Zastava proizvela najmoderniji tip -Topa

Kod M21 nije cev gola, nego gasni cilindar koji i nije preveliki problem. Problem je u lošoj zaštiti, tako da brzo korodira.
Да, питао сам представника произвођача зашто је тај део огољен јер на пушци М 70-Б1 то није случај каже због хлађења, на питање да ли при дигутрајној употреби може војник да се којим случајем опече одговор је био да, и рукохват није баш погодан за дуго држање, то овако одокативно јер нисам гађао из ње нити сам је носио.
Моје лаичко мишљење је да је пушка М 70-Б1 са додатном оптиком Телеоптик-жироскопи компакнија пушка за употребу у тешким дуготрајним условима у којим би се нашао војник стрелац.
Војни специјалци хвале немачку пушку Хеклер и Кох Г36, међутим на питање како би се показала у условима када би је дуго користили без икаквог чишћења у тешким теренским условима на ниским температурама нису имали одговор.
Ја то гледам више из угла једног обичног војника пешадинца који је принуђен дуго да борави у тешким теренским условима и са становишта психологије војника са ових простора који није баш у таквим условима ажуран за одржавање личног наоружања.

Poslednja izmena:
Да, питао сам представника произвођача зашто је тај део огољен јер на пушци М 70-Б1 то није случај каже због хлађења, на питање да ли при дигутрајној употреби може војник да се којим случајем опече одговор је био да, и рукохват није баш погодан за дуго држање, то овако одокативно јер нисам гађао из ње нити сам је носио.
Моје лаичко мишљење је да је пушка М 70-Б1 са додатном оприком Телеоптик-жироскопи компакнија пушка за употребу у тешким дуготрајним условима у којим би се нашао војник стрелац.
Војни специјалци хвале немачку пушку Хеклер и Кох Г36, међутим на питање како би се показала у условима када би је дуго користили без икаквог чишћења у тешким теренским условима на ниским температурама нису имали одговор.
Ја то гледам више из угла једног обичног војника пешадинца који је принуђен дуго да борави у тешким теренским условима и са становишта психологије војника са ових простора који није баш у таквим условима ажуран за одржавање личног наоружања.

Tokom dugotrajne rafalne paljbe možeš se opeći na cilindar. M70B1 ili B2 sa šinom za montiranje optike ne bih menjao za nijednu drugu pušku. Mana joj je cev koja nije hromirana. G36 je fantastična puška. Mana joj je kalibar 5,56 mm i manja izdržljivost na maltretiranje od kalašnjikova.

Ja bih licno voleo da neko napravi M-16 sa sistemom rada zatvaraca kao kod AK-47 i njegovom pouzdanoscu (ili HiK 416) i da za tu pusku napravi kombinaciju kalibra 7.62 x 39 i 5.56 x 45mm pa da to bude npr metak 7.62 x 45 mm. Ta puska bi bila odlicna. Imala bi preciznost sigurno na 400 m pod uslovom da ima duzinu cevi kao M 16.

ako poznaješ svoje oružje i znaš da gađaš, AK-47 jeste precizna na 400m

ja sam u vojsci sa AK-47 sa sklopivim kundakom na 400m pogađao jednim metkom kao snajperom

imao sam daleko bolje rezultate od klasića sa PM-om

svaka cast na poznavanju ali nemojte ljudi da se lazemo,pistolj nije za vojsku.Te price pustinja dzungla,...cuda mooda ,ko je spao tamo na pistolj taj vam nije preneo utiske
Tema, tema je za plakanje,nastavljaju projekat iz proslog veka
..

Pištolj jeste za vojsku. Ne vode se ratovi samo na livadama. Dokaz tome je da su se sukobi sveli samo na raspucavanje po zgradama i kućama.

ja sam u vojsci sa AK-47 sa sklopivim kundakom na 400m pogađao jednim metkom kao snajperom

Ja sam dužio neki raspad od cevi, nisam na 300m ni metu mogao da pogodim. Ali zato kasnije dobio PAP-ovku... muvu u oko sam mogao da pogodim. To je sjajna puška, tako lepa za pucanje.

