Zašto donosimo loše odluke?

Banovic_Strahinja

Aktivan član
Moderator
Poruka
1.831
Autor teksta: James Clear
Zašto donosimo loše odluke
Uobicajene greske pri donosenju odluka

1. Predrasude preživljavanja (Survivorship bias)

Skoro svaki popularni "onlajn" medij je ovih dana ispunjen predrasudama o "preživljavanju" (uspehu). Gde god vidite članke sa naslovima poput „8 stvari koje uspešni ljudi rade svaki dan“ ili „Najbolji savet koji je Ričard Brenson ikada dobio“ ili „Kako Lebron Džejms trenira van sezone“, vidite predrasudu/pristrasnost "preživljavanja" na delu. (prezivljavanje bih ovde vise svatio kao uspeh, tj kako preziviti sve nedace i doci do uspeha ;opaska K9)
Predrasude o preživljavanju- odnosi se na našu tendenciju da se fokusiramo na pobednike u određenoj oblasti i pokušamo da učimo od njih dok potpuno zaboravljamo na gubitnike koji koriste istu strategiju.
Možda postoje hiljade sportista koji treniraju na veoma sličan način kao Lebron Džejms, ali nikada nisu stigli u NBA. Problem je što niko ne čuje za hiljade sportista koji nikada nisu stigli do vrha. Čujemo se samo od ljudi koji prežive. Pogrešno precenjujemo strategije, taktike i savete jedne preživele, ignorišući činjenicu da iste strategije, taktike i saveti nisu funkcionisali za većinu ljudi.
Još jedan primer: „Ričard Brenson, Bil Gejts i Mark Zakerberg su napustili školu i postali milijarderi! Ne treba vam škola da biste uspeli. Preduzetnici samo treba da prestanu da gube vreme na časovima i da počnu.”
Sasvim je moguće da je Ričard Branson uspeo uprkos svom putu, a ne zbog toga. Na svakog Bransona, Gejtsa i Zakerberga, postoje hiljade drugih preduzetnika sa neuspelim projektima, bankovnim računima sa velikim dugovima i napola završenim diplomama. Pristrasnost preživljavanja ne znači samo da kažemo da strategija možda neće dobro funkcionisati za vas, već takođe kaže da mi zapravo ne znamo da li strategija uopšte dobro funkcioniše.
Kada se pobednici pamte, a gubitnici zaboravljeni, postaje veoma teško reći da li određena strategija vodi ka uspehu.

2. Averzija prema gubitku.

Averzija prema gubitku odnosi se na našu tendenciju da snažno preferiramo izbegavanje gubitaka u odnosu na sticanje dobiti. Istraživanja su pokazala da ako vam neko da 10 dolara doživećete mali porast zadovoljstva, ali ako izgubite 10 dolara, doživećete dramatično veći gubitak zadovoljstva. Da, reakcije su suprotne, ali ne i jednakog intenziteta- (na gubitak imamo burniju reakciju).

Naša tendencija da izbegavamo gubitke dovodi do toga da donosimo glupe odluke i menjamo svoje ponašanje samo da bismo zadržali stvari koje već posedujemo. Napravljeni smo da se osećamo zaštitnički prema stvarima koje posedujemo i to nas može dovesti do precenjivanja ovih stvari u poređenju sa opcijama.

Na primer, ako kupite novi par cipela, to može doneti malo veće zadovoljstvo. Međutim, čak i ako nikada ne nosite cipele, poklanjanje nekoliko meseci kasnije može biti neverovatno bolno. Nikada ih ne koristite, ali iz nekog razloga jednostavno ne podnosite da se rastajete od njih. Gubitak averzija.

Slično tome, možda ćete osetiti malu radost kada prođete kroz zelena svetla na putu do posla, ali ćete se potpuno naljutiti kada automobil ispred vas stane na zeleno svetlo i propustite priliku da prođete kroz raskrsnica. Gubitak šanse da se osvetli mnogo je bolniji od zadovoljstva da se od početka udari zeleno svetlo.

3. Heuristika dostupnosti (The Availability Heuristic)

Heuristička dostupnost se odnosi na uobičajenu grešku koju naši mozgovi čine pretpostavljajući da su primeri koji lako padnu na pamet takođe i najvažnije ili najrasprostranjenije stvari.

