Quantcast

Zaraženi radnici u marketima moraju da rade sa hranom

111111

Legenda
Banovan
Poruka
60.300
Pojedini hipermarketi u Beogradu, kako saznaje „Alo“, teraju svoje radnike koji boluju od zaraznih bolesti i nisu prošli sanitarnu kontrolu da rade u drugoj, odnosno trećoj smeni, umesto da budu na bolovanju!

Da zlo bude veće, takva praksa je uvedena jer u popodnevnim smenama, bar prema rečima našeg sagovornika, koji je želeo da ostane anoniman, nema sanitarnih kontrola, pa radnici koji su bolesni mogu nesmetano da rade i šire zarazu.
- To je strašno. Kad god odem u popodnevnu smenu i vidim pojedine kolege koji bi trebalo da rade pre podne, nije mi dobro. Ne mogu da shvatim da je nekom preči profit nego zdravlje radnika, ali i kupaca. Ti radnici se zvanično vode da su na bolovanju, ali umesto da sede kod kuće, oni rade. Da ne pominjem da obično boluju od nekih bakterijskih infekcija koje se prenose dodirom. Zato sada, čim vidimo da nam je neko „ubačen“ u smenu, izbegavamo rukovanje s tom osobom - ističe naš sagovornik i dodaje da se i radnici koji su „zarazni“ i sami žale jer umesto da sede kod kuće i piju lekove, oni su prinuđeni i na taj način krše Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
- Do sada nismo nijednom imali inspekciju u popodnevnim smenama, zbog čega se i desila ovakva situacija - ukazuje naš sagovornik.
U Gradskom zavodu za javno zdravlje, koji je nadležan za sprovođenje sanitarnih pregleda radnika, koji su po zakonu dužni da prođu taj pregled, ističu da je postoji određeni broj bolesti odnosno bakterijskih infekcija i parazita koji po zakonu spadaju u opasne jer izazivaju zarazu.
- Ukoliko se na pregledu ustanovi da je radnik zaražen nekom od ovih bakterija ili parazita, on ne sme da radi i lekar je po zakonu dužan da ga pošalje na bolovanje - navode u GZJZ-u i dodaju da, ukoliko neko ne prođe pregled, obavezno šalju te rezultate sanitarnoj inspekciji. Prema članu 41 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Ministarstvo zdravlja preko sanitarnih inspektora dužno je da vrši nadzor kada je reč o primeni zakona, pogotovo da prati zaposlene koji su „oboleli od određenih zaraznih bolesti ili su nosioci određenih mikroorganizama i parazita do izlečenja, odnosno do prestanka izlučivanja uzročnika zaraznih bolesti“.

Inspektori na poslu do 17 časova?!
U Ministarstvu zdravlja do zaključenja broja nismo uspeli da saznamo kako je moguće da zaposleni koji nisu prošli sanitarni pregled rade i zbog čega dolazi do ovakvih propusta u radu sanitarne inspekcije. Takođe, nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje kada inspektori vrše kontrolu na terenu jer je radno vreme sanitarnih inspektora s kojima smo kontaktirali do 17 sati, a mi smo pozvali nekoliko minuta pre toga.


http://www.alo.rs/vesti/51920/Zarazeni_radnici_u_marketima_moraju_da_rade_sa_hranom
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.