:roll:

Ti si više puta ispao džentlmen prema meni, pa moram to da naglasim. Naravno, pozdrav za tebe.:D

To se prosto oseća, ali definicija svakako postoji i neko je takav ili nije, bilo trudom, vaspitanjem, urođenom naklonošću prema slabijem polu, ostalim manirima prosto čudesnim, hrabrošću, stavom, istinoljubivošću, doslednošću...... Svaka vrsta prostakluka se isključuje!

Lično isključujem i one koji su skloni istom polu, koliko god da nisam u pravu, to je moj stav.

Uglavnom se druzim sa zdravim zenskim osobama, koje imaju dve zdrave i spretne ruke, pa zato umeju same da se obuku. Pridrzavam mantil jedino bolesnima i nesposobnima. Isto vazi i za otvaranje vrata i slicne budalastine

Gentleman u savremenoj urbanoj populaciji ........Evropa....21. century !!!!!!!!!!!

Neko bi morao da mi obasni sta ovo znaci ako uopste znaci bilo sta !

Takodje bih voleo nekoliko argumenata zasto prilicno veliki broj zena sebe smatra “slabijim polom”
Moje licno vidjenje je da se ova i slicne zablude koriste za prostacku i vulgarnu manipulaciju nesposobnih zenki sa jedne strane, nasuprot nedovoljno sposobnih, nesamostalnih jadnih i glupih muskaraca sa druge strane.

Svoj odnos prema zenskom polu biram tako sto izrazavam prihvatanje “istih” kao samosvesne cele osobe, i kao ravnopravne partnere.
Jedino kao ravnopravni ortak Meni neko moze da bude pozeljan :lol:
Ostalo smatram za pishulje, barbike, kokoshke, bio masu planete zemlje, koja zbog svoje i samo svoje licne nesposobnosti i nespretnosti, jevtino manipulise sa tupavcima, ocekujuci da im ovi prisvrsavaju tehnicke poslove, popustaju, bla, bla, bla,….. bla, bla, bla... ..... .... bla :)

Uglavnom se druzim sa zdravim zenskim osobama, koje imaju dve zdrave i spretne ruke, pa zato umeju same da se obuku. Pridrzavam mantil jedino bolesnima i nesposobnima. Isto vazi i za otvaranje vrata i slicne budalastine

Gentleman u savremenoj urbanoj populaciji ........Evropa....21. century !!!!!!!!!!!

Neko bi morao da mi obasni sta ovo znaci ako uopste znaci bilo sta !

Takodje bih voleo nekoliko argumenata zasto prilicno veliki broj zena sebe smatra “slabijim polom”
Moje licno vidjenje je da se ova i slicne zablude koriste za prostacku i vulgarnu manipulaciju nesposobnih zenki sa jedne strane, nasuprot nedovoljno sposobnih, nesamostalnih jadnih i glupih muskaraca sa druge strane.

Svoj odnos prema zenskom polu biram tako sto izrazavam prihvatanje “istih” kao samosvesne cele osobe, i kao ravnopravne partnere.
Jedino kao ravnopravni ortak Meni neko moze da bude pozeljan :lol:
Ostalo smatram za pishulje, barbike, kokoshke, bio masu planete zemlje, koja zbog svoje i samo svoje licne nesposobnosti i nespretnosti, jevtino manipulise sa tupavcima, ocekujuci da im ovi prisvrsavaju tehnicke poslove, popustaju, bla, bla, bla,….. bla, bla, bla... ..... .... bla :)

Džentlmen ne služi za pridržavanje kaputa, to može da uradi bilo ko, recimo ko je za to plaćen, primera radi.
Biti gospodin je osobina. Šta znači biti plemić, svakako nešto što nema veze sa kaputima.
Međutim onaj ko za bilo koju žensku osobu kaže "smatram za pishulje, barbike, kokoshke, bio masu planete zemlje, koja zbo.....", može li se ikako nazvati džentlmenom?!:(

Postoje glupe osobe, muškarci ili žene, psihopate oba pola i šta sve ne, ali ovde govorimo o nečem sasvim drugom. Žao mi je, ali to izgleda zaista treba imati u sebi, roditi se možda sa tim.