Na primer, istraživanje Stivena Pinkera sa Harvardskog univerziteta je pokazalo da trenutno živimo u najmanje nasilnom periodu u istoriji. Ima više ljudi koji sada žive u miru nego ikada ranije. Broj ubistava, silovanja, seksualnih napada i zlostavljanja dece opada.

Većina ljudi je šokirana kada čuje ove statistike. Neki još uvek odbijaju da im veruju. Ako je ovo najmirnije vreme u istoriji, zašto se sada dešava toliko ratova? Zašto slušam o silovanju, ubistvu i kriminalu svaki dan? Zašto svi pričaju o toliko terorističkih i razaračkih dela?

Dobrodošli na raspoloživu heuristiku.

Odgovor je da ne živimo samo u najmirnijem periodu u istoriji, već i u najboljem izveštavanom periodu u istoriji. Informacije o bilo kojoj katastrofi ili zločinu su dostupnije nego ikada. Brza pretraga interneta će izvući više informacija o najnovijem terorističkom napadu nego što bi bilo koje novine mogle dostaviti pre 100 godina.

Ukupan procenat opasnih događaja opada, ali verovatnoća da čujete za jedan od njih (ili za mnoge od njih) raste. I pošto su ti događaji lako dostupni u našem umu, naši mozgovi pretpostavljaju da se događaju češće nego što se zapravo dešavaju.

Mi precenjujemo i precenjujemo uticaj stvari kojih se sećamo i podcenjujemo i podcenjujemo prisutnost događaja o kojima ništa ne čujemo.

4. Еfektat usidravanja (Anchoring)

U blizini mog rodnog grada je restoran koji je poznat po gurmanskim hamburgerima i siru. Na meniju vrlo hrabro piše: "Ograniči 6 tipova sira po hamburgeru.
Moja prva misao: Ovo je apsurdno. Ko ima šest vrsta sira na hamburgeru?
Moja druga misao: Koje šest ću dobiti?

Nisam shvatao koliko su bili briljantni vlasnici restorana dok nisam naučio o "usidravanju/sidrenju. Vidite, obično bih samo odabrao jedan tip sira na hamburgeru, ali kada sam pročitao "LIMIT 6 Tipova sira" na meniju, moj um je bio usidrena na mnogo višem broju nego obično.

Većina ljudi neće naručiti šest vrsta sira, ali to "sidro" je dovoljno da pomakne prosjek sa jednog komada na dva ili tri komada sira i doda par dolara u svaki hamburger. Ulaziš i planiraš da dobiješ normalan obrok. Izađeš pitajući se kako si platio 14 dolara za hamburger ?!?
Ovaj efekat je repliciran u širokom spektru istraživanja i komercijalnog okruženja. Na primer, vlasnici preduzeća su otkrili da ako kažete “Limit 12 po kupcu ”, ljudi će kupiti dvostruko više proizvoda nego da nema ogranicenja tj da se brojka ne spominje.

U jednoj studiji, dobrovoljci su bili zamoljeni da pogode procenat afričkih naroda u UN-u. Pre nego što su pogodili, morali su da zavrte točak koji bi sleteo na broj 10 ili broj 65. Kada su volonteri sleteli na 65, prosečno je procenat bio oko 45%. Kada su dobrovoljci sleteli na 10, prosečna procena je bila oko 25%. Ova razlika je jednostavno rezultat vezivanja sa višim ili nižim brojem neposredno pre toga.

Možda najbolji primer su prodavnice satova. Ako je cena na novom satu 500 dolara, možda je previsoka za tvoj budžet. Međutim, ako uđete u radnju i prvo vidite sat od $5,000 ispred ekrana, odjednom sat od $500 iza ugla izgleda prilično razumno. Mnogi od vrhunskih proizvoda koje kompanije prodaju nikada se ne očekuje da će prodavati mnogo jedinica same, ali oni ispunjavaju veoma važnu ulogu vezanosti vašeg uma i pravljenja srednjoklasnih proizvoda da izgledaju mnogo jeftinije nego što bi izgledali sami.

5. Pristrastnost potvrdjivanja (potvrda pristrastnosti eng Confirmation bias)

Majka svih gresaka. Pristrastnost potvrdjivanja se odnosi na našu tendenciju da tražimo i dajemo prednost informacijama koje potvrđuju naša uverenja, a istovremeno ignorišu ili smanjuju vaznost informacije koje su u suprotnosti sa našim uverenjima.

