Zaštita divljih životina u Zvezdarskoj šumi

Caliburn

Poznat
Poruka
9.660
Zvezdarska šuma je dom više životinjskih vrsta koje su zaštićene "Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti", međutim to ne sprečava gramzive vlasnike privatnih kompanija da pomoću opštinske vlasti na Zvezdari pokušavaju da krše zakon i seku šumu, pretvarajući je u građevinsko zemljište.

Ukoliko ste član neke organizacije za zaštitu životinja ili jednostavno želite da pomognete da se odbrani šuma posetite:
Zaštitimo Zvezdarsku šumu
Protect Zvezdara Forest

I pišite nam na:
zvezdaraforest@gmail.com
zvezdarskasuma@yahoo.com
 
Sekretarijat za zaštitu životne sredine je dao svoje mišljenje i podržao napore koji se ulažu u zaštitu Zvezdarske šume.
Ceo tekst možete pročitati ovde:
Dopis Sekretarijata za zaštitu životne sredine
Posetite sajt: Protect Zvezdara Forest i informišite se o planovima za uništenje Zvezdarske šume, podržite zaštitu Zvezdarske šume slanjem mailova na adrese predstavnika vlasti i saznajte više o flori i fauni Beograda.
 
Povodom 24. oktobra, dana Ujedinjenih nacija, a u sklopu akcije "350" grupa građana "Zaštitimo Zvezdarsku šumu", će sutra u Zvezdarskoj šumi, u 12 časova, organizovati:
  • informisanje građana o globalnim klimatskim promenama, problemima zaštite životne sredine, značaju drveća i problemima i zaštiti Zvezdarske šume;
  • potpisivanje peticije za zaštitu Zvezdarske šume
  • simbolične akcije kao što su skupljanje 350 žireva, deljenje letaka, grljenje drveća sa natpisom "350".

Dođite da se družimo, informišemo, skupljamo žireve, slikamo i potpišemo peticiju!

Nažalost, prognozirana je kiša, pa smo ostale sadržaje morali da otkažemo. :(

Događaj će medijski propratiti "Radio Beograd 202" (za slušanje preko interneta, potrebno je instalirati program real player).
Fotografije ove akcije biće poslate organizaciji "350" kao primer podrške građana Srbije globalnoj akciji smanjivanja koncentracije CO2 u atmosferi i sprečavanja daljih klimatskih promena.

350

predstavlja maksimalnu bezbednu koncentraciju CO[SUB]2[/SUB] u atmosferi, kako bismo izbegli dalje globalne klimatske promene.

Za dodatne informacije posetite:
350.org
Protect Zvezdara Forest
Zaštitimo Zvezdarsku šumu
 
Koncert za Zvezdarsku šumu

VREME:Subota, 31. oktobar u 12 sati
MESTO: Ulica vojvode Sime Popovića, poljana između zgrada broj 2 i 4
UČESTVUJU:
Beogradski sindikat
Dejan Cukić
Duda Bezuha
Mistake mistake


A biće i još prijatnih iznenađenja.

GSP: trolejbusi 28 i 40, autobus 77

Dalja obaveštenja slede u toku sutrašnjeg dana.

edit:
http://1.***************/_r-CMFsLe55E/SucrS_6E06I/AAAAAAAAAVw/Rtiiv0hg8ts/s320/koncert.jpg
 
Poslednja izmena:
Upravo smo saznali:

Seča Zvezdarske šume u mirijevskom delu

Jedna jako ružna vest upravo na dan čistog vazduha. Seča u mirijevskom delu Zvezdarske šume, u ulici Jovanke Radaković, na 150 metara posle raskrsnice sa ulicom Dragoslava Srejovića.

Prenosimo dramatičan apel našeg sugrađanina, bez ikakvih izmena:

"Bojim se da smo zakasnili....evo i po ovakvom vremenu kakvo je oni seku, odnose......svako ko je normalan danas nebi radio osim onog koji mora ovo brzo da uradi....da pocne da gradi a kad pocne rusiti ga sigurno nece.....juce su padala stabla visine 20 metara precnika pola metra.....ceo dan sam ih gledao pa i svadjao sa njima......ako me neubiju ovi mafijasi koji dolaze da seku shumu sa Audijima i BMWeima.....drzava ce......

