Quantcast

Zasto astrologija

Ester Oz

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.175
Nikada nisam verovala u astrologiju. Ali moram da priznam da se nikada nisam potrudila ni da je proucim kako bi moji argumenti protiv neverovanja bili cvrsti. Moje pitanje za vas je sta vas je ubedilo da je astrologija istinita, da li se desio neki specifican dogadjaj pa ste poceli da verujete, kada ste poceli da verujete i koje zakonitosti uocavate u njoj. Takodje mozete da napisete i sta vam je najinteresantnije u njoj i sta vas kod nje uzbudjuje. :)
 

N3W

Iskusan
Poruka
6.597
sta vam je najinteresantnije u njoj i sta vas kod nje uzbudjuje. :)
:klap::klap: Dobar vic.

Znanje je imperativno. Od malena s mitologijom, astrologijom, religijom i ugl. gomilom knjiga (IC u devici), i analiziranjem datih stvarčica. I kako sam odrastao uvideo sam da ljudi više vole svoje dosadne živote kao i da je mentalitet malčice imun na filozofiju kao i religiju, te mi je bilo apsolutno fino da dođem do nesvakidašnjeg, kohezivnog znanja kao što je astrologija. Uvek može da se nauči nešto novo, kako od ljudi, tako i od drugih astrologa. Ako i postoji neka ljudska svrha vezana za karmičke odnose meni je veoma drago što posedujem znanje o astrologiji i što sam u stanju da dođem do srži bilo čega.

Ipak, to je kao da pitaš ''šta je to što vas muzičare tera da svirate'' ili da pitaš filmofile ''šta je to što vas tera da gledate filmove''. Da si astrolog, dao bih ti tačno poziciju planeta koje me vode ka astrologiji i time skratio priču, ali s obzirom da nisi upućena možemo da kažemo da je to ljubav prema znanju i istini.

Što se tiče odbrane astrologije, nikada nisam izgubio bilo koji argument, bilo da je utemeljen s naučnog ili religijskog faktora, te ponekad ume da bude zanimljivo braniti astrologiju od neznanja ljudi. Lako se otkrije ko je kvazi-naučnik, a ko religijski fanatik. U suštini, astrologija razgolita ljude na suštinu i onda se zaista vidi ko je ko. Zbog toga je kao vrsta rentgena ali, naravno, daleko kompleksnija i pronicljivija.

Na kraju krajeva, astrologija je delikatna, najopširnija i veoma primenljiva oblast koja se dotiče svih sfera ne samo živih bića, već uopštenih faktora postojanja gde se, logično, najviše istraživalo o ljudskom postojanju, odnosno o delovanjima mikro i makro kosmosa.

Činjenica je da astrologija funkcioniše, no metoda je u okviru metafore i zavisi od tumačenja astrologa, što svaki eksperiment u kontrolisanom okruženju ostavlja u domenu psihologije koja ne može biti egzaknta nauka. Metafora, takođe, ne može da se koristi kao validna opcija eksperimenta, no rezultati postoje i moguće ih je dokumentovati statistički, ali mehanizam ostaje i dalje nepoznat.

Evo jednog finog teksta koji ukazuje na neke od problema s kojima se astrologija i astrolozi sigurno susretnu pre ili kasnije

http://www.astrologer.com/tests/basisofastrology.htm
 

Slične teme


Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.