Na primer, osoba A veruje da je klimatska promena ozbiljno pitanje i oni samo traže i čitaju priče o očuvanju životne sredine, klimatskim promenama i obnovljivoj energiji. Kao rezultat toga, osoba A nastavlja da potvrđuje i podržava svoja trenutna uverenja.

U međuvremenu, osoba B ne veruje da je klimatska promena ozbiljno pitanje, i oni samo traže i čitaju priče koje govore o tome kako je klimatska promena mit, zašto su naučnici netačni, i kako nas sve zavaravaju. Kao rezultat toga, osoba B nastavlja da potvrđuje i podržava svoja trenutna uverenja.

Promeniti mišljenje je teže nego što izgleda. Što više veruješ da znaš nešto, više filtriraš i ignorišeš sve informacije koje govore suprotno.

Možete proširiti ovaj obrazac misli na skoro bilo koju temu. Ako ste upravo kupili Honda Accord i verujete da je to najbolji auto na tržištu, onda ćete prirodno pročitati svaki članak koji naiđete koji hvali auto. U međuvremenu, ako neki drugi magazin navede drugačiji auto kao najbolji izbor godine, jednostavno ga odbacite i pretpostavite da su urednici tog određenog magazina pogrešili ili su tražili nešto drugačije od onoga što ste tražili u autu.

Nije prirodno da formulišemo hipotezu i onda testiramo različite načine da je dokažemo. Umesto toga, mnogo je verovatnije da ćemo formirati jednu hipotezu, pretpostaviti da je istinita, i samo tražiti i verovati u informacije koje je podržavaju. Većina ljudi ne želi nove informacije, oni žele potvrdu informacija.

P.S. U ovoj temi se moze diskutovati sve u vezi donosenja odluka,tj dozvoljeno je sirenje teme i necu biti striktan.

Da li vi prepoznajete neke od ovih gresaka u sebi, ili ste ih prevazisli?
Kako vi donosite odluke?
Kad kupujete nesto kolio vam treba da odnesete odluku, da li gledate na kvalitet ili kvantitet, i da li se desava da se kajete zbog izbora?

Poslednja izmena:
Kao prvo treba se zapitati jesu li donete odluke zaista “pogresne”.
Vrlo dobar komentar- mislim da u dosta slucajeva treba vremena da dodjemo do ovog zakljucka- no cesto mi se desavalo da kupim npr kompluter i telefon i platim visoku cenu, i onda vidim da ne koristim ni 10% mogucnosti istog, i onda se zapitam- da li bi bilo bolje da sam kupio nesto jeftinije i jednostavnije nego sto sam potrosio toliko novca?
Svojevremeno sam pre cetvrt veka zavrsio dobar (i skup) kurs za informatiku i onda sam nakon pola godine dosao do zakljucka da to nije posao koji zelim da radim, mislim da je to bila jako losa i izgubljeno vreme i resursi koje sam mogao da potrosim negde drugde, a upisao sam taj kurs jer sam cuo od drugih kako je to super, a ocigledno da nisam dobro razmislio o svemu tome.

Kada me pitaju koliko puta sam pogresio ili da li sam doneo pogresnu odluku uvek kazem minimum 100 puta.koliko puta sam pogresio ponavljajuci gresku onda mi je broj max 2 ili 3 puta.
pricamo u rl o tome cesto.i iz gresaka se uci.
Primer skola fakultet nije bila bitna svojevremeno.sada je vazna i treba da se zavrsi(fakultet).eto to je bila greska na primer.posle toga me voda nosila gde me nosila.
Gejts i ostali su izuzetak koji potvrdjuje pravilo ali drugo vreme druga situacija.
Licno vise volim da ucim na tudjim greskama nego svojim.

