- Poruka
- 89.565
Ako pogledate nove bendove skoro niko ne svira Gibson a Fendera skoro svi. O čem se radi?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ja znam da su u kantri muzici "svi" prešli na Tejlora. Pre toga su voleli "Takamine" a uvek Gibsona, SJ-200To je marketing.
Evo na primer moja omiljena umetnica je godinama svirala Martina, kog je sama kupila.
I Martin godinama nista. Ignorisu je.
Onda je uleteo Tejlor sa sponzorstvom i raznim akcijama. Dali su joj 3 gitare, pa su pravili neku humanitarnu akciju u Africi odakle Tejlor uzima humano i ekoloski drva i slonovacu i vodili nju tamo.... Pa su je podrzali u nekim njenim humanitarnim akcijama. Dobila je sigurno i neke pare i eto sad svira Tejlor gitare.
Tako je to i kod elektricnih gitara isto.
Fender ima agresivniji marketing i juri te mlade bendove.
Zavisi koje se drvo koristi, kao i sam oblik i veličina gitare. Zato i kažu specifični, recimo Martin D-28 ili D-35Ajde da kazemo stvar ukusa.
Ali meni se licno vise svidjalo kad je svirala Martina.
Tejlor, bar ovaj koji ona ima, ima suvise cist i svetao zvuk, nije bas za one woman band.
Ali Martin ne da gitare i pare.
Ili daju ali moras da budes Erik Klepton ili tako nesto.
A Tejlor ima drugu taktiku, juri ove mladje, ali koji imaju potencijal.
proposi, Fender te satroMOLIM?!
To je marketing.
Evo na primer moja omiljena umetnica je godinama svirala Martina, kog je sama kupila.
I Martin godinama nista. Ignorisu je.
Onda je uleteo Tejlor sa sponzorstvom i raznim akcijama. Dali su joj 3 gitare, pa su pravili neku humanitarnu akciju u Africi odakle Tejlor uzima humano i ekoloski drva i slonovacu i vodili nju tamo.... Pa su je podrzali u nekim njenim humanitarnim akcijama. Dobila je sigurno i neke pare i eto sad svira Tejlor gitare.
Kolliko danas kosta taj isti 1960-te Stratocaster a koliko 1960-te Les Paul? Zasto i danas, polovni Gibsoni zadrze mnogo visu cenu i vrednost od polovnih Fendera?Kada su počinjali, cene su bile slične.
Recimo nov Stratokaster je koštao $274,50 daleke 1960. (oko $2.900 u današnjim parama)
dok je Les Paul koštao $265
P.S. Samo godinu dana ranije, Les Paul je koštao $405 (preko $4000 u današnjim parama) i nije se dobro prodavao. Te godine su napravili samo 615 komada.
Odmah su se osvestili i skinuli cene.
Cudi me da to pitas. Gibson je napravljen iz jednog dela mahagonija dok je Fender napravljen od jasena ili aldera (ne znam sta je na srpskom alder). U svakom slucaju, mahagoni je mnogo skuplji od jasena i aldera, koji je troslojno zalepljen kod Fendera a nije isecen iz jednog dela kao Gibsonov mahagoni. I vrat kod Gibsona je mahagoni dok je kod Fendera cini mi se javor koji je opet jeftiniji. Vrat kod Gibsona ima inlay od sedefa koji su pritom i prilicno veliki dok je kod Fendera samo tacka i cini mi se da je od plastike. Gibson ima "binding" po ivicama, dok Fender to nema, ili nemaju svi Stratokasteri. Vrat kod Fendera je zasrafljen sto je mnogo lakse. Ne mogu se jos svega setiti osim jos elektronike. Kod Gibsona elektronika se rucno sastavlja i lemi u samom kucistu tela, dok je kod Fendera vec sastavljena na pick guardu i onda se samo ubaci u kuciste. Farbanje se kod Fendera vrsi odvojeno telo od vrata, dok je kod Gibsona farbanje u jednom delu sto traje duze i opipljivije je. Ne mogu se setiti svega, ali cinjenica je su Fender gitare napravljene jeftinije i jednostavnije. Gibsoni nisu. Mnogo su komplikovaniji, prefinjeniji i rucno radjeni sto zahteva vise vremena, i sa skupljim materijalima. Sad, na stranu funkcionalnost svega toga i pitanje da li se tu radi samo o izgledu. Ne tvrdim ja da Fender ne valja ili da je losiji od Gibsona, naprotiv, to nije ni za raspravu, ali Gibson je mnogo prefinjenije napravljena gitara ako mene pitas i sa razlogom kosta vise.Danas je američki Strat $2.000
a Gibson Les Paul $2.800
Jedino je 1959 Les Paul sunburst enormno skup i to uglavnom zbog muzičara koji su ga imali. Svi ostali su tu negde po ceni.Kolliko danas kosta taj isti 1960-te Stratocaster a koliko 1960-te Les Paul? Zasto i danas, polovni Gibsoni zadrze mnogo visu cenu i vrednost od polovnih Fendera?
Ono na šta se Gibson vadi je farbanje. Zato su Studio ili faded modeli drastično jeftiniji.Cudi me da to pitas. Gibson je napravljen iz jednog dela mahagonija dok je Fender napravljen od jasena ili aldera (ne znam sta je na srpskom alder). U svakom slucaju, mahagoni je mnogo skuplji od jasena i aldera, koji je troslojno zalepljen kod Fendera a nije isecen iz jednog dela kao Gibsonov mahagoni. I vrat kod Gibsona je mahagoni dok je kod Fendera cini mi se javor koji je opet jeftiniji. Vrat kod Gibsona ima inlay od sedefa koji su pritom i prilicno veliki dok je kod Fendera samo tacka i cini mi se da je od plastike. Gibson ima "binding" po ivicama, dok Fender to nema, ili nemaju svi Stratokasteri. Vrat kod Fendera je zasrafljen sto je mnogo lakse. Ne mogu se jos svega setiti osim jos elektronike. Kod Gibsona elektronika se rucno sastavlja i lemi u samom kucistu tela, dok je kod Fendera vec sastavljena na pick guardu i onda se samo ubaci u kuciste. Farbanje se kod Fendera vrsi odvojeno telo od vrata, dok je kod Gibsona farbanje u jednom delu sto traje duze i opipljivije je. Ne mogu se setiti svega, ali cinjenica je su Fender gitare napravljene jeftinije i jednostavnije. Gibsoni nisu. Mnogo su komplikovaniji, prefinjeniji i rucno radjeni sto zahteva vise vremena, i sa skupljim materijalima. Sad, na stranu funkcionalnost svega toga i pitanje da li se tu radi samo o izgledu. Ne tvrdim ja da Fender ne valja ili da je losiji od Gibsona, naprotiv, to nije ni za raspravu, ali Gibson je mnogo prefinjenije napravljena gitara ako mene pitas i sa razlogom kosta vise.
Sad, tacno je da se Fender mnogo vise koristi pogotovu sada, pa i da Gibson "gubi rat". Ne bih znao da napisem sta je razlog tome. U svakom slucaju, licno, ja ipak preferiram Gibson Les Paul pre nego Fender Stratocaster.
Kakav link.Imas li neki link gde pise u vezi ovoga da ju je Martin ignorisao iako je ona "godinama svirala Martina"? A i za to da joj je Taylor dao 3 gitare?