Зашто форуми у Србији одумиру?

Pogledajte prilog 1334956Pogledajte prilog 1334957
najjači, nekad, forum u Makedoniji , sada po datumu i broju postova sveo se na samo takoreći jednog člana koji s vremenom samo navrati čisto iz sentimentalnosti
jednostavno je, jednostavno članovi odrastaju, porodice, posao, život,drugi mediji , druge platforme, sve to doprinosi da članovi odlaze , u suštini nije to odlazak, nego nešto drugo ima životni vek i prioritet

modovi ovakvi onakvi i oni odlaze, ništa nije večno
20 godina nije malo. Nije večnost, ali jeste puno, pa to je pola radnog veka!

Квалитет се постиже стимулацијом а не лошом мидерацијом.
Ево, рецимо овако:
Pogledajte prilog 1334831
Где ме модерација обавештава да сам победио и освојио награду, новац, за најбољи пост, опис, на техничком делу форума у конкуренцији целог постсовјетског простора, пошто на руским форумима, као и код нас, чланови су и из бивших република а то је већ аудиторијум већи од десетак милиона људи.
Ето, да се мало и похвалим и покажем како се стимулише квалитет писања на форуму.
Сем тога, у опису профила стоји и титула која се добија квалитетом постова:
Pogledajte prilog 1334833
У конкуренцији, која је већа него комплетан балкански простор, а не крстарица, имам статус рецезента и магистра док ме овде на техничком делу кажњавају два недорасла модератора.
Ипак је ово крстарица а не тамо неки белосветски форум са милионском посетом и огромним бројем чланова.
Риба смрди од главе, просто речено!
Надам се да превод није потребан?
Cestitam.
Je li pises na ruskom jeziku, ili prevedes na google t. pa postavis?

Zasto forumi odumiru?
Ovdje sam novi ali cu podijeliti svoj pogled.

1. Vrsi se protok ljudi, vise ode ljudi nego sto dodje jer mladje osobe vole sve na brzaka, ne vole razmisljati, niti se truditi da bi nesto dobili. A vi stariji ste ipak koji su voljni da rade, trude se, da pustate cvrste korijene, da ste stabilni, da postepeno napredujete.
Mladji (kojima i ja pripadam) zude za eksponiranjem i paznjom, dakle nije cilj da se zadrzi anonimnost.
Meni forumi odgovaraju jer kroz njih sam prije svega anoniman i mogu citati i komentarisati neke teme koje me trenutno zanimaju i diskutovati. Na forumima se mogu educirati, naravno, u glavi mi uvijek treba biti da su to i subjektivni stavovi ali edukacija pomaze.
Ja sam na razlicitim forumima bio po pitanju zdravlja i lakse ti bude kada procitas da i drugi imaju slicne probleme.

2. Na Krstarici sam primjetio da imamo "duple teme", naprimjer Politika - pa teme o Bosni i Hercegovini, i tu sada imas 20ak tema unutar dva mjeseca ali sve te teme su trajale 3-4 dana i onda otvaras novu temu o BiH i tako sve u nedogled. Zar ne bi bilo ljepse da je sve na jednom mjestu, da moderacija presumjeri ili sta vec sve to na jedno mjesto. Zar ne bi bilo lakse otvoriti temu - BiH dio 2- i kad se "napuni" otvaras treci dio. Ili ljubavne teme. I tako za sve teme koje su stalno aktuelne.

3. Isto sto mi se ne svidja jesu kratki postovi. Ti postovi nisu postovi vec komentari kao na portalima, kratki, bez jasne poruke.

Ne zudim za eksponiranjem, radije volim citati upise o zivotnim iskustvima, savjetima, pogledima na svijet, kritika vlasti, pogled na susjedne drzave nego gledati na yt Zadrugu, slusati vjestacke, elektrizovane glasove Grand produkcije ili da blehnem u one MMA kako se ubijaju do besvijesti.

Zapažam da opstaju neki specijalizovani forumi u oblastima za koje ima dosta interesovanja. Kao što su benchmark za računare ili vox92, koji je opšti, ali uglavnom se diskutuje o košarci.
Čini se da ljudi koji imaju šta da kažu izbjegavaju svaštara forume kao što je krstarica.
Inače, tačno je da se kod mladih generacija gubi granica između neta i RL i da im ne trebaju forme koju štite anonimnost.
Mi kojima odgovara da na forumu kreiramo posebnu personu smo u odumiranju, izgleda.