I tek ce mi trebati jos usavrsavanja u tom programu.
Ja se bukvalno ne secam gotovo nicega.
Licno vise volim da ucim na tudjim greskama nego svojim.
Ovo je dobar princip, mada nemoguce je ne praviti greske- zapravo video dosta statistika- da su najuspesniji ljudi ujedno i najneuspesniji- svi su imali jako mnogo losih projekata i pokusaja koji su propali, medjutim nastavili su da se trude i na kraju im je uspelo.
Mislim da je narociti danas tesko doneti odluku jer je svet dosta komplikovan- danas da kupis usisivac moras vrsiti istrazivanja da bi dobro izabrao- nekad si imao slobodu Cacak i jos jedan dva i nije bilo tesko izabrati.
Marketing je takodje jak i vrlo lako zavede- npr par puta sam pao pod foru 4.Efekat usidravanja- odvojim novac da kupim nesto npr sat i onda potrosim mnogo vise nego sto sam planirao.

Ovo je dobar princip, mada nemoguce je ne praviti greske- zapravo video dosta statistika- da su najuspesniji ljudi ujedno i najneuspesniji- svi su imali jako mnogo losih projekata i pokusaja koji su propali, medjutim nastavili su da se trude i na kraju im je uspelo.
Mislim da je narociti danas tesko doneti odluku jer je svet dosta komplikovan- danas da kupis usisivac moras vrsiti istrazivanja da bi dobro izabrao- nekad si imao slobodu Cacak i jos jedan dva i nije bilo tesko izabrati.
Marketing je takodje jak i vrlo lako zavede- npr par puta sam pao pod foru 4.Efekat usidravanja- odvojim novac da kupim nesto npr sat i onda potrosim mnogo vise nego sto sam planirao.
Dobro to oko kupovine,marketinga su sitnice.svi su se ponekad upecali oko toga.
Ne valja bas po meni ni srljati.ako vidim da do cilja ne mogu na jedan nacin ne menjam cilj nego sredstva i nacine.

Donosila sam pogrešne odluke i tek kasnije bih razumela da su bile loše. Možda i sada donesem po neku lošu odluku, ali znam da je u ljudskoj prirodi da greši.

Savršenstvo ne postoji i zato smo takvi. Učimo od svojih grešaka kako se one ne bi ponavljale.

Naravno, donosimo i dobre odluke, ali više pažnje poklanjamo pogrešnim odlukama. One nas "muče"...

Na primer, vlasnici preduzeća su otkrili da ako kažete “Limit 12 po kupcu ”, ljudi će kupiti dvostruko više proizvoda nego da nema ogranicenja tj da se brojka ne spominje.

Živimo u potrošačkom društvu, i kad vidimo ovaj trik " Limit 12 po kupcu " obavezno kupujemo više.

Primer iz života: U Lidlu je akcija za testeninu i piše " Limit 3 komada". Uvek kupim 3 komada...zatim su i neki proizvodi sa limitom i u zavisnosti od trenutnog finansijskog stanja kupim ili dva ili tri proizvoda.. I kupim još ponešto van spiska za kupovinu.
To je dobro pre svega za trgovinski lanac ili trgovinske lance, ali mi o tome ne razmišljamo. Važno je da smo nešto kupili na akciji.

Živimo u potrošačkom društvu, i kad vidimo ovaj trik " Limit 12 po kupcu " obavezno kupujemo više.

Primer iz života: U Lidlu je akcija za testeninu i piše " Limit 3 komada". Uvek kupim 3 komada...zatim su i neki proizvodi sa limitom i u zavisnosti od trenutnog finansijskog stanja kupim ili dva ili tri proizvoda.. I kupim još ponešto van spiska za kupovinu.
To je dobro pre svega za trgovinski lanac ili trgovinske lance, ali mi o tome ne razmišljamo. Važno je da smo nešto kupili na akciji.
Doveli su do umetnosti da udju u psihu obicnog potrosaca.ja mislim da im ono akcija se svaki dan menjaju cene.tako mi privuku paznju ono stave velikim slovima Akcija 🙄pa uzmem i ono sto mi ne treba 😑

Doveli su do umetnosti da udju u psihu obicnog potrosaca
Neke od fora su izmestanje rasporeda proizvoda- povecava sansu da kupis nesto sto nisi hteo,
zatim one kartice za skupljnje poena- em utice na osecaj lojalnosti- em na sistem nagradjivanja- kao kad si mali pa kad uradis zadatak i dobiti ces cokoladicu…
I to zaista funkcionise, vecina se pecamo na te fore…
Za mene je najgora bila pijaca- tu uvek me ubede da kupim drangulija koje mi ne trebaju i kad dodjem kuci dodje mi da ih tresnem o zid…. Kad sam selio iz veceg u manji stan- ostao sam zatecen koliko bespotrebnih stvari sam imao. Govorimo o hiljadama evra- bez preterivanja.