Istina. Na 400 metara sam pogađao i ja. Iako je meta prividno mnogo manja od mušice kad nišaniš. Prednost metka 5,56 je što na njega vetar ima manji uticaj. M16 generalno jeste preciznija jer ima pravolinijski trzaj i bolje nišane za daljinu. Ipak je u osnovi M16 puška, a AK47 automat jakog kalibra. Samo ime mu je AK (Avtomat Kalašnjikova).

svaka cast na poznavanju ali nemojte ljudi da se lazemo,pistolj nije za vojsku.Te price pustinja dzungla,...cuda mooda ,ko je spao tamo na pistolj taj vam nije preneo utiske
..

Sve armoje sveta greše i daju svojim vojnicima pištolje, šteta što tebe nisu pitali za savet. :mrgreen:
Naravno da je pištolj potreban u mnogim situacijama. I to baš poput ovih spominjanih, velikog kapaciteta i kalibra, tj. vatrene moći. Revolveri nisu za tu ulogu.

..

Za blisku borbu u zatvorenim prostorima, na malim udaljenostima i u specijalnim akcijama pištolj je i dalje neophodno sredstvo bez koga se ne može.

Nema tu "spao na pištolj"...tu je pištolj osnovno sredstvo za rad...i za blisku samoodbranu.

Pištolj jeste za vojsku. Ne vode se ratovi samo na livadama. Dokaz tome je da su se sukobi sveli samo na raspucavanje po zgradama i kućama.
da,da kako da ne,znas li i jedna primer iz ratova devedesetih da je neko koristio pistolj?
Mozes ti imati pistolj, ali ga realno nikada neces koristiti i to je realnost.Raspitajte se koliko su cesto koristili licni pistolj staresine i ugovorci iz SB 72, 63PB,SAJ,.. pa ce vam biti sve mnogo jasnije

Za blisku borbu u zatvorenim prostorima, na malim udaljenostima i u specijalnim akcijama pištolj je i dalje neophodno sredstvo bez koga se ne može.

Nema tu "spao na pištolj"...tu je pištolj osnovno sredstvo za rad...
za blisku samoodbranu.[/QUOTE]
to o cemu ti pricas je nesto drugo, to je iskljucivo za AT timove i radi se o malom broju komada oruzja i to kada se planira, kada je "pod" kontrolom.Generalno pistolj u danasnje vreme u vojsci kao vojsci gubi svrhu.Sto se tice boldovanog ,stotine pilota helikptera je oboreno iznad Vjetnama i najveci broj njih je zavsrio u zarobljenistvu,nema sanse da kristis pistolj ako zelis da spasis glavu pred poterom,dizi ruke i bacaj pistolj
Te ranije pomenute price pokazao se u dzungli, pustinji,...su bez tezine

za blisku samoodbranu.
to o cemu ti pricas je nesto drugo, to je iskljucivo za AT timove i radi se o malom broju komada oruzja i to kada se planira, kada je "pod" kontrolom.Generalno pistolj u danasnje vreme u vojsci kao vojsci gubi svrhu.Sto se tice boldovanog ,stotine pilota helikptera je oboreno iznad Vjetnama i najveci broj njih je zavsrio u zarobljenistvu,nema sanse da kristis pistolj ako zelis da spasis glavu pred poterom,dizi ruke i bacaj pistolj
Te ranije pomenute price pokazao se u dzungli, pustinji,...su bez tezine[/QUOTE]

Pa niko nije ni rekao ovde da je pištolj za vojnika osnovno oružje. Pogotovo za pešadinca. I ako pažljivo pratiš, lepo sam u ranijim postovima napisao da je pištolj neizostavan pre svega u onim jedinicama koje se pripremaju upravo za akcije u kojima je velika verovatnoća borbe na udaljenosti od par metara.

