Заштита деце од вршњачког насиља у школи

"OD PRVOG RAZREDA GOVORIM DA MI DETE DOLAZI UPLAKANO" Otac brutalno pretučenog dečaka u školi u Subotici izneo strašne detalje: "POČISTIO MI JE SINA OD 45 KG I TO S LEĐA"​

U subotičkoj Osnovnoj školi „Sonja Marinković“ u ponedeljak se dogodilo vršnjačko nasilje nad dečakom osmog razreda nakon čega mu je odstranjena slezina

Piše: Biljana Vučković
22.11.2022. 14:45
0
Slušaj vesti

0:00/4:14



FOTO: SHUTTERSTOCK
Vršnjačko nasilje
Kako je otac dečaka Dejan Kolar ispričao medijima prilikom napada dečak je pao i povređena su mu rebra i jetra, nakon čega je slezina odstranjena u Opštoj subotičkoj bolnici.

Blic preporučuje
NOVO JEZIVO NASILJE U ŠKOLI Dečak ostao bez slezine nakon vršnjačkog nasilja, evo šta se desilo u hodniku ispred učionice u Subotici
Otac dečaka je ispričao da se vršnjačko nasilje dogodilo posle podne, na odmoru u hodniku škole i da su kamere sve snimile.
Prema njegovim rečima na snimku se vidi koškanje, guranje i udaranje dečaka koji je okrenut leđima.

Dejan Kolar, otac napadnutog i povređenog dečaka
-To je uradila grupa učenika. Moj sin nastavlja put ka učionici i iz te grupe se izdavaja jedan dečak koji mu prilazi s leđa, i bukvalno ga čisti, kao što u karateu izgleda čišćenje. Dakle, znatno viši i krupniji dečak je počistio moga sina od 45 kg i to s leđa. Pri padu ruka mog deteta je bila ispod tela i on je svojom rukom zgnječio rebra i dolazi do rupture slezine - kaže Dejan Kolar.
Čim je pozvan u školu Dejan je otišao i zatekao sina koji se žalio na bolove. Nazvali su ga iz škole i rekli su mu da je dete palo i da se žali na bolove u rebrima i stomaku.

-Lekarsku pomoć niko nije pozvao. Kada sam otišao do škole pitao sam ga šta se dogodilo, ali je rekao da ne zna, da je u pitanju delić sekunde. Kada sam pogledao snimak sve mi je bilo jasno. Napadnut je s leđa, nije imao nikakve šanse da se odbrani. Tražio sam od pedagoga da se pozove policija i direktor, ali sam dobio odgovor "da to tako ne ide" – kaže otac napadnut i povređenog dečaka.

Otac povređenog dečaka najavio tužbu
Zatim je sam odveo sina u bolnicu ne sluteći da su povrede toliko ozbiljne, jer dok su bili u školi dečak je sedeo i razgovarao sa njim.
- U bolnici je ustanovljeno nagnječenje rebara, ali i ruptura „šolje“ u kojoj leži slezina i da mora da ide na operaciju koja podrazumeva vađenje slezine. Dete je sada stabilno, vitalni parametri su u redu i u bolnici je na postoperativnom oporavku. Poznajem ljude koji žive bez slezine i znam da ćemo od sada morati da budemo veoma oprezni kod svake prehlade i virusa. Svaka temperatura će biti problem – kaže otac dečaka, Dejan Kolar.
Pročitajte još
"KADA SU MALOLETNICI POSTALI OVAKO SUROVI" Nova žrtva vršnjačkog nasilja: Zvali ga da siđe na 10 minuta, pa ga njih šestorica tukli i terali da im LJUBI PATIKE
"SCENA JE BILA KAO U FILMU 'ISTERIVAČ ĐAVOLA'" Direktor Škole za dizajn kože i dalje u šoku posle scene nasilja: "Ja sam ih razdvajao, držao sam je 20 minuta"

Napominje da ovo nije prvi put, već da je njegov sin godinama izložen verbalnom, psihičkom, pa i fizičkom maltretiranju od strane pojedinih vršnjaka, i najavljuje da će pravnim putem voditi borbu protiv svih koji su odgovorni za jučerašnji događaj u kom je njegov sin povređen i ugroženo mu je zdravlje.
OŠ Sonja Marinković u Subotici
FOTO: SUBOTICA.COM / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE
OŠ "Sonja Marinković" u Subotici
- Bio u SUP-u i policija će dalje postupati po protokolu. Ono što ja mogu učiniti je da protiv svih vinovnika, njihovih roditelja i škole podnesem tužbe. Policija radi svoj posao, a oni koji nisu radili svoj će snositi posledice. Oboje moje dece ću da ispišem iz te škole. Od prvog razreda upozoravam da dete dolazi kući plačući, da je izložen raznim vrstama nasilja. Zamislite kako se oseća dete kom bace užinu kroz prozor ili polome naočare. Upozoravao sam učiteljicu, odeljenskog starešinu, psihološko-pedagošku službu, ali su reakcije izostale i evo šta se juče dogodilo - završava ogorčeni otac.
Pajica Bešlić, direktor OŠ Sonja Marinković
FOTO: SUBOTICA.COM / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE
Pajica Bešlić, direktor OŠ "Sonja Marinković"
U OŠ "Sonja Marinković" su novinarima potvrdili da škola ima snimak incidenta i kažu da postupaju po protokolu koji je predviđen u ovakvim situacijama.

- Pogledali smo video zapis, sve se odigralo u tridesetak sekundi. Tim za vršnjačko nasilje je već sazvan, sastaje se danas, a deca učesnici u prisustvu roditelja daju izjave. Nema nikakvog zataškivanja, svi roditelji su momentalno obavešteni i škola radi sve po protokolu po kom se postupa u ovakvim situacijama. Jedini slučaj koji smo imali sa dečakom koji je juče povređen je kada su mu u 5. razredu polomljene naočare, tada smo se svi angažovali i rešili slučaj – rekao je Pajica Bešlić, direktor škole za subotica.com.
 
Школе вероватно и сада имају камере и делимичну покривеност.

Камере свуда. Свака просторија, сваки ходник (осим тоалета и свлачионица, и можда још неког приватног места, нпр. канц. школског психолога).

Затим, поред камера, и звук да се снима, не само видео надзор.

Да се снимци чувају до краја наредне школске године, а не само месец дана.
Ne samo kamere nego nasilje mnogo ozbiljnije shvatiti i sankcionisati, npr za prvi, eventualno drugi nasilni ispad slede kazne tipa ukor, suspenzija i novcana kazna roditeljima, ako se ponovi izbacivanje malog siledzije iz skole...
 

Back
Top