Neke od fora su izmestanje rasporeda proizvoda- povecava sansu da kupis nesto sto nisi hteo,
zatim one kartice za skupljnje poena- em utice na osecaj lojalnosti- em na sistem nagradjivanja- kao kad si mali pa kad uradis zadatak i dobiti ces cokoladicu…
I to zaista funkcionise, vecina se pecamo na te fore…
Za mene je najgora bila pijaca- tu uvek me ubede da kupim drangulija koje mi ne trebaju i kad dodjem kuci dodje mi da ih tresnem o zid…. Kad sam selio iz veceg u manji stan- ostao sam zatecen koliko bespotrebnih stvari sam imao. Govorimo o hiljadama evra- bez preterivanja.
Da bre svi zivo me pitaju jeli imam njihovu karticu kada kupujem nesto.to sam se zeznuo uzeo nesto u dexiku i dao podatke neku karticu mi dali non stop stizale poruke o snizenjima ,popustima.na kraju sam uspeo da ih blokiram na viberu.namazano nema sta.
Ja se skoro isto selio iz veceg u manji nisam ni znao koliko stvari imalo.😑 pola sam bacio a pola odneo u vikendicu.
A pijaca 😁 eh toliko sam interesantnih stvari pokupovao po svetu po njihovim buvljacima svasta ima ali to mi interesantno.jeste da zanimljivo samo dok ne odnesem u magacin ali volim pijace,buvljake ali prave.

Kako vi donosite odluke?
Kada je kupovina u pitanju, uglavnom pravim spiskove i planiram šta/kada trebam da kupim kada su skuplje stvari u pitanju.
A i prilično guglam da bih našao što povoljnije/kvalitetnije/besplatne opcije.
Primera radi volim da craftujem kada imam slobodnog vremena te često kupujem alate za sve i svašta, neke stvari sam uzimao kod nas, neke pravio, neke naručivao iz Kine. Za takve stvari primarno gledam koliko su mi od koristi i kako su ljudi nekada radili neke stvari pa da li mi se isplati da koristim stare metode ili novi automatizovan alat.
Kad kupujete nesto kolio vam treba da odnesete odluku, da li gledate na kvalitet ili kvantitet, i da li se desava da se kajete zbog izbora?
Sitne stvari i hranu najčešće kupujem impulsivno, imam neki mesečni budžet odvojen za to.
Što se skupljih stvari, putovanja i sličnih poduhvata tiče mahom napravim neku procenu koliko će me to izneti i odvajam neko vreme keš sa strane dok se ne nakupi neka suma i to bude to.

Kada je kupovina u pitanju, uglavnom pravim spiskove i planiram šta/kada trebam da kupim kada su skuplje stvari u pitanju
Meni se desavalo za skuplje stvari da nikako ne mogu da donesem odluku- jednom sam tako popio 6-7 kom piva i doneo odluku…
Ne bas najbolju…
Sto se malih stvari tice tu je najgore- redovno odem u trgovinu da kupim hleb- i kupim 10 stvari, a ne kupim hleb…
Spisovi su dobra ideja.

Jedared sam bio s rodbinom u leto na Zlatiboru, par dana i obisli smo naokolo.
Posle toga sam dugo razmisljao: Zasto svi idu na Zlatibor, a niko u Sirogojno?

Ista planina (valjda)- Zlatibor kao da si otisao u neki osrednji grad s 3x vecim cenama, a Sirogojno mnogo jeftinije, zelenije, ima vise sume i prirode…
Dosao sam do zakljucka da svi idu u Zlatibor -zato sto svi drugi idu u Zlatibor…

Isto kao na zeleznickim stanicama nikad nema klupa- zasto? Zato sto ih ni pre nije bilo, kad se renovira recimo park oni zamene klupe s novim, a ovde ih nema i niko ne razmislja da bi bila dobra ideja,
mislim da ici na more bas svake godine je takodje obicna mimikrija…

