Zastava proizvela najmoderniji tip -Topa

Reč je o kalibru 7,62 i našem naoružanju.

7,62 x25, pistoljski metak, Tetejac ... (kopija nemackog Mausera 7,63 mm)

Isti kalibar od ovog automata

ppsh.jpg

Zastavin automat M92 koristi klasični metak 7,62x39 kao i automatska puška. Glavna razlika je u dužini cevi.

Da, setio sam se tog modela. Napravljen kobojagi za padobrance i tako. Ovim otvaramo teorijsku raspravu - šta čini razliku između automata i automatske puške? Ako je dužina cevi - koja je to dužina cevi koja je granica između puške i automata?

Uopšteno, mislim da se može usvojiti da razliku čini vrsta municije, ne dužina cevi.

Da, setio sam se tog modela. Napravljen kobojagi za padobrance i tako. Ovim otvaramo teorijsku raspravu - šta čini razliku između automata i automatske puške? Ako je dužina cevi - koja je to dužina cevi koja je granica između puške i automata?

Uopšteno, mislim da se može usvojiti da razliku čini vrsta municije, ne dužina cevi.

da, slažem da je municija ta koja čini razliku. Vidimo iz priloga Parra-Belluma i spomenutog M56 da imaju dugačku cev, ali pištoljski metak. Kao i Thompson koji koristi 0,45.

Koliko znam ako ukupna duzina oruzja prelazi 80 cm onda je rec o dugom oruzju, bez obzira na kalibar

Tu je reč o nečemu drugom - podela na "duge" i "kratke" cevi. Bitno je za na primer neke bezbednosne aranžmane - recimo ako se kaže se da policija npr. na Kosovu sme da koristi samo "kratke cevi", i onda je potrebno precizirati dužinu kako se ne bi dešavale zloupotrebe.

Ja bih licno voleo da neko napravi M-16 sa sistemom rada zatvaraca kao kod AK-47 i njegovom pouzdanoscu (ili HiK 416) i da za tu pusku napravi kombinaciju kalibra 7.62 x 39 i 5.56 x 45mm pa da to bude npr metak 7.62 x 45 mm. Ta puska bi bila odlicna. Imala bi preciznost sigurno na 400 m pod uslovom da ima duzinu cevi kao M 16.

Svojevremeno su Česi razvili metak 7,62x45 koji se i dan danas smatra odličnim rešenjem.

http://en.wikipedia.org/wiki/7.62×45mm_vz._52

Sovjeti su, zbog unifikacije municije u Varšavskom paktu, naterali Čehoslovake da od ovog metka odustanu u korist 7,62x39.

Kako smo uopšte došli dovde u raspravi, od Zastavinog topa 30 mm??? :think:

A zasto u JNA i VJ nije postojao veci kalibar za top od 155 mm? Znam da je bio veoma mali broj topova u kalibru 203 mm. Da li postoji neki kalibar izmedju ta dva?

To od 203 mm su haubice (američke).

JNA je koristila sovjetski top 130 mm. Koristi ga VS danas.

U standardnoj paleti kalibara, posle II svetskog rata, ti je šema bila: 105-155-203 mm Zapad, 122-152-203 mm Istok.

Izuzeci su bili dalekometni topovi 175 mm Zapad i 130 mm Istok.

Sada se uglavnom ide na standardizaciju, tako da Rusi baziraju na top-haubici 152 mm, a Zapad na top-haubicama 155 mm.

tebe je brate zveknuo toma i jos ne znas dal je u tebi mali kalibar koji seta i kida na sta naidje il ti je rupa na drugoj strani ko serpa od dum duma :hahaha:

salu na stranu, mislim da su price o oruzju uvek zanimljive za slusanje ali s obzirom da jedan metak kosta evro ne znam kako to mislite da ratujemo u ovoj sirotinji

U maloprodaji, ali država ne mora tamo da kupuje? :)

moj naklon sa poznavanjem problematike ali koliko ja znam 92-ka je proglasen ne jednom za najpozdaniji pistolj bas u usa
nekako rasprave uvek odu u ono dal je bolji kalas il' m16...kalas moze da radi i kad ga izvadis iz blata al mu je snop budi bog s nama a m16 ako kane malo jaca kisa nije ono ko na suvom :lol:

parafraziram naravno...naravno da su nasi oruzari priznati u svetu i umeju da naprave ako zele sam vrh naoruzanja ali ne znam, kad bi birao uzeo bih uvek beretu

Beretu 92 uzmi i broji zastoje. Posle ostavi u fijoku ili vitrinu i pucaj sa 99-kom.
Pouzdanih pištolja ima danas, ali Bereta to nije.

Па и ја познајем зато ти и пишем, нпр. ТТ или М 57 јесте добра пиштољ али ти треба бар 2 године редовног руковања да би стекао искуство како би са њим прецизно погађао мету, руски модел је далеко квалитетнији од југословенског а и муниција је руска боља.
Јесте Берета 92 Ф добро службено оружије али за људе у оделима, тамо где се много пуца и где се оружије не одржава на прописан начин није добро решење.
У сваком случају Застава прави добро оружије има квалитетне материјале и традицију.
На последњем сајму војне технике бацио сам око на пушку Застава М 21 и одмах сам уочио да горњи део цеви на тој пушки због хлађења није изолован што војнику стрелцу може да направи проблем.
А видиш у медијима се појавило да се та пушка употребљава на Блиском истоку од стране припадника Коалиционих снага који су са њом задовољни.

Kod M21 nije cev gola, nego gasni cilindar koji i nije preveliki problem. Problem je u lošoj zaštiti, tako da brzo korodira.

Back