Cestitam.
Je li pises na ruskom jeziku, ili prevedes na google t. pa postavis?
Хвала.
Пишем на руском. Још имам ситних грешака али ме већ знају и знају да сам из Србије и немам било каквих проблема. У почетку су били одбојни, до душе и постови су ми били рогобатни а сада цене мој труд и често ме питају за ракију.
Руси су специфични. Не прихватају било кога на прву али кад прихвате онда ће све урадити за вас.
Тако сам упознао једног од најбољих стручњака за ССД дискове, Вадима Очкина (vlo), који ми је пуно тога показао и увек је спреман да помогне.
Вадим је написао програме за исчитавање хардвера ССД дискова као и још неке алате: http://vlo.name:3000/ssdtool/

Када поредимо форуме са осталим типовима друштвених мрежа, форуми су дефинитивно најнапреднији и највише нуде могућности.

Преко форума можеш да научиш доста паметних ствари, научиш да износиш и аргументујеш своје ставове. Дискутује се о свим темама, а можеш да поставиш и коју фоткицу.

Од спорта, музике, политике, друштва, за људе од 13 до 83 године.

А ипак, форуми одумиру. Људи, а поготово млади, ретки су посетиоци оваквих сајтова.

Зашто? Шта има занимљивије у провођењу празних сати нерадећи апсолутно ништа на Инстаграму, него отворити лепо форум на ком свако ммало нека нова тема за дискусију, размишљање, причу, зезање...живи

Зашто?
Ajde ti meni reci zasto je usenet umro pre vise od 10 godina? To je preteca foruma, gde ne postoji moderacija, i gde vlada potpuna
sloboda govora...

Fali dobrih moderatora
Pa da, bez moderacije, to je trol fest :P
No mi smo koristili usenet 1999 da botamo protiv amerikanaca :P
Tad se i pojavilo prvo botovanje :P
Tu su se mogli naci snimci od NATO pakta na grupama gde je njihova vojska pisala.
Tu sam diskutovao sa Bjarne Stroustrupom, Andrew Koeningom, bio je i Denis Ritchie, Sa Herb Sutterom
koji je drzao temu Guru of the Week (lik je izmislio C# i C++/CLI za mikrosoft), pa sa onim likom sto
je izmislio D, sa Andreom Alexandrescuom, comp.arch je recimo mesto za dizajnere procesora
tu mozes naci likove iz Intela i AMD-a, pa onog sto je napravio i tako :P
Onda tu je na sci.physics bio Abhas Mitra koji je dokazao da crne rupe ne postoje i tako :P
i ogroman broj svetskih strucnjaka...

Форуми одумиру?
Не знам...
кажу да су криве друштвене мреже...
Могуће је.
Као и свугде, 100 људи, 100 ћуди.

Ево пример из реалног света...уђем у кафану...
конобар љубазан, музика дискретна и какву ја волим...
пиво феноменално...али...три будале се свађају наглас...
и постају све безобразнији из минута у минут...
почну, онако под гасом, да подиебавају друге госте...
Попијем пиво, платим, и никад више не дођем.
Одем радије у кафанче са карираним стољњацима и пикслом коју никад нико није опрао.
А пиво млако и почело да киси.
Али нико ме не дира, а понекад са неким разменим по коју реч...
можда чак окренем и туру.
Ето.

Razlika između preduzeća i foruma je što se tamo radi za novac, a forumaši se iz zadovoljstva, ovde je to nagrada za uloženo vreme. Kad prevagne nezadovoljstvo, forumaši odlazi.
Jos je gore, forumi postaju politicka glasila. Rade u tri smene kada dobiju pare "za reklamu" i sa jos kilo klonova pisu svoje "postove" zvane reklama ili antireklama, njima je sve jedno samo da je u duhu placene reklame.
To ti je novi vid politickog marketinga iliti ispiranja mozga, a radnu snagu vec placaju, pa je to samo promena proizvodnje.

ovde i ne toliko, al na tehničkim forumima, ili onim zanatskim, auto, gradj, itd...
ako te provale da nešto znaš, a nisi njihov, obro si zelen bostan!
svaku temu i post će te smarati do besvesti, dok ne prekineš da postuješ...
i ne odeš....
ništa se ne razlikujemo od sveta
danas sam na steinberg forumu tako nešto video, u fazonu TI SI NOV, ODJEBI

1683038203247.png

Због отпора према оваквом концепту;

Преко форума можеш да научиш доста паметних ствари, научиш да износиш и аргументујеш своје ставове.
Већина не жели да учи, и да на примерен начин комуницира са другима.
Жели да до свега дође "пречицом", па и до знања, јер нормалан труд подразумева напоре које избегавају, и други део питања- несигурност тражи одобравање, а не преиспитивање.

