"Zastava" spremna za posao sa Kuvajtom

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.567
Fabrika "Zastava oružje" je spremna da se uključi u posao remonta i modernizacije 149 tenkova M-84 koje je bivša Jugoslavija izvezla u Kuvajt. Vrednost ovog posla procenuje se na oko 400 mil USD, a ukoliko bude realizovan, u njemu će učestvovati više kompanija iz Srbije i regiona.

Direktor fabrike Rade Gromović kaže da je "Zastava oružje" učestvovalo u proizvodnji tog tenka kao isporučilac podsistema naoružanja spregnutog teškog mitraljeza kalibra 12,7 milimetara, kao protivavionskog mitraljeza.

- Mi smo, kao aktuelni proizvođač tog artikla, spremni da u domenu potrebe remonta tog podsistema naoružanja u potpunosti učestvujemo u tom poslu sa našim strateškim partnerom "Jugoimport SDPR", koji će biti nosilac tog posla- rekao je Gromović.

On je kazao da je dominantno tržište kragujevačke fabrike oružja, tržište koje se obezbeđuje preko Ujedinjenih nacija (UN), navodeći da je fabrika "Zastava oružje" akreditovani i licencirani snabdevač snaga UN naoružanjem i vojnom opremom.

- To su uglavnom tržišta koja pokrivaju mirovne snage u regionu Bliskog istoka, Iraka, Avganistana i afričkih zemalja- kazao je Gromović.

Gromović je istakao da na inostranom tržištu vlada veliko interesovanje za dalekometnu snajpersku automatsku pušku "crna strela", čija je kompletna ovogodišnja proizvodnja unapred prodata.

Pored Vojske Srbije (VS) koja je naručila određenu količinu "crne strele", postoje ugovorene isporuke za Ministarstvo odbrane Indonezije, za Ministarstvo policije Jordana i još nekoliko zemalja tako da je kompletna ovogodišnja planirana proizvodnja prodata.

Fabrika "Zastava oružje" će ove godine nastaviti opremanje VS automatskom puškom M 21, a prema Gromovićevim navodima, "činjenica da je naša armija usvojila tu pušku je izuzetno važna referenca za sve potencijalne kupce u svetu".

Autor / izvor: B92

Tenk.jpg
 

Back
Top