Ali bez obzira na to što je pištolj za veliku većinu vojnika back-up oružje, niko ga se ne odriče. Kao što se niko ne odriče ni borbenog noža.

da,da kako da ne,znas li i jedna primer iz ratova devedesetih da je neko koristio pistolj?
Mozes ti imati pistolj, ali ga realno nikada neces koristiti i to je realnost.Raspitajte se koliko su cesto koristili licni pistolj staresine i ugovorci iz SB 72, 63PB,SAJ,.. pa ce vam biti sve mnogo jasnije

Koristio sam ga ja 99-te. Da ne nabrajam ostale saborce.

Ja da sam u ratu, uvek bih nosio pistolj uz sebe, noz za opasacem i obavezno mali rezervni noz u cizmi! Nikad ne znas kad mozes da dodjes u situaciju da se rves i koljes sa nekim. Ono prema cemu imam averziju jesu rucne bombe. Uvek mislim da ce se slucajno zakaciti za nesto i aktivirati. Inace me zanima, ako iima neko od vas da je pucao iz nekog oruzja koje ima mehanicke nisane zatvorenog tipa tj. okrugle a ne kao na AP M 70 otvorenog tipa. Nekako mi se cini da je sa njim mnogo teze uociti metu i precizno nanisaniti.

Ja da sam u ratu, uvek bih nosio pistolj uz sebe, noz za opasacem i obavezno mali rezervni noz u cizmi! Nikad ne znas kad mozes da dodjes u situaciju da se rves i koljes sa nekim. Ono prema cemu imam averziju jesu rucne bombe. Uvek mislim da ce se slucajno zakaciti za nesto i aktivirati. Inace me zanima, ako iima neko od vas da je pucao iz nekog oruzja koje ima mehanicke nisane zatvorenog tipa tj. okrugle a ne kao na AP M 70 otvorenog tipa. Nekako mi se cini da je sa njim mnogo teze uociti metu i precizno nanisaniti.

Ja jesam. Iz Thompsona. Takvi nišani su mnogo bolji za precizno nišanjenje, dok su otvoreni bolji za brzo uočavanje i nišanjenje cilja. Zatvoreni nišani, ili diopterski kako se drugačije zovu, su precizniji jer nije potrebno poklapati zadnji nišan sa prednjim, pa prenositi sliku na cilj. Jednostavno gledamo kroz rupicu (ghost ring), koja je blizu do oka tako da je prividno velika i laka za upotrebu i sve što nam ostaje da poklapamo mušicu sa ciljem (nešto kao kolimator, tj. Red Dot).

Sve armoje sveta greše i daju svojim vojnicima pištolje, šteta što tebe nisu pitali za savet. :mrgreen:
Naravno da je pištolj potreban u mnogim situacijama. I to baš poput ovih spominjanih, velikog kapaciteta i kalibra, tj. vatrene moći. Revolveri nisu za tu ulogu.

nemam nameru da se preupcavam sa vama, ovo je poligon nebitno gde,onaj ko zna gde je, zna
dsc0048vf4[1].jpg

niko od tih nije imao potrebu da koristi prangiju u stvarnosti ,realnost je jedno a holivudska produkcija i "Valter brani Sarajevo"je nesto drugo,samo se przite i dalje.
Sto se tice boldovanog ni jedna armija ne daje pistolj vojnicima,nego ga zaduzuju staresine, i to je vise statusni simbol
Pistolj u danasnje nije za vojsku,mogu ga posedoovati jedinice za posebne namene koje imaju par desetina pripadnika i ako je to "vojska"onda super.
A sad obrati malo paznju zbog cega uopste ova diskusija.Kaze covek Bereta se dokazala u pustinji,dzungli,...pa koliko se to puta dokazala da bi se dokazala?Koliko je to neko cesto koristio "Beretu" u pustinji i dzungli da bi dokazao da se dokazala?http://forum.krstarica.com/showthre...i-tip-Topa?p=21749985&viewfull=1#post21749985

