Zasto Beogradjani omalovazavaju ljude iz malih gradova i sela?

Jeste, ako se kreces oko shtajgi i po baustelama po tim zemljama retko ko zna engleski jezik. Ali ako se malo maknes od tih delova grada i zadjes medju malo drugaciji sloj ljudi vidis da svi govore engleski, danas nemas nikoga u Evropi ko je do 40 da je zavrsio srednju skolu a da se bar ne sporazumeva na engleskom.
U Veneciji 90% konobara jedva naklapaju engleski.
Bila sam šokirana pre 10ak godina. Još sam otišla samo par dana posle završetka filmskog festivala. Valjda tokom istog dovedu neku učeniju ekipu.

Da li oni stvarno misle da su iznad ljudi koji zive u malim grafovima i selima? Mogao sam i ja biti rodjen u Parizu. Konkretno, dolazim iz grada koji broji oko 35000 stanovnika. Najgori su one crnogorcine dosli iz vuko...ina i onda ti takav kaze da zivis u prciji. Kompleksasi su ogromni, naduveni and jednom recju iskompleksirana bagra. "Beogradsko sam dete" vau uspeo si u zivotu 🤣. Jeste cinjenica da je Beograd ogroman grad i kao druga drzava. Grad koji zivi 24/7, velika razlika i u platama. Pogotivu uzi centar Stari Grad, Krug dvojke, Vracar, Dorcol, Zvezdara. Jel je stvarno tacno da je tu sva elita Srbije?
Jel vas neko plaća da otvarate i polemišete o ovakvim debilskim temama?...
ovo vlage veze nema sa realnošću, služi damo za blablatruć...
Iz nedodjije sam došla u bg...niko me nije omalovažavao...data mi je šsnsa...i ja sam sad kraljics..tako da...ne mlatite bzv

U Veneciji 90% konobara jedva naklapaju engleski.
Bila sam šokirana pre 10ak godina. Još sam otišla samo par dana posle završetka filmskog festivala. Valjda tokom istog dovedu neku učeniju ekipu.
Pa onda nismo bili u istoj Veneciji :D
OK, ja nisam bio u onoj italijanskoj (na 25km od Padove) jedno 10 godina ali se secam da sam jos krajem '80-tih u toj Veneciji govorio iskljucivo na engleskom jeziku (italijanski znam par reci) i sasvim odlicno prolazio sa njim. Tokom decenija % konobara, radnika u muzejima, policajaca koji govori engleski u tom gradu je samo rastao, nije padao. Pre 10-tak godina kad sam zadnji put bio u Veneciji svi su govorili engleski, cak i turisti sa kojima sam komunicirao, medjusobno govore na poljskom ili mandarinskom ali sa drugim turistima komuniciraju naravno na engleskom. Ne znam ko im danas konobarise, pretpostavljam imigranti iz africkih zemalja ili sa Balkana ali da radis u gradu u kome je 95% posetilaca iz belog sveta a da ne znas engleski je van pameti, bar sa strane poslodavca.

Za slicnu ilustraciju secam se Budimpeste, '80-tih tamo apsolutno niko sem na hotelskim recepcijama nije govorio engleski, u restoranima smo se sporazumevali sa par reci nemackog i ruskog, cak ni u cuvenom Zerbou niste mogli naruciti na engleskom. Vremenom se to menjalo pa prilikom proslogodisnje posete u restoranima apsolutno svi bar znaju par osnovnih recenica na engleskom i primaju narudzbe na tom jeziku.

Slicno je i u Beogradu, pre 30+, pa cak i 20-tak godina izuzetno retko ste mogli da naletite na konobare ili prodavce koji govore/razumeju engleski, pa se desavalo da mi sa domaci za susednim stolom pomognemo i konobarima i turistima da se objasne oko narudzbe ili racuna. Danas, bar u centru, svi konobari govore engleski u meri da mogu usluziti belosvetskog gosta. A u nekom restoranu u Visegradu me prosle godine bas iznenadila devojka koja se ispricala sa ceskim bajkerima, na odlicnom engleskom im ispricala istoriju visegradskog mosta u koji gleda basta restorana Anika.

Svet polako postaje globalno selo a jezik sporazumevanja u tom selu je engleski. I uci se sirom sveta, od najranijih decijih dana.

I nije ali se Beograd potrudio da ga pripoji.

Ozbiljno, niti danasnji Beograd a pogotovo Zemun nemaju veze sa tim gospodskim i austrougarskim vremenima. Dokaz je i bolid sa Vrachara koji na forumu drezdi.

Kao da je vazno kad su tvoji/tudji stigli u Beograd, nije to genetska osobina koja se prenosi sa kolena na koleno, nije top vrednost koja definise coveka. To je vrlo plasticno opisao pokojni Moma Kapor, veci Beogradjanin od miliona Beogradjana iako je dodjos:

Kapor je to mnogo bolje napisao no sto bih ja umeo. Svaka cast.
Одличан пример су два легендарна градоначелника Београда - Влада Илић из Власотинца и Бранко Пешић из Земуна. Једнако добро су се трудили и значајну нову вредност су дали граду.
И обавезно да поменем душу Београда - Душка Радовића, рођеног Нишлију.

Са три потпуно различита места потичу, и показују да место порекла није важно, него да се броје вредноћа и вештина.

Ne pratim temu, ko je to napisao? Ja znam gde su nekada bili kukuruzi..ne verujem da su bili kod Kalenić pijace.
Били су већ код садашњег места Вуковог споменика.
Чак се аутор истог бунио када је град поставио споменик "тамо негде".

А сада је то граничник "круга двојке", мада ја то не бих назвао центром. Моја мерила су прилично стара, али немам потребу да тиме гњавим околину сваки дан.
Само ћу написати - свако место почиње од цркве. У Београду, на почетку беше Саборна црква.

