Zašto idete na slave?

Ne treba tu puno argumenata, dosta je vidjeti deset pravoslavnih zapovijedi, pogotovo ovdu drugu i vidjeti da ju pravoslavci krše.

2. Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити.
Нико не прави идоле од икона, нити им се клања, нити им служи.

Pravoslavci i Katolici se klanjaju ikonama. Nemoj da se pravimo blesavi ali koliko ima primera gde vernici navedenih denominacija odlaze na putovanje da se poklone baš toj i toj ikoni, kao da druga ikona manje vredi od neke određene. Niko ne laže kao papa i pravoslavni monasi. A podvala zvana Blagodatni oganj je tek posebna sramota za pravoslavnu crkvu.

Pravoslavci i Katolici se klanjaju ikonama. Nemoj da se pravimo blesavi ali koliko ima primera gde vernici navedenih denominacija odlaze na putovanje da se poklone baš toj i toj ikoni, kao da druga ikona manje vredi od neke određene. Niko ne laže kao papa i pravoslavni monasi. A podvala zvana Blagodatni oganj je tek posebna sramota za pravoslavnu crkvu.
Православци се моле Светитељу да се моли за нас пред Богом.
Дакле, ми се обраћамо самом Богу, преко њих.

А нико не служи и не обожава иконе, нити се њима клања као да су божанства. То је подметачина.

А нико не служи и не обожава иконе, нити се њима клања као да су божанства. То је подметачина.
To nije tačno. Pravoslavci uglavnom i ne znaju kome se mole jer su slabi vernici i pridaju svu važnost i moć navodnom svetitelju, gotovo nikad se ne mole Bogu.
Znači nijedan Pravoslac ne kaže "Sveti Petre pitaj Boga da mi pomogne" nego "Pomozi mi Sveti Petre, uradi to za mene"...

To nije tačno. Pravoslavci uglavnom i ne znaju kome se mole jer su slabi vernici i pridaju svu važnost i moć navodnom svetitelju, gotovo nikad se ne mole Bogu.
Ја ти излажем основу православне догматике а твоје приче о православцима као индивидуалним верницима су друга ствар.

Ја ти излажем основу православне догматике а твоје приче о православцима као индивидуалним верницима су друга ствар.
Pravoslavlje i Katoličanstvo su pogrešni, zagovaraju pogrešne stvari. Kad bi se izbacile ikone još bi pravoslavlje moglo i da bude ispravno. Katoličanstvo je tek teško idolopoklonstvo.

Pravoslavlje i Katoličanstvo su pogrešni, zagovaraju pogrešne stvari. Kad bi se izbacile ikone još bi pravoslavlje moglo i da bude ispravno. Katoličanstvo je tek teško idolopoklonstvo.
Иконе нису у супротности са Христом. Још су први Апостоли слика иконе. Имаш и сведочанства, Маки је писао о томе.

Иконе нису у супротности са Христом. Још су први Апостоли слика иконе. Имаш и сведочанства, Маки је писао о томе.
To što je on opisao se zove freska. Nije problem u freskama i ikonama, problem je kad počneš da im se moliš, a uz to još počneš da izmišljaš lažne svetitelje i čudotvorce, parčetu drveta pripisuješ neverovatne moći... Pravoslavni popovi ne poštuju svoje vernike i smatraju ih za debile.

https://eparhija.com/blog/kako-se-treba-ponasati-u-crkvi
Dolazimo do celivajuće ikone na sredini crkve, poklonimo joj se i prekrstimo, celivamo ikonu

https://www.espreso.co.rs/lifestyle/zivot/1381601/crkva-o-pravilnom-celivanju-ikona
"Pri celivanju Evanđelja, krsta, moštiju i ikona treba se najpre prekrstiti, uz mali poklon. To učiniti i drugi put, pa onda celivati, a po celivanju opet se prekrstiti i načiniti mali poklon treći put. Kad stoje jedno pored drugog Evanđelje i krst, ili Evanđelje i ikona, najpre se celiva, uz navedene male poklone, Evanđelje, onda krst pa ikona".

Kao sto se vidi KLANJAS IM SE
CELIVAS ih - cemu celivanje icije slike ako od nje ne pravis IDOLA?

