Zašto hrana poskupljuje toliko?

Zadnjih godinu dana i više primetan je veliki skok hrane i osnovnih namirnica pa i svega ostalog dok kurs dinara prema evru ostaje isti.

Da li ekonomisti na forumu imaju objašnjenje zašto je skok hrane i osnovnih namirnica ovoliko drastičan?
poskupela goriva pa vuku sve

lepo sam pricao da se treba odreci akciza , drzati gorivo na 140

ali se onda ne bi hvalili kako su sposobni pa drzava ima vise prihoda dok se rasipaju

shvatam da treba pare da se vrte ali ne previse , centrifuga onemogucava vecinu da nesto stekne

Zadnjih godinu dana i više primetan je veliki skok hrane i osnovnih namirnica pa i svega ostalog dok kurs dinara prema evru ostaje isti.

Da li ekonomisti na forumu imaju objašnjenje zašto je skok hrane i osnovnih namirnica ovoliko drastičan?
Као и са ценама меморије и дискова, не ради се о инфлацији јер поскупљује само храна, већ о катртелизацији продаваца.
Исто као кад су се произвођачи меморије 2018. удружили и дигли цене у небо договорно, тако се данас исто
одвија са храном. Да је инфлација, све би равномерно поскупело, а динар би морао да девалвира...
Не може да пада цена хардверу, а да иде на горе храни, ако је инфлација...

oni nemaju, al imam ja
mi smo evrozona, kod nasenergenti nisu poskupeli, da bi se stvorio privid ekonomske pobede
u odnosu na zapad, a i opravdalo rusko savezništvo
kako nisu gas i nafta toliko odskočili kao u EU mora HRANA
jer mora da se izravnaju novi euri odštampani a mi smo eurozona koja to mora da prihvati taj val novca.
Ne postoji ekonomsko objašnjenje. Ovo je prosto lov u mutnom. Nema kontrole nikakve. Pitaj bilo kog prodavca, bilo čega, zašto su mu proizvodi toliko poskupeli, njegovo objašnjenje će ti biti - jeeeebiga, sve je mnogo "otišlo".

postoji evo ti gore
1+1=2
nije poskupeo gas? poskupeće vam hrana! jer smo evrozona i to su spojeni sudovi!
mi samo ZVANIČNO nismo uveli euro a kurs od 2008 miruje i potpuno je lažan.
tako EU već 15 godina potkrada Srbe na tom lažnom kursu evra izvlačeći nam robu i usluge.
pitajte mene sve šta vam treba znam bolje od dragaša!

Ja mogu reći neko svoje mišljenje. Prvenstveno bi se to odnosilo na nas u Hrvatskoj, ali mislim da se može primijeniti i na Srbiju, i većinu zemalja.
Mislim da je razloga nekoliko, a to su globalizacija, korona i rat u Ukrajini.
Globalizacija zato jer je sve povezano, kod nas u Hrvatskoj se dosta toga uvozi, pa tako osjećamo i posljedice toga, osjećamo sve promjene tržišta.
Zbog korone je stao svijet. Kad se pokrenulo, pokrenulo se sve odjednom i svi su trebali sve. Naravno, nije bilo dovoljno ni roba ni materijala i to je dovelo do nestašica i rasta cijena, kako energenata, tako i proizvoda. I na to se sad nadovezao ovaj rat u Ukrajini i sankcije Rusiji, koje su koje su opet utjecale na nas zbog rasta cijena energenata i repromaterijala, jer kao što sam rekao, jako puno ovisimo u uvozu jer nismo samodostatni. Situacija se sad kod nas smiruje i popravlja polako, četvrti mjesec zaredom pada inflacija, tako bi trebalo i nastaviti, ako ne bude nekakve ekskalacije. Energija je sad jeftinija nego prije, gorivo, repromaterijal, sad ide sjetva po manjim, nižim cijenama, pa će valjda i to utjecati na smanjenje cijena, kažem, stvari bi po meni trebale doći u normalu, ako ne bude nekakvih neželjenih situacija.

A zapravo nije...
Npr marketi i dalje nabavljaju po nižoj ceni a preprodaju sa zaradom od 100%
Da, i trgovačke marže su također bitan faktor.
Proizvodna cijena, trgovačka marža i PDV određuju cijenu proizvoda.
PDV je zapravo konstanta tu i znaš koliko je. Proizvodna cijena i marža su varijable, s tim da je trgovačka marža najveća nepoznanica.

