Zasto ce Srbija ove godine biti bez ekonomskog rasta

Koliki ce biti ekonomski rast ove godine?

• Ukupno glasova
    8

lukatomi

Primećen član
Poruka
692
Srbija se nalazi pred ozbiljnim ekonomskim izazovima koji mogu dovesti do stagnacije i otežanog rasta u narednom periodu. Iako je projektovan rast od 4%, ostvarenje takvog scenarija deluje malo verovatno. Jedan od ključnih faktora koji preti globalnoj i domaćoj ekonomiji jeste uvođenje akciza na evropsku robu od strane Donalda Trampa. Ova mera mogla bi izazvati krizu u Evropskoj uniji, koja je ujedno i najveći trgovinski partner Srbije. Pad potražnje u EU usled ekonomske krize negativno bi se odrazio na izvoz iz Srbije, uz značajno smanjenje prihoda u ovom sektoru. Dodatno, Evropska unija će biti dodatno pogođena prekidom tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu.

Kriza u EU negativno će uticati i na srpske radnike u inostranstvu. Naši građani zaposleni u zemljama Evropske unije suočiće se s manjim mogućnostima za rad, posebno u industrijama koje su osetljive na ekonomske oscilacije. Time će se smanjiti i devizne doznake, koje predstavljaju značajan izvor prihoda za srpsku ekonomiju. Ovaj pad priliva posebno će pogoditi domaću potrošnju, koja u velikoj meri zavisi od novca koji gastarbajteri šalju svojim porodicama.

Istovremeno, privreda Srbije suočiće se s dodatnim problemima. Strukturna slabost ekonomije, koja se uglavnom oslanja na proizvodnju i sklapanje sa niskom dodatom vrednošću, čini zemlju izuzetno ranjivom. Strane investicije, koje su u prethodnim godinama bile ključni motor privrednog rasta, mogle bi značajno da opadnu. Kompanije će, suočene s globalnim krizama, smanjivati svoje kapacitete i ulaganja, dok Srbija, sa trenutnom ekonomskom strukturom, neće biti prioritetno odredište za nove investicije.

Dodatni problem predstavlja povećanje plata u javnom sektoru i minimalnih zarada, što stvara dodatni pritisak na privredu. Srbija nema razvijene visokotehnološke centre, dok manuelni rad postaje sve manje plaćen i u matičnim zemljama firmi koje posluju u Srbiji. To dodatno smanjuje potrebu za otvaranjem proizvodnih pogona u zemlji. Istovremeno, situacija sa NIS-om i geopolitički rizici u energetskom sektoru ne daju optimistične naznake za privredu.

Kakve su vaše prognoze? Da li je moguće završiti godinu sa budžetskim deficitom od 5% BDP-a? Budžet je svakako trebalo projektovati skromnije, a ne zasnivati planove na optimističnim procenama rasta od 4%.

Кредитне обавезе Србије (доспеле камате и главнице) за 2025 су преко 9 милијарди евра што је близу половине (46%) буџета за 2025. Кредите можемо враћати само новом кредитима, док још можемо гарантовати враћање неким (преосталом) имовином .

Ne postoji nikakav ekonomski rast Srbije, postoji samo propadanje. Napredno propadanje. Taj BDP je samo zahvaljujući koruptivnim projektima kao što su Ekspo, Stadioni, Beograd na vodi i slično... To su privatni projekti ali se teftere kao državni BDP i imaš utisak da ekonomija raste. A ustvare raste samo za mali krug ljudi. Klasična banana država, samo tajkuni i sirotinja, nema srednje klase.

Кредитне обавезе Србије (доспеле камате и главнице) за 2025 су преко 9 милијарди евра што је близу половине (46%) буџета за 2025. Кредите можемо враћати само новом кредитима, док још можемо гарантовати враћање неким (преосталом) имовином .
Srbija će se zaduživati tako što će se odricati svog integriteta. Prostim rečnikom radićemo šta nam drugi kažu.

јел може неки репрограм-репрограма да улети...
док Рус не изађе на Дунав? z:lol:

Dokle god investicije, koje dolaze od zaduzivanja, se racunaju u ekonomski rast, dotle mozes formulu za ekonomski rast da okacis macku o rep :D

Znaci ja sad u ovoj godini kupim stan na kredu, i ja sam ekonomski ojacao jer imam jos jednu nekretninu, a to sto imam dug - pa to nikom nista, ne racuna se u formuli :D
Metodologiju obračuna je osmislio onaj koji ima interes od plasiranja kredita

Dokle god investicije, koje dolaze od zaduzivanja, se racunaju u ekonomski rast, dotle mozes formulu za ekonomski rast da okacis macku o rep :D

Znaci ja sad u ovoj godini kupim stan na kredu, i ja sam ekonomski ojacao jer imam jos jednu nekretninu, a to sto imam dug - pa to nikom nista, ne racuna se u formuli :D
а имаш 2 Врсте Инвестиција....унутрашње и спољашње.Као и дугове.
Јапан има 350% јавног Дуга(што му прекорачује Буџет)..
Италија,Немачка,Француска..сви преко 100%
Једино Вучић 45%.
Какви смо ми Краљеви! z:lol:

kako da bude ekonomski rast kada je placenicka gamad resila da blokira i da zaustavi ionako slabi uspon Srbije?
Јел тај успон и соби тренутно са тобом?

koliko prevoznika,radnika,stovarista, dobavljaca itd itd poslednjih 7-8 godina zaradjuje svoj radnicki hleb zahvaljujuci gradnji?

ma sve je lose vama

a opet, necete ni litijum koji nam je kakav-takav dil i prinos za ubuduce.
Којој градњи? За тајкуне? За мафијаше?