Meni se desavalo za skuplje stvari da nikako ne mogu da donesem odluku- jednom sam tako popio 6-7 kom piva i doneo odluku…
Ne bas najbolju…
Mislim da se takve stvari svima nama nekada dese
Sto se malih stvari tice tu je najgore- redovno odem u trgovinu da kupim hleb- i kupim 10 stvari, a ne kupim hleb…
Šta ti tačno spada u tih 10 stvari, da li kojim slučajem uzimaš istih nekoliko stvari svaki put ili nešto što je blisko vezano?
Npr. na jednom od prethodnih poslova mi je bilo prilično stresno i neka nus pojava je bila da bih kada idem na posao uzimao energetska pića u ozbiljnim količinama, kao i slatkiše - kontam da sam brzo razvio i neku zavisnost za tipa 3 meseca sam nabacio 15ak Kg koje sada skidam...

Kako vi donosite odluke?

Sve zavisi o kojim odlukama se radi. Treba mi dosta vremena kako bih donela neku odluku.

Kada je kupovina u pitanju, namirnice, kućnu hemiju i proizvode za higijenu, kupujem bez mnogo odlučivanja.

Kupila sam prošle godine nov laptop, desetak dana sam pažljivo birala koji laptop treba da kupim. I kupila sam. Nije bio najjeftiniji ali ni najskuplji.

Najvažniji mi je kvalitet, i hrane i sredstava za ličnu higijenu i za male i velike kućne aparate.

Pošto u ovoj temi uglavnom pišemo o kupovini, zanima me kako se osećate dok kupujete nešto van spiska za kupovinu?

Da li je tačno da je kupovina jedna od lekova za loše raspoloženje, i ( ili ) blažu depresiju?

Pošto u ovoj temi uglavnom pišemo o kupovini, zanima me kako se osećate dok kupujete nešto van spiska za kupovinu?

Da li je tačno da je kupovina jedna od lekova za loše raspoloženje, i ( ili ) blažu depresiju?
Ja mislim da jeste
Znam par osoba koje opsesivno kupuju kada su u depresiji.cak su u stanju da uzmu pare na kamatu da bi kupili nesto i kada im kaxes da to nije pametno pobesne.

Šta ti tačno spada u tih 10 stvari, da li kojim slučajem uzimaš istih nekoliko stvari svaki put ili nešto što je blisko vezano?
Npr. na jednom od prethodnih poslova mi je bilo prilično stresno i neka nus pojava je bila da bih kada idem na posao uzimao energetska pića u ozbiljnim količinama, kao i slatkiše - kontam da sam brzo razvio i neku zavisnost za tipa 3 meseca sam nabacio 15ak Kg koje sada skidam...
Kupim neke stvari koje i ne znam zasto kupim, neki prehrambeni prozivodi, nekad neki slatkis ili gazirano pice- i onda mi to bude distrakcija i zaboravim na ono posto sam dosao.
nergetska pica sam mrzeo i pitao kako ovo moze da pije dok se nisam moze se reci postao ovisan, znao sam popiti brdo konzervi na dan, onda sam krenuo da se odvikavam- no i sada znam cesto kupim iako mi ne prija. Inace kofein je jako los za osobe s ADHD-om, meni totalno opadne koncentracija i fokus, a usput receno jedna od mana ADHD-a je sklonost raznim ovisnostima.

Sto se energetskih pitaka to je definitivno bila losa odluka- zapravo sam radio neki posao gde sam se morao dizati u 4 pola pet ujutro i jako mi se bilo tesko dizati i jednom popijem konzervu energetskog napitka i ja sam razbudjen za pet minuta- i tako je to pocelo. Cinilo se kao dobra ideja, ali malo morgen.

To je interesantno koliko osoba, a znam ih mnogo koji imaju dosta znanja, intelignenti su, pametni- a donesu neke glupe odluke,
jedan kolega s posla dosta mlad, strahovito inteligentan je recimo dosao u situaciju da ima 12 kreditni kartica, pa mu je maltene dodatni posao da prebacuje novac s jedne na drugu,
secam se da je neka poznata pop zveda, tuzila svog advokata jer je bankrotirala- i ovaj je lepo rekao: pa nisam ja kriv sto je ona kupila 10 luskuznih automobila i sto stvari koje ti ne trebaju,
neki lik je kupio negde lava mislim (ili mozda tigra) kad je dosao do love i zaboravio je da ga hrani i jedno jutro mu ovaj pojeo nogu.

Back