Majka se prepirala sa investitorom koji kaze da ga je taj deo shume kostao 300000 evra.....bagatela.....sa 6 zgrada lepo ce on zaraditi......evo saljem i slike friske od pre par minuta.......Odustali smo odavno od policije!!!!!!!!!!!!!! Ovih godina uglavnom su dolazili nedeljom kada nerade drz. sluzbe, kako ja izletim da ih jurim oni pobegnu, a kada ih vidim i pozovem policiju posle 2 minuta drvosece se javljaju na telefon i beze. (licno sam ih gledao kroz prozor) policiji treba izmedju 15 - 30 minuta da dodje....

A chak su komsiju priveli na informativni razgovor jer je jurio ove po shumi.........

To su mi cak potvrdili i iz gradskog zelenila.....chak je nacelnik MUP Mirijevo i smenjen.....

Sada nismo zvali miliciju jer sam predprosle nedelje zatekao zelenilo i shumara kako premeravaju placeve......kada sam ih pitao shta se desava rekli su da ce se tu graditi zgrade.....

Juce kada sam pitao shumara shta se desava: - Nemoj molim te nista da radis imaju sve papire.... Nikada nisam voleo tog drvosecu, uvek mi je bio sumnjiv.....


Sada nema nikoga taj deo je totalno zavejan.......nazalost nemam informacije o investitorima ali kako sam primetio jedan je imao izrazeni crnogorski naglasak....raspitacu se, naravno."


Dodatne informacije o seči Zvezdarske šume u mirijevskom delu možete dobiti na mail adresi pecasijan@hotmail.com
 
Dragi Beograđani,
Da li ćete da stojite mirno i puštate da vam korupmirana vlast opštine Zvezdara radi o glavi i glavi vaše dece, dok se sprema da poseče Zvezdarsku šumu, kao da je njihova prćija, a ne javna zelena površina.
Da li znate koliko Zvezdarska šuma vredi kada se sračunaju pozitivni efekti:
  • u prečišćavanju vazduha, a to znači da drastično smanjuje bolesti respiratornih organa i alergije, zdraviji narod, manji izdaci za zdravstvo, produktivnija radna snaga
  • efekti u regulisanju mikroklime, a to znači znatno manji računi za struju
  • efekti u sprečavanju erozije zemljišta, a to znači smanjenje izdataka iz državnog budžeta - budžeta koji se puni parama iz vašeg džepa


Hoćete li dozvoliti da vas opštinska vlast Zvezdare truje, omogućava vašoj deci da se upoznaju sa "čarima" astme i alergija, da vas pljačka, jer dobro koje pripada svim Beograđanima uništava radi izlvačenja lične koristi?

Hoćete li mirno trpeti ili ćete preduzeti nešto?

Ukoliko niste ovca za šišanje, kontakitrajte nas na:
zvezdaraforest@gmail.com
zvezdarskasuma@yahoo.com
 
Dosta
Najoštrije protestvujemo protiv seče u mirijevskom delu Zvezdarske šume, u ulici Nikole Doksata iznad ulice Jovanke Radaković, na 150 metara posle raskrsnice sa ulicom Dragoslava Srejovića.
Dok se na drugom kraju Zvezdarske šume priprema seča u okviru ekološki krajnje neodogovornog nacrta regulacionog plana park šume Zvezdara, u ulici Nikole Doksata seče se BESPRAVNO i DIVLJE gradi. ŠUMA na klizištu je POSEČENA radi gradnje 6 stambenih zgrada, i dok REGULACIONI PLAN tu predvidja zelenu površinu, gospodin Dejan Ilić kao investitor počinje BESPRAVNO da gradi a Sekretarijat za urbanizam mu NEZAKONITO izdaje dozvolu, mimo REGULACIONOG PLANA.
Ovo je KRIVIČNO DELO, naročito imajući vidu da je u pitanju deo šume koji se nalazi na KLIZIŠTU i gde su direktno ugroženi delovi grada koji se nalaze ispod ulice Nikole Doksata i Jovanke Radaković.
Reč je o divljačkom ataku na gradsku šumu, koju je grad obavezan da brani. Gradske vlasti konačno moraju da odluče da li su na strani građana ili protiv njih. I to ne rečima, nego na delu.
Zahtevamo da se smesta zaustavi svaka dalja seča u Zvezdarskoj šumi, kao i da se zaustave svi planovi za delju seču.
Zahtevamo da se najoštrije kazne svi odgovorni za seču u ulici Nikole Doksata. Krajnje je vreme da neko odgovara za zločin protiv životne sredine.