Да, литијум је супер ствар, за Немце. Срби не морају да дишу, да пију воду и да имају плодну земљу. Одговор је тровање.
Иди бућни се мало у ову воду на Дрини, да видиш како је лепо.

Prilozi

• Screenshot_20250103-175603.png
    Screenshot_20250103-175603.png
    1,2 MB · Pregleda: 4
Да, литијум је супер ствар, за Немце. Срби не морају да дишу, да пију воду и да имају плодну земљу. Одговор је тровање.
Иди бућни се мало у ову воду на Дрини, да видиш како је лепо.
MA JOK, NEGO CEMO DA KISELIMO KUPUS I IZVOZIMO ZA MINHEN. TO IMA SAMO KOD NAS, JEBHES LITIJUM, FUTOSKI RULZZZZ

Srbija se nalazi pred ozbiljnim ekonomskim izazovima koji mogu dovesti do stagnacije i otežanog rasta u narednom periodu. Iako je projektovan rast od 4%, ostvarenje takvog scenarija deluje malo verovatno. Jedan od ključnih faktora koji preti globalnoj i domaćoj ekonomiji jeste uvođenje akciza na evropsku robu od strane Donalda Trampa. Ova mera mogla bi izazvati krizu u Evropskoj uniji, koja je ujedno i najveći trgovinski partner Srbije. Pad potražnje u EU usled ekonomske krize negativno bi se odrazio na izvoz iz Srbije, uz značajno smanjenje prihoda u ovom sektoru. Dodatno, Evropska unija će biti dodatno pogođena prekidom tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu.

Kriza u EU negativno će uticati i na srpske radnike u inostranstvu. Naši građani zaposleni u zemljama Evropske unije suočiće se s manjim mogućnostima za rad, posebno u industrijama koje su osetljive na ekonomske oscilacije. Time će se smanjiti i devizne doznake, koje predstavljaju značajan izvor prihoda za srpsku ekonomiju. Ovaj pad priliva posebno će pogoditi domaću potrošnju, koja u velikoj meri zavisi od novca koji gastarbajteri šalju svojim porodicama.

Istovremeno, privreda Srbije suočiće se s dodatnim problemima. Strukturna slabost ekonomije, koja se uglavnom oslanja na proizvodnju i sklapanje sa niskom dodatom vrednošću, čini zemlju izuzetno ranjivom. Strane investicije, koje su u prethodnim godinama bile ključni motor privrednog rasta, mogle bi značajno da opadnu. Kompanije će, suočene s globalnim krizama, smanjivati svoje kapacitete i ulaganja, dok Srbija, sa trenutnom ekonomskom strukturom, neće biti prioritetno odredište za nove investicije.

Dodatni problem predstavlja povećanje plata u javnom sektoru i minimalnih zarada, što stvara dodatni pritisak na privredu. Srbija nema razvijene visokotehnološke centre, dok manuelni rad postaje sve manje plaćen i u matičnim zemljama firmi koje posluju u Srbiji. To dodatno smanjuje potrebu za otvaranjem proizvodnih pogona u zemlji. Istovremeno, situacija sa NIS-om i geopolitički rizici u energetskom sektoru ne daju optimistične naznake za privredu.

Kakve su vaše prognoze? Da li je moguće završiti godinu sa budžetskim deficitom od 5% BDP-a? Budžet je svakako trebalo projektovati skromnije, a ne zasnivati planove na optimističnim procenama rasta od 4%.
Ако преорјентишу извоз на Исток, може и фин раст да се оствари.
На Истоку живи 4 милијарде људи и то је огромно тржиште које све може да купи.

Litijum i ne vredi našto mnogo. Posebno,ako računamo našu rudnu rentu i to šta ćemo mi dobiti od toga
narod nista nece dobiti., a sns klika ce dobiti kredit od svabe da plati vec dospele obaveze, i delom obrne pare sa svojima na ekspu

kada ekspo prodje, onda ce novi kredit biti uslovljen nuklearnom srbijom, da bude deponija nuklearnog otpada francuskog

ne mozes dva puta za isti litijum da uzmes kredit, a sto se tice cvaraka i rudne rente od 3%
Jeste brou, i ja sam video te slike na fejsabuk gde kupus,oraje, cvarci vrede milione vise nego litijum
zamisli da naplatis 1 cvarak, a 32 cvaraka da das badava - e to ti je posao sa litijumom - fakticki na bazi litijuma av uzima kredit za ekspo, i srbija upada u duznicko ropstvo da bi se klika bliska vlasti obogatila

Srbija ima 2 puta vise poljoprivrednog zemljista, i daleko vise šuma od Holandije, a imamo 40 puta manji izvoz poljoprivrednih proizvoda od njih.

Hrana je sve skuplja, dobra hrana tek!
Ljudi je sve vise i vise, dakle vise usta mora da se hrani. Zakon ponude i potraznje je apsolutan. A potraznja za hranom je sve veca i veca.

Bio piletina, hranjena iskljucivo kukuruzom, se u marketima razgrabi do 11 ujutru u Nemackoj. A 2-3 puta je skuplja od obicne piletine.
Seljak od kojeg ja kupujem piletinu i ćuretinu ima za godinu dana unapred prodatu svu proizvodnju.

Srbija ima strahovit potencijal u poljoprivredi, ali dzaba kad umobolnim narkomančinama i krimosima na vlasti nimalo nije stalo ni do Srbije ni do bilo kog coveka u njoj.

Back