Zastava proizvela najmoderniji tip -Topa

Па и ја познајем зато ти и пишем, нпр. ТТ или М 57 јесте добра пиштољ али ти треба бар 2 године редовног руковања да би стекао искуство како би са њим прецизно погађао мету, руски модел је далеко квалитетнији од југословенског а и муниција је руска боља.
Јесте Берета 92 Ф добро службено оружије али за људе у оделима, тамо где се много пуца и где се оружије не одржава на прописан начин није добро решење.
У сваком случају Застава прави добро оружије има квалитетне материјале и традицију.
На последњем сајму војне технике бацио сам око на пушку Застава М 21 и одмах сам уочио да горњи део цеви на тој пушки због хлађења није изолован што војнику стрелцу може да направи проблем.
А видиш у медијима се појавило да се та пушка употребљава на Блиском истоку од стране припадника Коалиционих снага који су са њом задовољни.

Za vojsku je službeni pištolj svakako pomoćno oružje, osim kod malog broja jedinica čiji zadaci podrazumevaju blisku borbu.

Kod takvih jedinica, ruku na srce, Bereta 92 se retko koristi. One koriste bolja, i naravno, skuplja i dorađena oružja.

M21 nisam imao prilike da koristim. U literaturi se može naći dosta primedbi, između ostalog i to što si ti pomenuo, a najviše primedbi ima na rešenje kundaka, tj. na njegovo "naleganje" na rame.

No, to nisu stvari suštinske prirode, i mogu se popraviti. Makedonski specijalci su koristili M21 u Iraku, i to u ozbiljnim borbama, i generalno imaju dobro mišljenje o njoj.

da dokazemo svim nevernim tomama da smo faktor stabilnosti u sirem regionu, i mi konja zatrku imamo
http://www.***************/srbija/top---novo-oruzje-zastave :hahaha:

Taj top razvijen je za vreme Socijalističke Jugoslavije, napravljeno je nekoliko prototipova ali se odustalo jer je izbio gradjanski rat. Sada su samo ponovo pokrenuli projekat.
Naša vojske i vojna industrija živi od izvoza naoružanja konstruisanog za vreme SFRJ.

TT ima loš kalibar i to ga udaljava od dobrog pištolja. Velika probojna i strahovito mala zaustavna moć. Na stranu loš nivo kvaliteta izrade kao da su svi rađeni ručno, tolika su im odstupanja i zazori.

TT i kalibar 7,62 mm su savršeni za vojna naoružanja, posebno za automate jer probijaju sve poznate zaštitne prsluke. Sa jednim kratkim rafakom od 5-7 metaka presečeš NATO prsluk na dva dela...

Mislim na pištoljsku, Panciri ne mogu da zadrže 7,62x25 mm, posebno sa manje modifikovanim zrnom, sa druge strane pokazalo se da šuplje zrno 7,62x25 mm ima veću zaustavnu moć od 9x19 mm

Spomenuo si automate, a porediti pištoljski metak sa tim je nemoguće.

ek3meq.jpg

Tačno je da 7,62mm Tokarev ima veliko probojnu moć, ali malu zaustavnu. Izuzetno malo kinetičke enrgije predaje telu.
Takođe kad porediš šuplje zrno, radi to u oba kalibra.
Inače, CZ99 se radi i u kalibru .40S&W

Mislim na pištoljsku, Panciri ne mogu da zadrže 7,62x25 mm, posebno sa manje modifikovanim zrnom, sa druge strane pokazalo se da šuplje zrno 7,62x25 mm ima veću zaustavnu moć od 9x19 mm

Neki ne mogu, neki mogu. Zavisno od stepena zaštite i od daljine.

Neki prsluci za ubačenim keramičkim pločama mogu da zaustave čak i 7,62x39.

Doduše, popucaće rebra...