Da, i trgovačke marže su također bitan faktor.
Proizvodna cijena, trgovačka marža i PDV određuju cijenu proizvoda.
PDV je zapravo konstanta tu i znaš koliko je. Proizvodna cijena i marža su varijable, s tim da je trgovačka marža najveća nepoznanica.
Pa država se ne meša tu pošto i ona uzima veći porez...
Što veća cena artikla - veći porez prihodi ..

Pa država se ne meša tu pošto i ona uzima veći porez...
Što veća cena artikla - veći porez prihodi ..
Da, otprilike je tako.
Ali recimo kod nas je Vlada smanjila PDV na osnovne artikle (kruh, jaja, mlijeko, brašno, ulje, meso, voće i povrće...) sa 25 na 5%, čime se odrekla dijela kolača. Isto tako je subvencionirala cijenu struje i plina (i za kućanstva i za industriju), a i smanjila neke trošarine u cijeni goriva.

Najprostije i najosnovnije: Zakon ponude i potraznje odredjuje cenu svega.
Hrane se trazi sve vise i vise (jer vise ljudi ima pa mora da se jede) a proizvodi se sve manje i manje.

Pitanje je: zasto se proizvodi manje?

Odgovor je isto prost:
Zato sto ima sve manje obradivih povrsina (njive velicine cele Srbije vec drugu godinu se ne obradjuju u Ukrajini zbog rata), zato sto se sve manje ljudi bavi poljoprivredom jer je to tezak i ne mnogo isplativ rad (npr, po satu rada programer zaradi do 5 puta vise od poljoprivrednika), zato sto globalno zagrevanje donosi mnogo poplava i suša (sto umanjuje prinos po jedinici povrsine), i na kraju sto ostali makroekonomski faktori uzrokuju poskupljenje procesa proizvodnje.

Ja mogu reći neko svoje mišljenje. Prvenstveno bi se to odnosilo na nas u Hrvatskoj, ali mislim da se može primijeniti i na Srbiju, i većinu zemalja.
Mislim da je razloga nekoliko, a to su globalizacija, korona i rat u Ukrajini.
Globalizacija zato jer je sve povezano, kod nas u Hrvatskoj se dosta toga uvozi, pa tako osjećamo i posljedice toga, osjećamo sve promjene tržišta.
Zbog korone je stao svijet. Kad se pokrenulo, pokrenulo se sve odjednom i svi su trebali sve. Naravno, nije bilo dovoljno ni roba ni materijala i to je dovelo do nestašica i rasta cijena, kako energenata, tako i proizvoda. I na to se sad nadovezao ovaj rat u Ukrajini i sankcije Rusiji, koje su koje su opet utjecale na nas zbog rasta cijena energenata i repromaterijala, jer kao što sam rekao, jako puno ovisimo u uvozu jer nismo samodostatni. Situacija se sad kod nas smiruje i popravlja polako, četvrti mjesec zaredom pada inflacija, tako bi trebalo i nastaviti, ako ne bude nekakve ekskalacije. Energija je sad jeftinija nego prije, gorivo, repromaterijal, sad ide sjetva po manjim, nižim cijenama, pa će valjda i to utjecati na smanjenje cijena, kažem, stvari bi po meni trebale doći u normalu, ako ne bude nekakvih neželjenih situacija.
O Boze,zbog korone i rata u Ukrajini ?
Nije zbog korone nego zato sto su Evropske drzave dodelile same sebi stotine milijardi evra pomoci zbog krize u periodu korone.To se zove zivot preko sopstvenih mogucnosti
Sta ima rat u Ukrajini sa inflcijom u Evropi ,ratovalo se i u SRJ ,Iraku,.. pa Evropa nije osetila inflaciju? Zvaka da je rat u Ukrajini izazvao inflaciju je samo za posebno ogranicene osobe.Zapravo,sve ono sto su Evropljani i SAD trosili tokom korona perioda,stampajuci milijarde dolara pomoci sebi samima sada se vraca u vidu inflacije.Korona je bila i u Aziji a najstroze mere su bile u Kini,kolika je inflacija u Aziji i Kini ?
Evo ti grafikona za Kinu i predvidjena inflacija u dolazecim godinama
https://de.statista.com/statistik/daten/studie/167115/umfrage/inflationsrate-in-china/

Tek će da poskupi kad poljoprivreda počne da proizvodi biodizel i bioetanol umesto da proizvodi hranu.

Postoje najave o planovima moćnika da dolaze vremena kad će ljudi biti oslobođeni imovine i dobijati mesečna UBI sledovanja ko prasci na farmama.
Živeće u iznajmljenim kabinama i jesti kukce ili već neki soilent green.

No, dolazi nam i Age of Aquarius .
Neumitno.

Back