ЗАШТИТА ОД ЗАШТИТЕ БИЉА

  • Začetnik teme Сербон42
  • Datum pokretanja
С

Сербон42

Gost
За тему коју предлажем сматрам да је веома озбиљна, о чему се мало или нимало не говори, што је забрињавајуће и може имати тешке последице по здравље и потомство нашег народа. Оно што ме је веома забринуло и што ме је нагнало да о овоме размишљам је изјава једног агронома - заштитара који ми је једном приликом рекао да он уопште не купује производе са зелене пијаце, а на моје питање -зашто? одговорио ми је да он зна да већина сељака третира своје производе са непримереном количином отрова, да се уопште не придржавају упутства и да не поштују каренцу коју произвођачи прописују за сваки препарат. А ти исти сељаци себе и своју децу хране поврћем које не третирају отровима.
Ако има оних који деле моју забринутост, поготову стручњака и оних који могу да учине више да се ово зло заустави, предложио бих да сви заједно пронађемо начин како да заштитимо себе од овакве "заштите".
 
Ja se slazem da je tema ozbiljna.
Sto se tice resenja, od njaga smo, cini mi se, nazalost jos uvek daleko.
Organizacijom i zakonom, i kod nas je predvidjeno postojanje savetodavne sluzbe u poljoprivredi, i to bi, uz jaku drzavnu propagandu i materijalnu podrsku proizvodjacima koji se odluce za organsku proizvodnju, trebalo da bude oruzje da se problem zagadjenja ovim opasnim otrovima resi.
Nazalost, opste je poznata osobina nasih ljudi da tesko menjaju navike i prezrivo odbacuju sve savete koji ne pomazu da se ostvari laka i brza zarada.
Gledano na taj nacin, problem treba resavati jos prilikom vrsenja osnovnog obrazovanja buducih poljoprivrednih proizvodjaca.
 
Ја сам апсолвент на Пољопривредном и не могу да се представим као неко са богатим искуством, али људи, не можете да замислите какви све ликови долазе код мојих професора по помоћ и разне савете. То су људи који се "професионално" баве производњом по 20-ак година. Не знају основне ствари! Поента је да се прође на тржишту са што мање трошкова и са што већим профитом, а ако неко примети пропусте и неправилности, Ј... ГА! БИЋЕ БОЉЕ СЛЕДЕЋИ ПУТ! (чиста економија,а?) *?=)" А и мој деда је радио исто тако, па шта му је фалило,а?"
Држава би требало да уведе много строжију контролу не само финалних производа, већ и самих произвођача, у смислу да их обавеже законом да редовно узимају случајне узорке за контролу, у присуству надлежног (и неподмитљивог) лица. То је само један од могућих предлога. Треба чути и оне одговорне за контролу квалитета и издавање дозвола за продају на пијацама.
 
Бог је дао земљу, воду и ваздух људима и љубав и велике слободе...; узвраћено му је онако како је описано у свим порукама у овој рубрици.
1. свакога дана треба послати на адресу ресорног мимистарства републике писмо у коме наглашавамо нашу бригу око потомства ( било које писмо узето из ове теме је довољно добар пример за то ).
1а. уколико смо лењи да пишемо писма - може и електронска пошта али са сзнањем да је ефекат слабији.
2. свакога дана, кад год се укаже згодна прилика треба са колегама, друговима, пријатењима ову тему дотаћи у разговору; тиме се шири круг оних који се баве овим, који ће једног дана постати забринути, који ће се једног дана покренути...
3. истински се молити Господу како се каже на почетку службе сваке Свете литургије, где се молимо за изобиње плодова, чистоћу воде и ваздуха,...
4. да се подсетимо: Свету литургију у овом облику је утемељио Свети Јован залтоусти давно, давно пре; на ову тему је надахнуто писао поглавица неког индијанског племена белом човеку у 19. том веку. све је речено ( уколико неко има интегрални текст, било би лепо да га остави овде на страници свима )
 
Još je Rudolf Štajner govorio o biodinamičkoj poljoprivredi i za sobom ostavio gomilu spisa o uzgoju bilja na prihvatljiv način. Uostalom, današnji uzgoj zdravstveno bezbedne hrane se i bazira na njegovom delu.
No, dokle god i mi, na ovom forumu surfujemo na talasu koji i te kako zagađuje ovu planetu, pitam se da li je to osnovno pitanje koje bi trebalo da me mori.
 

Back
Top