Sve detaljnije informacije o seči u Nikole Doksata:
Šumska Vila
Nenad Nikolic, predsednik UO
063 777 14 81
E mail nenad_nik@ptt.rs
Sumskavila01@gmail.com
Nenad_nik@hotmail.com
 
Pedeset mladih stabala za čist vazduh na Zvezdari


Predsednik opštine Zvezdara Milan Popović i njegovi saradnici, zajedno sa decom iz Udruženja „Naša deca" i decom iz osnovnih škola zasadili su danas pedeset mladih stabala na dve lokacije ove opštine.

Mlade biljke obogatiće zelene površine na prostoru biciklističke staze u Mirijevu (ispod C-marketa), i na prostoru Park šume Zvezdara kod „Belog bagrema".

Na ovaj način opština Zvezdara uključila se u akciju „Zeleni gradovi Srbije" povodom Svetskog dana čistog vazduha.

Osim dece, u akciji su učestvovali i predstavnici JKP „Zelenilo - Beograd" i Sekretarijata za stambene i komunalne poslove.

http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=44123

Ovo je vest o navodnoj sadnji drveća.

A ovo su slike "sadnje" drveća, koju je naložila opštinska vlast Zvezdare na pomenutoj lokaciji:

mirijevo1.jpg

http://picasaweb.google.com/zvezdaracsumarac/ZidSrama#5400174793004036770


mirijevo2.jpg

http://picasaweb.google.com/zvezdaracsumarac/ZidSrama#5400174792913053138


mirijevo3.jpg

http://picasaweb.google.com/zvezdaracsumarac/ZidSrama#5400174798068773986


mirijevo4.jpg

http://picasaweb.google.com/zvezdaracsumarac/ZidSrama#5400174801625656146


mirijevo5.jpg

http://picasaweb.google.com/zvezdaracsumarac/ZidSrama#5400266265491343794


mirijevo6.jpg

http://picasaweb.google.com/zvezdaracsumarac/ZidSrama#5400266269240716930

mirijevo7.jpg

http://picasaweb.google.com/zvezdaracsumarac/ZidSrama#5400266268970438546


Opština Zvezdara prodaje javno dobro, deo šume, koji je i samim urbanističkim planom predviđen da bude zelena površina, kao da je njihova prćija, pri tome kršeći više zakona i uredbi Rebuplike Srbije i odluka grada Beograda.
Šta reći osim da im poželimo da će i njihovu decu neko tako da poseče ili makar da dobiju astmu, kao što oni žele našoj deci. :bye:
 
Telefonom protiv divlje gradnje


Nelegalnu gradnju na teritoriji opštine Zvezdara građani mogu da prijave na brojeve telefona 3405-742 i 066-66-22-000 radnim danima i vikendom od 8 do 20 časova.
Na osnovu telefonske prijave nelegalne gradnje građevinski inspektori opštine Zvezdara izlaze na teren i utvrđuju činjenice. Izveštaj o toku postupka protiv nelegalnih graditelja građani mogu da dobiju ukoliko pismenim podneskom preko pisarnice prijave nelagalnu gradnju uz adresu, ime investitora i vrstu radova, ostavljajući svoje podatke.
Pismeni podnesci mogu se predati radnim danima od 8 do18.30, a subotom od 9 do14 sati, uz uplatu republičke administrativne takse u iznosu od 200 dinara.
Organizovanjem dežurstva tokom vikenda građani će dobiti mogućnost da prijave nesavesne graditelje, koji su do sada obično koristili subotu i nedelju za izvođenje bespravnih radova.
 