Eto sam kazes klanjate se ljudima a ne Bogu
to je idolopoklonstvo
a ikonama isto se klanjate evidentno
a i samo gradjenje idola je greh

Eto sam kazes klanjate se ljudima a ne Bogu
to je idolopoklonstvo
a ikonama isto se klanjate evidentno
a i samo gradjenje idola je greh
Светитељ је наш заступник пред Богом. Ми се молимо њему да се он моли Богу за нас.
Дакле, Бог је тај кога ми обожавамо и коме се клањамо, а не Светитељ. Светитеља поштујемо јер је тај Светитељ својим побожним животом стекао Славу код Господа и Он га је прославио и кроз њега делују божанске енергије.

To što je on opisao se zove freska. Nije problem u freskama i ikonama, problem je kad počneš da im se moliš, a uz to još počneš da izmišljaš lažne svetitelje i čudotvorce, parčetu drveta pripisuješ neverovatne moći... Pravoslavni popovi ne poštuju svoje vernike i smatraju ih za debile.
Све те ,,моћи" су заправо Божје Моћи, божанска енергија која свуда може да се пројави па и кроз Светитеље Његове и њихове иконе.
То Чудотвортсво долази од Бога, не од неког другог.

Светитељ је наш заступник пред Богом. Ми се молимо њему да се он моли Богу за нас.
Дакле, Бог је тај кога ми обожавамо и коме се клањамо, а не Светитељ. Светитеља поштујемо јер је тај Светитељ својим побожним животом стекао Славу код Господа и Он га је прославио и кроз њега делују божанске енергије.
pa eto to je pogresno sto radite molite se ljudima i klanjate se njima umesto Bogu
Nas posrednik je Isus Hrist

Jer jedan je Bog, i jedan posrednik između Boga i ljudi, čovek Isus Hristos (1. Timotiju 2:5)
Jovan 14:6
Isus mu je odgovorio: „Ja sam put i istina i život. Do Oca se može doći samo preko mene.

pa eto to je pogresno sto radite molite se ljudima i klanjate se njima umesto Bogu
Nas posrednik je Isus Hrist

Jer jedan je Bog, i jedan posrednik između Boga i ljudi, čovek Isus Hristos (1. Timotiju 2:5)
Молимо се Богу, само и једино Њему. Светитеља поштујемо,не обожавамо.

Узалуд вам је што покушавате да нам пришијете ,, идолопоклонство", нема тога у Православљу.

Молимо се Богу, само и једино Њему. Светитеља поштујемо,не обожавамо.

Узалуд вам је што покушавате да нам пришијете ,, идолопоклонство", нема тога у Православљу.
Jovan 14:6
Isus mu je odgovorio: „Ja sam put i istina i život. Do Oca se može doći samo preko mene.

ne pokusavamo nista
to sto vi radite je idolopoklonstvo
dela govore ko je ko

Из поштовања према Светитељу. Ми се не клањамо њему као ,,идолу", већ само Бога обажавамо, а њега поштујемо.
i IDOLA ISTO LJUBE ZBOG POSTOVANJA I LJUBAVI
Mislis da je tvoje postovanje i ljubav drugaciji od postovanja indijanca prema totemu?
Ah da oni totem ne ljube
Tako da ispada da je tvoja ikona veci idol od indijanskog totema

5 Mojsijeva 7:25,26 “Ognjem ces rezane bogove njihovespaliti. Na srebro I na zklato sto je na njima neces se polakomiti, I neces ih za sebe uzeti, da ti ne budu zamka, jer je to GADNO pred Jehovom Bogom tvojim.
26 neces unositi GADA u dom svoj, da ne budes PROKLET kao I ON, nego se GADI na nj I GROZI se od njega, jer je proklet.”

i IDOLA ISTO LJUBE ZBOG POSTOVANJA I LJUBAVI
Mislis da je tvoje postovanje i ljubav drugaciji od postovanja indijanca prema totemu?
Ah da oni totem ne ljube
Tako da ispada da je tvoja ikona veci idol od indijanskog totema
Они сматрају да је тотем ,,бог " ја не сматрам, далеко било, да је Светитељ ,,Бог". У томе је разлика.

Ne mantraj. Apsolutna je nebuloza tvrditi da su rani hrišćani eto tako slikali Hrista i svetitelje, ali da te slike nisu poštovali.

Back