Ja mogu reći neko svoje mišljenje. Prvenstveno bi se to odnosilo na nas u Hrvatskoj, ali mislim da se može primijeniti i na Srbiju, i većinu zemalja.
Mislim da je razloga nekoliko, a to su globalizacija, korona i rat u Ukrajini.
Globalizacija zato jer je sve povezano, kod nas u Hrvatskoj se dosta toga uvozi, pa tako osjećamo i posljedice toga, osjećamo sve promjene tržišta.
Zbog korone je stao svijet. Kad se pokrenulo, pokrenulo se sve odjednom i svi su trebali sve. Naravno, nije bilo dovoljno ni roba ni materijala i to je dovelo do nestašica i rasta cijena, kako energenata, tako i proizvoda. I na to se sad nadovezao ovaj rat u Ukrajini i sankcije Rusiji, koje su koje su opet utjecale na nas zbog rasta cijena energenata i repromaterijala, jer kao što sam rekao, jako puno ovisimo u uvozu jer nismo samodostatni. Situacija se sad kod nas smiruje i popravlja polako, četvrti mjesec zaredom pada inflacija, tako bi trebalo i nastaviti, ako ne bude nekakve ekskalacije. Energija je sad jeftinija nego prije, gorivo, repromaterijal, sad ide sjetva po manjim, nižim cijenama, pa će valjda i to utjecati na smanjenje cijena, kažem, stvari bi po meni trebale doći u normalu, ako ne bude nekakvih neželjenih situacija.