Квалитет се постиже стимулацијом а не лошом мидерацијом.
Ево, рецимо овако:
Pogledajte prilog 1334831
Где ме модерација обавештава да сам победио и освојио награду, новац, за најбољи пост, опис, на техничком делу форума у конкуренцији целог постсовјетског простора, пошто на руским форумима, као и код нас, чланови су и из бивших република а то је већ аудиторијум већи од десетак милиона људи.
Ето, да се мало и похвалим и покажем како се стимулише квалитет писања на форуму.
Сем тога, у опису профила стоји и титула која се добија квалитетом постова:
Pogledajte prilog 1334833
У конкуренцији, која је већа него комплетан балкански простор, а не крстарица, имам статус рецезента и магистра док ме овде на техничком делу кажњавају два недорасла модератора.
Ипак је ово крстарица а не тамо неки белосветски форум са милионском посетом и огромним бројем чланова.
Риба смрди од главе, просто речено!
Надам се да превод није потребан?
Lepo. I bravo za tebe. Nego reci nam psuješ li forumaše i vrijeđaš im majke i porodice i na tom forumu? Hipotetički da imaš svoj forum bi li trpio tebi ili drugom forumašu psuju majku? Ili prijetnje?

Lepo. I bravo za tebe. Nego reci nam psuješ li forumaše i vrijeđaš im majke i porodice i na tom forumu? Hipotetički da imaš svoj forum bi li trpio tebi ili drugom forumašu psuju majku? Ili prijetnje?
Не, тамо је други менталитет администрације. Половина модератора тамо не би били ни чланови форума.
Овде, када имаш посла са полусветом једини језик, који разумеју је грубост.
Ето, јуче ме модератор убеђује да је не сери само шала?
Зато, не трчи пред руду и не брани неодбрањиво. Написао сам, овде сам због носталгије за српским. Од овог форума лично немам било какве користи а за узврат оставио сам неке корисне постове који могу помоћи многима. Да ли си ти оставио нешто корисно?
Ти си доказ онога, видиш оно што теби одговара а не што јесте а то говори о теби а не о мени.
Ако имаш још питања, пиши?

Када поредимо форуме са осталим типовима друштвених мрежа, форуми су дефинитивно најнапреднији и највише нуде могућности.

Преко форума можеш да научиш доста паметних ствари, научиш да износиш и аргументујеш своје ставове. Дискутује се о свим темама, а можеш да поставиш и коју фоткицу.

Од спорта, музике, политике, друштва, за људе од 13 до 83 године.

А ипак, форуми одумиру. Људи, а поготово млади, ретки су посетиоци оваквих сајтова.

Зашто? Шта има занимљивије у провођењу празних сати нерадећи апсолутно ништа на Инстаграму, него отворити лепо форум на ком свако ммало нека нова тема за дискусију, размишљање, причу, зезање...живи

Зашто?

Bože,pa odumiru ne u Srbiji, nego svuda.

To je normalno. Svi prelaze na društvene mreže kao što su Instagram i TikTok.

Bože,pa odumiru ne u Srbiji, nego svuda.

To je normalno. Svi prelaze na društvene mreže kao što su Instagram i TikTok.
Jos jedna laz, sa tih mreza ih dovlacite na forum da bi ispunjavali kvotu postova koji imaju veze samo sa politikom i vredjanjem neistomisljenika....

Jos jedna laz, sa tih mreza ih dovlacite na forum da bi ispunjavali kvotu postova koji imaju veze samo sa politikom i vredjanjem neistomisljenika....

Čekaj malo, ti tvrdiš da forumi uopšte nisu u fazi propadanja, tj. da je konstatacija neosnovana?

Pa zar nisu čak neki moderatori postavljali ne tako davno neke statistike? Na kraju krajeva, i golim okom se može videti. Ja se vrlo dobro sećam da je pre 10 godina ovde bio problem uopšte i ispratiti teme. Doduše, moguće je i da je do toga što sam korsitio dial-up internet, ali jedna tema odmah ode sa prve stranice, zbog toga koliko je samo ljudi u kontinuitetu aktivno.

Ti si relativno mlad forumaš, pa se možda ne sećaš tih stvari, sem ukoliko nisi posećivao ovaj forum i pre registracije.

Zapravo mo
ništa se ne razlikujemo od sveta
danas sam na steinberg forumu tako nešto video, u fazonu TI SI NOV, ODJEBI

Pogledajte prilog 1335283

па није удба србска измишљотина
енглеска удба је 1000 година старија од србске
ја то и причам мене су исто на једном форуму за видео најурили
ја пито, е јел може неко да ми каже како се ово користи
брате.....сви на мене скочише! исто и за неке друге форуме
почеше да ме смарају а јели другар који ти је број лиценце?
које лиценце мислим се? за саобраћај возачка, шта?

Back