@Taisa.

vrlo zenski odgovor :)
sad sam cuo sta nije, i prilicno je besmisleno... ajde sad mi kazi sta jeste....i probaj samoj sebi da odgovoris na dva pitana koje postavih....
kada samog sebe stavim u inverzni polozaj, najvise sto bih mogao da pozelim za sebe je da se prema meni odnose kao ja prema odabranim partnerima
ako ima nesto vise od toga, ti kazi...... ali budi malo smislenija i konkretnija....
ili mislis da treba da "budem dzentlemen' pa da klimnem glavom na tvoje praznoslovlje o plemicima....ili sta.....
i zasto ne bih pishulje smatrao pishuljama ako to jesu.... zato sto nisam dzentlmen....
licemerno.... :razz:
masovna je pojava da smotane zenetine cekaju plemice ne bi li bile "spasene"... probudjene.... odvedene....pa ukoliko neko od neprinceva trazi kreativnost, samosvojnost i akciju, utoliko ne pripada dzentlemnima koji su ocekivani .... pozeljni... i nepostojeci....

ma nema veze :lol:
dame i dzentlemni svakako ne pripadaju aktuelnom trenutku i prostoru :lol:

@Taisa.

vrlo zenski odgovor :)
sad sam cuo sta nije, i prilicno je besmisleno... ajde sad mi kazi sta jeste....i probaj samoj sebi da odgovoris na dva pitana koje postavih....
kada samog sebe stavim u inverzni polozaj, najvise sto bih mogao da pozelim za sebe je da se prema meni odnose kao ja prema odabranim partnerima
ako ima nesto vise od toga, ti kazi...... ali budi malo smislenija i konkretnija....
ili mislis da treba da "budem dzentlemen' pa da klimnem glavom na tvoje praznoslovlje o plemicima....ili sta.....
i zasto ne bih pishulje smatrao pishuljama ako to jesu.... zato sto nisam dzentlmen....
licemerno.... :razz:
masovna je pojava da smotane zenetine cekaju plemice ne bi li bile "spasene"... probudjene.... odvedene....pa ukoliko neko od neprinceva trazi kreativnost, samosvojnost i akciju, utoliko ne pripada dzentlemnima koji su ocekivani .... pozeljni... i nepostojeci....

ma nema veze :lol:
dame i dzentlemni svakako ne pripadaju aktuelnom trenutku i prostoru :lol:

Ti bre, kao da pričam o crtanom filmu ili bajci ili ljubavnom romanu iz časopisa.
Napisala sam već, hrabar (verbalno, fizički u cilju zaštite prilikom nepravde), karakteran u smislu doslednosti, istinoljubiv, drži do svoje reči, ženski svet mu je privlačan i duhovno i fizički i td. i td., ko uopšte priča o čekanju prinčeva na belim konjima,...., to su bre sasvim obični ljudi sa određenim osobinama koje nemaju ama baš nikakve veze sa osobinama kako reče pi*ulja ( verujem da je to samo tepanje).
Ima ih i ovde na forumu, valjda smem da kažem ili ćeš me uvrediti?:(

Romanopisci su pronašli druge motive, u skladu sa novim dobom i novim čitaocima. Stari likovi ostaju na policama, tek ponekad da se njihov odraz pojavi u herc romanima i telenovelama (ali to su već neki novi mediji).

Zato ja čitam pikarske romane, njihova tematika nikada ne gubi na aktuelnosti. Jer ako na nešto možeš da računaš, to je ljudska potreba za samoodržanjem i uspehom, bez obzira prema drugima i po svaku cenu, koju će drugi da plaćaju.

jel moze neko da napishe kako se na srpskom prevodi dzentlmen ?
ooo, sad sam nashla u rechniku krste da to znach ''gospodin''...hm...pa shta sad , joj..pa do skora su bili ''drugovi''', sad ''gospoda'', pa bvaljda ima vishe, a ne manje...
a sve je gluma...moj brate...igre , igrachi....shta beshe kurtoazija ? ne secam se...

Back