Quantcast

Zaštitimo sliv rijeke Drine

oddodood

Početnik
Poruka
25
Udruženje demokratskih pravnika

SAOPĆENJE ZA JAVNOST
Zaštitimo sliv rijeke Drine

Rijeka Drina, sa svojim pritokama Sutjeskom, Hrčavkom, Ćehotinom, Bistricom, Kolinom, Osaničkom rijekom, Radojnom, Limom, Rzavom i Rakitnicom, predstavlja najveće izvore pitke vode u Evropi.

Vlasti RS-a, FBiH i Bosne i Hercegovine na tim rijekama imaju namjeru da izgrade niz hidroelektrana, a da pri tome nisu uradile strategiju koriššćenja vodenih resursa niti valjane ekološke studije. Zbog toga se izgradnja ovih centrala može negativno odraziti ne samo u slivu Drine, već i šire. Izgradnjom bi se ugrozio biljni i životinjski svijet na ovom području, a pored ostalog ugrozila bi se i Perućica – jedina prašuma u Evropi.

To je razlog što pozivamo akademsku i širu zajednicu, a posebno Akademiju nauka i umjetnosti BiH da nam se pridruži i organizira tim (u kojem bi pored ostalih znanstvenika bio i prof. dr. emeritus Avdo Sofradžija, izvanredni poznavalac sliva Drine) i svojim znanjem u autoritetom suzbiju ovo nasilje nad prirodom.

Pozivamo i lokalne vlasti sa područja Bosanskog podrinja da se udruže i angažiraju zajedničke nastupe kod državnih i entitetskih vlasti.

Molimo sve nevladine organizacije i udruženja građana da u susjednim državama i svijetu animiraju Pokret zelenih i da ono što nam je dobri Bog dao zaštitimo od nerazumnih ljudi koji to žele uništiti.

U Sarajevu, 11.05.2011. godine
Predsjednik UO Prof. dr. Hasan Balić s.r.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.