Обилић
Veoma poznat
- Poruka
- 10.866
E ako znaš nešto što mi ne znamo napiši slobodno, inače mi ne driblaj mozak bezveze.
У тренутку сам помислио да си стварно заинтересован,
таки смо ти ми Срби, лаковерни ...
Poslednja izmena od moderatora:
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: Za ovu funkciju potrebno je da sajtu pristupite pomoću ugrađenog pregledača "Safari".
E ako znaš nešto što mi ne znamo napiši slobodno, inače mi ne driblaj mozak bezveze.
Tebi je ocigledno bilo dosadno kada si ovo pisao.Да ли сте се некад запитали зашто да немамо српске бројеве који би се градили по сличном принципу као и римски бројеви користећи слова српске азбуке која се користе и у латиници? Тиме би створили јединствени систем бројева и бројања који не постоји нигде у свету и били би познати као српски бројеви. Зашто да не будемо аутентични и по том питању осим по фонетском језику?
Еви предлога како би то изгледало по мојој замисли:
I - О - 1
V - В - 5
X - Х - 10
L - Т - 50
C - С - 100
D - Р - 500
M - М - 1 000
К - 1 000 0000
Ј - 1 000 000 000
Н - 1 000 000 000 000
Бројеви би се само до 1000 записивали по римском принципу, па би се број 14 записивао као ХОВ што би био римски еквивалент XIV. За веће бројеве би се испред слова за хиљаду или милион додавао римски еквивалент па би веће записивање бројев изгледало овако:
542 983 - РХТООМ СМТХХХООО
Zašto i ti misliš da sam Hrvat? Strašno!Mi,Srbi kao vanredno obdareni(da ne kažem kurati) ćemo napraviti srpske brojeve čim vi rvati pronadjete vaše kraljeve.![]()
А како онда да се разумем са братом Хрватом, ако у разговору на форуму напишем да су извршили етничко чишћење 1995. године, ако не напишем 1995. година арапским цифрама, већ МРССССТХХХХВ ?
Ma nije, samo dok ne pohvataš pravila. Do 1000 je isto kao i rimsko brojanje, a kasnije kod većih malo drugačije.Previse komplikovano i nepotrebno.
Ma ne nego me zanimalo i mišljenje drugih pa sam hteo da podelim sa drugima. Verovatno neće zaživeti ideja, ali sam bar pokušao.Ako se tebi zaista dopada ideja da imas srpske brojeve, onda radi na tome da ih stvoris. Uradi to zbog sebe. Briga te sta ce drugi reci.
Ma ne nego me zanimalo i mišljenje drugih pa sam hteo da podelim sa drugima. Verovatno neće zaživeti ideja, ali sam bar pokušao.
Ma nema veze, ako je neko video i zainteresovao se ok. Ako ne onda ništa.Stvori brojeve. Podeli svoju ideju jos negde na netu. Mozda se jos neko zainteresuje za to, pa odluci da ti se pridruzi u radu na toj ideji.
Mozda tvoja ideja postane viralna i privuce paznju. Tako ti je danas sa sadrzajem na internetu.
Neke stvari postanu viralne par godina kasnije.
Ово је заправо врло занимљиво.Подржавам Ваш предлог.Napravio sam predvid, u ovom sistemu nisam predvideo znak za nulu, pa bio slovo O bilo nula a slovo A bi označavalo broj jedan. Rimsko brojanje je karakteristično jer znak za nulu ne postoji.
Ovaki bi to izgledalo:
O - 0
I - A - 1
V - В - 5
X - Х - 10
L - Т - 50
C - С - 100
D - Р - 500
M - М - 1 000
К - 1 000 0000
Ј - 1 000 000 000
Н - 1 000 000 000 000
Очигледно не знаш да су наши преци користили слова старе азбуке за записивање бројева, као и да смо имали часовнике с тим словима-бројевима. Ниси чуо за Лазара Србина Црнорисца?Да ли сте се некад запитали зашто да немамо српске бројеве који би се градили по сличном принципу као и римски бројеви користећи слова српске азбуке која се користе и у латиници? Тиме би створили јединствени систем бројева и бројања који не постоји нигде у свету и били би познати као српски бројеви. Зашто да не будемо аутентични и по том питању осим по фонетском језику?
Еви предлога како би то изгледало по мојој замисли:
I - О - 1
V - В - 5
X - Х - 10
L - Т - 50
C - С - 100
D - Р - 500
M - М - 1 000
К - 1 000 0000
Ј - 1 000 000 000
Н - 1 000 000 000 000
Бројеви би се само до 1000 записивали по римском принципу, па би се број 14 записивао као ХОВ што би био римски еквивалент XIV. За веће бројеве би се испред слова за хиљаду или милион додавао римски еквивалент па би веће записивање бројев изгледало овако:
542 983 - РХТООМ СМТХХХООО
Nisam znao ali ta arhaična slova se više ne koriste. Drugo nemoguće je zapisati veće brojeve jer svaka desetuna ili stotina ima svoj znak.Очигледно не знаш да су наши преци користили слова старе азбуке за записивање бројева, као и да смо имали часовнике с тим словима-бројевима. Ниси чуо за Лазара Србина Црнорисца?
![]()
![]()
Pogledajte prilog 1325810![]()
Већина се користи. Наравно да је могуће. Уосталом, користило се. Штавише, и у глагољици су се користили бројеви.Nisam znao ali ta arhaična slova se više ne koriste. Drugo nemoguće je zapisati veće brojeve jer svaka desetuna ili stotina ima svoj znak.
Meni je to mnogo komplikovani za korišćenje, sad ću izbaciti još neke idej koje su mi pale na pamet, da ne bi do 1000 bilo baš preslikano rimsko brojanje.Већина се користи. Наравно да је могуће. Уосталом, користило се. Штавише, и у глагољици су се користили бројеви.
Pogledajte prilog 1325818![]()
Искрено, мени је компликованији овај твој систем, што су још неке колеге приметиле, а не видим потребу за тим. Као што си навео пример:Meni je to mnogo komplikovani za korišćenje, sad ću izbaciti još neke idej koje su mi pale na pamet, da ne bi do 1000 bilo baš preslikano rimsko brojanje.
Уместо 6 цифара, имаш 15 слова.542 983 - РХТООМ СМТХХХООО
542 983 - РХФААМ СМТФПИскрено, мени је компликованији овај твој систем, што су још неке колеге приметиле, а не видим потребу за тим. Као што си навео пример:
Уместо 6 цифара, имаш 15 слова.![]()