Ja sam pobornik kalibra colt 45 acp. sa mekim zrnom. Takodje sam zagovornik kalibra 7.62 x 39 mm kad je u pitanju municija za automatske puske. Imao sam kasetu koja se koristi u policijskoj nastavi u usa gde su koristili sve tipove oruzja i municije od 22 long rifle do 308 win. ( 7.62 x 51 mm ) Pokazalo se da je 5.56 vrlo los ako se koristi u ruralnim uslovima borbe. Npr. ako dotakne grancicu skrece sa putanje za 30 % minimum. 7.62 X 39 mm se pokazao solidno za te uslove ali naravno 308 win. je pokazao najbolje rezulatate kada pucate npr. kroz granje i vrata auta. Ono sto mi je bilo cudno jeste da cak i kalibar 12.7 mm skrece u velikoj meri sa svoje putanje pri pogodku u neku granu. Verovatno zbog velike pocetne brzine. 7.62 x 39 mm ne skrece nesto znacajno jer ima pocetnu brzinu od 760 m/s dok ova dva ( 5.56 i 12.7 ) imaju od 900 do 960 m/s pocetnu brzinu. 7.62 X 32 mm je skretao kada su pucali u staklo auta pod uglom od 20 stepeni. Takodje mi je bilo cudno da 12.7 i 5.56 mm pri pogodku u povrsinu vode u bazenu odmah se raspadaju na komade tako da postoji velika verovatnoca da prezivite ako ste pod vodom. Isto tako kad su pucali u vrata auta sa kalibrom 5.56 mm. Sve u svemu, iako je ruzan, kalash je zakon jos uvek ( po meni ) mislim na ovaj nas a ne na nove ruske kalasinjikove u seriji 100. Oni su mnogo lepsi po dizajnu.

Poslednja izmena:

Naravno da je zrno sa velikom probojnom moći bolje protiv pancira, ali šta ako nema pancira? A to je ipak mnogo češća situacija. Uvek se na kraju stigne do priče da svaka prilika traži različito oružje, a to naročito važi za pištolje.

Naravno da je zrno sa velikom probojnom moći bolje protiv pancira, ali šta ako nema pancira? A to je ipak mnogo češća situacija. Uvek se na kraju stigne do priče da svaka prilika traži različito oružje, a to naročito važi za pištolje.

Automat je ofanzivno oružje i zaustavna moć niej toliko bitna, ona je bitna samo za policijsko oružje.

Ja sam pobornik kalibra colt 45 acp. sa mekim zrnom. Takodje sam zagovornik kalibra 7.62 x 39 mm kad je u pitanju municija za automatske puske. Imao sam kasetu koja se koristi u policijskoj nastavi u usa gde su koristili sve tipove oruzja i municije od 22 long rifle do 308 win. ( 7.62 x 51 mm ) Pokazalo se da je 5.56 vrlo los ako se koristi u ruralnim uslovima borbe. Npr. ako dotakne grancicu skrece sa putanje za 30 % minimum. 7.62 X 39 mm se pokazao solidno za te uslove ali naravno 308 win. je pokazao najbolje rezulatate kada pucate npr. kroz granje i vrata auta. Ono sto mi je bilo cudno jeste da cak i kalibar 12.7 mm skrece u velikoj meri sa svoje putanje pri pogodku u neku granu. Verovatno zbog velike pocetne brzine. 7.62 x 39 mm ne skrece nesto znacajno jer ima pocetnu brzinu od 760 m/s dok ova dva ( 5.56 i 12.7 ) imaju od 900 do 960 m/s pocetnu brzinu. 7.62 X 32 mm je skretao kada su pucali u staklo auta pod uglom od 20 stepeni. Takodje mi je bilo cudno da 12.7 i 5.56 mm pri pogodku u povrsinu vode u bazenu odmah se raspadaju na komade tako da postoji velika verovatnoca da prezivite ako ste pod vodom. Isto tako kad su pucali u vrata auta sa kalibrom 5.56 mm. Sve u svemu, iako je ruzan, kalash je zakon jos uvek ( po meni ) mislim na ovaj nas a ne na nove ruske kalasinjikove u seriji 100. Oni su mnogo lepsi po dizajnu.

7,62x39 mm za pušku svakako, naj bolji metak do sada. E on može da probije sve pancire i samo ejdan je pogodak dovoljan da neprijatelja baci na zemlju.

Automat je ofanzivno oružje i zaustavna moć niej toliko bitna, ona je bitna samo za policijsko oružje.
Није битна само за полицијску праксу. Зрно које карактерише велика пробојна моћ тренутно противника и не онеспособљава за борбу, тако да он може на ватру и да узврати.

Mogu, ja sam iz svog TT sa 3 metra udaljenosti pucao u plavi UN-ov pancir (koji sam za vreme rata ukrao jednom zbunjenom UN -ovcu :D) i zrno nije proslo, ali u pitanju je kevlar ...

Ne znam šta znači to da je automat ofanzivno oružje. Automat u vojsci koriste uglavnom kao sekundarno i bočno oružje, na primer tenkisti, mitraljesci, vojna policija i sl. Mnogo više ga koristi policija, upravo zato što pištoljsko zrno ima veću zaustavnu moć. Naravno, kada se u igru ubaci i elemenat pancir, stvari se menjaju.

Back