Само је питање о којој години мислиш... 1850. / 1900. / 1950. или нека четврта.

Samo 30 % su pravi beograđani,ostali su došli iz drugih gradova,sela.
Грађани су они који се понашају градски (не сметају околини и не понашају се "ја па ја" ).

А физички... Колико није или јесте рођених овде, колико има родитеље рођене овде, колико има баке и деке рођене овде... Ако све тврдо закуцаш на пре Првог рата, можда не буде 5% "правих".

Али кажем... Култура чини грађанина, небитно у ком је граду. А некултурни су то што јесу, без обзира где живе.

Ja ne shvatam taj kompleks megapolisa da se vrednuje mesto porekla a ne kvalitet osobe.Jedino objašnjenje mi je pokušaj da se poreklo "Beograđana" sakrije nipodaštavanjem"seljaka" Počev od toga da su glupi kad voze po BG pa onda da su divljaci koji vrše nužde po ulazima zgrada i sl. Prvo što mi "seljaci" primetimo u BG je da se i pored toga što je reč o milionskom gradu, sve rešava preko kuma , svastike, pašenoga :mrgreen: ne kažem da toga nema u provinciji, gde se još više međusobno poznajemo ali mi je čudno da se i u takvoj urbanoj sredini prvo potraži veza za sve živo. Sledeće što uočavamo je potpuno odsustvo empatije za sve ostale, što znači, čovek pada u nesvest ispred a oni ga preskoče i požure dalje. Što je meni još čudnije, kada neki stranci dođu u BG, svi hvale gostoprimstvo stanovnika, kao da je bitnije biti fini sa strancima a sa svojima neprijatan.

Одличан пример су два легендарна градоначелника Београда - Влада Илић из Власотинца и Бранко Пешић из Земуна. Једнако добро су се трудили и значајну нову вредност су дали граду.
И обавезно да поменем душу Београда - Душка Радовића, рођеног Нишлију.

Са три потпуно различита места потичу, и показују да место порекла није важно, него да се броје вредноћа и вештина.
Pa nisu samo gradonacelnici dodjosi i umetnici dodjosi izgradili Beograd kakav znamo, izgradili su ga i svi oni silni dodjosi koji su bili arhitekte, inzenjeri, obicni radnici na gradilistima ili u fabrikama, sluzbenici, lekari, medicinske sestre, konobari ili policajci. Jer, Beogard je na kraju I svetskog raata imao 100-150 hiljada dusa, posle II sv.rata oko 300 hiljada te nije narastao prirodnim prirastajem nego najvise zahvaljujuci doseljavanju ljudi iz cele bvse YU, pa cak i Rusije (setimo se samo Rusa doseljenih posle 1917, medju njima arhitekte Krasova recimo). Dodusem ima onih koji nista nisu doprineli , no i oni su u nekom trenutku psotali Beogrdjani.

Poslednja izmena od moderatora:
Ja ne shvatam taj kompleks megapolisa da se vrednuje mesto porekla a ne kvalitet osobe.Jedino objašnjenje mi je pokušaj da se poreklo "Beograđana" sakrije nipodaštavanjem"seljaka" Počev od toga da su glupi kad voze po BG pa onda da su divljaci koji vrše nužde po ulazima zgrada i sl. Prvo što mi "seljaci" primetimo u BG je da se i pored toga što je reč o milionskom gradu, sve rešava preko kuma , svastike, pašenoga :mrgreen: ne kažem da toga nema u provinciji, gde se još više međusobno poznajemo ali mi je čudno da se i u takvoj urbanoj sredini prvo potraži veza za sve živo. Sledeće što uočavamo je potpuno odsustvo empatije za sve ostale, što znači, čovek pada u nesvest ispred a oni ga preskoče i požure dalje. Što je meni još čudnije, kada neki stranci dođu u BG, svi hvale gostoprimstvo stanovnika, kao da je bitnije biti fini sa strancima a sa svojima neprijatan.
Koji ti je ovo avatar.jel si to ti ili Goca Tržan?

....београђани о ма... цу вам ....
Ово може да изговори једино неки Херцеговац, Црногорац, ако је из Србије онда је 100% из западније половине Србије а највероватније му је "ђед" Црногорац или неки прекодринац, гарантовано. Неки Пироћанац, Врањанац, или неко из источне Србије, никад није у стању да овако нешто изговори, а не може тако лако да буде ни Шумадинац или Војвођанин. Није битно да ли је неко из малог града или села него из којих крајева је.

У Црној Гори постоје нека два суседна криминална клана чије се обрачунавање примећује стотинама километара далеко и који мало мало па излазе на вестима. Још нисам чуо ни за један Врањански криминални клан који је тако надалеко познат, оданде знам само за њихове севдалинке.

Da li oni stvarno misle da su iznad ljudi koji zive u malim grafovima i selima? Mogao sam i ja biti rodjen u Parizu. Konkretno, dolazim iz grada koji broji oko 35000 stanovnika. Najgori su crnogorci... i onda ti takav kaze da zivis u prciji. Kompleksasi su ogromni. "Beogradsko sam dete" vau uspeo si u zivotu 🤣. Jeste cinjenica da je Beograd ogroman grad i kao druga drzava. Grad koji zivi 24/7, velika razlika i u platama. Pogotivu uzi centar Stari Grad, Krug dvojke, Vracar, Dorcol, Zvezdara. Jel je stvarno tacno da je tu sva elita Srbije?
elita srbije je van srbije

Screenshot_20241126-145546_Instagram.jpg

🤔 Зашто кад је исто скучено мало и кога брига за било кога,питање је?

Back