Зашто Црква ћути на овакво стање у друштву? Која је њена улога? Да носе круне, држе литургије и пале тамјане? То за мене није моја Црква. Стање је више него алармантно а они сви ћуте. Чему онда она служи? Шта мислите о томе?
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: Za ovu funkciju potrebno je da sajtu pristupite pomoću ugrađenog pregledača "Safari".
Црква нема апсолутно никакву власт. Уколико се супротставе властима, то може бити лоше по њих, и они су свесни тога.Зашто Црква ћути на овакво стање у друштву? Која је њена улога? Да носе круне, држе литургије и пале тамјане? То за мене није моја Црква. Стање је више него алармантно а они сви ћуте. Чему онда она служи? Шта мислите о томе?
Нема власт али има ауторитет. Колико видим служе само за држање опела у Јасеновцу.Црква нема апсолутно никакву власт. Уколико се супротставе властима, то може бити лоше по њих, и они су свесни тога.
Crkva ne cuti, sem pojedinaca u njoj koji cekaju da kamenje "progovori" umesto njih. Koliko cesto odlazis u crkvu?Зашто Црква ћути на овакво стање у друштву? Која је њена улога? Да носе круне, држе литургије и пале тамјане? То за мене није моја Црква. Стање је више него алармантно а они сви ћуте. Чему онда она служи? Шта мислите о томе?
Није окренула Богу леђа већ се окренула искључиво само себи.Ta crkva koju ti pominjes je davno okrenula Bogu ledja.
Шта мислиш да би требало да ураде?Нема власт али има ауторитет. Колико видим служе само за држање опела у Јасеновцу.
Једном месечно. Али то што не идем у цркву редовно не значи да не практикујем веру. Једноставно сам заузет другим стварима. Ево на пример овде пропадох писајући по разним темама на пример. Борим се онако како знам и умем.Crkva ne cuti, sem pojedinaca u njoj koji cekaju da kamenje "progovori" umesto njih. Koliko cesto odlazis u crkvu?
Па да гостују у емисијама, у јутарњим програмима, да полемишу са световним људима о проблемима који муче ово друштво. Нема их нигде у медијима осим за Божић и Васкрс.Шта мислиш да би требало да ураде?
медије су окупирали шарлатани, врачаре, видовњаци и тај треш, мислиш да би свештеницима дали места?Па да гостују у емисијама, у јутарњим програмима, да полемишу са световним људима о проблемима који муче ово друштво.
Сви смо ми Црква. Која је наша улога у друштву ? Да исправљамо себе.Зашто Црква ћути на овакво стање у друштву?
Па то себе да преиспитамо.Да носе круне, држе литургије и пале тамјане?
А као било је боље деведесетих док је био патријарх Павле ? Сећаш се хиперинфлације, сећаш се бомбардовања. Увек су била тешка времена.То за мене није моја Црква.
Није СПЦ странка па да свако од нас седи и чека неко ново саопштење и да се радује кад дође саопштење. Ми чинимо Цркву.Стање је више него алармантно а они сви ћуте. Чему онда она служи? Шта мислите о томе?
Па није, ја мало више гледам тв и има шта да се чује, нема тога што ти помињеш на телевизији.медије су окупирали шарлатани, врачаре, видовњаци и тај треш, мислиш да би свештеницима дали места?
Kod nas, u Banatu, redovno svestenici posle sluzbe, u propovedi, proiznose svu realnu tegobu naroda i drzave.Једном месечно. Али то што не идем у цркву редовно не значи да не практикујем веру. Једноставно сам заузет другим стварима.
И да су пуне ништа не би променило јер народ колико видим не разуме веру. Држање свећа док се држи литургија је само формалност. Кад их видим са оним крунама на глави смучи ми се живот. Зато и не посећујем литургије. Нека се круне што даље од мене.Није СПЦ странка па да свако од нас седи и чека неко ново саопштење и да се радује кад дође саопштење. Ми чинимо Цркву.
Питање је зашто су нам цркве празне ?
Патријарх Павле је говорио да би било смешно да када он нешто каже, остали епископи климну главом и сложе се.Нема власт али има ауторитет. Колико видим служе само за држање опела у Јасеновцу.
Код нас у цркви је била веронаука за одрасле. На Литургију дође 50-100 људи, на час веронауке не дође ни 30, или дође мање.И да су пуне ништа не би променило јер народ колико видим не разуме веру
Ако си ти згрожен и згађен на неког, не видим да ће са твојим ставом да се нешто промени на боље. Знаш како је Свети Јован Златоусти у четвртом веку говорио људима "Шта да вас научим када једном годишње долазите у цркву ?". Држање свећа док се држи литургија је само формалност. Кад их видим са оним крунама на глави смучи ми се живот. Зато и не посећујем литургије.
Narod itekako razume svoju veru i forme vezane za nju. Mnogi vernici, bez svrsenog bogoslovskog fakulteta, mogu biti profesori teologije. Objasnice ti se to i samo, samo ti treba jos vremena.И да су пуне ништа не би променило јер народ колико видим не разуме веру. Држање свећа док се држи литургија је само формалност. Кад их видим са оним крунама на глави смучи ми се живот. Зато и не посећујем литургије. Нека се круне што даље од мене.
Stanje "alarmantno" samo ne reče gde gori?Зашто Црква ћути на овакво стање у друштву? Која је њена улога? Да носе круне, држе литургије и пале тамјане? То за мене није моја Црква. Стање је више него алармантно а они сви ћуте. Чему онда она служи? Шта мислите о томе?
Није баш тако. Слабо се људи разумеју у веру. Доказ томе су славе које које су се претвориле у журке и гозбе.Narod itekako razume svoju veru i forme vezane za nju. Mnogi vernici, bez svrsenog bogoslovskog fakulteta, mogu biti profesori teologije. Objasnice ti se to i samo, samo ti treba jos vremena.
Пуца по свим шавовима. Брак, породица, морал, све је на јако ниском нивоу.Stanje "alarmantno" samo ne reče gde gori?
Зато што их нико не зове осим у црквене емисије.Па да гостују у емисијама, у јутарњим програмима, да полемишу са световним људима о проблемима који муче ово друштво. Нема их нигде у медијима осим за Божић и Васкрс.
Па шта си ти урадио да буде боље ? Патријарх Павле је предвиђао епитимије за људе који носе венце покојницима на гробље, шта смо ми учинили да то спречимо ? Ја нисам ништа, што се мене тиче.Није баш тако. Слабо се људи разумеју у веру. Доказ томе су славе које које су се претвориле у журке.
И медији су криви. Кад се црква бунила опротив геј параде они су је нападали. Али колико видим ситуација се мало смирила. Могу активније да се укључе у решавање друштвених проблема.Зато што их нико не зове осим у црквене емисије.
Некада су биле емисије на ТВ Авали које нису биле црквене и где си могао да чујеш да неко пости, шта једе...
Мислиш да ће данас неку фолк звезду неко да пита да ли пости ? То су теме које нису пожељне, уосталом много би људи почело да пости ако би се превише медијских звезди изјаснило да се причешћује, да посте... Зато их то нико и не пита, не јер неће већ јер то није концепт "световних" емисија где се о томе не прича.
Стога су уредници проблем, а не људи који воде ТВ емисије.
Помешао си аскезу и знање.Narod itekako razume svoju veru i forme vezane za nju. Mnogi vernici, bez svrsenog bogoslovskog fakulteta, mogu biti profesori teologije. Objasnice ti se to i samo, samo ti treba jos vremena.