Uzgred, Zvezdarska šuma je stanište životinjskih vrsta koje su zaštićene Uredbom o prirodnim retkostima i zakonima Republike Srbije, koji regulišu oblast životne sredine, kao i sa nekoliko međunarodnih sporazuma koje je Republika Srbija potpisala.
Stoga je svako uništavanje šume, seča i gradnja na teritoriji šume kršenje zakona Republike Srbije, makar to činjeno sa dozvolom opštine Zvezdara ili onih vandala u Sekretarijatu za urbanizam.
„Ocenjujući spektar ugroženosti vrsta Teriofaune i stepen ugroženosti vrsta (sisari) evidentirano je prisustvo vrsta kompletno zaštićenih zakonskim aktima Srbije kao prirodne retkosti ili trajnom zabranom lova, a prema IUCN kategoriji ugroženosti kao skoro ugrožene-belogrudi jež (Erinaceus concolor), šumska rovčica (Sorex araneus), vrtna rovčica (Crocidura suaveolans), poljska rovčica (Crocidura leucodon), evropska krtica (Talpa europaea), veliki ponoćnjak (Eptesicus serotinus), šumski slepi mišić (Pipistrellus nathusii) – prema kategoriji zavisna od zaštite, srednji noćnik (Nyctalus noctula), veverica (Sciurus vulgaris), patuljasti miš (Micromys minutus), puh lešnikar (Muscardinus avellanarius), puh običan ( Myoxus glis), lasica (Mustela nivalis).
Zatim, prisustvo vrsta delimično zaštićenih zakonskim aktima Srbije kao prirodne retkosti ili trajnom zabranom lova, a prema IUCN kategoriji ugroženosti kao skoro ugrožene - riđa voluharica (Clethrionomus glareous), prugasti miš (Apodemus agrarius), miš humkaš, kuna zlatica (Martes martes), kuna belica (Martes foina), jazavac (Meles meles).
Evidentirana vrsta delimično zaštićena zakonskim aktima Srbije trajnom zabranom lova je zec (Lepus europaeus), kao i vrste koje nisu zaštićene zakonskim aktima Srbije, ali prema IUCN kategoriji ugroženosti spadaju u skoro ugrožene – podzemna voluharica (Microtus subterraneus) i mrki tvor (Mustela putorius).
Biotopi ocenjeni kao još uvek vredni biotopi (ocena 4), Tabela 4, relativno su mladi(ca.5-20 godina), lako obnovljivi bez nege, do srednje stari biotopi (ca.20-75 godina) i moguće obnovljivi barem u istom vremenskom periodu. Stepen opterećenosti ovih biotopa je srednji, u nekim slučajevima i veliki. Staništa su srednje bogata vrstama autohtone flore i faune sa učešćem alohtonih vrsta. Ocenjujući spektar vrsta i stepen ugroženosti vrsta evidentirano je prisustvo:
• jedne ili više vrsta flore i faune nižih kategorija ugroženosti (LR, DD) (Tabela 4);
• jedne ili više vrsta flore i faune koje se nalaze na listama međunarodno i/ili nacionalno zaštićenih vrsta (npr. vrste koje se nalaze u aneksima različitih konvencija (Bern, Bonn, Habitat direktiva,Bird direktiva i dr.), vrste koje nemaju definisan status ugroženosti, ali se tretiraju kao vrste od značaja za zaštitu (Tabela 4)
• jedne ili vuše ranjivih (VU) vrsta flore i faune (Tabela 4).“

Iz „Картирање и вредновање биотопа Београда“
 
Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове

27. марта 43-45, централа: 3227-241

Инфо служба: 3229-000 (08.30-16.30), факс 3344-633
e-mail: urbanizam@beograd.gov.rs

Милан Вуковић, секретар, 3227-576
Ибоја Стојановић, заменик, 3229-000

Nazovite ili napišite pismo ili e-mail, pa im saopštite šta mislite o lopovima koji nama i našoj deci kradu vazduh i ugrožavaju zdravlje, za šaku evra.
 
Da li je istinita tvrdnja nekolicine stanara koji protestuju protiv izgradnje „Vera“, da „Veropoulos“ nema sve potrebne dozvole i da je falsifikovao papire kako bi počeo da gradi?

- Kompanija „Veropoulos” započela je izgradnju supermarketa legalno prikupivši svu zakonskim propisima potrebnu dokumentaciju. Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, potvrdio je da su i dozvola za gradnju i sva druga dokumenta izdata „Veropoulosu“ u skladu sa predviđenom procedurom i propisima. To i mi tvrdimo braneći se od bezbrojnih neutemeljenih žalbi i opstrukcija grupice stanara iz okolnih zgrada. Dakle, sve priče o falsifikatima su potpune besmislice i klevete koje protura manja grupa ljudi, rukovođena ličnim protivpravnim interesima.

