Зашто Црква ћути?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Meliot

Veoma poznat
Poruka
10.705
Зашто Црква ћути на овакво стање у друштву? Која је њена улога? Да носе круне, држе литургије и пале тамјане? То за мене није моја Црква. Стање је више него алармантно а они сви ћуте. Чему онда она служи? Шта мислите о томе?

Зашто Црква ћути на овакво стање у друштву? Која је њена улога? Да носе круне, држе литургије и пале тамјане? То за мене није моја Црква. Стање је више него алармантно а они сви ћуте. Чему онда она служи? Шта мислите о томе?
Црква нема апсолутно никакву власт. Уколико се супротставе властима, то може бити лоше по њих, и они су свесни тога.

Crkva ne cuti, sem pojedinaca u njoj koji cekaju da kamenje "progovori" umesto njih. Koliko cesto odlazis u crkvu?

Crkva ne cuti, sem pojedinaca u njoj koji cekaju da kamenje "progovori" umesto njih. Koliko cesto odlazis u crkvu?
Једном месечно. Али то што не идем у цркву редовно не значи да не практикујем веру. Једноставно сам заузет другим стварима. Ево на пример овде пропадох писајући по разним темама на пример. Борим се онако како знам и умем.

Па да гостују у емисијама, у јутарњим програмима, да полемишу са световним људима о проблемима који муче ово друштво.
медије су окупирали шарлатани, врачаре, видовњаци и тај треш, мислиш да би свештеницима дали места?

Зашто Црква ћути на овакво стање у друштву?
Сви смо ми Црква. Која је наша улога у друштву ? Да исправљамо себе.
Да носе круне, држе литургије и пале тамјане?
Па то себе да преиспитамо.
То за мене није моја Црква.
А као било је боље деведесетих док је био патријарх Павле ? Сећаш се хиперинфлације, сећаш се бомбардовања. Увек су била тешка времена.
Стање је више него алармантно а они сви ћуте. Чему онда она служи? Шта мислите о томе?
Није СПЦ странка па да свако од нас седи и чека неко ново саопштење и да се радује кад дође саопштење. Ми чинимо Цркву.
Питање је зашто су нам цркве празне ?

Није СПЦ странка па да свако од нас седи и чека неко ново саопштење и да се радује кад дође саопштење. Ми чинимо Цркву.
Питање је зашто су нам цркве празне ?
И да су пуне ништа не би променило јер народ колико видим не разуме веру. Држање свећа док се држи литургија је само формалност. Кад их видим са оним крунама на глави смучи ми се живот. Зато и не посећујем литургије. Нека се круне што даље од мене.

Нема власт али има ауторитет. Колико видим служе само за држање опела у Јасеновцу.
Патријарх Павле је говорио да би било смешно да када он нешто каже, остали епископи климну главом и сложе се.
Дакле постоје различита мишљења.
Црква није ни за ове ни за оне и не дели народ. Колико пута је Тадић био да се посаветује са патријархом Павлом а и свакако људи из опозиције.
Дакле питајмо себе где смо ми ?
Манастири су у време немањића имали по 150-200 монаха, да ли може на Литургију недељом да дође 100 људи у цркву ?

И да су пуне ништа не би променило јер народ колико видим не разуме веру
Код нас у цркви је била веронаука за одрасле. На Литургију дође 50-100 људи, на час веронауке не дође ни 30, или дође мање.
. Држање свећа док се држи литургија је само формалност. Кад их видим са оним крунама на глави смучи ми се живот. Зато и не посећујем литургије.
Ако си ти згрожен и згађен на неког, не видим да ће са твојим ставом да се нешто промени на боље. Знаш како је Свети Јован Златоусти у четвртом веку говорио људима "Шта да вас научим када једном годишње долазите у цркву ?"
Дакле када људима није био довољан ни светитељ да иду редовније у цркву, шта данас рећи, да треба да чекају боља времена да би ишли у цркву ? Не верујем.
Дакле до нас је, не вреди да чекамо.
Кад се буду подвлачили рачуни, питаће нас шта смо радили у животу. Неће нас питати ко је био патријарх, ко је био епископ већ ко смо били ми. Нема изговарања, свако одговара за себе.

И да су пуне ништа не би променило јер народ колико видим не разуме веру. Држање свећа док се држи литургија је само формалност. Кад их видим са оним крунама на глави смучи ми се живот. Зато и не посећујем литургије. Нека се круне што даље од мене.
Narod itekako razume svoju veru i forme vezane za nju. Mnogi vernici, bez svrsenog bogoslovskog fakulteta, mogu biti profesori teologije. Objasnice ti se to i samo, samo ti treba jos vremena.

Stanje "alarmantno" samo ne reče gde gori?

Narod itekako razume svoju veru i forme vezane za nju. Mnogi vernici, bez svrsenog bogoslovskog fakulteta, mogu biti profesori teologije. Objasnice ti se to i samo, samo ti treba jos vremena.
Није баш тако. Слабо се људи разумеју у веру. Доказ томе су славе које које су се претвориле у журке и гозбе.

Па да гостују у емисијама, у јутарњим програмима, да полемишу са световним људима о проблемима који муче ово друштво. Нема их нигде у медијима осим за Божић и Васкрс.
Зато што их нико не зове осим у црквене емисије.
Некада су биле емисије на ТВ Авали које нису биле црквене и где си могао да чујеш да неко пости, шта једе...
Мислиш да ће данас неку фолк звезду неко да пита да ли пости ? То су теме које нису пожељне, уосталом много би људи почело да пости ако би се превише медијских звезди изјаснило да се причешћује, да посте... Зато их то нико и не пита, не јер неће већ јер то није концепт "световних" емисија где се о томе не прича.
Стога су уредници проблем, а не људи који воде ТВ емисије.

Није баш тако. Слабо се људи разумеју у веру. Доказ томе су славе које које су се претвориле у журке.
Па шта си ти урадио да буде боље ? Патријарх Павле је предвиђао епитимије за људе који носе венце покојницима на гробље, шта смо ми учинили да то спречимо ? Ја нисам ништа, што се мене тиче.

Зато што их нико не зове осим у црквене емисије.
Некада су биле емисије на ТВ Авали које нису биле црквене и где си могао да чујеш да неко пости, шта једе...
Мислиш да ће данас неку фолк звезду неко да пита да ли пости ? То су теме које нису пожељне, уосталом много би људи почело да пости ако би се превише медијских звезди изјаснило да се причешћује, да посте... Зато их то нико и не пита, не јер неће већ јер то није концепт "световних" емисија где се о томе не прича.
Стога су уредници проблем, а не људи који воде ТВ емисије.
И медији су криви. Кад се црква бунила опротив геј параде они су је нападали. Али колико видим ситуација се мало смирила. Могу активније да се укључе у решавање друштвених проблема.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back