Poslednja izmena:
nemam nameru da se preupcavam sa vama, ovo je poligon nebitno gde,onaj ko zna gde je, zna
Pogledajte prilog 239942
niko od tih nije imao potrebu da koristi prangiju u stvarnosti ,realnost je jedno a holivudska produkcija i "Valter brani Sarajevo"je nesto drugo,samo se przite i dalje.
Sto se tice boldovanog ni jedna armija ne daje pistolj vojnicima,nego ga zaduzuju staresine, i to je vise statusni simbol
Pistolj u danasnje nije za vojsku,mogu ga posedoovati jedinice za posebne namene koje imaju par desetina pripadnika i ako je to "vojska"onda super.
A sad obrati malo paznju zbog cega uopste ova diskusija.Kaze covek Bereta se dokazala u pustinji,dzungli,...pa koliko se to puta dokazala da bi se dokazala?Koliko je to neko cesto koristio "Beretu" u pustinji i dzungli da bi dokazao da se dokazala?http://forum.krstarica.com/showthre...i-tip-Topa?p=21749985&viewfull=1#post21749985

Opet ponavljam: Nisam ni rekao (a čini mi se ni niko drugi na ovoj temi) da je pištolj osnovno oružje vojnika. Pištolj to i ne može da bude. Ali je činjenica da ga vojske koje konstantno učestvuju u borbenim operacijama svojim vojnicima dodeljuju kao back-up oružje, i to ne samo specijalcima, nego i redovnim borbenim jedinicama.

što se Berete 92 tiče, ovde su pojedinci zauzeli stav da je Bereta apriori salonski i loš pištolj za vojnu upotrebu, izgleda pre svega iz razloga zato što je u službenoj upotrebi u američkim os, a Amerikanci su, kao što je opšte poznato šminkeri, kukavice i nemaju pojma šta je dobro oružje.

Pored američkih, taj pištolj se koristi kao službeni u još nekoliko desetina zemalja.

Što se dokazivanja tiče, u upotrebi je više od 25 godina. Sa Amerikancima je prošao borbenu upotrebu od Granade, preko Paname, I zalivskog rata, Somalije, Afganistana, II rata u Iraku.

Francuska Legija stranaca ga skoro svakodnevno koristi u akcijama protiv krijumčara droge i oružja u džunglama Franuske Gijane. Koriste ga i oni u Afganistanu.

Do sada pouzdanost i upotrebljivost tog pištolja nigde nije dobila lošu ocenu.

Rusija je Beretu 92, pored Gloka 17 i CZ75 2009. godine stavila na listu naoružanja koje se smatra adekvatnim za upotrebu u ruskim bezbednosnim snagama, tj. čija se nabavka preporučuje.

CZ99 se na toj listi ne nalazi.

Znači, zaključak je jasan: Bereta 92F je solidno službeno oružje, NIJE najbolji pištolj na svetu, NIJE ni najskuplji, ali JESTE pištolj koji zadovoljava taktičko-tehničke zahteve armija koje ga koriste i koji zadovoljava kriterijume cene i kvaliteta.

Da je pištolj nepouzdan, da nije odgovarajućeg kvaliteta i šta ti ja znam šta, posle više od 25 godina korištenja bi sigurno bio zamenjen nekim novim oružjem.

ti i ja se druze ne razumemo a sve je samo stvar pogleda na "problematiku". Nije uopste pitanje kvaliteta Berte 92F,ja ti samo ponavljam pistolj vise nije za vojsku ,vojsku u globalu
Svako moze da zaduzi pistolj to nije nikakav problem,ali te price pokazao se u Granadi,Panami,Iraku,Somaliji..pa to su bili ratovi u trajanju od jednog do dva dana.Koriste ga Legionari u Gijani,sta znaci koriste ga,pored FAMAS ce ici na svercere sa pistoljem?Veoma su retke prilike da ce neki vojnik pored duge cevi morati da se osloni na pistolj,ekstremno retke, na stotinu guzvanja mozda dodje jedan takav slucaj, i u takvoj situaciji odradice posao gotovo sve i jedan pistolj.Da imas Cesku Zbrojevku CZ M75 posluzice podjednako dobro kao i Bereta 92 F ili SIG 228
Ponovicu samo da resimo ove nesuglasice.Za pistoljem generalno u vojsci nema neke vece potrebe izuzev za mali broj specijalnih timova,daleko vaznije je imati dobru dugu cev od toga hoces li imati u futrolu Beretu 92F, CZ99 ,..
Bas me zanima kada se sverceri u Gijani onako bas prepadnu, kada se pred njima pojavi legionar sa uperenim FAMAS u lice ili sa Beretom u rukama?
Pozdrav nadam se da smo se sada razumeli.Praksa kod nas iz ratova devedesetih je dokazala da za pistoljem gotovo da nema preke potrebe,mozes da ga imas a i nemoras.Ali lepo deluje kada se pojavis u kaficu sa prangijom negde u pozadini:mrgreen:

