fantom piroman
Iskusan
- Poruka
- 5.846
Ok jedno pitanje. Cuo sam da nema sanse da se iko zaposli u inostranstvu sa nekim srpskim fakultetom (osim elektrotehnickim) jer ih navodno ne priznaju u svetu. Koliko je to istina?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ok jedno pitanje. Cuo sam da nema sanse da se iko zaposli u inostranstvu sa nekim srpskim fakultetom (osim elektrotehnickim) jer ih navodno ne priznaju u svetu. Koliko je to istina?
Ma nisam ja nasao, tako sam cuoGde si ubo bash eletrotehnicki
Nije tacno.
Moje dve sestre su prve za primer,dobri studenti,jako dobri odavno dobijale stipendije, prva je bila u Spaniji,Nemackoj,Italiji,druga isto tako , muza svog je upoznala u Italiji { on je inace iz Moldavije }pa opet jedan isla u Firencu...Ova druga sad ide u Ameriku na neko usavrsavanje. Takodje znam gomilu ljudi koji ili su na stipendijama pa u toj stranoj zemlji su dobri studenti i ostanu josh godinu dana....Bitne su stipendije,da vec u toku studija uzmes neke stipendije , ili na kraju za doktorske ili specijalizacije i da budes jako dobar tamo...Bitno je samo da ne cekas da u Srbiji zavrsis fax a da nikad nisi isao preko nekog programa u inostranstvo tokom studija,jer onda je teze.... Znaci,poenta je- budi dobar student,prijavi se za stipendije i budi i tamo dobar radi,..i onda ces moci da ides gde ti zelis.
Evo ovako..........Istinit primer, doduse iz vremena od pre desetak godina.
tip je studirao elektrotehniku, bio odlican student, zavrsio fakultet sa prosekom preko 9.
Na adrese 24 americka univerziteta je poslao pismo sa svojim podacima i upitom da upise postiplomske studije kod njih, UZ neki posao(na univerzitetu).
Posle tri meseca od poslatih 24 pisma dobio je 21 odgovor(preostala tri odgovora su mu stigla kad je vec bio u americi).
Odlucio se za neki univerzitet u Sent Luisu, gde su mu ponudili 1400 dolara mesecno(davno je bilo pa mozda malo gresim oko cifre, ali sigurno ne drasticno), postiplomske studije, uz posao na fakultetu(mislim nekog asistenta).....
Papire je dobio za dva dana, na brzinu se ozenio ovde dugogodisnjom devojkom(koja je ostala da zavrsi fakultet jos godinu dana) i otisao......
PSosle zavrsenih postiplomskih studija, konkurisao je za neka sredstva od americke vlade(valjda) i dobio ih, te se preselio u neki istrazivacki centar u Sietlu, gde obavlja istrazivanja.
Eto, cela prica, od "A" do "Z " istinita.
Da se nadovezem - ortak, studirao ekonomiju, dosao do apsolventskog u roku (prosek preko 8) dobije ponudu od drugara da vozi kamion u Americi. Ode. I nije mu zao.
Evo ovako..........Istinit primer, doduse iz vremena od pre desetak godina.
tip je studirao elektrotehniku, bio odlican student, zavrsio fakultet sa prosekom preko 9.
Na adrese 24 americka univerziteta je poslao pismo sa svojim podacima i upitom da upise postiplomske studije kod njih, UZ neki posao(na univerzitetu).
Posle tri meseca od poslatih 24 pisma dobio je 21 odgovor(preostala tri odgovora su mu stigla kad je vec bio u americi).
Odlucio se za neki univerzitet u Sent Luisu, gde su mu ponudili 1400 dolara mesecno(davno je bilo pa mozda malo gresim oko cifre, ali sigurno ne drasticno), postiplomske studije, uz posao na fakultetu(mislim nekog asistenta).....
Papire je dobio za dva dana, na brzinu se ozenio ovde dugogodisnjom devojkom(koja je ostala da zavrsi fakultet jos godinu dana) i otisao......
PSosle zavrsenih postiplomskih studija, konkurisao je za neka sredstva od americke vlade(valjda) i dobio ih, te se preselio u neki istrazivacki centar u Sietlu, gde obavlja istrazivanja.
Eto, cela prica, od "A" do "Z " istinita.
Koliko sam ga ja razumela on je pitao za zaposlenje a ne za studije.Moj primer je moja sestra koja nije mogla da se zaposli sa fakultetskom diplomom, student je ovde bila sa prosekom 9.40. I tamo to nisu priznali nego je terali da ide još dve godine preko jer se naše škole ne priznaju u nekim inostranm zemljama..
Pa tako mozes jedino da se zapolsis u inostranstvu. Moras u toku studija preko stipendija da obezbedjujes sebi mesto i da ostanes tamo i posao,ukoliko si dobar,ce ti sam biti ponudjen. Ove dve moje sestre,jedna je zavrsila vec studiranje ali ide na neke seminare u Americi i radi ovde za neku americku firmu. Jeste da je ovde,ali ona da zeli moze otici u Ameriku. Poenta je da tokom studija vec odes u inostranstvo....I tamo gradis zivot. Ako si celo studiranje ostao u Srbiji i hoces u inostranstvo onda je vec mnogo teze,nego da si tamo dosao kao student i vec se ''infiltrirao'' medju njihove. Dakle,da, mozes se zaposliti ali trebas godinama ranije da se priremas za taj ''potez'', ne samo dojednom,jer tako ne idu stvari.
Tu treba misliti o mnogo stvari, smestaju,hrani,jer pare ne padaju sa neba. Ukoliko neko u stranoj zemlji moze da radi i da studira u isto vreme ,to je za uzor i svaka mu cast, ali dobrom delu bude tezak proces navikavanja,ucis na jeziku koji ti nije maternji sve strano,pa plus josh toga neki usputni posao, koji bi platio kiriju ali opet,to je sve....jako kompleksno. Moras imati njihovu diplomu, ne nashu,a njihovu diplomu cesh steci vec ako tokom studija odes da zivis tamo,jer onda postanes ''njihov''. Druag stvar je shto to ume da bude usamljen put,jer ponekad ambicija ume da usamljeni drug,pa ce morati da grade iznova zivot u drugoj zemlji,shto,kad se naviknes nece pasti teshko ali opet,treba napraviti plan i program delanja![]()
Pouzdano znam da se priznaju diplome svih tehničkih fakulteta a mislim i prirodnih nauka.Za hemiju sam siguran 100%.Drugačija tvrdnja je zlonamerna dezinformacija.![]()
Pouzdano znam da se priznaju diplome svih tehničkih fakulteta a mislim i prirodnih nauka.Za hemiju sam siguran 100%.Drugačija tvrdnja je zlonamerna dezinformacija.![]()
Uostalom...u EU ne priznaju čak ni našu vozačku dozvolu. Morate ispočetka da polažete, kao da je nikada niste ni imali.
Dok je bila Jugoslavija, u Americi su priznavali potpuno samo beogradski elektrotehnički i zagrebački medicinski fakultet. Ne vidim zašto bi danas bili fleksibilniji.
Uostalom...u EU ne priznaju čak ni našu vozačku dozvolu. Morate ispočetka da polažete, kao da je nikada niste ni imali.