Investitori „kroje“ izgled grada

Da li se u prestonici otvaraju neke nove lokacije pogodne za investitore?
- Činjenica je da je centar grada iscrpljen, a u Novom Beogradu gotovo da nema prostora za izgradnju novih objekata. Kako je u mnogim gradovima sveta, želje investitora kroje budući izgled grada, a oni su sve više zainteresovani za novo građevinsko zemljište. Ukoliko se ostvari deo planova gradskih vlasti, Beogradu sigurno predstoji niz pozitivnih transformacija, podsticajnih mogućnosti za nova ulaganja kao i za njegov dalji privredni razvoj.

izvor: http://www.blic.rs/beograd.php?id=122523

Dakle, ako je iko i imao bilo kakve sumnje, sada ih više nema.

Samo da vas podsetim da na drugoj strani leže interesi svih nas, pravo na zdravu životnu sredinu i zdravlje.


Opet se teško diše

U većem delu grada juče je u vreme saobraćajnog „špica“ zabeležena povećana koncentracija zagađenosti u vazduhu. Na Vračaru, Starom gradu, u Zemunu kao i na celoj levoj obali Dunava količina mikročestica i čađi u vazduhu gotovo dvostruko je prelazila dozvoljenu normu zagađenosti.

izvor: http://www.blic.rs/beograd.php?id=122699

U gradu u kome se sve teže diše, neko želi da poseče Zvezdarsku šumu.
Reagujte sad, ili spremite novac za bolničke račune i lekove koji će vama i vašim bližnjima biti neophodni za lečenje hroničnih oboljenja respiratornih organa.
 
Ostaje Zvezdarska šuma

Dobio sam najveću peticiju do sada ljudi koji su protiv seče Zvezdarske šume. Konsultovao sam se sa sekretarom za zdravlje, ministrom i nadležnima u zvezdarskoj bolnici i svi su bili saglasni da nema potrebe seći šumu, već da se Gradska bolnica može razviti u okviru granica na kojima je sada. Napravićemo detaljan urbanistički plan za ovo područje i ni jedno drvo više neće biti isečeno - obećao je Dragan Đilas.

izvor:
http://www.blic.rs/beograd.php?id=123291

Još uvek je rano za radovanje, jer je nacrt Detaljnog regulacionog plana gradske park-šume "Zvezdara" ispred članova gradske vlade.СИЛАЗАК ШУМЕ У ГРАД

Група грађана „Заштитимо Звездарску шуму“ предаје захтев за измену урбанистичког плана Звездарске шуме​


У петак, 4. децембра, у 12 часова, у згради Градског већа, Трг Николе Пашића 6, у акцији под називом „Силазак шуме у град“, представници групе грађана „Заштитимо Звездарску шуму“, предаће члановима градске владе захтев за измену нацрта Плана детаљне регулације подручја градске парк шуме „Звездара“, како би се спречила сеча великих делова „плућног крила“ града, која би угрозила здравље свих Београђана. Уз захтев, као симболичан чин, члановима градске владе биће поклоњени жиреви храстова из Звездарске шуме, да се о њима старају.

У захтеву се указује на кршење права на здраву животну средину, гарантовано чланом 74. Устава Републике Србије и Архуском конвенцијом. Нису уважени ни ставови релевантих институција, као што су Секретаријат за заштиту животне средине града Београда и Шумарски факултет Универзитета у Београду. Нацрт плана је у супротности са Законом о шумама Републике Србије. Није узета у обзир петиција коју је потписало 2000 грађана. Нацрт Плана детаљне регулације подручја градске парк шума „Звездара“ не испуњава захтев за независном проценом његовог утицаја на животну средину и чињенично је незаснован .

Градоначелник града Београда, Драган Ђилас је поводом проблема Звездарске шуме, у допису од 27. новембра ове године, између осталог написао, и следеће:

„Полазећи од тога да парк-шума „Звездара“ за грађане има посебан значај, сматрам да је као такву треба и заштити.

Овакво опредељење, последица је и чињенице да подручје парк-шуме „Звездара“ представља најквалитетнији део површине под шумом, и као такво, зелену оазу, за коју сматрам да треба да остане нетакнута...“

Група грађана „Заштитимо Звездарску шуму“ је грађанска иницијатива коју су спонтано и самоиницијативно организовали грађани Београда, ради спаса Звездарске шуме. Осим конкретних акција везаних за одбрану ове значајне зелене површине, група грађана „Заштитимо Звездарску шуму“ делује на подизању еколошке свести грађана. Учествује у домаћим и међународним еколошким акцијама и сарађује са еколошким удружењима у земљи и свету. Скреће пажњу јавности на проблеме животне средине.
 
