Zašto da ne postoji srpska latinica?

Meliot

Elita
Poruka
24.183
Zašto da Srbi nemaju svoju verziju latiničkog pisma? Srpski jezik je fonetski jezik, što znači jedno slovo, jedan glas. U Srbiji se već naširoko koristi Gajica, koja sadrži 27 slova koja su sačinjena od jednog znaka i tri digrafa (dž, nj, lj). Zašto Srbi ne bi samo ta tri digrafa zamenili sa novim slovima koja bi se sastojala samo od jednog znaka? Nije dramatična promena, i vrlo lako bi ušla u upotrebu, odnosno mogla bi da počne odmah da se koristi. Evo ja već dajem predlog kako bi ta slova izgledala:

Lj - Ĺ
Nj - Ń
Dž - Ď

Mala promena ali dovoljna da bismo ovo latinično pismo mogli nazvati srpskom latinicom. Bilo bi savršeno, bolje od Gajice jer bi se sva 30 slova sastojala od samo jednog znaka. Plus bi odmah mogla ući u upotrebu.

580569_320958041378663_549510984_n.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Zašto da Srbi nemaju svoju verziju latiničkog pisma? Srpski jezik je fonetski jezik, što znači jedno slovo, jedan glas. U Srbiji se već naširoko koristi Gajica, koja sadrži 27 slova koja su sačinjena od jednog znaka i tri digrafa (dž, nj, lj). Zašto Srbi ne bi samo ta tri digrafa zamenili sa novim slovima koja bi se sastojala samo od jednog znaka? Nije dramatična promena, i vrlo lako bi ušla u upotrebu, odnosno mogla bi da počne odmah da se koristi. Evo ja već dajem predlog kako bi ta slova izgledala:

Lj - Ĺ
Nj - Ń
Dž - Ď

Mala promena ali dovoljna da bismo ovo latinično pismo mogli nazvati srpskom latinicom. Bilo bi savršeno, bolje od Gajice jer bi se sva 30 slova sastojala od samo jednog znaka. Plus bi odmah mogla ući u upotrebu.
А који је смисао тога?

Lj - Ĺ
Nj - Ń
Dž - Ď

Srpska latinica je ovo što imamo sad. Imaš u telefonu opciju ''serbian latin'', na kompu isto tako. Ni ja ne vidim svrhu toga da se bilo šta tu menja.

Pa latinica je kod nas u širokoj upotrebi, kad je već takvo stanje, zašto da nemamo svoje autentično pismo? Samo bi i ozvaničili ono što je već faktičko stanhe, plus bi dobili svoje latinično pismo.
А зашто би то радили када имамо своје писмо. Зато те и питам, која је сврха?
Како не смета кроасанимс једно писмо или Енглезима, Чесима, Немцима...али ето, нама је наше мало па би да измишљамо рупе на саксији.

А зашто би то радили када имамо своје писмо. Зато те и питам, која је сврха?
Како не смета кроасанимс једно писмо или Енглезима, Чесима, Немцима...али ето, нама је наше мало па би да измишљамо рупе на саксији.
Па окрени се око себе, већи део је на латиници. Већ сам са тобом полемисао о томе на другој теми, ћирилица би се заштитила законом као писмо које мора да користи јавни сервис, институције у јавним документима, неке новине и портали које су власништво државе (Политика, Новости).

Па окрени се око себе, већи део је на латиници. Већ сам са тобом полемисао о томе на другој теми, ћирилица би се заштитила законом као писмо које мора да користи јавни сервис, институције у јавним документима, неке новине и портали које су власништво државе (Политика, Новости).
Time bi samo još više bila umanjena upotreba ćirilice.

Шта ти то значи већи део?
Како тај део није проблем Бугарима, Македонцима, Јерменима, Грузијцима, Русима, Арапима...али ето, теби јесте?

Шта ти то значи већи део?
Како тај део није проблем Бугарима, Македонцима, Јерменима, Грузијцима, Русима, Арапима...али ето, теби јесте?
Па више се користи латиница у електонским медијима. Осим РТС-а сви медији користе латиницу.

Па више се користи латиница у електонским медијима. Осим РТС-а сви медији користе латиницу.
Па то и јесте проблем! На жалост, ти то не да не видиш него подржаваш.
Данас је огроман број вас којима историја почиње вашим датумом рођења. Пре тога не важи.

Данас је огроман број вас којима историја почиње вашим датумом рођења. Пре тога не важи.
Мало грешиш али нема везе. То је наслеђе из периода из Југославије и није га могуће променити. Треба само признати фактичко стање, а плус бу добили своје аутентично латинично писмо.

Мало грешиш али нема везе. То је наслеђе из периода из Југославије и није га могуће променити. Треба само признати фактичко стање, а плус бу добили своје аутентично латинично писмо.
А како сад, наслеђе пре Југославије могло је да се мења а ово после Југославије не може? Како то?
Ево, рођен сам у тој земљи, школовао се и немам проблем са коришћењем ћирилице. Није ми тешко да кликнем на alt+shift.
Зашто је вама то тешко а није да овде качите бесмислице о писму.
Нико се тако лако не одриче свог наслеђа као Срби. Срамота!

Drugo nije mogu'e izbaciti latinicu zbog interneta, programiranje se radi u latinici i sve adrese sajtova su na latinici. Hteli mi to da priznamo ili ne.
Програмирање се ради на рачунарским језицима, не на српском.
Језик из ког су ти рачунарски језици изникли је енглески а писмо које се користи је енглески алфабет.

Back