Quantcast

Зар вас није срамота да подржавате Вучића и режим Српске напредне странке?

zlatko01

Elita
Poruka
21.103
Не дао му Бог да тако нешто и помисли - уосталом он то према Уставу Србије и НЕ МОЖЕ НЕГО нАРОД МОРА ДА СЕ ИЗЈАСНИ НА РЕФЕРЕНДУМУ.
a ,,briselski sporazum"...da li je to međunarodni akt...da li ima pravnu težinu u svetu
 

Slaven777

Legenda
Poruka
53.728
E sad kakve bi bile posledice da su ih poslušali..
Previše bi bilo tako nešto politički razumno za opravdati, i narodu i široj javnosti. Srbija nikada ranije nije izvršila neki preemptivni napad.

Osim toga, saveznička komanda je najoštrije upozorila Srbiju da nikako to ne učini, jerbo su u toku procesi nagovaranja Bugara da se priključe Antanti. Svakako bi bio svojevrsni diplomatski skandal, u rangu (zapravo, i dosta više) onog kada je Crna Gora napala Albaniju i okupirala Skadar, a koji je Nikoli strašno velike štete naneo na međunarodnoj sceni.
 

zlatko01

Elita
Poruka
21.103
Ja o Radomiru Pašiću reč nikakvu nisam rekao.

Što se tiče ponude iz 1915. godine, ona je zahtevala da Srbija preda kompletnu Vardarsku Makedoniju Bugarskoj, kao i da se odrekne svih teritorijalnih pretenzija nad Banatom. Čak i da je Pašić želeo Veliku Srbiju (a nesumnjivo je da mu je to bio prioritet, a ne Jugoslavija) reci mi ti, da li bi to prihvatio? Da li bi prihvatio i ubedio sopstveni kabinet i regenta da se zemlja odrekne ogromne većine teritorije za koju je doslovno pre tri godine narod golemo stradao; da tu čitavu teritoriju, u kojoj se nalazilo i Kumanovo i carski grad Skoplje, preda sopstvenom neprijatelju protiv koga si se borio pre svega par godina?

I to da se preda sada, te smatra na dobru volju Saveznika da se ispoštuje posle rata dogovor (a svi znamo da tajni dogovori su najčešće tajni da bi mogli biti izvrdani, baš kao što i jeste bio dogovor sa Italijanima). I da podsetim da bi Srbija trebalo da se odrekne Banata, jer su Rumuni hteli i Pančevo, a što je bio osnovni strateški cilj (da se Beograd spoji sa naseljima preko reka i počne konačno po prvi put u istoriji njegov pravi razvoj kao metropole).

Da li ti bi na Pašićevom mestu pristao na takav dogovor? :lol: Da li bi pristala opozicija, koja je u tom momentu bila izuzetno popularna i vodila prema istraživanjima i procenama? Da li bi pristala tvoja stranka, sastavljena u ogromnoj meri od veterana Balkanskih ratova? Da li bi pristao kralj Petar? Je li znaš da u čitavoj modernoj istoriji Evrope postoji, mislim, možda mislim samo jedan primer mirne predaje dela teritorije (Italija deo provansalske teritorije Francuskoj) a prilično velikog komada svoje zemlje kakav je bio Makedonija nikada u istoriji.
veoma složeno pitanje...sa puno pretpostavki, sa neizvesnim ishodom...opasna, složena i pogibeljna igra
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.