Kao izaslanici Zvezdarske šume, posetili smo danas Gradsko veće. Gradskim većnicima smo predali šumske zahteve, svakom poimenice: Goranu Aleksiću, Darku Božiću, Oliveru Glišiću, Aleksandri Gojković, Zoranu Kostiću, Goranu Krecloviću, Dejanu Malom, Darijanu Mihajloviću, Željku Ožegoviću, Mr Nikoli Paviću, Mr Mileti Radojeviću, Miroslavu Čučkoviću, Slobodanu Šoleviću.

U zahtevima ukratko stoji:
- Nema prenamene šumskog u građevinsko zemljište ni u jednom delu Zvezdarske šume.
- Zvezdarsku šumu treba zakonski zaštititi.
- Treba promeniti način izrade urbanističkih planova, zarad suštinskijeg učešća građana i stručne javnosti.
Svakom većinku smo doneli i dar – žir iz Zvezdarske šume, da se o njemu stara kako bi iz žira izrastao lep i moćan hrast.
skupstinaGradaZahtev.jpg

Šumske zahteve smo predali i predsedniku Skupštine grada Beograda, gospodinu Aleksandru Antiću, kao i zameniku gradonačelnika gospodinu Milanu Krkobabiću.

Propratni letak sa žirom, koji smo dali članovima gradske vlade:

U boljoj rezoluciji:
http://img81.imageshack.us/img81/4583/izdanakprvastrana.jpg


U boljoj rezoluciji:
http://img230.imageshack.us/img230/6871/izdanakdrugastrana.jpg
 
Poslednja izmena:

Deo emisije "Čekajući vetar", Radio Beograda 2, emitovane 6. decembra, u kojoj je član grupe građana "Zaštitimo Zvezdarsku šumu", dr. Miroslav Demajo, govorio o problemima životne sredine i urbanističkih planova, korupciji i akcija koje će grupa građana "Zaštitimo Zvezdarsku šumu" organizovati povodom međunarodne konferencije o globalnim klimatskim promenama u Kopenhagenu, od 7. do 18. decembra.
 
НАДА ЗА СВЕ НАС - ЗВЕЗДАРСКИ ХОПЕНХАГЕН

Група грађана „Заштитимо Звездарску шуму“ прави акцију информисања грађана поводом конференције у КопенхагенуУ суботу, 12. децембра, од 10 до 14 часова, на углу булевара краља Александра и Батутове улице, у акцији под слоганом „Нада за све нас“, чланови групе грађана „Заштитимо Звездарску шуму“, информисаће грађане о проблемима животне средине и глобалних климатских промена, поводом конференције у Копенхагену. У склопу акције грађани ће бити упознати са садржајем Архуске конвенције и правима које им она омогућава. Такође ће бити обележен и 11. децембар Међународни дан планина, пригодном акцијом која се прави заједно са Друштвом за заштиту природне средине „Стара планина“.

Овогодишња конференција о глобалним климатским променана у Копенхагену, коју организују Уједињене нације је нада за све нас – нада да ће се кроз договор лидера 192 земље учеснице, доћи до договора о заједничкој акцији. Смањење емисије угљен-диоксида и осталих гасова који изазивају ефекат „стаклене баште“ је неопходност.

„Ово је наша прилика. Ако је пропустимо, могло би да прође много година пре него што нам се пружи нова и боља... ако нам се икад пружи.“, рекла је новоименована европска комесарка и бивша данска министарка климе Кони Хедегард.

Архуска конвенција, усвојена као закон у Србији, 25. маја ове године, омогућава грађанима да се слободно информишу о свим питањима везаним за животну средину и да активно учествују у доношењу одлука које утичу на њихову околину. На жалост, велики број грађана Србије уопште није упознат са постојањем Архуске конвенције и не зна како да оствари своја, законом гарантована права, која им она пружа.

http://3.***************/_r-CMFsLe55E/Sx-Kya8A4pI/AAAAAAAAAmI/bpOJMINcfuY/s320/ZvezdarskiHopenhagen.jpg
 

Back
Top