Застава Македоније запаљена на Косову

СУНЦЕ

Primećen član
Banovan
Poruka
555
http://www.nadlanu.com/Dynamic/News,intItemID,147267,intCategoryID,111.html


SKOPLJE, 29. septembra 2009. (Beta) - Kosovski i makedonski mediji su u utorak objavili da je zastava Republike Makedonije zapaljena u ponedeljak tokom fudbalske utakmice klubova "Vlaznimi" i "Priština", na gradskom stadionu u Prištini.

Prema medijima, na tribini je bilo i anti makeodonskih parola. Tumači se da je do toga došlo zbog toga što su u nedavno objavljenoj Makedonskoj enciklopediji koju je izdala Makedonska akademija nauka i umetnosti (MANU), Albanci nazvani "šiptari", "planinci" i "arnauti".

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije je saopštilo da je "paljenje zaastave vrslo loša poruka i necivilizovani čin koji treba najoštrije osuditi".

Ministarstvo je ukazalo da "u ovako osetljivim trenucima svaki preduzet korak treba da bude u pravcu ublažavanja napetosti, a ne da je dalje raspiruje". Ministarstvo preporučuje da bi "svaki odgovoran član društva trebalo da najodlučnije osudi ovako ekstremne postupke".

http://www.rtv.rs/sr/vesti/region/2009_09_29/vest_153982.jsp

Demonstracije u Tetovu: "Umrite kauri"

29. septembar 2009. | 16:30 | Izvor: Beta, Srna

TETOVO - Oko stotinak sređoškolaca u Tetovu protestovalo je danas iz, kako su rekli, "revolta zbog objavljivanja enciklopedije Makedonske akademije nauka i umetnosti". Na protestu je zatraženo da se u celosti povuče Makedonska enciklopedija koju je nedavno izdala Makedonska akademija nauka i umetnosti (MANU) u kojoj se Albanci nazivaju "šiptari", "planinci", "arnauti". Oni su skandirali reči "umrite kauri", "Veštačka nacija", "Dardanija", "Velika Albanija", "Ilirida".

Protest je trajao oko jedan sat i nije bilo incidenata, a u policiji je kao organisator prijavljena nevladina organizacija iz Tetova "Specijal".

Proteste su najavile i neparlamentarne partije Albanaca za četvrtak u Skoplju ispred makedonske vlade.

Na utakmici u Prištini spaljena makedonska zastava

Kosovski i makedonski mediji su danas objavili da je zastava Republike Makedonije zapaljena tokom jučerašnje fudbalske utakmice klubova "Vlaznimi" i "Priština", na gradskom stadionu u Prištini. Prema medijima, na tribini je bilo i anti makeodonskih parola. Tumači se da je do toga došlo zbog toga što su u nedavno objavljenoj Makedonskoj enciklopediji koju je izdala Makedonska akademija nauka i umetnosti (MANU), Albanci nazvani "šiptari", "planinci" i "arnauti".

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije je saopštilo da je "paljenje zaastave vrslo loša poruka i necivilizovani čin koji treba najoštrije osuditi".

Ministarstvo je ukazalo da "u ovako osetljivim trenucima svaki preduzet korak treba da bude u pravcu ublažavanja napetosti, a ne da je dalje raspiruje".

Ministarstvo preporučuje da bi "svaki odgovoran član društva trebalo da najodlučnije osudi ovako ekstremne postupke".

Protest Kancelarije za vezu

Kancelarija za vezu Makedonije u Prištini je zatražila od vlasti Kosova da preduzmu "sve zakonske mere da počinioci budu identifikovani i adekvatno kažnjeni".

"Uzajamno poverenje i poštovanje grade se dugoročno i svaka strana treba da tome da svoj doprinos. Od Kosova, kao najmlađe države u regionu, očkuje se da u ovakvim situacijama demonstrira svoj kapacitet i sposobnost da deluje na adekvatan način u pravcu izgradnje dobrosusedskih odnosa i razvoja regionalne stabilnosti", ukazuje MIP Makedonije.

Pandeli Majko najavio paljenje
Makedonska akademija nauka i umetnost (MANU) i objavila je enciklopediju koja je izazvala žestoke reakcije Albanaca, a nakon njenog objavljivanja bivši albanski premijer Pandeli Majku izjavio je da makedonski Albanci imaju pravo da zapale makedonsku zastavu.