Poslednja izmena:
ti i ja se druze ne razumemo a sve je samo stvar pogleda na "problematiku". Nije uopste pitanje kvaliteta Berte 92F,ja ti samo ponavljam pistolj vise nije za vojsku ,vojsku u globalu
Svako moze da zaduzi pistolj to nije nikakav problem,ali te price pokazao se u Granadi,Panami,Iraku,Somaliji..pa to su bili ratovi u trajanju od jednog do dva dana.Koriste ga Legionari u Gijani,sta znaci koriste ga,pored FAMAS ce ici na svercere sa pistoljem?Veoma su retke prilike da ce neki vojnik pored duge cevi morati da se osloni na pistolj,ekstremno retke, na stotinu guzvanja mozda dodje jedan takav slucaj, i u takvoj situaciji odradice posao gotovo sve i jedan pistolj.Da imas Cesku Zbrojevku CZ M75 posluzice podjednako dobro kao i Bereta 92 F ili SIG 228
Ponovicu samo da resimo ove nesuglasice.Za pistoljem generalno u vojsci nema neke vece potrebe izuzev za mali broj specijalnih timova,daleko vaznije je imati dobru dugu cev od toga hoces li imati u futrolu Beretu 92F, CZ99 ,..
Bas me zanima kada se sverceri u Gijani onako bas prepadnu, kada se pred njima pojavi legionar sa uperenim FAMAS u lice ili sa Beretom u rukama?
Pozdrav nadam se da smo se sada razumeli.Praksa kod nas iz ratova devedesetih je dokazala da za pistoljem gotovo da nema preke potrebe,mozes da ga imas a i nemoras.Ali lepo deluje kada se pojavis u kaficu sa prangijom negde u pozadini:mrgreen:

Борбе у Стаљинграду те демантују!

p38_waffenss-1.jpg

Варшава

220px-Warsaw_Uprising_by_Chrzanowski_-_Henio_Roma_-_14828.jpg

Ma razumeli smo se ti i ja odlično.

Ti govoriš o tome da je pištolj za vojnika sporedno, pomoćno i "za ne daj Bože" oružje, koje se koristi onda kada glavni alat zataji, nestane municije, ili dođe do borbe na metar razdaljine...što su sve opcije do kojih dolazi u 1% slučajeva...

I ja nemam ništa protiv tog tvog stava, jer si u pravu.

Ali je isto tako činjenica da ozbiljne vojske svoje vojnike opremaju i za taj 1% slučajeva...isto kao što ih opremaju borbenim nožem, na primer...

A koja verovatnoća ti je da se danas u borbi iskoristi nož?

Bereta je sasvim slučajno upala u ovu temu, i ja sam replicirao na stavove onih koji tvrde da je Bereta 92F sranje od pištolja jer ga Amerikanci imaju u službenoj upotrebi. I tako je počela sva ta priča o pouzdanosti, dokazivosti u raznim uslovima itd, itd...

Inače, što se mene lično tiče, Zastavina M-70 mi je bila sasvim dovoljna za ono što sam morao da radim...pištolj nisam dužio...mada smo obučavani da koristimo M-57 i imali gađanja iz njega...

Poslednja izmena:

Back