Bivši poslanik i lider Nacionalnog demokratskog saveza Hisni Šaćiri izjavio je da će na protestima pred zgradom Vlade ove sedmice biti zapaljena makedonska državna zastava.

Nekoliko albanskih partija najavilo je da će u četvrtak održati protest zbog objavljivanja enciklopedije ispred zgrade MANU i Vlade u Skoplju.

Pored spornog odeljka o Albancima, u Enciklopediji MANU piše i da su pripadnike tzv. Oslobodilačke narodne armije (ONA) koja se 2001. godine oružano sukobila sa vlastima Makedonije, obučavali američki i britanski instruktori, na šta su oštro reagovale ambasade SAD i Velike Britanije u Skoplju.

Crvenkovski kritikuje enciklopediju

Predsednik opozicionog Socijaldemokarstkog saveza (SDSM) Branko Crvenkovski je zato ukazao i na to da delovi novoobjavljene enciklopedije "izazivaju nove podele i tenzije u makedonskom društvu i konfrontiraju Makedoniju sa njenim najvećim prijateljima i onima koji joj pružaju najveću podršku u međunarodnoj zajednici".

Crvenkovski je pozvao lidere albanskih partija iz Makeodnije i regiona da se "odreknu radikalne retorike i rekcije i usredsrede na prevazilaženje sadašnjeg stanja, a ne na razgorevanje situacije".

Lider opozicije je pozvao premijera Nikolu Gruevskog i presednika republike Đorđa Ivanova da se ograde od spornih delova Enciklopedije.

"Međuetnički odnosi se nikada ne mogu smatrati rešenim jednom zauvek. To pitanje je ključno za stabilnost Makedonije i svu pažnju treba posvetiti angažovanju za rešavanje čak i minimalnih problema, da ne bi došlo do njihove eskalacije i destabilizacije", izjavio je Crvenkovski na današnjoj konferenciji za štampu.

Ауууууу......Али се овде заго........закувало.:dash:
 
Strasno..:eek:

Grci ih ne priznaju ..Bugari ih svojataju..Srbi su ih se odrekli posle bedne nezahvalnosti i izdaje..ostali im samo Albanci..Pa zar ce da im zabiju noz u ljedja? :eek:

Gde je tu tesko gradjeno prijateljstvo..pitam ja vas? :rtfm:

сад ће следећа енциклопедија - албански народ је дозволио на македончиња да се насели у македонијата пре 16000 година пошто су славните народ из во албанијата истребили диносаурите
 
Strasno..:eek:

Grci ih ne priznaju ..Bugari ih svojataju..Srbi su ih se odrekli posle bedne nezahvalnosti i izdaje..ostali im samo Albanci..Pa zar ce da im zabiju noz u ljedja? :eek:

Gde je tu tesko gradjeno prijateljstvo..pitam ja vas? :rtfm:

Мени није јасно о каквој издаји говорите.Ја како видим на за све ово време док сам на форуму ви сте свугде у праву.Ви нигде нисте погрешили ви сте увек у праву.Издаја?Дај мало прочепкајте у апетите неких Српских политичара.
 
Bice velike borbe,ali moramo se borimo za nasu zemlju, svi mi Makedonci gde god i da zivimo moramo odgovoriti na siptarsku tiraniju. Makedonija vecna

kako mislis vecna?
postoji tek 18 godina.

a sto se tice vase odbrane, zelim vam svu srecu naravno.
jedino mogu da zalim sto smo svi sa istim problemom propustili da stvorimo zajednicki front i resimo problem albanskog ekspanzionizma jednom za svagda.

no, neko nije hteo pa smo svi izgubili.

kad jednog dana budemo povratili kosovo, to ce znaciti da ce albanska stvar na balkanu biti u debelom procepu pa se lepo okoristite kao i uvek.
srbin ce da lije krv naravno, sta vas briga
 
Bice velike borbe,ali moramo se borimo za nasu zemlju, svi mi Makedonci gde god i da zivimo moramo odgovoriti na siptarsku tiraniju. Makedonija vecna

i samo jos jednu stvar brat makedonac - nisu odlucili albanci da sa kosova isteraju srbiju, to su samo zeleli.
odlucili su ameri i stvar zavrsili.

sa albancima je lako, celo kosovo je srpski mup odrzavao, nemas potrebe da se hrabris da ste golemata sila, prema albancima mozda i jeste.
al nisu albanci faktor ovde, no vasi atlantski prijatelji
 

Back
Top